Στο ίδιο πνεύμα με τα προηγούμενα...
Έστω
. Να δειχθεί ότι:
Συντονιστής: R BORIS
. Να δειχθεί ότι:

Τόλη, ούτε εγώ το έχω δει αλλά δεν αμφιβάλλω ότι είναι αρκετά γνωστό, στην μία ή την άλλη μορφή.
Με
είναι 
![\displaystyle{ 2I= \ln (ab)\int_{a}^{b} \dfrac{1}{ ( a+x )( b+x )} \, dx = ... = \dfrac {\ln (ab)}{b-a} \left [\ln \left ( \dfrac{a+x}{ b+x } \right) \right ] _a^b= \dfrac {\ln (ab)}{b-a}\ln \left ( \dfrac{ (a+b)^2}{ 4ab } \right) } \displaystyle{ 2I= \ln (ab)\int_{a}^{b} \dfrac{1}{ ( a+x )( b+x )} \, dx = ... = \dfrac {\ln (ab)}{b-a} \left [\ln \left ( \dfrac{a+x}{ b+x } \right) \right ] _a^b= \dfrac {\ln (ab)}{b-a}\ln \left ( \dfrac{ (a+b)^2}{ 4ab } \right) }](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/27df8be4a29ce2152b0cb38fc0a8ce16.png)
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 11, 2020 10:33 pmΤόλη, ούτε εγώ το έχω δει αλλά δεν αμφιβάλλω ότι είναι αρκετά γνωστό, στην μία ή την άλλη μορφή.

).Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 11, 2020 11:10 pmΆσκηση 57
Να υπολογισθεί το ολοκλήρωμα
(Δεν χρειάζεται να κάνετε μέχρι τέλους τις πράξεις στο τελευταίο βήμα γιατί είναι επίπονες. Πάντως η τελική αριθμητική απάντηση είναι).

έτοιμη αντιπαράγωγος,
αντίστοιχα, οπότε δεν χρειάζεται η μανούβρα που κάνεις.
είναι πιο απλό να εργαστούμε πακέτo, και να μην τα χωρίσουμε. Συγκεκριμένα να πούμε (γράφω
και
για τα
)
που είναι απλό με διπλασια γωνία (το έκανες ήδη αλλά εδώ απορροφά και τις άλλες παραστάσεις).![\displaystyle{\mathcal{J} = \int_{\pi/6}^{\pi/3} \frac{{\sqrt[3]{{1 + \sin x}} - \sqrt[3]{{1 + \cos x}}}}{{\sqrt {1 + \sin x} + \sqrt {1 + \cos x} }} \; \mathrm{d} x} \displaystyle{\mathcal{J} = \int_{\pi/6}^{\pi/3} \frac{{\sqrt[3]{{1 + \sin x}} - \sqrt[3]{{1 + \cos x}}}}{{\sqrt {1 + \sin x} + \sqrt {1 + \cos x} }} \; \mathrm{d} x}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/9e8d5799aea53fac433e7d20223c748e.png)

Για να κλείνει. Έχουμε δει παρόμοιες αλλά εδώ τρομάζει η μεγάλη παράσταση. Πλην όμως έχει συμμετρία οπότε...
και με χρήση των
εύκολα βλέπουμε
, Άρα 
για (χωριστά)
και
.
και
τα κάνουμε χωριστά δεν μου το είπε ο ίδιος αλλά έτσι βγήκαν στην πορεία.ΈστωMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Ιαν 15, 2020 1:04 amΆσκηση 60
Να υπολογισθεί το ολοκλήρωμα
για (χωριστά)
και
.
(Μου την έστειλε χθες ένας Ρουμάνος φίλος ο οποίος λέει ότι η άσκηση είναι από παλιό Ρουμάνικο διαγωνισμό. Ομολογώ ότι χρησιμοποίησα λογισμικό σε ένα πρώτο βήμα το οποίο μπορώ μεν να κάνω με το χέρι, αλλά ... και η διαστροφή έχει όρια.
.
Το πρώτο βήμα για το οποίο χρησιμοποίησα λογισμικό είναι
. .
Το ότι τακαι
τα κάνουμε χωριστά δεν μου το είπε ο ίδιος αλλά έτσι βγήκαν στην πορεία.
το ζητούμενο ολοκλήρωμα.

είναι

και με την αντικατάσταση
είναι 
![\displaystyle J = \left[ {\frac{1}{3}\ln (u + 1)} \right]_0^1 - \frac{1}{6}\left( {\int_0^1 {\frac{{2u - 1}}{{{u^2} - u + 1}}du - \int_0^1 {\frac{3}{{{u^2} - u + 1}}du} } } \right) \displaystyle J = \left[ {\frac{1}{3}\ln (u + 1)} \right]_0^1 - \frac{1}{6}\left( {\int_0^1 {\frac{{2u - 1}}{{{u^2} - u + 1}}du - \int_0^1 {\frac{3}{{{u^2} - u + 1}}du} } } \right)](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/0589ba0e81ef4ffe64925905a4f97a3f.png)
(*)
έγινε η αντικατάσταση
πριν βγει το τελικό αποτέλεσμα.![\displaystyle{\mathcal{J} = \int_{\sqrt[5]{\ln 3}}^{\sqrt[5]{\ln 5}} \frac{x^4 \sin x^5}{\sin x^5 + \sin \left ( \ln 15 - x^5 \right )} \, \mathrm{d}x} \displaystyle{\mathcal{J} = \int_{\sqrt[5]{\ln 3}}^{\sqrt[5]{\ln 5}} \frac{x^4 \sin x^5}{\sin x^5 + \sin \left ( \ln 15 - x^5 \right )} \, \mathrm{d}x}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/d14f21480638ba31ec04e70dabc47023.png)

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης