Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2011
Re: Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2011
Θέμα Β1, Μαρία: χρόνο έχω, θα κάνω δοκιμές!.... 65 απορίπτεται γιατί δίνει Ν(Α) όχι φυσικό,... 66,67,69,70,71 ομοίως. Απομένει το 68!!
Θέμα Γ1.
Είναι
και 
ή
χωρίς όμως τη χρήση της μέσης τιμής 
Είναι
και 
ή
χωρίς όμως τη χρήση της μέσης τιμής Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Μαθηματικός
- parmenides51
- Επικοινωνία:
Τα ημερήσια και τα εσπερινά λύκεια είχαν τα ίδια Σωστό-Λάθος. Και το 3ο θέμα στα ημερήσια λύκεια ήταν ίδιο ακριβώς το 4ο στα εσπερινά λύκεια. Αμφιβάλλω κατά πόσο μπορούν γενικά οι μαθητές των εσπερινών λυκείων να γράψουν σε ίδια θέματα με τα ημερήσια λύκεια.
Στο θέμα Γ των ημερησίων λυκείων επειδή έδιναν σαν παραπανίσιο δεδομένο την μέση τιμή μπέρδεψαν τα παιδιά γιατί αναρωτήθηκαν οι καλοί μαθητές γιατί την δίνει ενώ η άσκηση λύνεται και χωρίς αυτήν. Κακίστη επιλογή. Δυσκόλεψε περισσότερο στα ημερήσια το ερώτημα με το μέγεθος του δείγματος Β1.
edit: θέματα μαθηματικά γενικής εσπερινών λυκειών
Στο θέμα Γ των ημερησίων λυκείων επειδή έδιναν σαν παραπανίσιο δεδομένο την μέση τιμή μπέρδεψαν τα παιδιά γιατί αναρωτήθηκαν οι καλοί μαθητές γιατί την δίνει ενώ η άσκηση λύνεται και χωρίς αυτήν. Κακίστη επιλογή. Δυσκόλεψε περισσότερο στα ημερήσια το ερώτημα με το μέγεθος του δείγματος Β1.
edit: θέματα μαθηματικά γενικής εσπερινών λυκειών
- Συνημμένα
-
- them_mat_gen_d_esp_no_1106.pdf
- (155.49 KiB) Μεταφορτώθηκε 261 φορές
τελευταία επεξεργασία από parmenides51 σε Σάβ Μάιος 14, 2011 1:41 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
petros r
Ακόμα μια παρατήρηση για τα θέματα. Για το πρώτο θέμα στο σωστό η λάθος έπρεπε να δίνει οτι g είναι παραγωγίσιμη και επιπλέον ακομα και αν είναι παραγωγίσιμη οτι ισχύει αυτός ο κανόνας για κάθε χ που ανήκει στο Α τομή Β όπου Α το πεδίο ορισμού της g και Β το πεδίο ορισμού της f. Έτσι όπως το δίνει είναι ημιτελής πρόταση. Για αυτό κατα την γνώμη μου πρέπει να ληφθεί ως ΛΑΘΟΣ αντι για σωστή. Για το θέμα Β1 μια άλλη λύση είναι η εξής
Αν Ν(Ω) είναι περιττός αριθμός τότε Ν(Α)=Ν(Ω)/4 που δεν ανήκει στους ακέραιου . Άρα μόνο άρτιος μπορεί να είναι ο Ν(Ω). Επομένως Ν(Ω)=66 ή Ν(Ω)=68 ή Ν(Ω)=70 . Για 70 και 66 δεν βγαίνει ακέραιος ο Ν(Α).Άρα έχουμε Ν(Ω)=68.
Αν Ν(Ω) είναι περιττός αριθμός τότε Ν(Α)=Ν(Ω)/4 που δεν ανήκει στους ακέραιου . Άρα μόνο άρτιος μπορεί να είναι ο Ν(Ω). Επομένως Ν(Ω)=66 ή Ν(Ω)=68 ή Ν(Ω)=70 . Για 70 και 66 δεν βγαίνει ακέραιος ο Ν(Α).Άρα έχουμε Ν(Ω)=68.
-
Παύλος Μαραγκουδάκης
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Τι να απαντήσει κανείς στην ερώτηση Α4.γ) ;
Πώς θα βαθμολογούσατε ένα γραπτό που έδινε απάντηση λάθος με την σημείωση ''δεν δίνεται ότι οι συναρτήσεις είναι παραγωγίσιμες'';
Η ερώτηση έτσι διατυπωμένη δεν έχει νόημα.
Πώς θα βαθμολογούσατε ένα γραπτό που έδινε απάντηση λάθος με την σημείωση ''δεν δίνεται ότι οι συναρτήσεις είναι παραγωγίσιμες'';
Στάλα τη στάλα το νερό το μάρμαρο τρυπά το,
εκείνο που μισεί κανείς γυρίζει κι αγαπά το.
εκείνο που μισεί κανείς γυρίζει κι αγαπά το.
-
m.pαpαgrigorakis
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε και ποιοι έβαλαν τα θέματα σήμερα
Μ.
-
petros r
Ακριβώς. Εγώ προσωπικά αν βαθμολογούσα θα το έπαιρνα σωστό αν έβαζε σωστο ο μαθητής και σωστό επίσης αν έβαζε λάθος με την σημείωση.Κανονικά το σωστό είναι οι μαθητές να απαντήσουν ΛΑΘΟΣ.Παύλος Μαραγκουδάκης έγραψε:Τι να απαντήσει κανείς στην ερώτηση Α4.γ) ;
- Καρδαμίτσης Σπύρος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Μια πρώτη κριτική για τα θέματα
Αρχικά η δομή του διαγωνίσματος είναι κάκιστη
Ξεκινάμε με τα σωστά λάθος που η διατύπωση δεν ήταν η πρέπουσα. Για παράδειγμα στο θέμα όπου το εύρος είναι περίπου 6 φορές η μέση τιμή τι απαντάς όταν η μέση τιμή ταυτίζεται με την τυπική απόκλιση. Λείπει η λέξη πάντοτε, και ποιος ακούει τον κυρ Αντώνη.
Το θέμα Β1 να είναι αρκετά δύσκολο για μάθημα γενικής παιδείας , όπου υπάρχουν και παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης. Αν στο θέμα αυτό αντιμετωπίσει κάποιος δυσκολία απογοητεύεται εύκολα, και αντιμετωπίζει με κακή ψυχολογία τα επόμενα.
Το θέμα Γ έχει επιπλέον δεδομένα από όσα χρειάζονται, μπορείς να απαντήσεις χωρίς να γνωρίζεις την μέση τιμή ή μπορείς να απαντήσεις χωρίς να γνωρίζεις ότι ΔΕ παράλληλη του οριζόντιου άξονα. Τα δύο δεδομένα ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε κάποιους υποψήφιους όταν διαπιστώσουν ότι κάτι είναι περιττό. Ευτυχώς τα δύο δεδομένα, της παραλληλίας και της μέσης τιμής δεν έρχονται σε αντίφαση.
Το θέμα Δ μάλλον ευκολότερο από ότι αναμέναμε ως τέταρτο θέμα, πέρα του ότι κυκλοφορεί από ότι είδα στο διαδύκτιο. Το τελευταίο ερώτημα με την μέση μπήκε για να βάλουμε κάτι δεν είχε την δυσκολία που θα έπρεπε για τέταρτο θέμα.
Αρχικά η δομή του διαγωνίσματος είναι κάκιστη
Ξεκινάμε με τα σωστά λάθος που η διατύπωση δεν ήταν η πρέπουσα. Για παράδειγμα στο θέμα όπου το εύρος είναι περίπου 6 φορές η μέση τιμή τι απαντάς όταν η μέση τιμή ταυτίζεται με την τυπική απόκλιση. Λείπει η λέξη πάντοτε, και ποιος ακούει τον κυρ Αντώνη.
Το θέμα Β1 να είναι αρκετά δύσκολο για μάθημα γενικής παιδείας , όπου υπάρχουν και παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης. Αν στο θέμα αυτό αντιμετωπίσει κάποιος δυσκολία απογοητεύεται εύκολα, και αντιμετωπίζει με κακή ψυχολογία τα επόμενα.
Το θέμα Γ έχει επιπλέον δεδομένα από όσα χρειάζονται, μπορείς να απαντήσεις χωρίς να γνωρίζεις την μέση τιμή ή μπορείς να απαντήσεις χωρίς να γνωρίζεις ότι ΔΕ παράλληλη του οριζόντιου άξονα. Τα δύο δεδομένα ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε κάποιους υποψήφιους όταν διαπιστώσουν ότι κάτι είναι περιττό. Ευτυχώς τα δύο δεδομένα, της παραλληλίας και της μέσης τιμής δεν έρχονται σε αντίφαση.
Το θέμα Δ μάλλον ευκολότερο από ότι αναμέναμε ως τέταρτο θέμα, πέρα του ότι κυκλοφορεί από ότι είδα στο διαδύκτιο. Το τελευταίο ερώτημα με την μέση μπήκε για να βάλουμε κάτι δεν είχε την δυσκολία που θα έπρεπε για τέταρτο θέμα.
Καρδαμίτσης Σπύρος
-
Νασιούλας Αντώνης
- Επικοινωνία:
Μια ερώτηση που δεν ξέρω αν επιδέχεται απάντησης:
Στο Δ2 αν ένας μαθητής τα έχει κάνει όλα σωστά αλλά όπου Ρ(Α) και Ρ(Β) πήρε τα τοπικά ακρότατα (δηλαδή τα f(1/3), f(2/5)) και όχι τις θέσεις τοπικών ακρότατων, πόσα μόρια πιστεύετε θα πάρει από τα 8 του ερωτήματος???
Στο Δ2 αν ένας μαθητής τα έχει κάνει όλα σωστά αλλά όπου Ρ(Α) και Ρ(Β) πήρε τα τοπικά ακρότατα (δηλαδή τα f(1/3), f(2/5)) και όχι τις θέσεις τοπικών ακρότατων, πόσα μόρια πιστεύετε θα πάρει από τα 8 του ερωτήματος???
"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
-
petros r
Κατα την άποψη μου θα έδινα 6/8 αν έβλεπα οτι στην συνέχεια τις ζητούμενες πιθανότητες τις έλυσε με τον σωστό τρόπο. Ασχέτως τιμών! 
Δίνω τα θέματα του Γενικού Λυκείου και σε Word
Τα ανεβάζω και σε Word 2003 (επειδή κάποιοι έχουν με πρόβλημα με τα docx)
Τα ανεβάζω και σε Word 2003 (επειδή κάποιοι έχουν με πρόβλημα με τα docx)
- Συνημμένα
-
- Μαθηματικα Γενικης_2.doc
- (59 KiB) Μεταφορτώθηκε 201 φορές
-
- Μαθηματικα Γενικης.docx
- (40.65 KiB) Μεταφορτώθηκε 226 φορές
τελευταία επεξεργασία από cristsuk σε Σάβ Μάιος 14, 2011 8:06 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Το ίδιο θέλω να ρωτήσω και εγώ... Καμία άλλη αποψη?Νασιούλας Αντώνης έγραψε:Μια ερώτηση που δεν ξέρω αν επιδέχεται απάντησης:
Και τα θέματα των Εσπερινών σε Word
Ίδια Σ-Λ και το Θέμα Γ των Γενικών Λυκείων Θέμα Δ των Εσπερινών
(Να τι κάνει η ταυτόχρονη εξέταση...)
Ίδια Σ-Λ και το Θέμα Γ των Γενικών Λυκείων Θέμα Δ των Εσπερινών
(Να τι κάνει η ταυτόχρονη εξέταση...)
- Συνημμένα
-
- Μαθηματικα Γενικης_Εσπερινων.doc
- (46 KiB) Μεταφορτώθηκε 197 φορές
Γιώργο πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!m.pαpαgrigorakis έγραψε:Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε και ποιοι έβαλαν τα θέματα σήμερα
Μ.
Προχειρότης!
Τόσο δύσκολο ήταν πια η επιτροπή να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο τέταρτο θέμα και επιδόθηκε σε αντιγραφή;
Δεν καταλαβαίνουν ότι η αντιγραφή και μάλιστα από το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες;
Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν τα ίδια και στα μαθηματικά κατεύθυνσης.
Γιώργος
τελευταία επεξεργασία από hsiodos σε Σάβ Μάιος 14, 2011 2:36 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιώργος Ροδόπουλος
-
Γ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
- Επικοινωνία:
Στο σχολείο που έδινε ο γιός μου, τους δώσανε τα θέματα και αμέσως μετά τους τα μαζέψανε. Κατόπιν τους τα ξαναφέρανε με διορθωμένη μία παρένθεση.
Έχω την απορία! Τόσο ανεύθυνοι είναι και παίζουν με τα νεύρα των παιδιών; Αυτοί που είναι στην επιτροπή και που πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει τόσες γκάφες, πότε επιτέλους θα σοβαρευτούν;
Τόσες ασάφειες στα σημερινά θέματα, που ανέφεραν οι συνάδελφοι πιο πάνω, επιτρέπονται απο Μαθηματικούς που υποτίθεται πως η Επιστήμη τους χαρακτηρίζεται απο την ακρίβεια;
Τα άλλα επιλεγόμενα μαθήματα που έδιναν τα άλλα παιδιά σήμερα Βιολογία και Φυσική , ήσαν του ιδίου επιπέδου δυσκολίας;
Το έλαβαν αυτό υπόψιν τους; Κάποτε δεν πρέπει νε ξέρουμε αυτούς της επιτροπής και αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους να έχουν και τις ανάλογες συνέπειες;
Και για να μην παρεξηγηθώ!
Ο γιός μου έγραψε πολύ καλά σήμερα. Όσα λοιπόν λέω δεν είναι απο προσωπική πικρία αλλά απο αγανάκτηση που κάποιοι εκθέτουν τον κλάδο τόσο απερίσκεπτα!
Φιλικά
Γιώργος Ασημακόπουλος
Έχω την απορία! Τόσο ανεύθυνοι είναι και παίζουν με τα νεύρα των παιδιών; Αυτοί που είναι στην επιτροπή και που πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει τόσες γκάφες, πότε επιτέλους θα σοβαρευτούν;
Τόσες ασάφειες στα σημερινά θέματα, που ανέφεραν οι συνάδελφοι πιο πάνω, επιτρέπονται απο Μαθηματικούς που υποτίθεται πως η Επιστήμη τους χαρακτηρίζεται απο την ακρίβεια;
Τα άλλα επιλεγόμενα μαθήματα που έδιναν τα άλλα παιδιά σήμερα Βιολογία και Φυσική , ήσαν του ιδίου επιπέδου δυσκολίας;
Το έλαβαν αυτό υπόψιν τους; Κάποτε δεν πρέπει νε ξέρουμε αυτούς της επιτροπής και αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους να έχουν και τις ανάλογες συνέπειες;
Και για να μην παρεξηγηθώ!
Ο γιός μου έγραψε πολύ καλά σήμερα. Όσα λοιπόν λέω δεν είναι απο προσωπική πικρία αλλά απο αγανάκτηση που κάποιοι εκθέτουν τον κλάδο τόσο απερίσκεπτα!
Φιλικά
Γιώργος Ασημακόπουλος
Αν δεν υψώσεις τα μάτια, θα νομίζεις ότι εσύ είσαι το πιο ψηλό σημείο
- Α.Κυριακόπουλος
Εκτός από αυτά που έχουν επισημάνει οι συνάδελφοί για το θέμα Α4γ και για το θέμα Γ( για τη μέση τιμή) έχω να επισημάνω και το εξής:
• Στο θέμα Α4β, αν
, η απάντηση είναι «Σωστό», ενώ αν
η απάντηση είναι «Λάθος».
Τι θα έπρεπε λοιπόν να απαντήσουν οι μαθητές, αφού άλλοτε είναι σωστό και άλλοτε είναι λάθος;
(Δυστυχώς, χρόνια τώρα οι θεματοδότες κάνουν το ίδιο λάθος , παρόλα που κάθε φορά. τους το επισημαίνω. Το θέμα της εισήγησης που έκανα στο συνέδριο της Ε.Μ.Ε. που έγινε πρόσφατα στη Χαλκίδα, ήταν ακριβώς αυτό. Βλέπε: εδώ ).
• Επίσης, θαυμάστε στις ενδεικτικές λύσεις, τη λύση εξίσωσης με συνεπαγωγές χωρίς το αντίστροφο!!!
( εκτός από την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά που είναι ανεπίτρεπτα σε επίσημο έγγραφο και μάλιστα του υπουργείου παιδείας!!!).
• Στο θέμα Α4β, αν
, η απάντηση είναι «Σωστό», ενώ αν
η απάντηση είναι «Λάθος». Τι θα έπρεπε λοιπόν να απαντήσουν οι μαθητές, αφού άλλοτε είναι σωστό και άλλοτε είναι λάθος;
(Δυστυχώς, χρόνια τώρα οι θεματοδότες κάνουν το ίδιο λάθος , παρόλα που κάθε φορά. τους το επισημαίνω. Το θέμα της εισήγησης που έκανα στο συνέδριο της Ε.Μ.Ε. που έγινε πρόσφατα στη Χαλκίδα, ήταν ακριβώς αυτό. Βλέπε: εδώ ).
• Επίσης, θαυμάστε στις ενδεικτικές λύσεις, τη λύση εξίσωσης με συνεπαγωγές χωρίς το αντίστροφο!!!
( εκτός από την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά που είναι ανεπίτρεπτα σε επίσημο έγγραφο και μάλιστα του υπουργείου παιδείας!!!).
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Έδινα και εγώ σήμερα.Ένα πράγμα θέλω να πω μόνο.Καθόλου ντροπή πια στο Υπουργείο;Γιατί να καταστρέψουν τα όνειρα τόσων παιδιών έτσι άδικα;Ξέρετε πόσα παιδιά της Θεωρητικής φύγαν άπατα;Για να μην αναφερθώ στην ταλαιπωρία με τα θέματα.Τέλος πάντων.Από την πλευρά μου έχω χάσει μόνο το σωστό λάθος με το δείγμα και τα αποτελέσματα ανάλογα με το μέγεθος.Δεν το είχα ξανακούσει.Καλό κουράγιο στα παιδιά που δεν τα πήγαν όπως θα ήθελαν!
Δελτίο Τύπου : Σχολιασμός θεμάτων απολυτήριων εξετάσεων Γ' τάξης Ενιαίου Λυκείου.
Απο ΕΜΕ
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
Γενική Παιδεία
Σάββατο 14 Μαϊου 2011
Θέμα 1
Θεωρία.
Θέμα 2
Το ερώτημα Β1 θα δυσκολέψει πάρα πολλούς υποψηφίους, διότι απαιτεί κριτική σκέψη, αλλά το ότι δίνεται το αποτέλεσμα, διευκολύνει στην απάντηση των επομένων ερωτημάτων.
Θέμα 3
Καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεφαλαίου της Στατιστικής και η επιτυχής αντιμετώπιση προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών και αυξημένη προσοχή. Επισημαίνεται ότι αν ο μαθητής δεν απαντήσει σωστά στο Γ1 ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος. Το ερώτημα Γ1 μπορεί να απαντηθεί και χωρίς τη χρήση του δεδομένου της μέσης τιμής.
Θέμα 4
Συνδυάζει όλα τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης.
Γενικά Σχόλια
Δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στα πλαίσια του ίδιου θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα.
Είναι ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος, διότι είναι σαφώς δυσκολότερο από τα επόμενα ερωτήματα.
Τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα του 2010.
Απο ΕΜΕ
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
Γενική Παιδεία
Σάββατο 14 Μαϊου 2011
Θέμα 1
Θεωρία.
Θέμα 2
Το ερώτημα Β1 θα δυσκολέψει πάρα πολλούς υποψηφίους, διότι απαιτεί κριτική σκέψη, αλλά το ότι δίνεται το αποτέλεσμα, διευκολύνει στην απάντηση των επομένων ερωτημάτων.
Θέμα 3
Καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεφαλαίου της Στατιστικής και η επιτυχής αντιμετώπιση προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών και αυξημένη προσοχή. Επισημαίνεται ότι αν ο μαθητής δεν απαντήσει σωστά στο Γ1 ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος. Το ερώτημα Γ1 μπορεί να απαντηθεί και χωρίς τη χρήση του δεδομένου της μέσης τιμής.
Θέμα 4
Συνδυάζει όλα τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης.
Γενικά Σχόλια
Δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στα πλαίσια του ίδιου θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα.
Είναι ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος, διότι είναι σαφώς δυσκολότερο από τα επόμενα ερωτήματα.
Τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα του 2010.
Γιώργος
-
Θανάσης Νικολόπουλος
Ήμουν μέλος της σχολικής επιτροπής στο Λύκειό μου, όπου διδάσκω...
Σήμερα θεωρώ ότι η επιτροπή υπέπεσε σε απαράδεκτο ατόπημα στο χειρισμό της απόδοσης θεμάτων και διευκρινήσεων!
Συγκεκριμένα, αφού μας εστάλησαν τα θέματα και τα ελέγξαμε, φωτοτυπήσαμε κλπ, τα μοιράσαμε κανονικά στους μαθητές... Κατόπιν ολίγων λεπτών μας έρχεται μήνυμα το οποίο έλεγε να τα μαζέψουμε!
Τρέχαμε πανικόβλητοι να τα μαζέψουμε από τους υποψήφιους που ήδη (έστω και για λίγα λεπτά) είχαν μπει στη διαδικασία επίλυσης...
Και κατόπιν ακολούθησε μία περίοδος αναμονής που κράτησε περίπου μία ώρα!!!
Επί μία ώρα τα παιδιά που έδιναν Βιολογία έγραφαν κανονικά, ενώ αυτά που έγραφαν Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (τους κοιτούσαν και) περίμεναν (το σχολείο μου έχει λίγους υποψήφιους που έγραφαν όλοι μαζί στην ίδια αίθουσα). Δηλαδή πως περιμένουμε μετά αυτά τα παιδιά να γράψουν με σωστή ψυχολογία, όταν εμείς έχουμε φροντίσει να τους κάνουμε καψόνι κανονικό;
Μετά από καμπόση ώρα ήρθαν οι διορθώσεις στα θέματα, αλλά όχι ακόμα τα διορθωμένα θέματα, δηλαδή εμείς στην επιτροπή είδαμε τις διορθώσεις αλλά φυσικά δεν μπορούσαμε να μοιράσουμε θέματα, καθώς περιμέναμε τα διορθωμένα. Η όλη διαδικασία, όπως προείπα, μας πήγε μία ώρα πίσω,
μία ώρα που χιλιάδες παιδιά έβραζαν στο ζουμί τους !
Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω...
Οι διορθώσεις ήταν οι εξής: Στις ερωτήσεις σωστού-λάθους και στον τύπο της παραγώγου σύνθετης συνάρτησης έλειπε μία δεξιά παρένθεση, συγκεκριμένα έλεγε (f(g(x))' αντί (f(g(x)))'. Eπίσης στο τρίτο θέμα ένα από τα fi ήταν γραμμένο με το i όχι σε θέση δείκτη... Κοινώς ήταν fi% αντί για
%...
Kαι αναρωτιέμαι εγώ τώρα, είναι λόγος αυτός να πάρουν πίσω τα θέματα και να γυρίσουν διορθωμένα μετά από μία ώρα, αντί να δώσουμε 2 απλές διευκρινήσεις και να τελειώνει το θέμα; Δεν νομίζω ότι θα λάθη ήταν τόσο κρίσιμα που πχ να μην επιτρέπουν να λυθεί κάποια άσκηση... Φυσικά το Σωστό-Λάθος γίνεται λάθος με μία λιγότερη παρένθεση αλλά σοβαρά τώρα πόσοι υποψήφιοι θα την πάταγαν σε αυτό; Και έστω κι αν την πάταγαν, με το που θα δινόταν η τόσο απλή διευκρίνιση δεν θα ξεκαθάριζε αμέσως το έτσι κι αλλιώς προφανές; Το ίδιο και για το fi...
Άξιζε όλη η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση της μίας ώρας για αυτά;
Κάτι άλλο επίσης σημαντικό κατά τη γνώμη μου:
Το τρίτο θέμα έχει ένα διάγραμμα σχετικών συχνοτήτων σε βασικό ρόλο... Και οι υποδείξεις στο τέλος των θεμάτων απαγορεύουν τη χρήση του χαρτιού μιλιμετρέ!!!
Δηλαδή ο υποψήφιος καλείται να υπολογίσει τα στοιχεία και κατόπιν να σχεδιάσει ένα διάγραμμα σχετικών συχνοτήτων, με επτά κλάσεις παρακαλώ, και σχεδιαστικές λεπτομέρειες που έχουν σημασία (το τμήμα ΔΕ είναι παράλληλο στον οριζόντιο άξονα, δεν δίνονται οι κλάσεις αλλά τα κέντρα τους και συντεταγμένες σημείων που αποτελούν τις κορυφές του διαγράμματος...) κι όμως απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί μιλιμετρέ στο τέλος του τετραδίου!
Και τότε γιατί το έχουν το ρημάδι στην τελευταία σελίδα; Έτσι για να λένε ότι υπάρχει;
Δηλαδή να πρέπει τα παιδιά να φτιάξουν ένα "μπακάλικο" σχήμα στις κλασικές γραμμές του τετραδίου και με προσοχή μήν τυχόν και τους ξεφύγει κάποια σχεδιαστική λεπτομέρεια (πράγμα όχι απίθανο και όχι κατακριτέο, αν το σχήμα γίνεται "στον αέρα"), ενώ υπάρχει έτοιμο και διαθέσιμο το μιλιμετρέ που εξασφαλίζει και κομψότητα και κυρίως ακρίβεια στο σχεδιασμό;
Τα περί δυσκολίας των θεμάτων τα αφήνω για ερμηνεία και σχολιασμό σε άλλους, αλλά ως προς τα διαδικαστικά, δυστυχώς η επιτροπή σήμερα έμεινε μετεξεταστέα...
Κρίμα για τα παιδιά που παιδεύονταν...
Σήμερα θεωρώ ότι η επιτροπή υπέπεσε σε απαράδεκτο ατόπημα στο χειρισμό της απόδοσης θεμάτων και διευκρινήσεων!
Συγκεκριμένα, αφού μας εστάλησαν τα θέματα και τα ελέγξαμε, φωτοτυπήσαμε κλπ, τα μοιράσαμε κανονικά στους μαθητές... Κατόπιν ολίγων λεπτών μας έρχεται μήνυμα το οποίο έλεγε να τα μαζέψουμε!
Τρέχαμε πανικόβλητοι να τα μαζέψουμε από τους υποψήφιους που ήδη (έστω και για λίγα λεπτά) είχαν μπει στη διαδικασία επίλυσης...
Και κατόπιν ακολούθησε μία περίοδος αναμονής που κράτησε περίπου μία ώρα!!!
Επί μία ώρα τα παιδιά που έδιναν Βιολογία έγραφαν κανονικά, ενώ αυτά που έγραφαν Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (τους κοιτούσαν και) περίμεναν (το σχολείο μου έχει λίγους υποψήφιους που έγραφαν όλοι μαζί στην ίδια αίθουσα). Δηλαδή πως περιμένουμε μετά αυτά τα παιδιά να γράψουν με σωστή ψυχολογία, όταν εμείς έχουμε φροντίσει να τους κάνουμε καψόνι κανονικό;
Μετά από καμπόση ώρα ήρθαν οι διορθώσεις στα θέματα, αλλά όχι ακόμα τα διορθωμένα θέματα, δηλαδή εμείς στην επιτροπή είδαμε τις διορθώσεις αλλά φυσικά δεν μπορούσαμε να μοιράσουμε θέματα, καθώς περιμέναμε τα διορθωμένα. Η όλη διαδικασία, όπως προείπα, μας πήγε μία ώρα πίσω,
μία ώρα που χιλιάδες παιδιά έβραζαν στο ζουμί τους !
Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω...
Οι διορθώσεις ήταν οι εξής: Στις ερωτήσεις σωστού-λάθους και στον τύπο της παραγώγου σύνθετης συνάρτησης έλειπε μία δεξιά παρένθεση, συγκεκριμένα έλεγε (f(g(x))' αντί (f(g(x)))'. Eπίσης στο τρίτο θέμα ένα από τα fi ήταν γραμμένο με το i όχι σε θέση δείκτη... Κοινώς ήταν fi% αντί για
%...Kαι αναρωτιέμαι εγώ τώρα, είναι λόγος αυτός να πάρουν πίσω τα θέματα και να γυρίσουν διορθωμένα μετά από μία ώρα, αντί να δώσουμε 2 απλές διευκρινήσεις και να τελειώνει το θέμα; Δεν νομίζω ότι θα λάθη ήταν τόσο κρίσιμα που πχ να μην επιτρέπουν να λυθεί κάποια άσκηση... Φυσικά το Σωστό-Λάθος γίνεται λάθος με μία λιγότερη παρένθεση αλλά σοβαρά τώρα πόσοι υποψήφιοι θα την πάταγαν σε αυτό; Και έστω κι αν την πάταγαν, με το που θα δινόταν η τόσο απλή διευκρίνιση δεν θα ξεκαθάριζε αμέσως το έτσι κι αλλιώς προφανές; Το ίδιο και για το fi...
Άξιζε όλη η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση της μίας ώρας για αυτά;
Κάτι άλλο επίσης σημαντικό κατά τη γνώμη μου:
Το τρίτο θέμα έχει ένα διάγραμμα σχετικών συχνοτήτων σε βασικό ρόλο... Και οι υποδείξεις στο τέλος των θεμάτων απαγορεύουν τη χρήση του χαρτιού μιλιμετρέ!!!
Δηλαδή ο υποψήφιος καλείται να υπολογίσει τα στοιχεία και κατόπιν να σχεδιάσει ένα διάγραμμα σχετικών συχνοτήτων, με επτά κλάσεις παρακαλώ, και σχεδιαστικές λεπτομέρειες που έχουν σημασία (το τμήμα ΔΕ είναι παράλληλο στον οριζόντιο άξονα, δεν δίνονται οι κλάσεις αλλά τα κέντρα τους και συντεταγμένες σημείων που αποτελούν τις κορυφές του διαγράμματος...) κι όμως απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί μιλιμετρέ στο τέλος του τετραδίου!
Και τότε γιατί το έχουν το ρημάδι στην τελευταία σελίδα; Έτσι για να λένε ότι υπάρχει;
Δηλαδή να πρέπει τα παιδιά να φτιάξουν ένα "μπακάλικο" σχήμα στις κλασικές γραμμές του τετραδίου και με προσοχή μήν τυχόν και τους ξεφύγει κάποια σχεδιαστική λεπτομέρεια (πράγμα όχι απίθανο και όχι κατακριτέο, αν το σχήμα γίνεται "στον αέρα"), ενώ υπάρχει έτοιμο και διαθέσιμο το μιλιμετρέ που εξασφαλίζει και κομψότητα και κυρίως ακρίβεια στο σχεδιασμό;
Τα περί δυσκολίας των θεμάτων τα αφήνω για ερμηνεία και σχολιασμό σε άλλους, αλλά ως προς τα διαδικαστικά, δυστυχώς η επιτροπή σήμερα έμεινε μετεξεταστέα...
Κρίμα για τα παιδιά που παιδεύονταν...
τελευταία επεξεργασία από Θανάσης Νικολόπουλος σε Σάβ Μάιος 14, 2011 4:07 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Νικολόπουλος Αθανάσιος
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
m.pαpαgrigorakis έγραψε:Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε και ποιοι έβαλαν τα θέματα σήμερα
Μ.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης