να ισχύουν το θεώρημα του Rolle και το θεώρημα του Bolzano»Αληθής ή Ψευδής;
Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
να ισχύουν το θεώρημα του Rolle και το θεώρημα του Bolzano»Αυτός ο ισχυρισμός βρίσκεται στο ΨΕΒ του υπουργείου και τον παρέθεσα επειδή είχα παρόμοιες σκέψεις για την εγκυρότητα τουnsmavrogiannis έγραψε: ↑Πέμ Ιουν 04, 2020 6:57 pmΝομίζω ότι χρειάζεται αλλαγή στην διατύπωση για να συζητηθεί το θέμα.
Τι σημαίνει "ταυτόχρονα";
Μιλάμε για την ίδια συνάρτηση;
Τι σημαίνει "να ισχύει";
Η ενδεικτική απάντηση που δίνεται είναι πως δεν γίνεται να ισχύουν ταυτόχρονα επειδή αν ισχύει το θεώρημα BolzanoDemetres έγραψε: ↑Πέμ Ιουν 04, 2020 7:15 pmΩς θεωρήματα, τα Rolle και Bolzano ισχύουν παντού και πάντα.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτός που έθεσε το ερώτημα σκεφτόταν κατά πόσο ισχύουν για την ίδια συνάρτηση οι προϋποθέσεις των δύο θεωρημάτων, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Εξαρτάται μάλιστα και από το πώς θα διατυπώσεις το θεώρημα Bolzano.

αρα άτοπο... Παρόλα αυτα αμφιβάλλω γι αυτό θέλω να ακούσω απόψεις
πληροί τις υποθέσεις του θεωρήματος Bolzano και τις υποθέσεις του θεωρήματος Rolle.
τέτοια ώστε
. Τότε υπάρχει
τέτοιο ώστε
.
.Δημήτρη από μαθηματική άποψη έχεις απόλυτο δίκιο.Demetres έγραψε: ↑Πέμ Ιουν 04, 2020 8:33 pmΝίκο, πέραν αυτών έκανα και μια νύξη για τη διατύπωση του Θεωρήματος Bolzano. Ξέρω ότι για σκοπούς Πανελληνίων το σχολικό βιβλίο είναι το «Ιερό Ευαγγέλιο». Με τις διατυπώσεις του σχολικού, και τη διατύπωση της πρότασης όπως την έχεις γράψει, η απάντηση είναι αρνητική. Έχει ήδη δεχθεί από τον chrispanop2002.
Ας δούμε όμως και την παρακάτω διατύπωση του Θεωρήματος Bolzano:
Έστω συνεχής συνάρτησητέτοια ώστε
. Τότε υπάρχει
τέτοιο ώστε
.
Υπάρχει κανείς που διαφωνεί ότι αυτή είναι μια ισοδύναμη διατύπωση; Με αυτήν όμως η πρόταση του Νίκου γίνεται αληθής. Παράδειγμα η συνάρτηση που είναι ταυτοτικά ίση με.
άρα δεν είναι δυνατόν να ισχύει
που προϋποθέτει το θεώρημα Bolzano.
που είναι μια από τις προϋπόθεση για να ισχύει το θεώρημα Ρολ. Συνεπώς κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν γίνεται να ισχύουν ταυτόχρονα το θεώρημα Rolle και του Bolzano.
. Άρα
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης