Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από ΝΙΚΟΣ » Πέμ Ιούλ 31, 2025 1:58 pm
Μ. Δυστυχώς δεν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενη λύση.
Ν. Γιατί δυστυχώς;
Για μένα είναι ένα ενδεχόμενο καλοδεχούμενο, αν πραγματικά είναι έτσι που μας τα λές.
Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μελέτη-έρευνα στη Γεωμετρία, γνώριζα ότι έμπαινα σε ξένα αλλά και πολύ δύσκολα μονοπάτια, επειδή δεν είμαι Μαθηματικός και επειδή οι λεωφόροι στον τομέα αυτό έχουν διανυθεί από όλες τις μεγάλες προσωπικότητες, όλων των εποχών, για χιλιάδες χρόνια τώρα. Γι’ αυτό πραγματικά, σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψει κανείς κάτι καινούργιο στον τομέα αυτό. Όχι όμως αδύνατο.
Πάντοτε θέλω να ξέρω την αλήθεια, δε τη φοβάμαι, τη ζητάω πάντοτε και την αποδέχομαι ευχαρίστως, όποια και αν είναι, με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό στις αναρτήσεις μου τη ζητώ με τη φράση: «Γι’ αυτές τις νέες Προτάσεις, κτλ, θα θέλαμε να μας γνωρίζετε συγκεκριμένα αν τις έχετε συναντήσει, που, πότε και να κάνετε την σχετική καλοπροαίρετη κριτική σας.».
Ακόμη επιζητώ κριτική, γιατί μας δίνει την δυνατότητα να βελτιώνουμε τις προσπάθειές μας.
Μ. Επιβεβαιώνω μάλιστα ότι, αντιθέτως, είναι η πιο διαδεδομένη λύση την οποία έχω δει σε πάμπολλες πηγές μετά από ενδελεχή έρευνα στο θέμα της νεύσης.
Ν. Μιχάλη μου τα παραπάνω που γράφεις δε μου δίνουν απάντηση στο πρόβλημά μου.
Εκείνο που ζητώ πάντοτε εγώ σε κάθε ανάρτησή μου είναι να μας παρουσιάσει κάποιος τη δική μου λύση, ή το πρόβλημα, ή την πρόταση που υπάρχει (αν υπάρχει βέβαια) κάπου στη βιβλιογραφία, με προγενέστερη φυσικά ημερομηνία, για να το διαβάσουμε, να το μελετήσουμε, να το συγκρίνουμε και να πεισθούμε. Τούτο προφανώς όσο δε συμβαίνει, εγώ θα πιστεύω, θα λέω και θα γράφω ότι, η λύση μου, το πρόβλημα μου, η πρόταση μου εμφανίζονται για πρώτη φορά.
Από τα παραπάνω που γράφεις μας δίνεις την εντύπωση ότι την απάντηση την είχες έτοιμη πριν ακόμα δεις τη λύση μου, γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, πότε πρόλαβες να τη μελετήσεις, πότε έκανες τις σχετικές συγκρίσεις, κτλ, για να βγάλεις το παραπάνω καταδικαστικό, κατά την άποψή σου συμπέρασμα; Που είναι η λύση που ταιριάζει με τη δική μου; Οι επιβεβαιώσεις δεν αρκούν, για να μας πείσουν.
Φίλε μου Μιχάλη, επειδή επανέρχεσαι συχνά σε θέμα που πολλές φορές έχουμε συζητήσει και γνωρίζεις τις απόψεις μου, θα ήθελα και πάλι να τις εκθέσω και απ’ αυτή τη θέση.
Σε ευχαριστώ που μου δίνεις και τώρα αυτή την ευκαιρία:
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι οπωσδήποτε κάτι που επινοεί κάποιος στη Γεωμετρία ή γενικά στα Μαθηματικά, είναι καταδικασμένο γατί είναι σίγουρο ότι προϋπάρχει. Τότε γιατί όλοι εμείς ερευνούμε, προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για τη Γεωμετρία αφού είναι κλειστή και δεν υπάρχει τίποτε άλλο; Αυτή είναι μια απαισιόδοξη θέση και δεν θα υπήρχε πρόοδος και ανάπτυξη της Γεωμετρίας, αν πιστέψουμε σ’ αυτή την αντίληψη. Όλοι μας προσπαθούμε γιατί πιστεύουμε προφανώς ότι ίσως κάποιο νέο πετραδάκι μπορεί να συνεισφέρουμε στη Γεωμετρία.
Συμφωνώ ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο από ότι παλιά για να επιτύχει κάποιος κάτι νέο, αλλά όχι αδύνατο. Όμως δεν αποκλείεται τούτο όταν μάλιστα επινοήσει κάποιος πολλές χιλιάδες Προτάσεων ή νέες αποδείξεις γνωστών Προτάσεων ή εικασιών. Είναι γνωστό ότι και στην εποχή μας υπάρχουν Θεωρήματα αναγνωρισμένα ότι επινοήθηκαν από σύγχρονους. Όπως λ.χ. τα Θεωρήματα των Αυδή, Καραθεoδωρή, κ.α.π.
Πιστεύω ακόμη ότι αν κάποιος επινοήσει κάποιο γεωμετρικό στοιχείο, πρέπει και δικαιούται να το θεωρεί δικό του μέχρι να αποδειχθεί εγγράφως ότι πραγματικά κάποιος άλλος έχει προηγηθεί στην ανακάλυψή του ίδιου στοιχείου. Τούτο προφανώς πρέπει και οι άλλοι να το σέβονται, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
Πάντως, συμφωνώ και εγώ ότι κι’ αν ακόμη επινοήσει κάποιος αποδεδειγμένα μία Πρόταση ή μία νέα απόδειξη μίας εικασίας ή γνωστής Πρότασης, που τελικά αποδειχθεί ότι κάποια άλλη μεγάλη προσωπικότητα έχει προηγηθεί στην ανακάλυψή της, τότε μόνο πρέπει και αυτός να το αναγνωρίσει αλλά και πάλι, στην περίπτωση αυτή στον ίδιο αρκεί η μεγάλη ικανοποίηση γιατί βλέπει ότι δεν υστερεί σε δυνατότητες, δηλαδή ότι έχει τις ίδιες δυνατότητες καθώς διαφέρει απλά από πλευράς μόνο χρόνου, πράγμα που τον κολακεύει.
Επίσης πιστεύω ότι για να γίνει η αναγνώριση της πατρότητας μιας Πρότασης ή ενός άλλου γεωμετρικού στοιχείου απαιτείται πολύς χρόνος και έτσι μπορεί να συμβεί τούτο ακόμη και όταν αυτός δεν βρίσκεται στη ζωή. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα είναι να κατοχυρώνουμε με κάθε τρόπο το πνευματικό μας έργο. Και εγώ αυτό κάνω για τα βιβλία μου/
Σου θυμίζω ότι κάποτε έγραφες:
«Νίκο, συνέχισε την καλή σου δουλειά και άσε τους αμύητους εκτός των θυρών.
Ας μείνουν άσβεστες στην σύγχρονη Ελλάδα οι πνευματικές εστίες. Αλλοίμονό μας αν οι ιστορικοί του μέλλοντος καταγράψουν παραλλαγή του συνταρακτικού:
«Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ»
Εμείς θα συνεχίσουμε να σε διαβάζουμε.
Ταπεινά,
Mihalis_Lambrou».
Ακόμα μου έστελνες ευχές για τη γιορτή μου και έγραφες:
Χρόνια πολλά στο Νίκο Κυριαζή, γεωμέτρη par excellance. Σε διαβάζουμε με πάθος.
Και άλλοτε Χρόνια πολλά στο Νίκο Κυριαζή που έτυχε να τον γνωρίσω από κοντά αφού τον διάβαζα χρόνια τώρα,
Τώρα τα αναιρείς όλα;;;;;;;;;
Δες τώρα επ’ αυτού και τις απόψεις ενός μαθητού:
Στραγάλης Χρήστος έγραψε:
Εδώ αν και μαθητής θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω κάθετα. Η έρευνα δεν επιδέχεται συγκρίσεις μεταξύ των επιστημόνων και των έργων τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία της γιατί αυτή οδήγησε τα μαθηματικά σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται σήμερα.Ο ερευνητής δεν πρέπει να διακατέχεται από εγωισμούς αλλά και ούτε να πιστεύει οτι δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι στην επιστήμη του διότι σε διαφορετική περίπτωση ποιός θα ήταν ο συνεχιστής των έργων των μεγάλων μαθηματικών? Ποιός θα αναβάθμιζε αυτή τη μεγάλη επιστήμη των μαθηματικών (και κάθε επιστήμη...) αν όλοι επαφίονταν στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και ανακαλύψεις? Η επιστήμη θα έμενε στάσιμη ,με οτι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς, και αυτό είναι που δεν θέλουμε...
Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθεια-έρευνα του κ.Κυριαζή και παρακολουθώ το θέμα γιατί βλέπω πως μπορεί ένα θέμα να αντιμετωπιστεί απο πολλές προοπτικές και όχι μόνο...
Στραγάλης Χρήστος, Μαθητής
Νίκος Κυριαζής.