Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011 (Γενικές Απόψεις)

Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Δευ Μάιος 16, 2011 10:37 pm

orionv έγραψε:
Νασιούλας Αντώνης έγραψε:Θα μπορούσα να γράφω για πολύ ώρα...

Θα αρκεστώ μόνο να πω τα εξής:

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε σε αυτήν εδώ την χώρα ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να γίνονται όλοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.τ.λ.
Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ή το αποδέχεται κανείς αυτό και προχωρά ή τρέφει μια ζωή αυταπάτες.

Είναι λογικό σε μια χώρα,με ένα σύστημα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι "ναι, όλοι μπορούν να γίνουν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.τ.λ." να βλέπουμε παιδιά να κλαίνε και να καταστρέφονται τα -ουτοπικά- όνειρά τους.

Όπως είπε και κάποιος από πάνω να βάζουμε αριθμητική για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Πρέπει να σταματήσει αυτό το χάιδεμα που υπάρχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα -να ταν μόνο αυτό- και να κυριαρχήσει επιτέλους αξιοκρατία.
Στα πλαίσια αυτού, ΝΑΙ θα μπαίνουν δύσκολα θέματα, ΝΑΙ θα γράφουν -όπως και φέτος κι όπως και κάθε χρονιά- οι καλά προετοιμασμένοι και ικανοί, ΝΑΙ θα σπουδάζουν στις ανώτατες σχολές ΜΟΝΟ όσοι αξίζουν.

Αυτά από έναν μαθητή της Β Λυκείου.

ΥΓ: Η μόνη ένσταση που θα δεχόμουν είναι για την οικονομική δυσκολία κάποιων μαθητών. Πρώτον, όμως, δεν λύνεται το πρόβλημα με το να βάλλουν πολύ εύκολα θέματα και δεύτερον -όντας μέσα στο σχολείο και βλέποντας τι γίνεται- αμφιβάλλω αν είναι αρκετά τα παιδιά με δίψα για γνώση, που διαβάζουν αλλά στερούνται ευκαιριών λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν.

ενω εσυ ας πουμε που ξερεις μαθηματικα και φυσικη εισαι καταλληλος να γινεις μηχανικος ή γιατρος?
ουδεμια σχεση εχουν αυτες οι εξετασεις με το τι μπορει να ασκησει καποιος ως επαγγελμα.
Είναι το τελευταίο μήνυμα που στέλνω στο συγκεκριμένο θέμα με μη μαθηματικό περιεχόμενο γιατί πιστεύω δεν έχει νόημα να επανέλθω εκ νέου.

Θέλω απλώς να παρακαλέσω θερμά όποιον μπαίνει στην διαδικασία να κάνει σχόλια πάνω στα όσα γράφω να κάνει τον κόπο προηγουμένως να τα διαβάσει με προσοχή και να μην βγάζει δικά του συμπεράσματα.

Όπως είπα και σε προηγούμενο μου μήνυμα πουθενά δεν διαφαίνεται ότι εγώ υποστηρίζω το υπάρχον σύστημα, ότι πιστεύω ότι επιλέγονται σωστά οι μελλοντικοί υποψήφιοι...ότι, ότι -φαντάζεται ο καθένας και το γράφει.

Αυτό που είπα είναι ότι με τα τωρινά δεδομένα, με αυτό το σύστημα, με τις πανελλήνιες, είναι στρουθοκαμηλισμός να ζητάμε να βάζουν θέματα γελοία για να είναι όλα τα παιδιά χαρούμενα και να μην καταστρέφονται τα όνειρα τους κ.λ.
Δηλαδή λέμε "αφού οι Πανελλήνιες δεν εξασφαλίζουν την ιδανική αξιοκρατία και δεν είναι επί ίσοις όροις και και και και...να τα ισοπεδώσουμε όλα".
Με συγχωρείτε αλλά δεν ενστερνίζομαι κάτι τέτοιο.

Αντίθετα επικροτώ αυτό που είπε ο κ. Θανάσης Νικολόπουλος -γενικώς η θέση του στο θέμα είναι πολύ σωστή- ότι "ο καθένας μας οφείλει να αποδεχτεί και να επικρατήσει μέσα στο σύστημα που εντάσσεται, όσο δίκαιο ή άδικο κι αν είναι αυτό για τις δικές του ξεχωριστές δεξιότητες..."

Βέβαια μας είναι αρκετά βολικό να προφασιζόμαστε το κακό σύστημα για να μην κάνουμε τίποτα.

Το κλείνω εδώ γιατί το πράγμα ξεφεύγει από το θέμα μας.

Καληνύχτα και καλή συνέχεια στα εξεταζόμενους

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
giannispap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giannispap » Δευ Μάιος 16, 2011 11:14 pm

ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:
orionv έγραψε:
Νασιούλας Αντώνης έγραψε:Θα μπορούσα να γράφω για πολύ ώρα...

Θα αρκεστώ μόνο να πω τα εξής:

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε σε αυτήν εδώ την χώρα ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να γίνονται όλοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.τ.λ.
Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ή το αποδέχεται κανείς αυτό και προχωρά ή τρέφει μια ζωή αυταπάτες.

Είναι λογικό σε μια χώρα,με ένα σύστημα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι "ναι, όλοι μπορούν να γίνουν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.τ.λ." να βλέπουμε παιδιά να κλαίνε και να καταστρέφονται τα -ουτοπικά- όνειρά τους.

Αυτά από έναν μαθητή της Β Λυκείου.
Πληροφοριακά και μονο για να γινει κανείς γιατρός δεν απαιτούνται σπουδαίες γνώσεις μαθηματικών καθώς στην ιατρική ούτε καν υπάρχει το μαθημα των μαθηματικων στο προγραμμα σπουδών. Οι μαθητες της θετικής κατευθυνσης εξεταζονται στα μαθηματικα κατ με το καινουριο συστημα ως αναπτυξιακο αντιβαρο στα πλαισια τονωσης της οικονομιας. Οι θεσεις για γιατρους, δικηγορους και μηχανικους δεν εξαρτωνται απο τη δυσκολια των θεματων και ακομα και αν καποιος δεν τα καταφερει να εισαχθει μπορει ευκολα να σπουδασει σε ενα πανεπιστημιο του εξωτερικου.

Το πιο ενοχλητικο ειναι οτι ταυτιζεται η επιδοση σε ενα μαθημα με την ικανοτητα ενος παιδιου να σπουδασει αυτο που θελει. Το αν θα γινει καποιος καλος γιατρος κλπ δεν εξαρταται απο τις επιδοσεις του αλλα απο τη θεληση του να αφιερωσει ωρες στο αντικειμενο.

Και αν καποιος πει οτι τα μαθηματικα διδασκονται γιατι χτιζουν τον τροπο σκεψης θα συμφωνησω μαζι του αλλα περιμενω να αναγνωρισει οτι το να διδασκομαστε θεωρηματα οπως το θμτ χωρις αποδειξη να παπαγαλιζουμε δεκα λυμενα παραδειγματα απο τα βοηθηματα και ειτε στο τελος να καλουμαστε να λυσουμε θεματα οπως το 4Β το 2003 οπου ευκολα μπορει να λυθει γνωριζοντας την αποδειξη του θεωρηματος rolle (ειχε χαρακτηριστει προτοτυπο απο πολλα φροντηστηρια)ειτε να λυνουμε γνωστες ασκησεις και μετα να κομπαζουμε για τις σπουδαιες μας δυνατοτητες/επιδοσεις στα μαθηματικα δεν ειναι οτι το καλυτερο.

rexes13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rexes13 » Δευ Μάιος 16, 2011 11:26 pm

Μια ερώτηση απλή μόνο!Η επιτροπή ξέρει πόσες ώρες έχουμε περιθώριο για να γράψουμε;

drakpap

Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από drakpap » Δευ Μάιος 16, 2011 11:59 pm

Διάβασα όλες τις σπόψεις και θα ήθελα να καταθέσω και την δική μου. Έχω εμπειρία και απο ελληνικό και ξένο πανεπιστημίο και έχω να δηλώσω ότι οι πιο δύσκολες εξετάσεις που έχω δώσει ήταν οι πανελλήνιες!(Δέσμες) . Τα τελευταία χρόνια διδάσκω και δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτά τα θέματα αντιστοιχούν στο επίπεδο των μαθητών μας. Θέλουμε να ξεχωρίσουμε και καλά τους άριστους και χαντακώνουμε τους μέτριους που μπορεί να είναι διαβασμένοι και απλά να πελάγωσαν με τα θέματα?Έχετε δεί τα θέματα που δίνουν τα αντίστοιχα παιδιά του εξωτερικού? Μέχρι και στο πανεπιστημίο τα θέματα είναι παρόμοια κάθε φόρα(και ισχύει και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού). Και εμείς θέλουμε να βάλουμε δύσκολα και καινούργια στις πανελλήνιες? Δεν λέω να βάζουμε έξυπνα δύο ερωτήματα τα άλλα θα πρέπει να είναι ερωτήματα όμως που να μπορούν να γράψουν και οι μέτριοι. Οι πανελλήνιες δεν είναι μαθηματικοί διαγωνισμοί ούτε θα πρέπει να κόβει τα όνειρα των παιδιών. Ας γίνεται το ξεσκαρτάρισμα στα πανεπιστήμια όπως γίνεται στο εξωτερικό. Μην βλέπουμε τα θέματα μόνο με το δικό μας μάτι του μαθηματικού. Ναι και εμένα μου άρεσε το πρώτο θέμα που με παρατήρηση λυνόταν εύκολα αλλά στους μαθητές με το άγχος τους όχι. Τα μαθηματικά είναι απο τα ωραιότερα μαθήματα αλλά με αυτά που βλέπω το υποβαθμίζουμε και εμείς οι μαθηματικοί και τα παιδιά το αποστρέφονται. Δεν μπορούμε να λέμε γιατί να βάλουμε στα μαθηματικά γενικής εύκολα για να γράψουν οι 20 τις θεωριτικής όπως έχει σχολιάσει κάποιος πάνω. Συγγνώμη αλλά ένα παιδί της θεωρητικής το αναγκάζει το σύστημα να τα πάρει αν θέλει να γίνει πχ στρατιωτικός. Μπορεί στα άλλα μαθήματα να είναι άριστος αλλά τώρα να μην μπορεί να περάσει γιατί τα μαθηματικά γενικής είναι μάθημα βαρύτητας. Τι κατάφεραν δηλαδή με αυτά τα θέματα στην συγκεκριμένη περίπτωση,τον έβγαλαν κακό μαθητή. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τους μαθητές και να τους ακούμε,γιατί η άποψη των μαθητών μετράει για μένα και η άποψη των περισσοτέρων ήταν ότι τα θέματα ήταν δύσκολα.
Ανδρέας

Άβαταρ μέλους
swsto
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από swsto » Τρί Μάιος 17, 2011 12:48 am

Θα ήθελα και εγώ να πω τη γνώμη μου για τα θέματα . Είμαι φροντιστής και σήμερα βρέθηκα σε δύσκολη θέση . Βλέποντας τα θέματα χάρηκα για την πρωτοτυπία τους , για το φάσμα της ύλης που εξέτασαν , αλλά αι για τη σαφήνεια τους , γεγονός που τιμάει την επιτροπή . Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ο κάθε μαθητής μπορεί να πάρει αυτό που του αναλογεί , σε σχέση με τον κόπο όλης της χρονιάς .
Λύνοντας τα θέματα άρχισα να προβληματίζομαι τόσο για τα λεπτά σημεία πολλών θεμάτων , αλλά και αν θα προλάβουν οι μαθητές να ασχοληθούν με όλα τα ερωτήματα . Αρκετοί μαθητές μου ενώ ήξεραν τι να κάνουν στο τέταρτο ζήτημα δεν πρόλαβαν . Πιστεύω ότι δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα για έναν μαθητή . Θεωρώ ότι οι περισσότεροι μαθητές δεν είχαν το περιθώριο να δοκιμάσουν λύσεις μέχρι να καταλήξουν στη σωστή .
Κατά τη γνώμη υπήρχαν δύο τέταρτα θέματα ( σε επίπεδο δυσκολίας ) . Είδα μαθητές που πήραν σχετικά ξεκούραστα το 10 που θέλανε , και μαθητές που κουράστηκαν πολύ για να πάρουν το 15 . Οι πιο πικραμένοι ήταν οι μαθητές που αποφάσισαν να δώσουν ξανά φέτος ώστε να πιάσουν την Ιατρική ή το Πολυτεχνείο που έχασαν πέρυσι για 100 μόρια και αμφιβάλουν για το αν θα κρατήσουν το 17 που έγραψαν το 2010. Αυτοί οι μαθητές που περνούν δεύτερη φορά αυτή τη δοκιμασία θεωρώ ότι είναι οι πιο αντικειμενικοί κριτές των σημερινών θεμάτων .
Αλήθεια αν ένας μαθητής ασχολήθηκε μόνο με τις ασκήσεις του σχολικου βιβλιου πόσο θα μπορούσε να γράψει σήμερα ;
Κλείνοντας , επειδή κάποιοι συναδελφοι αναφέρθηκαν ότι τα σημερινά θέματα ήταν η χαρά των φροντιστών , θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σήμερα δεν είχα και πολλούς λόγους να χαρώ . Κανένας μας δεν χαίρεται όταν βλέπει απογοητευμένα παιδιά . Εύχομαι η σημερινή απογοήτευση των μαθητών να είναι η μεγαλύτερη που θα νιωσουν στη ζωή τους .

Σωτήρης

Σωτήρης Στόγιας
spiros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spiros » Τρί Μάιος 17, 2011 2:27 am

cogito έγραψε:Συνάδελφοι,

Αν πρόκειται να κάνουμε κριτική στα θέματα χρησιμοποιώντας ως κριτικό εργαλείο τις αντιλήψεις του G.P. Hardy περί ομορφιάς, κομψότητας κ.λ.π. θα πρέπει να το προκαθορίσουν αυτό οι συνάδελφοι που το κάνουν. Χρειάζεται όμως να λάβουν υπ΄ όψιν τους ότι οι εξεταζόμενοι είναι παιδιά .

Αν επίσης θέτουμε ως κριτήριο την όποια πνευματική ηδονή προσφέρει σε εμάς ως καθηγητές των Μαθηματικών ένα γοητευτικό θέμα, πάλι αυτό θα πρέπει να προκαθοριστεί από αυτούς που κάνουν τη σχετική θετική κριτική. Νομίζω πως η όποια σχετική πνευματική ηδονή που εμείς εισπράτουμε αφήνει παγερά αδιάφορους, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, τους ταλαίπωρους υποψήφιους, τα ταλαίπωρα παιδιά μας.

Θεωρώ ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι κάθε φορά καθαρά παιδαγωγικό. Άρα τα όποια κριτικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε για να κρίνουμε τα θέματα θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση των παιδιών του δημόσιου σχολείου και μάλιστα σε εποχές ΔΝΤ. Θα ήθελα από τη μεριά μου να παρατηρήσω τα εξής:

Εφόσον κανένας μας δεν ζει σε γυάλα και από τη στιγμή που στην παρούσα φάση οι αγωνίες της Ελληνικής κοινωνίας (ενηλίκων τε και ανηλίκων) συνιστούν συνάρτηση γνησίως αύξουσα (και μάλιστα με θετική τη δεύτερη παράγωγο) τα όποια θετικά σχόλια για τα σημερινά θέματα και μάλιστα μετά από το Σαββατιάτικο φιάσκο δεν μπορούν να έχουν θέση στη συνείδησή μας ως δασκάλων - παιδαγωγών (εξαιρούνται βέβαια οι συνάδελφοι που δηλώνουν απλά ότι οι δουλειά τους είναι: "μαθηματικός", προφανώς βρισκόμαστε σε εξ ορισμού διαφορετικούς χώρους).

Δεν είναι δυνατόν ο ζόφος της Ελληνικής κοινωνίας σε ένα δημόσιο σχολείο που νοσεί να αφήνει ανεπηρέαστους τους συναδέλφους. Φέτος για πρώτη φορά είδα μαθητές της Γ Λυκείου οι οποίοι δεν μπόρεσαν, όχι Ιδιαίτερα μαθήματα αλλά ούτε καν σε φροντιστήριο να πάνε. Πώς είναι ποτέ δυνατόν εμείς ως δάσκαλοι του δημόσιου σχολείου να σφυρίζουμε αδιάφορα και να είμαστε κολλημένοι σε αξιολογικά κριτήρια της δεκαετίας του ’80 και του ’90; Κι εγώ πριν από μερικά χρόνια θα έκρινα ίσως απολύτως θετικά αυτά τα θέματα. Όμως προσπαθώ να αντιμετωπίσω το μάθημά μου και μέσα από τα μάτια των παιδιών και με έναν πιο ολιστικό τρόπο (όσοι έχουν έστω και ελάχιστη σχέση με τη φιλοσοφία της θεωρίας του Χάους θα με καταλάβουν). Και τα παιδιά αυτά βλέπουν με τρόμο το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας στις οικογένειές τους. Δεν μου φτάνει εμένα να λέω «α! εγώ το δίδαξα», «το είχα προβλέψει», «είχα θέσει από νωρίς στους μαθητές μου ότι πάνω απ΄ όλα η άσκηση πρέπει να ρέει» και διάφορα άλλα που μπορεί μεν να είναι καλοπροαίρετα (ορισμένα «συγχαρητήρια» που είδα δεν τα θεωρώ καθόλου καλοπροαίρετα, ίσως έχω το βίτσιο να είμαι παρεξηγιάρης) αλλά με κανέναν τρόπο δεν δίνουν απάντηση στην πλειοψηφία εκείνων των παιδιών που είδαν σε δυο μέρες (Σάββατο και Δευτέρα) τα όνειρα μιας νιότης να κουρελιάζονται στα συντρίμια της Ελλαδίτσας μας.

Και, πιστέψτε με, αυτά τα παιδιά δεν είναι λίγα. Διδάσκω αρκετά χρόνια σε σχολεία του Πειραιά και οι εμπειρίες μου δεν μου επιτρέπουν να αυτοικανοποιούμαι με θετικά σχόλια για τα θέματα. Το 3ο ζήτημα - το είπαν πολλοί συνάδελφοι - ήθελε μεγάλης έκτασης ανάπτυξη κάτι που φέρνει απογοήτευση και όσο για το 4ο θα ήθελα να ξέρω: θα δοθεί ποτέ επίσημη απάντηση για το αν η παραγοντική ολοκλήρωση είναι εντός ή εκτός ύλης; Τυχαίο είναι που καθυστέρησαν τόσο πολύ να αναρτήσουν δημοσίως λύσεις τα φροντιστήρια; (συγχαρτήρια συνέδελφε που έδωσες από νωρίς λύσεις στα θέματα εδώ στο forum μας αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν με απασχολεί αυτό)

Και επειδή κάποιο συνάδελφοι μπορεί να συμφωνήσουν μαζί μου, αλλά κάποιοι άλλοι που θα διαφωνήσουν θα θέλουν να ξέρουν: ποια είναι εκείνα τα κριτήρια που εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να βάλει κάποιος σήμερα προκειμένου να αξιολογήσουμε τα θέματα, θα απαντήσω εντελώς ρητορικά με δύο ερωτήματα:

1. Υπάρχει κάποιος από την επιτροπή των Εξετάσεων που έχει να έχει αυτή τη στιγμή παιδιά σε ένα συμβατικό δημόσιο Λύκειο;

2. Υπάρχει κάποιος από την επιτροπή γενικών εξετάσεων που να μπορεί να εισπράξει ηδονή από τη χαρά των παιδιών;

Ευχαριστώ
Συγχαρητήρια για το κείμενο σας.Οι εξετάσεις δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ καθηγητων
ούτε τρόπος ικανοποίησης εγωισμών.Εχουμε να κάνουμε με παιδιά και θα πρέπει να προσέχουμε όλοι.Δυστυχώς κάποιοι έχουν ξεχασει ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πηγαίνουν φροντιστήριο.

spiros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spiros » Τρί Μάιος 17, 2011 2:55 am

Aπορώ πραγματικά με κάποιους συναδέλφους και τον σχολιασμό τουσ για τα σημερινά θέματα...Η ανάλυση που πρέπει να κάνουμε είναι πως μας φαίνονται τα θέματα αν κάτσουμε χαλαροί στο μπαλκόνι να τα λυσουμε ή να μπούμε στη θέση των παιδιών την ώρα της εξέτασης?Σκοπός των εξετάσεων είναι να μπουν κάποια θέματα για να έχουμε εμείς να συζητάμε αν ήταν όμορφα και ποιοτικά?Εκτός αν δεν έχουμε τι να κάνουμε και απλά ψάχνουμε ''όμορφες'' ασκησεις.Πραγματικά δεν μοιραστήκατε την αγωνια των μαθητών σας όλο το χρόνο?Η μήπως ασχολείστε μόνο με άριστους μαθήτες?Καλώς ή κακώς υπάρχουν και μέτριοι που δεν κυνηγάνε την ιατρική.Και εγώ σε φροντιστήριο δουλεύω αλλά καλώς ή κακώς υπάρχουν και παιδιά που δεν πάνε φροντιστήρια γτ δεν έχουν τη δυνατότητα.Μπορούσε ένα παιδί διαβάζοντας το σχολικό βιβλίο και μη πηγαίνοντας φροντιστήριο ναγραψει ένα αξιοπρεπή βαθμο?Ας αποφασίσουμε οι εξετάσεις είναι για όλουσ ή όχι.Συγνώμη αν το ύφος ενοχλήσει καποιους.

Σπύρος Τ.

Θανάσης Νικολόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Θανάσης Νικολόπουλος » Τρί Μάιος 17, 2011 3:33 am

Μία σύντομη και όχι ευχάριστη, αλλά ρεαλιστική απάντηση...

Όχι, το σχολικό βιβλίο δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων...

Αλλά αυτό συμβαίνει από το 1991 που έδινα κι εγώ Πανελλήνιες (και πιο πίσω πιθανότατα)...

Αν κάποιος δεν κάνει φροντιστήριο και δεν πέσει στο σχολείο σε κάποιον πρόθυμο καθηγητή να κάνει πολλά παραπάνω από αυτά που απαιτεί η τυπική διεκπεραίωση του μαθήματος, δεν έχει πολλές ελπίδες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού! Αν θέλετε, ας δουλέψουμε για να αλλάξουμε το παιχνίδι. Αλλά όχι τώρα. Τώρα είναι εποχή εξετάσεων. Τώρα έτσι έχουν οι όροι του παιχνιδιού...

Και κάτι ακόμα:

ΔΕΝ θα πετύχουν όλοι οι μαθητές! Και ναι κάποιοι θα στεναχωρηθούν...

Αλλά τι έκαναν αυτοί τόσα χρόνια; Έκαναν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν; Δούλεψαν τόσα χρόνια; Και ήταν αρκετή αυτή τους η προσπάθεια; Ή πάνω στο τέλος παραμυθιάστηκαν (από γονείς, φροντιστηριάρχες, καθηγητές και ξέρω γω ποιον άλλον) ότι μπορούν να μπουν στην Ιατρική ή στην Νομική ή στο Πολυτεχνείο έτσι απλά;

Γιατί σαν καθηγητής σε φροντιστήρια στο παρελθόν και σε Γυμνάσιο/Λύκειο τώρα, έχω κουραστεί να βλέπω τη λογική της ήσσονος προσπάθειας να επικρατεί παντού. Οι μαθητές θέλουν βαθμούς χωρίς να διαβάσουν, να περάσουν την τάξη έστω και με 150 απουσίες... Οι γονείς τους απαιτούν ένα σύστημα που θα φροντίσει το δικό τους παιδί να μπει στην σχολή που "του αξίζει"... Χωρίς φυσικά να αναρωτηθούν αν αυτοί τόσα χρόνια ασχολήθηκαν να του προσφέρουν πραγματικά όσα εφόδια χρειάζεται για τη ζωή του. Λες και το να "αγοράσεις" τον χρόνο του καλύτερου φροντιστηριακού καθηγητή, είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του παιδιού σου... Και χωρίς οι ίδιοι γονείς να μπορούν να δεχτούν ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να προσπάθησε περισσότερο και να αξίζει περισσότερο την "καλή" θέση στην "καλή" σχολή... Και μετά απλώς φωνάζουν για το άδικο σύστημα...

Για ρωτήστε τους επιτυχόντες των "καλών" σχολών πόσο "άδικο" ήταν τόσα χρόνια να διαβάζουν όσο οι φίλοι τους απολάμβαναν τις ανέσεις τους...

Στην Ελλάδα υπάρχει μία κουλτούρα που θέλει ΟΛΑ τα παιδιά να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο και όχι και σε όποια όποια σχολή ε; Ιατρική, Πολυτεχνεία, "γιατί το δικό μας παιδί είναι το καλύτερο απ' όλα και πρέπει να πετύχει αυτά που δεν πετύχαμε εμείς..."

Ε, δεν γίνεται ρε παιδιά! Το σύστημα είναι διαγωνιστικό και φτιαγμένο για να κάνει διαλογή των καλύτερων!

Και ξαναλέω, πολλοί παραπονέθηκαν, πολλοί στεναχωρήθηκαν, πολλοί απέτυχαν...

...αλλά κάποιοι πέτυχαν κιόλας, σωστά; Κάποιοι παρά τις αντιξοότητες τα κατάφεραν. Κάποιοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, εκμεταλεύτηκαν τη δουλειά περασμένων χρόνων που τους επέτρεψε να μην έχουν κενά, κάποιοι μόχθησαν...

...και θα ανταμειφθούν.

και να πω και κάτι τελευταίο; Αν στην κοινωνία μας δεν κοιτούσαμε πως θα τους βολέψουμε όλους, αλλά πως θα ανταμείβουμε μονίμως αυτούς που προσπαθούν περισσότερο (ανεξαρτήτως εξεταστικού συστήματος) θα ήμασταν πολύ καλύτεροι...

αλλά αυτά τα σκέφτονται μόνο οι κουτόφραγκοι στο εξωτερικό, που διαπρέπουν όταν εμείς χρεωκοπούμε...

Ζητώ συγνώμη για το ύφος, δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά υπάρχουν κι άλλες απόψεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα

Φιλικά πάντα

Νικολόπουλος Αθανάσιος
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
Άβαταρ μέλους
Μιχάλης Μάγκος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Μάγκος » Τρί Μάιος 17, 2011 9:07 am

Έγινε μεγάλη κουβέντα για τα θέματα των Μαθηματικών.
Μην ξεχνάτε συνάδελφοι ότι τα παιδιά μας γράφουν και άλλα μαθήματα !
Ας τα αφήσουμε να στοχεύσουν στο επόμενο μάθημα.
Απευθυνόμενος σε όλους τους μαθητές θα ήθελα ένα να τους πω: ΓΕΡΑ μαγκάκια δεν τελείωσαν ακόμα οι εξετάσεις !

Μιχάλης
Άβαταρ μέλους
onedeadslime

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από onedeadslime » Τρί Μάιος 17, 2011 10:11 am

Και ερωτώ: Πώς ένας μαθητής θα καταφέρει να λύσει αυτά τα θέματα σε τρεις ώρες όταν ένας καθηγητής χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες για να τα γράψει αναλυτικά, έχοντας εκατό κιλά λιγότερο άγχος; (ήμουν εξεταστής στους φυσικώς αδυνάτους μαθητές και χρειάστηκα εγώ και άλλοι 5 συνάδελφοι που ήμασταν στις δύο επιτροπές μιάμιση ώρα για να τα λύσουμε συνοπτικά χωρίς να γράψουμε το θέμα Α θεωρίας και χωρίς να γράφουμε αναλυτικά τις λύσεις. Μήπως είμαστε και οι 6 ανίκανοι;)
Μπορώ να επιβεβαιώσω πως και εγώ ο ίδιος (άσχετα αν έκανα λάθος κάπου) και άλλοι τα λύσανε σε δυόμιση ώρες. Δύσκολα, ναι, αδύνατα, όχι. Καλοί μαθητές, ναι, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός, να ξεχωρίσουν απ' τους άλλους; Άμα είχε άλλα τρία υποερωτήματα δεν θα τελείωνε κανείς, αλλά πάλι, δίκαιο δεν θα ήταν;
Μπορούσε ένα παιδί διαβάζοντας το σχολικό βιβλίο και μη πηγαίνοντας φροντιστήριο ναγραψει ένα αξιοπρεπή βαθμο?Ας αποφασίσουμε οι εξετάσεις είναι για όλουσ ή όχι.
Θα συμφωνούσα πως όχι, ειδικά το Δ4 δεν νομίζω να έχει αντίστοιχη στο βιβλίο. Εμάς όμως ο καθηγητής μας στο σχολείο μας την είχε κάνει.

Βαγγελης Ναστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βαγγελης Ναστος » Τρί Μάιος 17, 2011 11:26 am

Ξεκινώντας να διαβάζω τα σχόλια από την πρώτη σελίδα θεώρησα οτι κάτι έχω κάνει λάθος. Ξανακοίταξα τον τίτλο του τόπικ και προς μεγάλη μου έκπληξη έγραφε ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011. Τα συγχαρητήρια στην επιτροπή με έκαναν να χαμογελάσω αμάχανα. Κύριοι δε διαγωνιστήκατε εσείς σήμερα. Όλοι φαντάζομαι είστε καταξιωμένοι μαθηματικοί και το οτι τα θέματα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για ΕΣΑΣ αποδεικνύει οτι μάλλον ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους μαθητές. Το οτι ακόνισε το δικό σας καλοδουλεμένο και έμπειρο μυαλό δε σημαίνει οτι ηταν τα θέματα "σημείο αναφοράς" για τις επόμενες χρονιές. Το να ανακαλύψω όμορφες και έξυπνες ασκήσεις για να εκπαιδεύω το μυαλό μου είναι ένα, το να βάζω αυτές τις ασκήσεις σε πανελλήνιες όμως απέχει απείρως. Οι πανελλήνιες, που τόσος λόγος γίνεται και θα γίνεται μέχρι να βρεθεί ενα πιο "αξιοκρατικό" σύστημα, είναι ένα διαγώνισμα. 3 ώρες που αν δεν καθορίζουν το μέλλον σου σίγουρα είναι φωτογραφία προς το σύνολο για τον κόπο που έχεις καταβάλλει για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας χρονιάς. Δεν μπορείς να μηδενίζεις όλη τη σκληρή δουλειά των μαθητών με αστείες χιλιοειπωμένες δικαιολογίες του στυλ "τα θέματα είναι ίδια για όλους" και ένας "καλά διαβασμένος θα έγραφε". Γιατί ακόμα και οι μη άριστοι μαθητές διάβασαν, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Δεν υπάρχει το 20 και το κάτω από τη βάση μην μπερδεύεστε, υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα που βρίσκεται ανάμεσα. Ασκήσεις έξυπνες που δεν έχουν διδαχθεί, ασκήσεις που αν λόγω άγχους ή και έλλειψης εμπειρίας δεν έβρισκες το τέχνασμα τις έχανες δεν είναι υπόδειγμα για επόμενες χρονιές. Υποερώτημα να πιάνει 3 μονάδες; στις 25 του θέματος; αστεία πράγματα.

Δεν ξέρω αν κάποιοι ζουν σε γυάλα και δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αλλά χθες τα σκυμένα κεφάλια παραήταν πολλά. Κάντε μια βόλτα και κοιτάξτε αντιδράσεις ακόμα και άριστων μαθητών και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.

Τέλος, αυτό που με κάνει να είμαι αντιδιαμετρικά αντίθετος με το ολο σύστημα είναι η σχέση σχολικού βιβλίου και θεμάτων. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτήν την ιστορία επιτέλους. Είτε τις ασκήσεις του βιβλίου διαβάσεις είτε ένα αστερίξ ίδια γνώση θα λάβεις για τις πανελλήνιες...έλεος πια...

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Τρί Μάιος 17, 2011 11:48 am

Βαγγελης Ναστος έγραψε:Ξεκινώντας να διαβάζω τα σχόλια από την πρώτη σελίδα θεώρησα οτι κάτι έχω κάνει λάθος. Ξανακοίταξα τον τίτλο του τόπικ και προς μεγάλη μου έκπληξη έγραφε ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011. Τα συγχαρητήρια στην επιτροπή με έκαναν να χαμογελάσω αμάχανα. Κύριοι δε διαγωνιστήκατε εσείς σήμερα. Όλοι φαντάζομαι είστε καταξιωμένοι μαθηματικοί και το οτι τα θέματα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για ΕΣΑΣ αποδεικνύει οτι μάλλον ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους μαθητές. Το οτι ακόνισε το δικό σας καλοδουλεμένο και έμπειρο μυαλό δε σημαίνει οτι ηταν τα θέματα "σημείο αναφοράς" για τις επόμενες χρονιές. Το να ανακαλύψω όμορφες και έξυπνες ασκήσεις για να εκπαιδεύω το μυαλό μου είναι ένα, το να βάζω αυτές τις ασκήσεις σε πανελλήνιες όμως απέχει απείρως. Οι πανελλήνιες, που τόσος λόγος γίνεται και θα γίνεται μέχρι να βρεθεί ενα πιο "αξιοκρατικό" σύστημα, είναι ένα διαγώνισμα. 3 ώρες που αν δεν καθορίζουν το μέλλον σου σίγουρα είναι φωτογραφία προς το σύνολο για τον κόπο που έχεις καταβάλλει για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας χρονιάς. Δεν μπορείς να μηδενίζεις όλη τη σκληρή δουλειά των μαθητών με αστείες χιλιοειπωμένες δικαιολογίες του στυλ "τα θέματα είναι ίδια για όλους" και ένας "καλά διαβασμένος θα έγραφε". Γιατί ακόμα και οι μη άριστοι μαθητές διάβασαν, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Δεν υπάρχει το 20 και το κάτω από τη βάση μην μπερδεύεστε, υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα που βρίσκεται ανάμεσα. Ασκήσεις έξυπνες που δεν έχουν διδαχθεί, ασκήσεις που αν λόγω άγχους ή και έλλειψης εμπειρίας δεν έβρισκες το τέχνασμα τις έχανες δεν είναι υπόδειγμα για επόμενες χρονιές. Υποερώτημα να πιάνει 3 μονάδες; στις 25 του θέματος; αστεία πράγματα.

Δεν ξέρω αν κάποιοι ζουν σε γυάλα και δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αλλά χθες τα σκυμένα κεφάλια παραήταν πολλά. Κάντε μια βόλτα και κοιτάξτε αντιδράσεις ακόμα και άριστων μαθητών και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.

Τέλος, αυτό που με κάνει να είμαι αντιδιαμετρικά αντίθετος με το ολο σύστημα είναι η σχέση σχολικού βιβλίου και θεμάτων. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτήν την ιστορία επιτέλους. Είτε τις ασκήσεις του βιβλίου διαβάσεις είτε ένα αστερίξ ίδια γνώση θα λάβεις για τις πανελλήνιες...έλεος πια...
Συνάδελφε Βαγγέλη αποφάσισα να μη μιλήσω αλλά δεν μπορώ με όλα αυτά που διαβάζω να το τηρήσω.
Μπορείς σε παρακαλώ σε επόμενο μήνυμα και αν θέλεις να κάνεις τον κόπο φυσικά να προσδιορίσεις εσύ(ή όποιος άλλος θέλει)
πως θα έπρεπε να είναι οι σωστές εξετάσεις;
Ώρες,ώρες δεν καταλαβαίνω ειλικρινά.Τα χθεσινά θέματα ήταν άρτια δομημένα και θα δώσουν αυτό που δεν έδιναν τα προηγούμενα.Διαβάθμιση.Τι καλύτερο και πιό αξιοκρατικό απο δαύτο;
Αν δε μας ενδιαφέρει αυτό τότε ας βάζουμε μία παραγώγιση,μία εύρεση εφαπτομένης και ένα ολοκληρωματάκι.
Δεν καταλαβαίνω τη χτεσινή(αλλά συνεχιζόμενη και σήμερα) μουρμούρα ειλικρινά.Μήπως ερχόμασταν με κεκτημένη
ταχύτητα απο το Σαββάτο(δικαίως κατά την αποψή μου)
Μήπως δεν ξέρουμε τι θέλουμε;
Και παρακαλώ να μην εξισώνονται όλοι.Κανένας πιστεύω νοήμων συναδελφος δεν απάντησε ευρισκόμενος στη θέση ενός παιδιού.Απλές εκτιμήσεις έγιναν.
Καλημέρα σας και παρακαλώ όχι άλλη μουρμούρα.(ή αν θέλετε κι άλλη,δώστε τις απαραίτητες διεξόδους(προτάσεις) απο
τη...δεινή μας θέση)

Χρήστος Κυριαζής
Βαγγελης Ναστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βαγγελης Ναστος » Τρί Μάιος 17, 2011 12:06 pm

chris_gatos έγραψε: Συνάδελφε Βαγγέλη αποφάσισα να μη μιλήσω αλλά δεν μπορώ με όλα αυτά που διαβάζω να το τηρήσω.
Μπορείς σε παρακαλώ σε επόμενο μήνυμα και αν θέλεις να κάνεις τον κόπο φυσικά να προσδιορίσεις εσύ(ή όποιος άλλος θέλει)
πως θα έπρεπε να είναι οι σωστές εξετάσεις;
Ώρες,ώρες δεν καταλαβαίνω ειλικρινά.Τα χθεσινά θέματα ήταν άρτια δομημένα και θα δώσουν αυτό που δεν έδιναν τα προηγούμενα.Διαβάθμιση.Τι καλύτερο και πιό αξιοκρατικό απο δαύτο;
Αν δε μας ενδιαφέρει αυτό τότε ας βάζουμε μία παραγώγιση,μία εύρεση εφαπτομένης και ένα ολοκληρωματάκι.
Δεν καταλαβαίνω τη χτεσινή(αλλά συνεχιζόμενη και σήμερα) μουρμούρα ειλικρινά.Μήπως ερχόμασταν με κεκτημένη
ταχύτητα απο το Σαββάτο(δικαίως κατά την αποψή μου)
Μήπως δεν ξέρουμε τι θέλουμε;
Και παρακαλώ να μην εξισώνονται όλοι.Κανένας πιστεύω νοήμων συναδελφος δεν απάντησε ευρισκόμενος στη θέση ενός παιδιού.Απλές εκτιμήσεις έγιναν.
Καλημέρα σας και παρακαλώ όχι άλλη μουρμούρα.(ή αν θέλετε κι άλλη,δώστε τις απαραίτητες διεξόδους(προτάσεις) απο
τη...δεινή μας θέση)
Φίλε μου όταν μιλάμε για διαβάθμιση εννοούμε για ξεκαθάρισμα όλων των μαθητών και εξηγούμαι. Δε ζητάω από τα θέματα να μου ξεκαθαρίσουν μόνο τα λευκά από τα πραγματικά καθαρά, δε θέλω να μου διαχωρίσουν μόνο το 18 με το 20 αλλά να δώσουν την ευκαιρία να πάρει ο καθένας ότι του αξίζει. Δηλαδή να μπορεί αυτός που έχει διαβάσει για 13 να το πάρει το ίδιο και αυτός που έχει διαβάσει για 8. Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας μεν, αλλά η διαβάθμιση σε μια κλίμακα του 10 ξεκινούσε από το 8.

Προφανώς και αυτό που λες οτι περιμένεις από μένα απάντηση και πρόταση για ένα σωστό Eλλάδας (πρυτάνεις, υπουργοί κλπ) δεν κατάφεραν να βρούνε λύση. Αυτό που εγώ έχω στο μυαλό μου θα ήταν ένα σύστημα που δε θα έκρινε σε 3 ώρες τους κόπους των μαθητών. Ίσως εξετάσεις και στη δευτέρα λυκείου; Ίσως. Αν και αυτό το σύστημα δεν έδειξε να δουλεύει στο ελάχιστο που εφαρμόστηκε, μπορει και λόγω του τρόπου που εφαρμόστηκε (14 μαθήματα πανελληνίως εξεταζόμενα). Όπως και να έχει πιστεύω κι εγώ πως όταν κατακρίνεις κάτι πρέπει να έχεις και μια αντιπρόταση, στο συγκεκριμένο θέμα δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Ας φωτίσει ο Θεός τους αρμόδιους να βρούνε μια δίκαιη λύση, ή τουλάχιστον μια δικαιότερη από ότι είναι σήμερα...

Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Τρί Μάιος 17, 2011 2:03 pm

Θανάσης Νικολόπουλος έγραψε:Μία σύντομη και όχι ευχάριστη, αλλά ρεαλιστική απάντηση...

Όχι, το σχολικό βιβλίο δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων...

Αλλά αυτό συμβαίνει από το 1991 που έδινα κι εγώ Πανελλήνιες (και πιο πίσω πιθανότατα)...

Αν κάποιος δεν κάνει φροντιστήριο και δεν πέσει στο σχολείο σε κάποιον πρόθυμο καθηγητή να κάνει πολλά παραπάνω από αυτά που απαιτεί η τυπική διεκπεραίωση του μαθήματος, δεν έχει πολλές ελπίδες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού! Αν θέλετε, ας δουλέψουμε για να αλλάξουμε το παιχνίδι. Αλλά όχι τώρα. Τώρα είναι εποχή εξετάσεων. Τώρα έτσι έχουν οι όροι του παιχνιδιού...

Και κάτι ακόμα:

Αλλά τι έκαναν αυτοί τόσα χρόνια; Έκαναν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν; Δούλεψαν τόσα χρόνια; Και ήταν αρκετή αυτή τους η προσπάθεια; Ή πάνω στο τέλος παραμυθιάστηκαν (από γονείς, φροντιστηριάρχες, καθηγητές και ξέρω γω ποιον άλλον) ότι μπορούν να μπουν στην Ιατρική ή στην Νομική ή στο Πολυτεχνείο έτσι απλά;

Γιατί σαν καθηγητής σε φροντιστήρια στο παρελθόν και σε Γυμνάσιο/Λύκειο τώρα, έχω κουραστεί να βλέπω τη λογική της ήσσονος προσπάθειας να επικρατεί παντού. Οι μαθητές θέλουν βαθμούς χωρίς να διαβάσουν, να περάσουν την τάξη έστω και με 150 απουσίες... Οι γονείς τους απαιτούν ένα σύστημα που θα φροντίσει το δικό τους παιδί να μπει στην σχολή που "του αξίζει"... Χωρίς φυσικά να αναρωτηθούν αν αυτοί τόσα χρόνια ασχολήθηκαν να του προσφέρουν πραγματικά όσα εφόδια χρειάζεται για τη ζωή του. Λες και το να "αγοράσεις" τον χρόνο του καλύτερου φροντιστηριακού καθηγητή, είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του παιδιού σου... Και χωρίς οι ίδιοι γονείς να μπορούν να δεχτούν ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να προσπάθησε περισσότερο και να αξίζει περισσότερο την "καλή" θέση στην "καλή" σχολή... Και μετά απλώς φωνάζουν για το άδικο σύστημα...

Για ρωτήστε τους επιτυχόντες των "καλών" σχολών πόσο "άδικο" ήταν τόσα χρόνια να διαβάζουν όσο οι φίλοι τους απολάμβαναν τις ανέσεις τους...

Στην Ελλάδα υπάρχει μία κουλτούρα που θέλει ΟΛΑ τα παιδιά να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο και όχι και σε όποια όποια σχολή ε; Ιατρική, Πολυτεχνεία, "γιατί το δικό μας παιδί είναι το καλύτερο απ' όλα και πρέπει να πετύχει αυτά που δεν πετύχαμε εμείς..."

Ε, δεν γίνεται ρε παιδιά! Το σύστημα είναι διαγωνιστικό και φτιαγμένο για να κάνει διαλογή των καλύτερων!

Και ξαναλέω, πολλοί παραπονέθηκαν, πολλοί στεναχωρήθηκαν, πολλοί απέτυχαν...

...αλλά κάποιοι πέτυχαν κιόλας, σωστά; Κάποιοι παρά τις αντιξοότητες τα κατάφεραν. Κάποιοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, εκμεταλεύτηκαν τη δουλειά περασμένων χρόνων που τους επέτρεψε να μην έχουν κενά, κάποιοι μόχθησαν...

...και θα ανταμειφθούν.

και να πω και κάτι τελευταίο; Αν στην κοινωνία μας δεν κοιτούσαμε πως θα τους βολέψουμε όλους, αλλά πως θα ανταμείβουμε μονίμως αυτούς που προσπαθούν περισσότερο (ανεξαρτήτως εξεταστικού συστήματος) θα ήμασταν πολύ καλύτεροι...

αλλά αυτά τα σκέφτονται μόνο οι κουτόφραγκοι στο εξωτερικό, που διαπρέπουν όταν εμείς χρεωκοπούμε...

Ζητώ συγνώμη για το ύφος, δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά υπάρχουν κι άλλες απόψεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα

Φιλικά πάντα

Χωρίς σχόλιο...απλά Μπράβο σας...

:clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2:

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
Βαγγελης Ναστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βαγγελης Ναστος » Τρί Μάιος 17, 2011 3:17 pm

Θανάσης Νικολόπουλος έγραψε:

Και κάτι ακόμα:

Aν μου επιτρέπετε και μένα μια παρατήρηση. Το οτι το σύστημα είναι άδικο δεν το αθωώνει το γεγονώς οτι είναι άδικο εδώ και χρόνια. Αντί να λέμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το βελτιώσουμε αυτό που λέμε είναι οτι οκ είναι άδικο αλλά αυτοί είναι οι κανόνες παίξτε; Τι λέτε μωρέ; Είμαι όχι κάθετα αντίθετος αλλά εξοργισμένος με αυτήν την άποψη. Εσείς ο ίδιος αυτοαναιρείστε όταν λέτε οτι δεν έχουν όλοι τα ιδια εφόδια εξ αρχής και μετά αναρωτιέστε "τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια". Ασφαλώς και μπορεί να δούλεψαν αλλά όχι με ίσους όρους. Ασφαλώς και δεν είναι όλοι οι μαθητές αφελείς να πιστεύουν ότι είναι άριστοι ενώ δεν είναι και ασφαλώς δεν είναι όλοι οι φροντιστές παραμυθάδες να λένε ιστορίες στους γονείς και μετά να γκρεμίζονται όλα όταν παραλαμβάνουν τη βαθμολογία στο τέλος.

Βεβαίως και δε θα πετύχουν όλοι. Βεβαίως και κάποιοι θα στεναχωρηθούν. Αλλά αυτό πρέπει να ναι αποτέλεσμα της δικής τους κακής προετοιμασίας, ή ακόμα και λιγότερης ευστροφίας από τους άλλους. Όχι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μεν, με λιγότερα εφόδια από τους υπόλοιπους δε...

PS: Συγχωρέστε μου τον τόνο, καμία προσωπική εμπάθεια, μιλάω καθαρά για τα επιχειρήματα και μόνο...

Άβαταρ μέλους
stavros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavros » Τρί Μάιος 17, 2011 4:18 pm

chris έγραψε:Καλησπέρα σας και πάλι!Θα μιλήσω πάλι απο τη δική μου σκοπιά.

Θεωρώ τα θέματα αρκετά ποιοτικά(όχι άριστα) και για αυτό συγχαρητήρια στην επιτροπή.
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι μαθητές δεν έγραψαν καλά(ευτυχώς δεν ανήκω σε αυτούς) ακόμη και αρκετά καλοί και θα το διαπιστώσετε κατά τη διόρθωση αφού πολλοί είστε διορθωτές. Θεωρώ τα θέματα δύσκολα σε σχέση με άλλες χρονιές(δε λέω οτι είναι κακό αυτό) , χρειαζόσουν αρκετό χρόνο για να τα γράψεις (προσωπικά είχα 20 λεπτά χρόνο στο τέλος) και άριστα έγραψαν μόνο άριστοι(αυτό είναι θετικό). Όμως δεν θεωρώ οτι κάποιο ερώτημα ήταν εκτός πνεύματος Πανελληνίων αν και η δυσκολία και στα μαθηματικά κατεύθυνσης λογικά θα είναι ένας ακόμη λόγος για να πέσουν οι βάσεις.

Όταν μιλάω για δυσκολία δεν αναφέρομαι φυσικα στους μαθητές που κατέχουν το αντικείμενο όπως αρκετοί στο :logo: αλλά για τη ''μάζα'' που δυσκολεύτηκε αρκετά απο οτι κατάλαβα...τα κρίσιμα σημεία ήταν τα ερωτήμα Γ3 και γενικά όλο το 4ο θέμα με έναν ψιλοχαμό στο Δ3 και στο Δ4.
Σε γενικές γραμμές ποιοτικά θέματα και αυξανόμενης δυσκολίας όπως θα έπρεπε να γίνεται στα μαθηματικά κατεύθυνσης αλλά κάνοντας σύγκριση με προηγούμενες χρονιές τα θεωρώ δυσκολότερα(επαναλαμβάνω χωρίς να είναι απαραίτητα κακό αυτό).

Φιλικά
...αλλά για τη ''μάζα''... Ευτυχώς που εμείς δεν είμαστε μάζα αλλά κάτι άλλο!

lamkos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lamkos » Τρί Μάιος 17, 2011 4:43 pm

Έπρεπε να είμαι πιο ακριβής και να γράψω ότι διάβασα ΣΧΕΔΟΝ όλες τις απαντήσεις στο θέμα.

tsaknakis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tsaknakis » Τρί Μάιος 17, 2011 5:28 pm

Θανάσης Νικολόπουλος έγραψε:
Και κάτι ακόμα:

Αυτό είναι αλήθεια και δεν αλλάζει από το αν θα μπούν δύσκολα,μέτρια ή εύκολα θέματα, μιας και οι θέσεις είναι δεδομένες ,γιατί λοιπόν να χαλάσεις την ψυχολογία των μέτριων μαθητών κατεβάζοντας τους δύο με τρεις μονάδες (minimum)?

Μιας και λοιπόν το σύστημα είναι "διαγωνιστικό και φτιαγμένο για να κάνει διαλογή των καλύτερων!"(όπως γράψατε), μάλλον είστε χαρούμενος από το υπάρχον σύστημα και σας αρέσει ο τρόπος εξετάσεων.
Αλήθεια τι σημαίνει καλύτερος? καλύτερα προετοιμασμένος για τις εξετάσεις? ειδανικότερος για τη σχολή της επιλογής του?(μεγάλη κουβέντα)

Η μόνη δική μου ένσταση για τα φετινά θέματα είναι ότι θα μπορούσε το Γ θέμα να δώσει μία δύο μονάδες πιο εύκολα. Επίσης θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συνεπείς με τους εαυτούς μας, διατηρώντας ένα σταθερό επίπεδο στις εξετάσεις.

Όσο για την παδεία ήταν,είναι και μάλλον θα είναι ταξική. Όπως είχε πει και ο κ. αρσένης ο γιος του εργάτη θα γίνεται εργάτης και ο γιος του γιατρού θα γίνεται γιατρός (δεν υοθετώ απόλυτα,αλλά είναι κοντά στην αλήθεια)

φιλικά
Μάνος Τσακνάκης

rexes13

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rexes13 » Τρί Μάιος 17, 2011 8:11 pm

Για όσα παιδιά βρέθηκαν στη θέση μου και δεν πρόλαβαν να λύσουν όλα τα ερωτήματα θέλω να πω κάτι.Αν ξέρατε να λύσετε τα πάντα και δεν σας έφτασε ο χρόνος είστε μια χαρά.Κουράγιο πάμε γι'άλλα!
Και κάτι για τους καθηγητές!Εκείνη την ώρα το μυαλό μας λειτουργεί σε τρελούς ρυθμούς, κάθε λεπτό μετράει.Βάζωντας τέτοια θέματα η επιτροπή προφανώς αναζητά γρήγορους λύτες και διάννοιες! Αν τους χαροποιεί δεν έχω να πω κάτι άλλο!

Φιλικά,rexes13!

spiros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spiros » Τρί Μάιος 17, 2011 8:53 pm

onedeadslime έγραψε:
Και ερωτώ: Πώς ένας μαθητής θα καταφέρει να λύσει αυτά τα θέματα σε τρεις ώρες όταν ένας καθηγητής χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες για να τα γράψει αναλυτικά, έχοντας εκατό κιλά λιγότερο άγχος; (ήμουν εξεταστής στους φυσικώς αδυνάτους μαθητές και χρειάστηκα εγώ και άλλοι 5 συνάδελφοι που ήμασταν στις δύο επιτροπές μιάμιση ώρα για να τα λύσουμε συνοπτικά χωρίς να γράψουμε το θέμα Α θεωρίας και χωρίς να γράφουμε αναλυτικά τις λύσεις. Μήπως είμαστε και οι 6 ανίκανοι;)
Μπορώ να επιβεβαιώσω πως και εγώ ο ίδιος (άσχετα αν έκανα λάθος κάπου) και άλλοι τα λύσανε σε δυόμιση ώρες. Δύσκολα, ναι, αδύνατα, όχι. Καλοί μαθητές, ναι, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός, να ξεχωρίσουν απ' τους άλλους; Άμα είχε άλλα τρία υποερωτήματα δεν θα τελείωνε κανείς, αλλά πάλι, δίκαιο δεν θα ήταν;
Μπορούσε ένα παιδί διαβάζοντας το σχολικό βιβλίο και μη πηγαίνοντας φροντιστήριο ναγραψει ένα αξιοπρεπή βαθμο?Ας αποφασίσουμε οι εξετάσεις είναι για όλουσ ή όχι.

Έτυχε σε σενα....Το θέμα όμως δεν είναινα ελπίζουμε στη τύχη αλλανα έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες....

Θα συμφωνούσα πως όχι, ειδικά το Δ4 δεν νομίζω να έχει αντίστοιχη στο βιβλίο. Εμάς όμως ο καθηγητής μας στο σχολείο μας την είχε κάνει.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης