Προσομοίωση Πανελληνίων στα μαθηματικά προσανατολισμού 2016

Συντονιστές: Μπάμπης Στεργίου, m.pαpαgrigorakis, Καρδαμίτσης Σπύρος, Πρωτοπαπάς Λευτέρης, R BORIS, KAKABASBASILEIOS

NikosTheodorakis

Προσομοίωση Πανελληνίων στα μαθηματικά προσανατολισμού 2016

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NikosTheodorakis » Σάβ Απρ 30, 2016 8:07 pm

Καλησπέρα στο forum,

Τα παραπάνω θέματα προσομοίωσης πανελληνίων στα μαθηματικά προσανατολισμού είναι πολύ υψηλού επιπέδου και τα έχω φτιάξει από ποικίλες πηγές βοηθημάτων και ασκήσεων. Περιμένω σχόλιά σας και προτεινόμενες λύσεις. Στις επόμενες ημέρες θα ανεβάσω και τις δικές μου προτεινόμενες λύσεις. Θα χαρώ πολύ αν βάλετε τα θέματα σε μαθητές σας για λύση, διότι πραγματικά αξίζουν και είμαι βέβαιος ότι ερωτήματά τους ή τεχνάσματα τους θα υπάρξουν στις φετινές πανελλήνιες! Τα θέματα γράφτηκαν σε word 2016 και τα παραθέτω με συνημμένο αρχείο.

Καλή Ανάσταση,
Θεοδωράκης Νίκος.

Τυπογραφικό: Είχα κάνει τυπογραφικό το οποίο διόρθωσα στο Β2, είχα γράψει \displaystyle{f'(1)=0} ενώ είναι \displaystyle{f'(1)=1}. Αν και δεν επηρεάζει πολύ το αποτέλεσμα του ορίου. Ευχαριστώ!
Συνημμένα
Προσομοίωση πανελληνίων.docx
(101.7 KiB) Μεταφορτώθηκε 672 φορές
τελευταία επεξεργασία από NikosTheodorakis σε Κυρ Μάιος 01, 2016 10:28 am, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
nickos_m

Re: Προσομοίωση Πανελληνίων στα μαθηματικά προσανατολισμού 2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nickos_m » Σάβ Απρ 30, 2016 9:03 pm

Θέμα Β

B1)i)Από την δοθείσα σχέση για x=1 προκύπτει ότι f(1)=0.
f^{3}(x)+f(x)=x-1\Leftrightarrow f(x)[f^{2}(x)+1]=x-1\Leftrightarrow f(x)=\frac{x-1}{f^{2}(x)+1}

\lim_{x \rightarrow 1}f(x)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{x-1}{f^{2}(x)+1}=0=f(1)
Άρα η f είναι συνεχής στο x_{0}=1.

\forall x_{1},x_{2}\in R με \forall f(x_{1})=f(x_{2})\Rightarrow  f(x_{1})+f^{3}(x_{1})=f(x_{2})+f^{3}(x_{2})\Rightarrow  x_{1}=x_{2}
Άρα η f είναι 1-1 , συνεπώς και αντιστέψιμη.
Όπου x το f^{-1}(x) και έχουμε ότι f^{-1}(x)=x^{3}+x+1.

ii) \int_{1}^{3}{f(x)dx}=\int_{0}^{1}{u (f^{-1}(u))' du}= ... =\frac{3}{2} (Μετασχηματισμός u=f(x)

B2) \int_{F(1)}^{0}{(f^{2}(x)-2f(x)+1)dx}=0\Leftrightarrow \int_{F(1)}^{0}{(f(x)-1)dx}=0\Leftrightarrow f(x)=1 άτοπο διότι η f δεν είναι σταθερή ή F(1)=0

lim_{x \rightarrow 1}(f(x)-1)ln(x-1)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{f(x)-1}{\frac{1}{ln(x-1)}}=[DLH]=- lim_{x \rightarrow 1}(x-1)ln(x-1)f'(x)=0

γιατί: lim_{x \rightarrow 1}(x-1)ln(x-1)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{ln(x-1)}{\frac{1}{x-1}}=[DLH]=0 f'(1)=0

lim_{x \rightarrow 1^{+}}\frac{x-1}{F(x)}=[DLH]=lim_{x \rightarrow 1^{+}}\frac{1}{f(x)}=+ \propto

Β3) f^{-1}(x)=f(x)\Leftrightarrow f^{-1}(x)=x\Rightarrow x^{3}+x+1=x\Leftrightarrow x=-1

f^{-1}(x)>x\Leftrightarrow x>-1
Άρα E=\int_{-1}^{0}{(f^{-1}(x)-f(x))dx}= ... (Με παρόμοιο μετασχηματισμό)

p.s.- Με συγχωρείτε αν έχω κάνει κάποιο αριθμητικό λάθος ή αν τα έχω γράψει πολύ συνοπτικά.Παρ'όλα αυτά ευελπιστώ σαν σκέψη να είναι σωστή και να μην έχω κάνει κάποιο τραγελαφικό ατόπημα (μπορώ να πω ότι ήταν ένα εύκολο δεύτερο θέμα που κάλυπτε αρκετά πράγματα).Όταν μπορέσω θα λύσω το Γ,Δ -εάν δεν με προλάβουν-.
Τελειώνοντας ,πριν πάω για ένα καφέ να ξεσκάσω πριν την Ανάσταση, να παραθέσω την άποψη μου.Θα μπορούσατε αρχικά να μην δώσετε ότι η f είναι σταθερή.Έτσι, θα βάζαμε όπου f(x)=1 στη δοθείσα σχέση και δε θα ίσχυε, αφού η σχέση ισχύει \forall x \in R.

Καλή Ανάσταση!

NikosTheodorakis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NikosTheodorakis » Σάβ Απρ 30, 2016 10:29 pm

Καλησπέρα, θα κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

\displaystyle{\lim_{x \rightarrow 1}f(x)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{x-1}{f^{2}(x)+1}=0=f(1)}

Αυτόν τον ισχυρισμό στο Β1 δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε καθώς για να ισχύει πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει το όριο της f στο 1 ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε το όριο του παρονομαστή (στην περίπτωση αυτή δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει το όριο της f στο 1). Εσείς στην ουσία εφαρμόζετε ιδιότητα ορίων χωρίς να γνωρίζετε αν υπάρχει το όριο της f, πράγμα που είναι λάθος και ας βγαίνει σωστό το αποτέλεσμα (τονίζεται και στο σχολικό ότι για να γίνουν οι ιδιότητες ορίων πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα επιμέρους όρια).

Το Β2 θέλει πιο αναλυτική απόδειξη του γιατί ισχύει \displaystyle{F(1)=0}, διότι όπως το παραθέτετε αν και είναι σωστή η σκέψη μεν δεν είναι πλήρης η αιτιολόγηση δε, δηλαδή πρέπει να πάρουμε περιπτώσεις \displaystyle{F(1)<0} και \displaystyle{F(1)>0} και να ολοκληρώσουμε την \displaystyle{[f(x) - 1]^2} που είναι μη αρνητική (και όχι παντού 0 αφού f όχι σταθερή) στα διαστήματα \displaystyle{[F(1), 0]   [0, F(1)]} καταλήγοντας σε άτοπο κάθε φορά, οπότε \displaystyle{F(1)=0}, αυτό προτείνω εγώ.

Η σχέση \displaystyle{f^{-1}(x)=f(x)\Leftrightarrow f^{-1}(x)=x}
που ισχύει όταν η f είναι γνησίως αύξουσα πρέπει να αποδειχθεί για να χρησιμοποιηθεί εφόσον δεν υπάρχει ως θεωρία ή εφαρμογή στο σχολικό βιβλίο.

Τις λύσεις που προτείνω για Β1 i) και Β3 τις παραθέτω σε συνημμένο.

Με τα υπόλοιπα συμφωνώ και το θεωρώ μέτριο και καλό Β θέμα (όπως θα έπρεπε να είναι, καθώς το διαγώνισμα πρέπει να εμφανίζει κλιμάκωση) διότι έχει τα λεπτά σημεία του και καλύπτει πολλά από την ύλη. Επίσης συμφωνώ και με τις παρατηρήσεις σας!

Ευχαριστώ και καλή Ανάσταση!
Συνημμένα
Β1 και Β3.docx
(86.63 KiB) Μεταφορτώθηκε 160 φορές
τελευταία επεξεργασία από NikosTheodorakis σε Κυρ Μάιος 01, 2016 11:01 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Stateofmind

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stateofmind » Κυρ Μάιος 01, 2016 12:38 am

nickos_m έγραψε:Θέμα Β

B1)i)Από την δοθείσα σχέση για x=1 προκύπτει ότι f(1)=0.
f^{3}(x)+f(x)=x-1\Leftrightarrow f(x)[f^{2}(x)+1]=x-1\Leftrightarrow f(x)=\frac{x-1}{f^{2}(x)+1}

\lim_{x \rightarrow 1}f(x)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{x-1}{f^{2}(x)+1}=0=f(1)
Άρα η f είναι συνεχής στο x_{0}=1.

\forall x_{1},x_{2}\in R με \forall f(x_{1})=f(x_{2})\Rightarrow  f(x_{1})+f^{3}(x_{1})=f(x_{2})+f^{3}(x_{2})\Rightarrow  x_{1}=x_{2}
Άρα η f είναι 1-1 , συνεπώς και αντιστέψιμη.
Όπου x το f^{-1}(x) και έχουμε ότι f^{-1}(x)=x^{3}+x+1.

ii) \int_{1}^{3}{f(x)dx}=\int_{0}^{1}{u (f^{-1}(u))' du}= ... =\frac{3}{2} (Μετασχηματισμός u=f(x)

B2) \int_{F(1)}^{0}{(f^{2}(x)-2f(x)+1)dx}=0\Leftrightarrow \int_{F(1)}^{0}{(f(x)-1)dx}=0\Leftrightarrow f(x)=1 άτοπο διότι η f δεν είναι σταθερή ή F(1)=0

lim_{x \rightarrow 1}(f(x)-1)ln(x-1)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{f(x)-1}{\frac{1}{ln(x-1)}}=[DLH]=- lim_{x \rightarrow 1}(x-1)ln(x-1)f'(x)=0

γιατί: lim_{x \rightarrow 1}(x-1)ln(x-1)=lim_{x \rightarrow 1}\frac{ln(x-1)}{\frac{1}{x-1}}=[DLH]=0 f'(1)=0

lim_{x \rightarrow 1^{+}}\frac{x-1}{F(x)}=[DLH]=lim_{x \rightarrow 1^{+}}\frac{1}{f(x)}=+ \propto

Β3) f^{-1}(x)=f(x)\Leftrightarrow f^{-1}(x)=x\Rightarrow x^{3}+x+1=x\Leftrightarrow x=-1

f^{-1}(x)>x\Leftrightarrow x>-1
Άρα E=\int_{-1}^{0}{(f^{-1}(x)-f(x))dx}= ... (Με παρόμοιο μετασχηματισμό)

p.s.- Με συγχωρείτε αν έχω κάνει κάποιο αριθμητικό λάθος ή αν τα έχω γράψει πολύ συνοπτικά.Παρ'όλα αυτά ευελπιστώ σαν σκέψη να είναι σωστή και να μην έχω κάνει κάποιο τραγελαφικό ατόπημα (μπορώ να πω ότι ήταν ένα εύκολο δεύτερο θέμα που κάλυπτε αρκετά πράγματα).Όταν μπορέσω θα λύσω το Γ,Δ -εάν δεν με προλάβουν-.
Τελειώνοντας ,πριν πάω για ένα καφέ να ξεσκάσω πριν την Ανάσταση, να παραθέσω την άποψη μου.Θα μπορούσατε αρχικά να μην δώσετε ότι η f είναι σταθερή.Έτσι, θα βάζαμε όπου f(x)=1 στη δοθείσα σχέση και δε θα ίσχυε, αφού η σχέση ισχύει \forall x \in R.

Καλή Ανάσταση!
Ποιο το πεδίο ορισμού της αντίστροφης;

Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Κυρ Μάιος 01, 2016 3:13 am

Stateofmind έγραψε:
nickos_m έγραψε: Ποιο το πεδίο ορισμού της αντίστροφης;
εδώ και στις παραπομπές

Kαλαθάκης Γιώργης
NikosTheodorakis

Απαντήσεις διαγωνίσματος προσομοίωσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NikosTheodorakis » Κυρ Μάιος 01, 2016 8:04 pm

Καλησπέρα,

Ο προσωπικός μου σχολιασμός για το διαγώνισμα προσομοίωσης μαθηματηκών προσανατολισμού που εχθές κατέθεσα και οι προτεινόμενες λύσεις σε συνημμένο αρχείο. Περιμένω τη γνώμη σας.

Θέμα Α

Α1 Μια όμορφη απόδειξη, γνωστή σε όλους.

Α2 Ένας ορισμός που δεν συναντάται και τόσο συχνά.

Α3 Ένας συνηθισμένος ορισμός που κάποιοι μπορούν να μπερδευτούν και να δώσουν τον ορισμό με την παράγωγο που θα ήταν λάθος (δεν δίνεται ότι f παραγωγίσιμη και πρέπει να δωθεί ο κλασσικός ορισμός).

Α4 Σ-Λ με παγίδες και λεπτά σημεία, για πολύ καλά διαβασμένους στη θεωρία

Θέμα Β

Β1 i) Αρκετά καλό και δύσκολο ερώτημα είναι να αποδειχθεί η συνέχεια στο 1 καθώς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς με ανισότητες για να κάνουμε Κριτήριο Παρεμβολής. Τα υπόλοιπα εύκολα.

ii) Βασικό ολοκλήρωμα με αντικατάσταση.

Β2 Το πρώτο όριο είναι βασικό και βγαίνει εύκολα με τη χρήση κανόνων DLH.

Στο δέυτερο όριο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που αποδεικνύουμε ότι F(1) = 0 για να εφαρμόσουμε κανόνα DLH.

Β3 Βασική άσκηση με αρκετές πράξεις που απαιτεί απόδειξη της πρότασης: Όταν μια συνάρτηση είναι γνησίως αύξουσα και αντιστρέψιμη τότε αν έχει κοινά σημεία με την αντίστροφή της αυτά θα βρίσκονται πάνω στην ευθεία y = x.

Θέμα Γ

Γ1 i) Μια αρκετά δύσκολη εύρεση τύπου που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς τόσο στην εύρεση του f(0) όσο και στον μετασχηματισμό της δοθείσας διαφορικής.

ii) Απλό ερώτημα.

Γ2 Καλό ερώτημα που απαιτεί συνδυαστική σκέψη κυρτότητας - εφαπτομένης - ολοκληρωμάτων - ανισοτήτων.

Γ3 Σχετικά εύκολο ερώτημα που απαιτεί λίγη παρατηρητικότητα.

Γ4 Βασικό ερώτημα, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Θέμα Δ

Δ1 Μια πάρα πολύ απαιτητική εύρεση τύπου από ανισότητα παραγώγου που απαιτεί χρήσεις ΘΜΤ σε μεταβλητά διαστήματα με χ, ίσως από τις δυσκολότερες που κυκλοφορούν, δύσκολα θα έπεφτε σε θέμα πανελληνίων. Η εύρεση των τιμών της f απαιτεί χρήση ΘΜΤ και απαιτεί λίγη παρατηρητικότητα.

Δ2 Καλή εύρεση τύπου που απαιτεί παρατηρητικότητα για να "ξεκλειδωθεί" η σχέση της εκφώνησης. Το υπόλοιπο του ερωτήματος απλό.

Δ3 Η εξίσωση απαιτεί συνδυαστική σχέψη με κυρτότητα και εφαπτομένη, το εμβαδόν βρίσκεται εύκολα.

Δ4 Αξιοσημείωτες περιπτώσεις ορίων που θεωρούνται αρκετά απαιτητικές στον υπολογισμό τους.

Αρκετά ερωτήματα θα μπορούσαν να μπούν σε διαγώνισμα πανελληνίων. Αν και απουσιάζει το θεώρημα Bolzano, Rolle και Fermat, θεωρώ το διαγώνισμα αρκετά απαιτητικό και το πολύ καλά - άριστα επιτυγχάνεται πάρα πολύ δύσκολα και μόνο από άριστα προετοιμασμένους υποψηφίους που έχουν ειδική κλίση προς τα μαθηματικά και τα υπολογιστικά τρικ και έχουν δουλέψει πολύ. Η βάση, θεωρώ, πιάνεται σχετικά εύκολα αν και η θεωρία είναι πολύ απαιτητηκή με παγίδες στο Σ-Λ. Το διαγώνισμα θα μπορούσε να γίνει και πολύ πιο δύσκολο αλλά δεν θα είχε νόημα καθώς απευθύνεται σε μαθητές όχι μαθηματικούς. Η κλιμάκωση δεν είναι και τόσο καλή ούτε και η κατανομή της βαθμολογίας, αλλά αυτό επειδή είναι το πρώτο διαγώνισμα που φτιάχνω (ήμουν περσινός υποψήφιος στις Πανελλήνιες 2015 και δεν έχω εμπειρία κατασκευής διαγωνισμάτων)

Θεοδωράκης Νίκος.
Συνημμένα
Απαντήσεις.docx
Απαντήσεις θεμάτων προσομοίωσης
(27.17 KiB) Μεταφορτώθηκε 300 φορές

Ηλίας Τριαντ.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλίας Τριαντ. » Δευ Μάιος 09, 2016 12:52 pm

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα όσον αφορά το διαγώνισμα :
1) στο πρώτο όριο του Β2 εφόσον έχουμε αποδείξει από πιο πριν οτι f(1)=0πως συμπεραίνουμε ότι το πρώτο μέρος του ορίου αποτελεί τον αριθμητή του ορίου της παραγώγου στο 1, αφου f(1)=0 και όχι 1 ;
2) στο Δ3 η συνάρτηση g που βρέθηκε δεν επαληθεύει τα αριθμητικά δεδομένα που δίνονται στην εκφώνηση. Αν έχω κάνει σωστά τις σταθερές στον αριθμητή θα πρέπει να βγει -3 αντί για +3.
τελευταία επεξεργασία από nsmavrogiannis σε Δευ Μάιος 09, 2016 7:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Διόρθωση κώδικα LaTeX

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης