Τι είναι το ιδεώδες
Συντονιστής: Demetres
Τι είναι το ιδεώδες
Υπάρχει κάποιος ειδικός στην αλγεβρα να μου εξηγήσει την ιδέα του ιδεώδους; Στοχος της ερώτησης μου είναι να καταλάβω τι σημασία του και τον σκοπό του, δηλαδή που και πως το χρησιμοποιούμε για ποιο λόγο το ορίσαμε , γιατί το ονομάσαμε ιδεώδες ;( Προέρχεται από το ιδεατό; ) Τι σημαίνει με απλά λόγια το ιδεώδες. Επίσης κάτι ποιο ειδικό όταν έχουμε έναν δακτύλιο R και ένα ιδεώδες I και ορίζουμε τον χώρο πηλίκο R/I ποια είναι και πως βρίσκω την τάξη του R/I. Λίγη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο και σε βιβλιογραφία δεν βρήκα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Λέξεις Κλειδιά:
Re: Τι είναι το ιδεώδες
Η ονομασία ουσιαστικά προέρχεται από τον Kummer που όρισε τους "ideal numbers" στην Αλγεβρική Θεωρία Αριθμών. Αργότερα ο Dedekind όρισε την έννοια του ιδεώδους όπως την ξέρουμε σήμερα.
Τα ιδεώδη είναι ακριβώς αυτα που μπορούμε τον δακτύλιο πηλίκο. Η έννοια "δακτύλιος πηλίκο" μας δίνει πολλές πληροφορίες για τους δακτυλίους εξού και η σημασία των ιδεωδών.
Τα ιδεώδη είναι ακριβώς αυτα που μπορούμε τον δακτύλιο πηλίκο. Η έννοια "δακτύλιος πηλίκο" μας δίνει πολλές πληροφορίες για τους δακτυλίους εξού και η σημασία των ιδεωδών.
Κωνσταντίνος Σμπώκος
-
Μάρκος Βασίλης
- Επικοινωνία:
Δεν είμαι ούτε κατά διάνοια ειδικός στην άλγεβρα, αλλά νομίζω ότι η διαίσθηση πίσω από τα ιδεώδη είναι να γενικεύσουν στους δακτυλίους τα υποσύνολαtractatus έγραψε: ↑Τετ Αύγ 19, 2020 1:21 pmΥπάρχει κάποιος ειδικός στην αλγεβρα να μου εξηγήσει την ιδέα του ιδεώδους; Στοχος της ερώτησης μου είναι να καταλάβω τι σημασία του και τον σκοπό του, δηλαδή που και πως το χρησιμοποιούμε για ποιο λόγο το ορίσαμε , γιατί το ονομάσαμε ιδεώδες ;( Προέρχεται από το ιδεατό; ) Τι σημαίνει με απλά λόγια το ιδεώδες. Επίσης κάτι ποιο ειδικό όταν έχουμε έναν δακτύλιο R και ένα ιδεώδες I και ορίζουμε τον χώρο πηλίκο R/I ποια είναι και πως βρίσκω την τάξη του R/I. Λίγη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο και σε βιβλιογραφία δεν βρήκα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
του συνόλου των ακεραίων. Όπως για κάθε
το
είναι κλειστό ως προς την πρόσθεση και τον «εξωτερικό» πολλαπλασιασμό - με άλλα λόγια, περιέχει όλα τα πολλαπλάσια του
- έτσι συμβαίνει και με τα ιδεώδη ενός δακτυλίου. Βέβαια, στο
όλα του τα ιδεώδη είναι κύρια (δηλαδή, παράγονται από ένα στοιχείο), πράγμα που δεν ισχύει σε κάθε δακτύλιο.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, με βοήθησαν αρκετά να καταλάβω την έννοια του ιδεώδους.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες