Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2011

Επιτροπή Θεμάτων 11

Re: Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2011

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Επιτροπή Θεμάτων 11 » Σάβ Μάιος 14, 2011 4:45 pm

Δίνουμε στο συνημμένο αρχείο την 2η έκδοση του Δελτίου που συνέταξαν οι Επιμελητές του mathematica με τις λύσεις των θεμάτων Μαθηματικών Γενικής Παιδείας 2011.
Συνημμένα
Mathematica gr Λύσεις Θεμάτων Μαθηματικών Γεν Παιδείας 2011.pdf
(347.34 KiB) Μεταφορτώθηκε 187 φορές
τελευταία επεξεργασία από Επιτροπή Θεμάτων 11 σε Τρί Μάιος 17, 2011 10:13 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Ανδρέας Βαρβεράκης, Φωτεινή Καλδή, Σπύρος Καρδαμίτσης, Τάσος Κοτρώνης, Βασίλης Μαυροφρύδης, Ροδόλφος Μπόρης, Μίλτος Παπαγρηγοράκης, Γιώργος Ρίζος, Αλέξανδρος Συγκελάκης, Κώστας Τηλέγραφος
themata

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από themata » Σάβ Μάιος 14, 2011 4:50 pm

ερώτηση: σε ποιό ακριβώς σημείο του βιβλίου δίνεται η ερμηνεία του τί εκφράζει η σχετική συχνότητα fi ?

ρωταω διότι το Α3 το θεωρω ερώτηση κρίσεως σχετικά με την έννοια και όχι έναν "καθαρό" ορισμό του βιβλίου

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ - ΑΡΚΑΣ
Cristoforos S.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cristoforos S. » Σάβ Μάιος 14, 2011 4:53 pm

Αν ν = 80 και κάνω επαλήθευση φτιάχνοντας το πολύγωνο των συχνοτήτων (εύκολα!) τότε
θα έχω πολύγωνο που σχηματίζει με το άξονα χωρίο εμβαδού 80;

Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris » Σάβ Μάιος 14, 2011 5:15 pm

Καλησπέρα :logo:

Ημουν και εγώ υποψήφιος σήμερα και τα θέματα ήταν με μια λέξη ''πατσαρδαϊκός''(τα έγραψα όλα αλλά αυτό δεν έχει σημασία).
Είμασταν ένα απο τα πολλά σχολεία που τα θέματα μοιράστηκαν για δεύτερη φορά(απαράδεκτο) και αφού οι υποψήφιοι περιμέναμε για 20 τουλάχιστον λεπτά αφού μάλιστα είχαμε γράψει και το πρώτο θέμα.

Όσον αφορά τη δομή:
\bulletΣτα σωστό-λάθος αποδείχτηκε οτι ο διαβασμένος μαθητής προβληματίζεται περισσότερο απο τον όχι καλά προετοιμασμένο στα λεπτά σημεία που έχουν πρόβλημα στη διατύπωση...θα μάθουμε επιτέλους να έχουμε σωστές εκφωνήσεις ή οχι? Για να ξέρουν και οι μελλοντικοί υποψήφιοι δηλαδή!!
\bulletΣτο δεύτερο θέμα το 1ο ερώτημα προβλημάτισε κόσμο και κοσμάκι και αν μη τι άλλο η θέση του δεν είναι για πρώτο ερώτημα δεύτερου θέματος.
\bulletΤο τρίτο θέμα είναι καλό θέμα στατιστικής ωστόσο ήταν τελείως περιττή η μέση τιμή που δώθηκε...αντι να διευκολύνει προβλήματισε...ενώ για μένα έπρεπε να δωθεί οπωσδήποτε πόσο ήταν τα y_{\Delta},y_{E} αφού οι μαθητές που δεν έλυναν το πρώτο ερώτημα έχαναν όλο το θέμα(και γνωρίζω αρκετούς τέτοιους). Γενικά το τρίτο θέμα επρεπε να μπει τέταρτο!
\bulletΤο τέταρτο θέμα περα απο το οτι υπήρχε ήδη σε κάποια ιστιοσελίδα (γεγονός που δεν θέλω και δεν πρέπει να σχολιάσω) θεωρώ οτι ήταν εντελώς εκτός πνεύματος μαθηματικών γενικής παιδείας πέρα απο το δεύτερο ερώτημα. Οι υποψήφιοι στο μόνο που εξεταστήκαμε είναι στο αν μπορούμε να λύσουμε μια εξίσωση(παραπέμπει σε θέμα άλλης τάξης) και στο αν μπορούμε να παραγωγίσουμε σωστά σύνθετη συνάρτηση με το χαμό στις όποιες πράξεις. Αν ο σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι το πως μπορούν οι μαθητές να αντεπεξέλθουν σε πολλές πράξεις πάω πάσο!

Σε γενικές γραμμές η κλιμάκωση πήγε περίπατο ενώ το άγχος για πολλούς υποψηφίους ξεκινούσε ήδη απο το δεύτερο θέμα. Πολλοί μαθητές θεωρητικής αλλά ακόμα και τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης δεν έπιασαν ούτε τη βάση(για τους προαναφερθέντες λόγους και όχι μόνο) σε ένα μάθημα που θεωρούσαν οτι μπορούσε να τους ανεβάσει τη βαθμολογία. Με ανυπομονησία λοιπόν μετά τα παρατράγουδα αυτά περιμένουμε πόσο θα..μειωθούν οι αιτήσεις για μαθηματικά γενικής παιδείας απο τους υποψηφίους του χρόνου αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία περιμένουμε τα θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης όπου σίγουρα περιμένουμε: Να μην υπάρχουν περιττά δεδομένα και επιτέλους να είναι ορθα και κυρίως μαθηματικά διατυπωμένα.

Φιλικά και με την ελπίδα για καλύτερες διατύπωσεις και θέματα αντάξια των εκάστοτε μαθημάτων στο άμεσο μέλλον!

Στραγάλης Χρήστος
zorba_the_freak

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zorba_the_freak » Σάβ Μάιος 14, 2011 5:16 pm

themata έγραψε:ερώτηση: σε ποιό ακριβώς σημείο του βιβλίου δίνεται η ερμηνεία του τί εκφράζει η σχετική συχνότητα fi ?

ρωταω διότι το Α3 το θεωρω ερώτηση κρίσεως σχετικά με την έννοια και όχι έναν "καθαρό" ορισμό του βιβλίου
Από ότι ξέρω...πουθενά! Οπότε ότι και να γράψει ο μαθητάκος, αρκεί να φαίνεται σωστό, θα πιαστεί σωστό; H μήπως οι θεματοδότες έχουν κατά νου, μέσα στην πάνσοφη κοσμοθεώρησή τους, το ''απόλυτα'' (sic) σωστό και άρα ότι άλλο και να γράψεις είσαι λάθος; Μυστήριο τρένο οι εξετάσεις...ποτέ μου δεν τις κατάλαβα...Άλλα μαθηματικά έχουμε σ' αυτή τη χώρα και άλλα ο υπόλοιπος γαλαξίας;

Μήπως είδε κανένας τα παιδιά της θεωρητικής πως ήταν μετά; Τους λακεδαιμόνιους της ημέρας δηλαδη...Μήπως τους σκέφτηκε κανένας από πριν;

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Σάβ Μάιος 14, 2011 5:21 pm

chris έγραψε:Καλησπέρα :logo:

Ημουν και εγώ υποψήφιος σήμερα και τα θέματα ήταν με μια λέξη ''πατσαρδαϊκός''(τα έγραψα όλα αλλά αυτό δεν έχει σημασία).
Είμασταν ένα απο τα πολλά σχολεία που τα θέματα μοιράστηκαν για δεύτερη φορά(απαράδεκτο) και αφού οι υποψήφιοι περιμέναμε για 20 τουλάχιστον λεπτά αφού μάλιστα είχαμε γράψει και το πρώτο θέμα.

Όσον αφορά τη δομή:
\bulletΣτα σωστό-λάθος αποδείχτηκε οτι ο διαβασμένος μαθητής προβληματίζεται περισσότερο απο τον όχι καλά προετοιμασμένο στα λεπτά σημεία που έχουν πρόβλημα στη διατύπωση...θα μάθουμε επιτέλους να έχουμε σωστές εκφωνήσεις ή οχι? Για να ξέρουν και οι μελλοντικοί υποψήφιοι δηλαδή!!
\bulletΣτο δεύτερο θέμα το 1ο ερώτημα προβλημάτισε κόσμο και κοσμάκι και αν μη τι άλλο η θέση του δεν είναι για πρώτο ερώτημα δεύτερου θέματος.
\bulletΤο τρίτο θέμα είναι καλό θέμα στατιστικής ωστόσο ήταν τελείως περιττή η μέση τιμή που δώθηκε...αντι να διευκολύνει προβλήματισε...ενώ για μένα έπρεπε να δωθεί οπωσδήποτε πόσο ήταν τα y_{\Delta},y_{E} αφού οι μαθητές που δεν έλυναν το πρώτο ερώτημα έχαναν όλο το θέμα(και γνωρίζω αρκετούς τέτοιους). Γενικά το τρίτο θέμα επρεπε να μπει τέταρτο!
\bulletΤο τέταρτο θέμα περα απο το οτι υπήρχε ήδη σε κάποια ιστιοσελίδα (γεγονός που δεν θέλω και δεν πρέπει να σχολιάσω) θεωρώ οτι ήταν εντελώς εκτός πνεύματος μαθηματικών γενικής παιδείας πέρα απο το δεύτερο ερώτημα. Οι υποψήφιοι στο μόνο που εξεταστήκαμε είναι στο αν μπορούμε να λύσουμε μια εξίσωση(παραπέμπει σε θέμα άλλης τάξης) και στο αν μπορούμε να παραγωγίσουμε σωστά σύνθετη συνάρτηση με το χαμό στις όποιες πράξεις. Αν ο σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι το πως μπορούν οι μαθητές να αντεπεξέλθουν σε πολλές πράξεις πάω πάσο!

Σε γενικές γραμμές η κλιμάκωση πήγε περίπατο ενώ το άγχος για πολλούς υποψηφίους ξεκινούσε ήδη απο το δεύτερο θέμα. Πολλοί μαθητές θεωρητικής αλλά ακόμα και τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης δεν έπιασαν ούτε τη βάση(για τους προαναφερθέντες λόγους και όχι μόνο) σε ένα μάθημα που θεωρούσαν οτι μπορούσε να τους ανεβάσει τη βαθμολογία. Με ανυπομονησία λοιπόν μετά τα παρατράγουδα αυτά περιμένουμε πόσο θα..μειωθούν οι αιτήσεις για μαθηματικά γενικής παιδείας απο τους υποψηφίους του χρόνου αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία περιμένουμε τα θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης όπου σίγουρα περιμένουμε: Να μην υπάρχουν περιττά δεδομένα και επιτέλους να είναι ορθα και κυρίως μαθηματικά διατυπωμένα.

Φιλικά και με την ελπίδα για καλύτερες διατύπωσεις και θέματα αντάξια των εκάστοτε μαθημάτων στο άμεσο μέλλον!
Συγχαρητήρια για την θέση και την άποψή σου!! Με βρίσκεις σύμφωνο 1000% σε κάθε τι που έγραψες!

Καλά αποτελέσματα Χρήστο!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Σάβ Μάιος 14, 2011 5:28 pm

...όταν η επιτροπή εξετάσεων τρέχει πανικόβλητη - σπέρνοντας πανικό- να δώσει μια διευκρίνηση για μια ασήμαντη παρένθεση,

... όταν η επιτροπή εξετάσεων σφυρίζει αδιάφορα λαμβάνοντας γνώση την εύλογη απορία - αίτημα μαθητή: "τα δεδομένα, και ότι αυτά συνεπάγονται, του ερωτήματος Γ1, θα ληφθούν υπόψη για τις απαντήσεις μας στα επόμενα ερωτήματα;;;", (κάτι που ήθελε η επιτροπή μα δεν ήθελε το θέμα!),

...όταν η επιτροπή εξετάσεων είναι ανίκανη να συντάξει μια δική της άσκηση,

....καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα!
καθώς
και το γιατί η Ελλάδα βρίσκεται εδώ!

Καλή συνέχεια...

Κώστας Σερίφης
Σταύρος Σταυρόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σταύρος Σταυρόπουλος » Σάβ Μάιος 14, 2011 6:07 pm

k-ser έγραψε:...όταν η επιτροπή εξετάσεων τρέχει πανικόβλητη - σπέρνοντας πανικό- να δώσει μια διευκρίνηση για μια ασήμαντη παρένθεση,

... όταν η επιτροπή εξετάσεων σφυρίζει αδιάφορα λαμβάνοντας γνώση την εύλογη απορία - αίτημα μαθητή: "τα δεδομένα, και ότι αυτά συνεπάγονται, του ερωτήματος Γ1, θα ληφθούν υπόψη για τις απαντήσεις μας στα επόμενα ερωτήματα;;;", (κάτι που ήθελε η επιτροπή μα δεν ήθελε το θέμα!),

...όταν η επιτροπή εξετάσεων είναι ανίκανη να συντάξει μια δική της άσκηση,

....καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα!
καθώς
και το γιατί η Ελλάδα βρίσκεται εδώ!
Μπράβο ρε Κώστα! Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Σήμερα ζήσαμε άλλο ένα παράλογο της σύγχρονης πραγματικότητας.
Αναρωτιέμαι αν η Επιτροπή εξετάσεων θα έχει το θάρρος να ζητήσει ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ από όλα αυτά τα παιδιά για το σημερινό χάλι.

Σ τ α ύ ρ ο ς Σ τ α υ ρ ό π ο υ λ ο ς
Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Σάβ Μάιος 14, 2011 6:12 pm

Γ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: Τα άλλα επιλεγόμενα μαθήματα που έδιναν τα άλλα παιδιά σήμερα Βιολογία και Φυσική , ήσαν του ιδίου επιπέδου δυσκολίας;
Για τη φυσική μου είπε ο Φυσικός μου ότι ήταν πολύ βατά και χωρίς προβλήματα-εκπλήξεις.
Το 4ο θέμα είπε είχε λίγη παραπάνω δουλειά χωρίς να είναι κάτι δύσκολο.

Βέβαια λίγα παιδιά επιλέγουν την Φυσική Γενικής...

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
starnick

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από starnick » Σάβ Μάιος 14, 2011 6:16 pm

Είμαι ένας από τους υποψηφίους που δίνει πανελλήνιες.
Θεωρώ ό,τι τα θέματα ήταν σίγουρα αυξημένης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά για έναν διαβασμένο μαθητή δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Σε ότι αφορά το Β1 ήθελε ουσιαστική γνώση μαθηματικών και όχι τυποποιημένη μεθοδολογία. Τόσα χρόνια τα μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν το «σιγουράκι» των μαθητών και είχε υποβαθμιστεί η σημασία του.

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Σάβ Μάιος 14, 2011 6:18 pm

Ας μου επιτραπεί να επανέλθω κάνοντας μία αναφορά, καθότι υπάρχει κίνδυνος να «καούν» και κάποιοι που δεν πρέπει και βέβαια θα μιλήσω έχοντας προσωπική άντίληψη.
Με τον Δημήτρη Αργυράκη έχω συνεργαστεί επί σειρά ετών τόσο στον ΕΥΚΛΕΙΔΗ Β΄, όσο και στην Τράπεζα θεμάτων της Ε.Μ.Ε. .
Επίσης έχω συνεργαστεί Επιστημονικά μαζί του πάνω στις Μεθόδους Κατασκευής Προβλημάτων. Είναι αποδεδειγμένα Κατασκευαστής Πρωτότυπων Μαθηματικών προβλημάτων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό. Αν ο Δημήτρης ήταν θεματολόγος θα ήταν εγγύηση για πρωτότυπο θέμα.
Το πρόβλημα, βέβαια των πιθανά κακών, μή πρωτότυπων θεμάτων (γενικώτερα σε κάθε μάθημα) παραμένει στην Πατρίδα.
Δυστυχώς η αξιοκρατία δεν παίζει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. ΔΕΝ θα πρέπει επομένως να ήμαστε οπαδοί του: Μετά από κάποιους μήνες, ποιός θα θυμάται.....

Σ.Ε.Λουρίδας

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Djimmakos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Djimmakos » Σάβ Μάιος 14, 2011 7:05 pm

Kαλησπέρα,
Είμαι και εγώ ένας από τους υποψήφιους που δίνανε σήμερα μαθηματικά γενικής παιδείας.

Μπορώ να πω ότι σήμερα τα θέματα προκάλεσαν έκπληξη σ' αυτούς που είχανε συνηθίσει τα "απλά" θέματα των προηγούμενων ετών. Μου άρεσε το Β θέμα, μαζί με το Β1 το οποίο θεωρώ το πιο πονηρό ερώτημα του διαγωνίσματος. Nα σημειώσω ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σκέφθηκα τη λύση του Β1 σε 5 λεπτά (απλώς, μου ήρθε!!) γιατί μπορούσα να' χα φάει πολύ χρόνο εκεί πέρα και να μη τα γράψω όλα όπως έκανα.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα θέματα που φάνηκανε "πρόχειρα"
Κάποιες παρατηρήσεις
- Το 3ο θέμα που έδινε επιπλέον δεδομένο
- Το 4ο θέμα που δεν εξέταζε μαθηματικές γνώσεις αλλά πόσοι έχουνε την ικανότητα να μην χαθούνε στις πράξεις

Και τώρα στα παράδοξα.
- Η αναμονή κράτησε 1,5 ολόκληρη ώρα. Και περιμέναμε, και περιμέναμε, και περιμέναμε...Φτάνουνε τα θέματα, αρχίζουμε να λύνουμε και μετά από 20 λεπτά μας λένε "περιμένουμε διευκρίνηση". Και να περιμένουμε άλλα 20 λεπτά να έρθει αυτή η διευκρίνηση. Εντωμεταξύ να μην ξέρεις αν πρέπει να προχωρήσεις παρακάτω ή θα σου πούνε απλά "σβήστα, είναι λάθος"

Επίσης θα' θελα να σχολιάσω την κλιμάκωση των θεμάτων. Έχεις ένα Γ1 ερώτημα πονηρό και μετά έχεις ένα υπόλοιπο τρίτο θέμα...απλό. Και να λες γιατί τώρα το κάνουνε αυτό; Για να χάσουμε όλες τις μονάδες προφανώς. Μπορούσανε κάλλιστα να βάλουνε εύκολο πρώτο ερώτημα (στο οποίο να δίνανε και τις τιμές) και μετά να το δυσκόλευαν όσο ήθελαν. Η θεωρητική σήμερα "έχασε τ' αυγά και τα πασχάλια"

Πάμε τώρα και στα δικά μου μαργαριτάρια τώρα. Βρίσκω τη μέση τιμή στο τελευταίο ερώτημα κανονικά 31/13 όπως έπρεπε.
Μετά όμως τη διευκρίνηση το θέμα διατυπώθηκε ως εξής
"Να βρεθεί η μέση τιμών των τιμών χi"
Mε αυτή τη διατύπωση και όχι τη διατύπωση " Να βρεθεί η μέση τιμή των τιμών των παρατηρήσεων" γράφω το εξής
"Η μέση τιμή των τιμών χ1,χ2,χ3 είναι χ1+χ2+χ3/3 =...." 'Ομως κάτι δε μου κόλλαγε και δεν έσβησα την πρώτη λύση, γράφοντας το εξής

"Η μέση τιμή των παρατηρήσεων 0,2,2,2,2,2,3,3,3,3,3,3,3 ειναι 31/13, αν το θέμα εννοεί [ τη μέση τιμή των τιμών των παρατηρήσεων] "
"Η μέση τιμή των αριθμών χ1,χ2,χ2 είναι 5/2 αν το θέμα εννοεί [τη μέση τιμή των τιμών χ1,χ2,χ3] "
Να θυμήσω ότι η διευκρίνηση έλεγε να αλλαχθούν όλες οι "παρατηρήσεις" σε "τιμές"

Ξέρω ότι θα χάσω μονάδες, ελπίζω όχι όλες όμως.Εσείς τι νομίζετε;
Αλλά είναι το λιγότερο που με νοιάζει. Έχω άλλα 5 μαθήματα μπροστά μου. Απλώς λυπάμαι γιατί σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο όλα περιστρέφονται γύρω από τις πανελλήνιες, οι πανελλήνιες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην αξία που τους δίνουμε. Έβλεπα παιδιά σήμερα που έχαναν μονάδες γιατί δεν έβρισκαν τις τεταγμένες και δε συνέχιζαν στο υπόλοιπο θέμα...Και κάθε μονάδα είναι ένα όνειρο για τα παιδιά αυτά. Αυτό πραγματικά θέλουμε; Να "κλαίμε" για χαμένες μονάδες;
Και φυσικά δε φταίνει πάντα αυτοί που φτιάχνουνε τα θέματα. Φταίμε και εμείς που κοιτάμε μόνο τις πανελλήνιες και δε μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αυτά που ξέρουμε.

Ελπίζω στα μαθηματικά κατεύθυνσης να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι ένα ωραίο μάθημα και είναι κρίμα να χαραμιστεί σαν το σημερινό.
Να βάλουνε θέματα τα οποία ναι μεν θα είναι έξυπνα, θα απαιτούν κρίση και θα διαχωρίζουν τους μαθητές, αλλά θέματα καλά προσεγμένα που δίνουν τη δυνατότητα στο μαθητή να αποδείξει τις γνώσεις και όχι το πόσο ψύχραιμος, σβέλτος, προσεκτικός στις πράξεις είναι....

1+1 δεν κάνει απαραίτητα 2.

Μπορεί να κάνει και \sqrt{4} ή \sqrt[3]{8}

**Eίμαι μαθητής**
mostel
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mostel » Σάβ Μάιος 14, 2011 7:17 pm

Όλες αυτές οι επιτροπές ορίζονται κατά καιρούς (με τρόπους διαφανείς, αντικειμενικούς, βεβαίως βεβαίως!) απ' το ελληνικό κράτος να αποφανθούν, να αποφασίσουν πράγματα. Γι' αυτό και έχουμε πιάσει πάτο. Γιατί πολλοί εξ' αυτών των κυρίων δεν έχουν μάλλον συνειδητοποιήσει ότι απ' τα χέρια τους κρέμονται τύχες μαθητών. Αίσχος και αιδώς.

We are the sultans of Swing...
basilzog

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από basilzog » Σάβ Μάιος 14, 2011 7:30 pm

Καλά ο θεματοδότης έτσι αθώα έκανε μια διαδικτιακή έρευνα και έπεσε στη θεματάρα του συγκεκριμένου σχολείου;
Ξέρουμε όλοι πως θα το εκμεταλευτούν το συγκεκριμένο γεγονός οι ιδιοκτητες του σχολείου αυτού και πόσο καλά λόγια θα ακουστούν που οι σημειώσεις του σχολείου έπιασαν το θέμα Δ.
Βάλτε μόνοι σας εισαγωγικά όπου κρίνετε εσείς....θα τα πιάσω όλα σωστα.

marioel
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marioel » Σάβ Μάιος 14, 2011 7:54 pm

Καλησπέρα, σχετικά με τα σημερινά θέματα μαθηματικών γενικής παιδείας
οι προηγούμενες απόψεις των συναδέλφων είναι βάσιμες και επιπλέον:
1. για το ερώτημα Α3 , έχουμε ασαφή διατύπωση ερωτήματος γιατί στις ενδεικτικές λύσεις που έχουν σταλεί από ΚΕΕ δίνεται σελ. 65.
2. για το θέμα Γ , δίνεται δεδομένο μόνο για το Γ1 (μέση τιμή και "αχρίαστο να είναι" yΔ=yΕ, όπως είναι η διατύπωση του ερωτήματος), που με αυτό λύνονται και τα υπόλοιπα ερωτήματα του Θέματος Γ, χωρίς όμως να αναφέρεται σαν δεδομένο στα ερωτήματα αυτά. Που σημαίνει ότι αν κάποιος μαθητής, κάνει λάθος στο Γ1(με τη χρήση της μέσης τιμής) τότε αλλάζουν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα Γ2, Γ3, Γ4, Γ5. Το "ερώτημα" είναι : πως και πόσο θα βαθμολογηθούν τα ερωτήματα αυτά;

kapapi
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kapapi » Σάβ Μάιος 14, 2011 8:04 pm

Τελικά στο θέμα Β ποιος είναι ο δειγματικός χώρος Ω του πειράματος τύχης;

Δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει γνώση αν πιστεύει ότι την έχει.
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Σάβ Μάιος 14, 2011 8:14 pm

Από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία:
Δελτίο Τύπου : Σχολιασμός των θεμάτων των απολυτήριων εξετάσεων Γ' τάξης Ενιαίου Λυκείου, στο μάθημα "Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής"
Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Θέμα 1
Θεωρία.

Θέμα 2
Το ερώτημα Β1 θα δυσκολέψει πάρα πολλούς υποψηφίους, διότι απαιτεί κριτική σκέψη, αλλά το ότι δίνεται το αποτέλεσμα, διευκολύνει στην απάντηση των επομένων ερωτημάτων.

Θέμα 3
Καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεφαλαίου της Στατιστικής και η επιτυχής αντιμετώπιση προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών και αυξημένη προσοχή. Επισημαίνεται ότι αν ο μαθητής δεν απαντήσει σωστά στο Γ1 ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος. Το ερώτημα Γ1 μπορεί να απαντηθεί και χωρίς τη χρήση του δεδομένου της μέσης τιμής.

Θέμα 4
Συνδυάζει όλα τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης.

Γενικά Σχόλια
Δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στα πλαίσια του ίδιου θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα.
Είναι ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος, διότι είναι σαφώς δυσκολότερο από τα επόμενα ερωτήματα.
Τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα του 2010.

Δεν λέει τίποτα για την θεωρία, για την καθυστέρηση και την καθολική επιλογή των Πιθανοτήτων περίπου σε όλα τα θέματα!!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
pana1333
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 » Σάβ Μάιος 14, 2011 8:24 pm

Συνάδελφοι το νου σας τη Δευτέρα....

Να μη ""διαφημίσουμε"" και λίγο το ψηφιακό σχολείο;;;όπως έγινε με την έκθεση;

Γιατι να μη βάλουν και ένα θεματάκι απο εκεί;;;;Έχει αρκετά αξιόλογα......

Φιλικά

Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
killbill

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από killbill » Σάβ Μάιος 14, 2011 8:43 pm

rexes13 έγραψε:Έδινα και εγώ σήμερα....... Από την πλευρά μου έχω χάσει μόνο το σωστό λάθος με το δείγμα και τα αποτελέσματα ανάλογα με το μέγεθος.Δεν το είχα ξανακούσει.
Αλήθεια το Α4δ γιατί είναι λάθος; που το λέει το βιβλίο;

pana1333
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 » Σάβ Μάιος 14, 2011 8:46 pm

killbill έγραψε:
rexes13 έγραψε:Έδινα και εγώ σήμερα....... Από την πλευρά μου έχω χάσει μόνο το σωστό λάθος με το δείγμα και τα αποτελέσματα ανάλογα με το μέγεθος.Δεν το είχα ξανακούσει.
Αλήθεια το Α4δ γιατί είναι λάθος; που το λέει το βιβλίο;
Σελ 60 σχολικό βιβλίο (Συλλογή στατιστικών δεδομένων).

"" Αξίζει να σημειωθεί ότι μια προσεκτική επιλογή μικρότερου δείγματος είναι δυνατόν να δώσει καλύτερα αποτελέσματα απο ένα μεγαλύτερο δείγμα που δεν έχει εκλεγεί κατάλληλα.""

Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης