Σύγκλιση Σειρών
Συντονιστής: emouroukos
Σύγκλιση Σειρών
Καλησπέρα, έχω μια απορία.
Αν έχω την σειρά 1/n που δεν συγκλίνει και έχω και την ίδια σειρά στην συνάρτηση του λογάριθμου, δηλαδή Σ log(1/x) πως μπορώ να αποδείξω ότι επίσης αποκλίνει;
ΥΓ: Σορρυ που δεν έβαλα εξισώσεις αλλά από το κινητό δεν μου το άνοιγε.
Αν έχω την σειρά 1/n που δεν συγκλίνει και έχω και την ίδια σειρά στην συνάρτηση του λογάριθμου, δηλαδή Σ log(1/x) πως μπορώ να αποδείξω ότι επίσης αποκλίνει;
ΥΓ: Σορρυ που δεν έβαλα εξισώσεις αλλά από το κινητό δεν μου το άνοιγε.
Λέξεις Κλειδιά:
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Re: Σύγκλιση Σειρών
Υποθέτω ότι στο άθροισμα εννοείς
και όχι
, δηλαδή η ερώτηση αφορά το
. Επειδή η άσκηση είναι ιδιαίτερα απλή, θα δώσω μόνο υπόδειξη για να έχεις την χαρά να συμπληρώσεις μόνος σου το βήμα που λείπει.
Υπόδειξη: Ισχύει

Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη αλλά η Σειρά είναι πιο περίπλοκη, απλά το έγραψα απλοικά για να βρω κάποια γενική θεωρία για όταν υπάρχει gof και η f συγκλίνει, η κανονική εξίσωση είναι 

Καλησπέρα. Μήπως ψάχνεις κάτι σαν το ακόλουθο;
Έστω
ακολουθία θετικών πραγματικών αριθμών. Τότε 
- Tolaso J Kos
- Επικοινωνία:
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποδείξεις αλλά θα δώσω μία υπόδειξη για να το βγάλεις μόνος σου (το
στον παρονομαστή δεν είναι απαραίτητο για την άσκησή σου, αλλά θα μπορούσε να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη θετική σταθερά). Υπόδειξη: Δείξε με l' Hospital
. Μετά αξιοποίησε το αποτέλεσμα για το θέμα σου.Re: Σύγκλιση Σειρών
Ακολούθησε την υπόδειξη στο προηγούμενο ποστ (#8). Τι παρατηρείς;
Αν δυσκολεύεσαι ή κολλάς κάπου μη διστάσεις να ξαναρωτήσεις.
Αν το κατάλαβα καλά, σημαίνει όταν το χ πάει στο μηδέν, η εφαπτόμενη είναι μικρότερη απο τον λογάριθμο και οπότε συγκλίνουν.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Μαρ 03, 2025 9:42 amΥπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποδείξεις αλλά θα δώσω μία υπόδειξη για να το βγάλεις μόνος σου (τοστον παρονομαστή δεν είναι απαραίτητο για την άσκησή σου, αλλά θα μπορούσε να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη θετική σταθερά).
Υπόδειξη: Δείξε με l' Hospital. Μετά αξιοποίησε το αποτέλεσμα για το θέμα σου.
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Δυστυχώς αυτό που γράφεις δεν έχει νόημα. Πρώτα απ' όλα δεν υπάρχει εφαπτομένη στο προσκήνιο.xmaze έγραψε: ↑Δευ Μαρ 03, 2025 9:47 pmΑν το κατάλαβα καλά, σημαίνει όταν το χ πάει στο μηδέν, η εφαπτόμενη είναι μικρότερη απο τον λογάριθμο και οπότε συγκλίνουν.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Μαρ 03, 2025 9:42 am...
Υπόδειξη: Δείξε με l' Hospital. Μετά αξιοποίησε το αποτέλεσμα για το θέμα σου.
Ίσως κάτι άλλο θέλεις να πεις και δεν το διατυπώνεις σωστά. Πάντως, έτσι όπως είναι γραμμένο τώρα, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Με χαρά θα σε βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι λες.
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Διαισθάνομαι ότι δεν έχεις ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο μυαλό σου: Αν με το παραπάνω εννοείς

τότε έχουμε πρόβλημα:
.
ναι, εκανα λάθος, η αληθεια ηταν οτι δεν μου κολλαγε, αλλά παρολα αυτα το εγραψα για να με διορθωσεις. Αν μπορεις δωσε καμια πληροφορια ακόμη για να το δουλεψω λίγο ακομη. Εχω κολλησει για την ωρα.
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Βάζω πλήρη λύση:
Από l' Hospital, περίπτωση
, έχουμε 
Άρα υπάρχει υπάρχει περιοχή του
με
σε αυτήν. Έπεται ότι από κάποιο
και πέρα, είναι 
Συμπεραίνουμε από το κριτήριο σύγκρισης ότι η σειρά
αποκλίνει αφού αποκλίνει η 
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

ισχύει
(διότι και τα δύο όρια είναι
και
, τότε
δεν υπάρχει (τα πλευρικά όρια είναι διαφορετικά).