Ιστορικό Αρχείο Φροντιστών

Συντονιστής: spyros

Κωνσταντάρας Γ

Re: Ιστορικό Αρχείο Φροντιστών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κωνσταντάρας Γ » Κυρ Φεβ 07, 2021 5:20 pm

Γεωργ.jpg
Γεωργ.jpg (219.58 KiB) Προβλήθηκε 1638 φορές
Πολύδωρος ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗΣ (1937 – 2020) Μαθηματικός - Φροντιστής

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ γράφει μερικά λόγια για την ζωή και το έργο του σπουδαίου μαθηματικού Π. Γεωργιακάκη, o οποίος :
Δίδαξε χιλιάδες μαθητές στα φροντιστήρια της Αθήνας.
Πολλοί περισσότεροι μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα διάβασαν μαθηματικά από τα βιβλία του.
-Δώδεκα (12) βιβλία Άλγεβρας με τον Αθανάσιο Κουκλάδα από το 1969 μέχρι το 1986.
-Δώδεκα (12) βιβλία Άλγεβρας με τον αδελφό του Μανώλη Γεωργιακάκη από το 1976 μέχρι το 1985.
-Οκτώ (8) βιβλία Γεωμετρίας επίσης με τον αδελφό του Μανώλη από το 1971 μέχρι το 1988 στις Εκδόσεις Κύκλος & Αρκάδι, Αθήνα.

Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους και ηρωικό παρελθόν, το Κουστογέρακο Χανίων.
Ο παππούς Γεώργιος Γεωργιακάκης ή Καπετάν Γιωργιός υπήρξε μέγας επαναστάτης ένας «Τουρκοφάγος» κυριολεκτικά, Γενικός Οπλαρχηγός της Επαρχίας Σελίνου των Χανίων και εκλεγμένος βουλευτής Κρήτης.
Πατέρας του ήταν, ο Πέτρος Γεωργιακάκης, ο οποίος υπήρξε η ψυχή και ο νους της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες κατά των Γερμανών και οργανώνοντας τη δικιά του αντάρτικη ομάδα, από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Επτά παιδιά είχε η οικογένεια Γεωργιακάκη, μικρότερος ο Μανώλης και πρίν από αυτόν ο Πολύδωρος. Ο αδελφός τους Βαγγέλης Γεωργιακάκης, τo Γενάρη του 1945 έχασε την όρασή του και το δεξί του χέρι. από έκρηξη μιας ναρκοπαγίδας, Ατσαλώθηκε με δύναμη σπούδασε με στερήσεις και πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1966 έδωσε εξετάσεις στον Άρειο Πάγο για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, όπου ήρθε πρώτος μεταξύ πεντακοσίων συναδέλφων, γεγονός που προκάλεσε τεράστια συγκίνηση εκείνη την εποχή, καθώς γράφτηκαν πολλά άρθρα, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό και παγκόσμιο τύπο.

Σε αυτήν την οικογένεια μεγάλωσαν κι οι μαθηματικοί Πολύδωρος και Μανώλης Γεωργιακάκης.
Μαθηματικοί και Φροντιστές, δημιουργώντας σπουδαία φροντιστήρια στην ζωή τους.
Ο Πολύδωρος από τα χρόνια του στρατού δίδασκε στο Φροντιστήριο Ι. Μαντά. Τότε συνέγραψε το πρώτο βιβλίο του που είχε τον τίτλο: «Στοιχειώδης Μελέτη Συναρτήσεων» . Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων δίδασκε στα φροντιστήρια Α. Πάλλα, Σ. Κανέλλου, Ι. Μαντά ως το 1968.
Το 1968 μαζί με άλλους 9 καταξιωμένους συναδέλφους του ίδρυσαν το φημισμένο ΑΤΤΙΚΟΝ Φροντιστήριο το οποίο στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου 9, πλατεία Ομονοίας.
Ένα φροντιστήριο που έγραψε ιστορία ως το καλύτερο και μεγαλύτερο φροντιστήριο μέχρι το 1979. Τότε οι συνέταιροι αποχώρησαν σε διαφορετικούς δρόμους. Ο Πολύδωρος μαζί με τον αδελφό του Μανώλη, που δίδασκε στον ΚΥΚΛΟ, και τον φιλόλογο Λευτέρη Τζανουδάκη δημιούργησαν νέο Φροντιστήριο στην Βούλα. Μετά τον θάνατο του Τζανουδάκη -55 ετών-σε τροχαίο δυστύχημα, το φροντιστήριο άλλαξε μορφή ιδιοκτησίας και το λειτούργησε μόνος ο Πολύδωρος Γεωργιακάκης με τριάντα (30) καθηγητές.
Το 2004 σταμάτησε να είναι φροντιστής.

Όταν συνομιλώ με μαθηματικούς συγγραφείς προσπαθώ να «δω» πώς εργάζονται και πώς πηγάζει το έργο τους.
Η σύζυγος του Πολύδωρου Γεωργιακάκη, κυρία Ιωάννα μου είπε :
-Έγραφε συνεχώς και μάλιστα έγραφε και σε χαρτάκια, φύλλα που ήταν δίπλα του. Κάτι που σκέφτηκε, κάτι που τον απασχολούσε, κάτι που ήθελε να δει αργότερα. Μετά το φροντιστήριο καθόταν ως πολύ αργά και έλυνε, έγραφε. Ήταν μεθοδικός σε όλα του.
Για το ίδιο θέμα, ο αδελφός του Μανώλης και άλλοι συνάδελφοι που τον γνώρισαν, μου είπαν και την εξής ενδιαφέρουσα πληροφορία:
«Σε εκείνα τα χρόνια ή Γαλλική βιβλιογραφία είχε πολλές ασκήσεις. Ο Γεωργιακάκης, ο άδελφός του και ο Κουκλάδας δεν γνώριζαν ξένες γλώσσες παρά μόνο λίγα γαλλικά. Είχαν στην βιβλιοθήκη τους Γαλλικά, Ρώσσικα, Γερμανικά μέχρι και μερικά Τούρκικα βιβλία μαθηματικών. ¨Ευτυχώς όμως στα μαθηματικά, από τους τύπους, τις σχέσεις, τα σχήματα και με το σπουδαίο μυαλό τους τις «κατάφερναν» τις ασκήσεις και έτσι δημιουργούσαν κι άλλα σπουδαία θέματα.

Στο τρίτομο έργο τους « ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ΛΕΛΥΜΕΝΑ», φαινόταν τόσο η επιστημονική επάρκεια των δύο νέων τότε καθηγητών όσο και το συγγραφικό τους «ταλέντο » , λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στους τρείς αυτούς τόμους υπήρχαν θέματα πρωτότυπα (πρωτοεμφανιζόμενα στη πολύ φτωχή Ελληνική βιβλιογραφία εκείνης της εποχής) που κάλυπταν όλα τα κεφάλαια της στοιχειώδους Άλγεβρας .
Το βιβλίο των Μαν. Γεωργιακάκη - Πολ. Γεωργιακάκη: "Μεθοδική Γεωμετρία 1" του 1971, αποτέλεσε σπουδαίο και πρωτοπόρο έργο, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε βιβλίο με μεθοδολογία και τρόπους εργασίας στην Γεωμετρία, παρά μόνο βιβλία με ασκήσεις.

Ο Μανώλης Γεωργιακάκης μου είπε : «¨Ήταν άνθρωπος με γαλήνη, έξυπνος και στοργικός. Με προστάτευσε και με φρόντισε πολύ στα δύσκολα χρόνια που έμεινα παιδί 12 ετων στο νοσοκομείο για πολύ καιρό. Έγινα μαθηματικός διότι με οδηγούσε η σκέψη του και τα μαθήματα του, αν και με προόριζε για το πολυτεχνείο. Εγώ όμως ήθελα να γίνω μαθηματικός και αυτό έγινα χωρίς να το μετανιώσω ούτε μια στιγμή».
.
Ο Π.Γεωργιακάκης έφυγε από την ζωή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
τελευταία επεξεργασία από Κωνσταντάρας Γ σε Τετ Φεβ 10, 2021 6:33 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Λέξεις Κλειδιά:
kkala

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kkala » Κυρ Φεβ 07, 2021 10:55 pm

Ένας μαθηματικός με το όνομα Γεωργιακάκης μας δίδαξε Άλγεβρα στο φροντιστήριο Ι. Μαντά για λίγο χρόνο το 1966 . Από την προηγούμενη περιγραφή συμπεραίνω πως πρόκειται για τον Πολύδωρο Γεωργιακάκη (είχε γυαλιά). Εκείνη την εποχή ήταν βέβαια στην αρχή της σταδιοδρομίας του. Μου είχε κάνει εντύπωση η σεμνότητά του. Πάντα με χαμόγελο, σήκωνε κάποιον από μας στον πίνακα και βοηθούσε και εκείνος να λυθεί η άγνωστη άσκηση. Ωραίος τρόπος για να μας εντυπωθεί η γνώση, από κάποιον που την κατείχε. Ποτέ δεν σήκωνε τον τόνο της φωνής του. Φαινόταν άνθρωπος χαμηλών τόνων (τουλάχιστον εκείνη την εποχή) και μόνο πρόσφατα έμαθα τι πρόσφερε στη διδασκαλία των μαθηματικών.

Κώστας Καλαϊτζόγλου
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Δευ Φεβ 08, 2021 12:12 pm

Ήμουν φωνακλάς και αεικίνητος ("always bopping around the classroom"), και με συνεχές eye contact, κοίταγμα ανηλεές, αλλοίμονο σε όσους 'ξεχνιούνταν' :) Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου αν ο μαθητής/φοιτητής θα έπρεπε να φεύγει ήσυχος ή ανήσυχος από την τάξη ... και διαφωνήσαμε κάθετα :P

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
kkala

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kkala » Τρί Φεβ 09, 2021 11:55 pm

gbaloglou έγραψε:
Δευ Φεβ 08, 2021 12:12 pm
Ήμουν φωνακλάς και αεικίνητος ("always bopping around the classroom"), και με συνεχές eye contact, κοίταγμα ανηλεές, αλλοίμονο σε όσους 'ξεχνιούνταν' :) Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου αν ο μαθητής/φοιτητής θα έπρεπε να φεύγει ήσυχος ή ανήσυχος από την τάξη ... και διαφωνήσαμε κάθετα :P
Είναι σωστό να κάνει κάποιος διδασκαλία ανάλογα με τη φύση του, περικόπτοντας βέβαια κάποια ακραία σημεία του χαρακτήρα του (αν έχει), π.χ. εκνευρισμούς. Ο αποδοτικός τρόπος διδασκαλίας δεν είναι ο ίδιος για όλους τους διδάσκοντες. Θαύμαζα το ήθος και τον πράο χαρακτήρα του Γεωργόπουλου (καθηγητή Μαθηματικών όταν ήμουν Γυμνάσιο), αλλά σκέπτομαι τώρα ότι θα εφάρμοζα άλλο τρόπο διδασκαλίας, αν δίδασκα εγώ. Διότι δεν είμαι Γεωργόπουλος.

Κώστας Καλαϊτζόγλου
Κωνσταντάρας Γ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κωνσταντάρας Γ » Τετ Φεβ 10, 2021 5:01 pm

Κύριε kkala
kkala έγραψε:
Κυρ Φεβ 07, 2021 10:55 pm
Ποτέ δεν σήκωνε τον τόνο της φωνής του. Φαινόταν άνθρωπος χαμηλών τόνων (τουλάχιστον εκείνη την εποχή) και μόνο πρόσφατα έμαθα τι πρόσφερε στη διδασκαλία των μαθηματικών.
Απο αυτό το χαρακτηριστικό που αναφέρεται, ναι ήταν ο Πολύδωρος Γεωργιακάκης.
Όταν έγινε η ανάρτηση για τον Π.Γεωργιακάκη η σελίδα του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ παρουσίασε μια εντυπωσιακή αύξηση θέασης της και επίσης πάρα πολλοί παλαιοί μαθητές και συνάδελφοι αφιέρωσαν ενα καλό λόγο για τον καθηγητή τους. Κεντρική Ιδέα των γραφομένων ήταν οι λέξειςκαλοσυνάτος και ευγενικός .
Συνομίλησα με αρκετούς συγγενείς και μαθητές του πρίν γράψω για τον Π.Γ. και μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις με κυρίευσε η μορφή που μου περιγράψανε και με συγκίνησε το χαμόγελο της φωτογραφίας που μου έδωσε η σύζυγος του κυρία Ιωάννα.
Όσοι έχετε σελίδα στο fb δείτε : www.facebook.com/istoriko.arxeio.fronti ... 7376020367

Κωνσταντάρας Γ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κωνσταντάρας Γ » Τετ Φεβ 10, 2021 5:19 pm

gbaloglou έγραψε:
Δευ Φεβ 08, 2021 12:12 pm
... και διαφωνήσαμε κάθετα :P
Γιώργο, τώρα συνειδητοποιώ ότι στην συνομιλία-γνωριμία μας, μου περιέγραψες πολλά για τον μαθηματικό πατέρα σου, την ζωή, την ομηρεία από Γερμανούς, το Φροντιστήριο, τους συνεργάτες ...αλλά δεν έκανα ερωτήσεις, ώστε να "βγάλω " το πώς δίδασκε. Μετά από δύο χρόνια ένας πρώην μαθητής του μου είπε μερικά και σήμερα έρχεται ακόμη μια δική σου γραφή.

kkala

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kkala » Σάβ Μαρ 27, 2021 10:31 pm

Κωνσταντάρας Γ έγραψε:
Τετ Φεβ 10, 2021 5:01 pm
.... ναι ήταν ο Πολύδωρος Γεωργιακάκης. Όταν έγινε η ανάρτηση για τον Π.Γεωργιακάκη η σελίδα του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ παρουσίασε μια εντυπωσιακή αύξηση θέασης της και επίσης πάρα πολλοί παλαιοί μαθητές και συνάδελφοι αφιέρωσαν ενα καλό λόγο για τον καθηγητή τους. Κεντρική Ιδέα των γραφομένων ήταν οι λέξειςκαλοσυνάτος και ευγενικός . Συνομίλησα με αρκετούς συγγενείς και μαθητές του πρίν γράψω για τον Π.Γ. και μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις με κυρίευσε η μορφή που μου περιγράψανε και με συγκίνησε το χαμόγελο της φωτογραφίας που μου έδωσε η σύζυγος του κυρία Ιωάννα. Όσοι έχετε σελίδα στο fb δείτε : www.facebook.com/istoriko.arxeio.fronti ... 7376020367
Ναι, αναγνώρισα τον Πολύδωρο Γεωργιακάκη με το χαμόγελό του στη φωτογραφία. Τι να σκεφθώ...θλίψη για το θάνατό του και θαυμασμό για το έργο του. Φαίνεται ότι διατήρησε τον ίδιο χαρακτήρα έως το τέλος.
Πολλοί άνθρωποι χαμηλών τόνων προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Γιατί εργαζονται αφοσιωμένοι στο έργο τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τη "βιτρίνα".

Κώστας Καλαϊτζόγλου
Κωνσταντάρας Γ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κωνσταντάρας Γ » Δευ Μαρ 29, 2021 8:38 pm

Ναι, αγαπητέ κ. kkala : Καθηγητές παραδείγματα για το έργο τους και το ήθος τους.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες