Ακροτατο συναρτησης

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS

μαθητηςθετικης

Ακροτατο συναρτησης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από μαθητηςθετικης » Δευ Φεβ 25, 2019 5:23 pm

καλησπερα, εχω μια απορια σε ενα θεμα που τεθηκε απο τον καθηγητη μου.

Εστω μια συναρτηση f ορισμενη στο \mathbb{R} οπου και ειναι συνεχης.
Αν \lim_{x\rightarrow +\infty }f(x)= +\infty και \lim_{x\rightarrow -\infty }f(x)=+\infty
να δειξετε οτι η συναρτηση παρουσιαζει ολικο ελαχιστο...
Υπαρχει και η πιθανοτητα να μην υφισταται η ασκηση αλλα αν καποιος γνωριζει ας μου απαντησει.
Ευχαριστω!!

Λέξεις Κλειδιά:
Λάμπρος Κατσάπας

Re: Ακροτατο συναρτησης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Κατσάπας » Δευ Φεβ 25, 2019 5:33 pm

μαθητηςθετικης έγραψε:
Δευ Φεβ 25, 2019 5:23 pm

Αν \lim_{x\rightarrow +\infty }f(x)= +\infty και \lim_{x\rightarrow -\infty }f(x)=+\infty
Υπαρχει και η πιθανοτητα να μην υφισταται η ασκηση αλλα αν καποιος γνωριζει ας μου απαντησει.
Ευχαριστω!!
Είναι σωστή η άσκηση.

Υπόδειξη: Φτιάξε σχήμα. Φέρε μια οριζόντια ευθεία να τέμνει τη γραφική παράσταση.

Οι τετμημένες των σημείων τομής διαμερίζουν το R σε τρία διαστήματα. Συνέχισε μόνος σου.

Γράψε τη λύση σου εδώ και αν συναντήσεις κάπου δυσκολία ξαναρώτα.

Προσπάθησέ την όμως αρκετά πριν ξαναρωτήσεις.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Φεβ 25, 2019 8:01 pm

Λάμπρος Κατσάπας έγραψε:
Δευ Φεβ 25, 2019 5:33 pm

Γράψε τη λύση σου εδώ
Εννοείται, με σωστά Ελληνικά. Συγκεκριμένα με τονισμό στις λέξεις.

Ευκαιρία να σε βοηθήσουμε τόσο στα Μαθηματικά, αλλά άλλο τόσο στην σωστή γραφή, που θα σου είναι απαραίτητο εφόδιο αύριο στην ζωή.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Μαρ 01, 2019 11:03 pm

Λάμπρος Κατσάπας έγραψε:
Δευ Φεβ 25, 2019 5:33 pm
Γράψε τη λύση σου εδώ και αν συναντήσεις κάπου δυσκολία ξαναρώτα.
μαθητηςθετικης χάθηκες. Καμιά πρόοδος εδώ;

μαθητηςθετικης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από μαθητηςθετικης » Τετ Μαρ 06, 2019 5:15 pm

καλησπερα, ασχοληθηκα περισσοτερο με την εν λογω ασκηση και μαλλον δεν γινεται με βεβαιοτητα να σχεδιασουμε την γραφικη παρασταση της συναρτησης οπως εσεις μου προτεινατε. σκεφτηκα το εξης:
Εστω οτι η συναρτηση δεν παρουσιαζει ελαχιστο στο (-\infty,+\infty)
Τοτε θα ισχυει \forall x_{0}\in (-\infty ,+\infty ) \lim_{x\to x_{0}}f(x)=+\infty ατοπο

αφου η f ειναι συνεχης και λογω συνεχειας θα ειναι :\forall x_{0}\ni \left ( -\infty ,+\infty \right ): \lim_{x_{0}\to +\infty}f(x)= f(x_{0}) < +\infty
Αρα η f παρουσιαζει ελαχιστο δηλάδη \exists x_{M}\in \left ( -\infty ,+\infty \right ) τετοιο ωστε :
f(x_{M})\leq f(x) για καθε x

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Μαρ 06, 2019 6:06 pm

Βάλε τονισμό στις λέξεις όπως απαιτούν τα σωστά ελληνικά (και οι κανονισμοί μας) και θα σου απαντήσω.

Αν ο ίδιος αγνοείς αυτά που σου γράφουμε, μην περιμένεις πολλά από εμάς. Όπως έγραφα παραπάνω:
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Δευ Φεβ 25, 2019 8:01 pm

Εννοείται, με σωστά Ελληνικά. Συγκεκριμένα με τονισμό στις λέξεις.

Ευκαιρία να σε βοηθήσουμε τόσο στα Μαθηματικά, αλλά άλλο τόσο στην σωστή γραφή, που θα σου είναι απαραίτητο εφόδιο αύριο στην ζωή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Τετ Μαρ 06, 2019 10:31 pm

Για να κλείνει θα γράψω δύο λύσεις.
Κατά την γνώμη μου ακατάλληλη άσκηση για την πλειονότητα των μαθητών της Γ λυκείου.

1 Λύση.(εκτός σχολικής ύλης αλλά φυσιολογική)

Θεωρούμε το f(0)

Από τον ορισμό του ορίου υπάρχει x_{1}> 0

ώστε x> x_{1}\Rightarrow f(x)> f(0)

όμοια υπάρχει x_{2}< 0

ώστε x< x_{2}\Rightarrow f(x)> f(0)

Στο [x_{2},x_{1}] η f είναι συνεχής.

Αρα υπάρχει x_{0}\in [x_{2},x_{1}]

με x\in [x_{2},x_{1}]\Rightarrow f(x)\geq f(x_{0})

Επειδή x_{2}<0<x_{1} και f(x_{0})\leq f(0)

προκύπτει ότι x\in \mathbb{R}\Rightarrow f(x)\geq f(x_{0})

2 Λύση (στην ύλη του λυκείου) αλλά με ακροβατικό.

θεωρούμε την \displaystyle g(x)=e^{-f(\tan x)}

\displaystyle g:(-\frac{\pi }{2},\frac{\pi }{2})\rightarrow \mathbb{R}

είναι \displaystyle \lim_{x\rightarrow -\frac{\pi }{2}}g(x)=0

και \displaystyle \lim_{x\rightarrow \frac{\pi }{2}}g(x)=0

αν θέσουμε g(\frac{\pi }{2})=0=g(-\frac{\pi }{2})

τότε η \displaystyle g:[-\frac{\pi }{2},\frac{\pi }{2}]\rightarrow \mathbb{R}

είναι συνεχής οπότε παίρνει μέγιστη τιμή.

Δηλαδή υπάρχει c\in (-\frac{\pi }{2},\frac{\pi }{2})

με g(x)\leq g(c)

Αρα για x\in (-\frac{\pi }{2},\frac{\pi }{2})\Rightarrow f(\tan x)\geq f(\tan c)

θέτοντας x_{0}=\tan c

έχουμε t\in \mathbb{R}\Rightarrow t=\tan x,x\in (-\frac{\pi }{2},\frac{\pi }{2})\Rightarrow f(t)\geq f(x_{0})

που είναι το ζητούμενο.

μαθητηςθετικης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από μαθητηςθετικης » Τετ Μαρ 06, 2019 10:53 pm

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας. Κάτι τελευταίο. Όσοι μου απάντησαν είναι διορθωτές στις πανελλήνιες? Αν επιθυμείτε απαντάτε

Άβαταρ μέλους
Ορέστης Λιγνός
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης Λιγνός » Τετ Μαρ 06, 2019 11:11 pm

μαθητηςθετικης έγραψε:

Ευχαριστω!!
Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν είναι σωστός ο συλλογισμός μου.

Το σύνολο τιμών R_f της συνάρτησης, μπορεί να έχει δύο μορφές : είτε (-\infty,+\infty) είτε [k,+\infty) , για κάποιο k \in \mathbb{R}.

Αν το R_f είναι το \mathbb{R}, τότε υπάρχει \xi, έτσι ώστε για κάθε x< \xi, να ισχύει f(x)<0.
Αυτό όμως είναι προφανώς άτοπο, γιατί έχουμε \displaystyle \lim_{x\rightarrow -\infty }f(x)=+\infty.

Συνεπώς, το R_f είναι της μορφής [k,+\infty), k \in \mathbb{R}, οπότε η συνάρτηση έχει ολικό ελάχιστο.

Η συνάρτηση επομένως θα έχει τη μορφή αυτή :
orestis.png
orestis.png (7.37 KiB) Προβλήθηκε 2732 φορές

Κερδίζουμε ό,τι τολμούμε!
Λάμπρος Κατσάπας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Κατσάπας » Τετ Μαρ 06, 2019 11:22 pm

Ορέστης Λιγνός έγραψε:
Τετ Μαρ 06, 2019 11:11 pm
μαθητηςθετικης έγραψε:

Ευχαριστω!!
Αν το R_f είναι το \mathbb{R}, τότε υπάρχει \xi, έτσι ώστε για κάθε x< \xi, να ισχύει f(x)<0.
Γεια χαρά Ορέστη. Για δες την x^2\sin x και μετά δες αυτό που κράτησα από αυτό που έγραψες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Τετ Μαρ 06, 2019 11:27 pm

Ορέστης Λιγνός έγραψε:
μαθητηςθετικης έγραψε:

Ευχαριστω!!
Καλησπέρα σε όλους.

Το σύνολο τιμών R_f της συνάρτησης, μπορεί να έχει δύο μορφές : είτε (-\infty,+\infty) είτε [k,+\infty) , για κάποιο k \in \mathbb{R}.

Αυτό όμως είναι προφανώς άτοπο, γιατί έχουμε \displaystyle \lim_{x\rightarrow -\infty }f(x)=+\infty.

Συνεπώς, το R_f είναι της μορφής [k,+\infty), k \in \mathbb{R}, οπότε η συνάρτηση έχει ολικό ελάχιστο.

orestis.png
γεια σου Ορέστη.
Ο συλλογισμός δεν είναι σωστός.

Είναι γνωστό (οχι σχολικό ) ότι αν
f:I\rightarrow \mathbb{R} συνεχής με I διάστημα τότε το f(I) είναι διάστημα.

το μόνο συμπέρασμα εδώ είναι ότι το R_f είναι διάστημα.
Λόγω των ορίων μπορούμε να πούμε ότι είναι μη πεπερασμένο διάστημα.
Τίποτα παραπάνω.

Οτιδήποτε άλλο θέλει απόδειξη.
Εδω να σημειώσω ότι παρόμοιες ασκήσεις υπάρχουν στις σημειώσεις Απειροστικού του
Γιαννόπουλου.Πιστεύω θα έχει και ο Παπαδημητράκης.

Λάμπρος Κατσάπας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Κατσάπας » Πέμ Μαρ 07, 2019 12:19 am

Ορέστης Λιγνός έγραψε:
μαθητηςθετικης έγραψε:

Ευχαριστω!!
Καλησπέρα σε όλους.

orestis.png
Ορέστη σου γράφω μια λύση βασισμένη στο σκεπτικό σου, δηλαδή ότι η εικόνα διαστήματος μέσω μιας συνεχούς συνάρτησης

είναι διάστημα (συμπεριλαμβάνω και τα μονοσύνολα στα διαστήματα στη περίπτωση που η συνάρτηση είναι σταθερή). Η

λύση όμως είναι εντελώς εκτός ύλης. Ξέρουμε ότι f(R) είναι διάστημα. Αναγκαστικά από δεξιά θα έχουμε

+\infty ) αφού και τα δύο όρια είναι +\infty .

Τώρα το αριστερό άκρο θα είναι (-\infty ή (k ή [k.

Περίπτωση 1: αριστερό άκρο (-\infty

Θα υπάρχει ακολουθία (a_n) ώστε f(a_n)\rightarrow -\infty. Αν (a_n) φραγμένη τότε θα

έχει συγκλίνουσα υπακολουθία (a_{k_{n}}) με a_{k_{n}}\rightarrow l \in R οπότε από συνέχεια

f(l)=-\infty (άτοπο). Αν η (a_n) είναι μη φραγμένη τότε θα έχει υπακολουθία (a_{m_{n}}) 

που τείνει στο -\infty ή στο +\infty ώστε f(a_{m_{n}})\rightarrow -\infty.

Από την άλλη όμως f(a_{m_{n}})\rightarrow +\infty από τα δοσμένα όρια (άτοπο).

Περίπτωση 2: αριστερό άκρο (k

Το k είναι σημείο συσσώρευσης του συνόλου τιμών και επομένως υπάρχει ακολουθία (a_n) ώστε

f(a_n)\rightarrow k. Η απόδειξη είναι ακριβώς όμοια όπως στην περίπτωση 1.

Τελικά μια περίπτωση μας έμεινε να ισχύει, η f(R)=[k,+\infty ).

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Μήτσιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Μήτσιος » Πέμ Μαρ 07, 2019 12:58 am

Καλημέρα σε όλους. Ας διατυπώσω τη γνώμη μου με αφετηρία-αφορμή τον συλλογισμό του αγαπητού Ορέστη .

Η συνάρτηση f είναι συνεχής στο R και προφανώς μη σταθερή, άρα το σύνολο τιμών της είναι διάστημα με κάποια από τις μορφές:

α) R_{f}=\left ( -\infty , +\infty  \right ) ή β)R_{f}=\left (k, +\infty  \right )..k  \in R ή γ) R_{f}=\left [ k , +\infty  \right )..k \in R . Ας αποκλείσουμε τις δύο πρώτες.

Για την α) πρέπει να υπάρχει x_{1}\in D_{f} ώστε  \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{1} }f(x)=-\infty. 
ΑΤΟΠΟ αφού  \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{1} }f(x)=f(x_{1} ) \in R

και για την β) πρέπει να υπάρχει x_{2}\in D_{f} ώστε  \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{2} }f(x)=k αλλά το \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{2} }f(x)=f(x_{2})  \in R_{f} δηλ k \in R_{f}

άρα μας μένει R_{f}=\left [ k , +\infty  \right )..k \in R με το k ολικό ελάχιστο της f.
Φιλικά, Γιώργος.

Λάμπρος Κατσάπας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Κατσάπας » Πέμ Μαρ 07, 2019 2:11 am

Γιώργος Μήτσιος έγραψε:
Πέμ Μαρ 07, 2019 12:58 am
Καλημέρα σε όλους. Ας διατυπώσω τη γνώμη μου με αφετηρία-αφορμή τον συλλογισμό του αγαπητού Ορέστη .

Η συνάρτηση f είναι συνεχής στο R και προφανώς μη σταθερή, άρα το σύνολο τιμών της είναι διάστημα με κάποια από τις μορφές:

α) R_{f}=\left ( -\infty , +\infty  \right ) ή β)R_{f}=\left (k, +\infty  \right )..k  \in R ή γ) R_{f}=\left [ k , +\infty  \right )..k \in R . Ας αποκλείσουμε τις δύο πρώτες.

Για την α) πρέπει να υπάρχει x_{1}\in D_{f} ώστε  \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{1} }f(x)=-\infty. 

και για την β) πρέπει να υπάρχει x_{2}\in D_{f} ώστε  \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{2} }f(x)=k αλλά το \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{2} }f(x)=f(x_{2})  \in R_{f} δηλ k \in R_{f}

άρα μας μένει R_{f}=\left [ k , +\infty  \right )..k \in R με το k ολικό ελάχιστο της f.
Φιλικά, Γιώργος.
Καλημέρα κ. Μήτσιο. Δείτε το παράδειγμα συνάρτησης που έδωσα παραπάνω στον Ορέστη. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείται στη λύση δεν είναι σωστά. Για παράδειγμα η συνάρτηση που ανέφερα έχει σύνολο τιμών τους πραγματικούς αλλά δεν υπάρχει x_1 ωστε το όριο να είναι -\infty. Ούτε στα όρια στο +- άπειρο συμβαίνει αυτό, αφού αυτά δεν υπάρχουν. Νομίζω τις ακολουθίες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε εδώ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Πέμ Μαρ 07, 2019 10:26 am

μαθητηςθετικης έγραψε:
Τετ Μαρ 06, 2019 10:53 pm
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας. Κάτι τελευταίο. Όσοι μου απάντησαν είναι διορθωτές στις πανελλήνιες? Αν επιθυμείτε απαντάτε
Από όσο γνωρίζω κανένας δεν είναι διορθωτής εκτός ίσως του Γιώργου Μήτσιου.

Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS » Πέμ Μαρ 07, 2019 2:34 pm

Η απόδειξη που δίνω μοιάζει με του Σταύρου

Αφου \displaystyle{\lim_{x\to +\infty}{f(x)}=+\infty} υπαρχει \displaystyle{x_1>0:f(x)\ge f(x_1),\forall x>x_1}

ανιστοιχα υπαρχει \displaystyle{x_2<0:f(x)\ge f(x_2),\forall x<x_2}

εστω \displaystyle{f(x_3)} το ΜΙΝ της συνεχούς \displaystyle{f} στο \displaystyle{[x_2,x_1]}

Αν \displaystyle{f(x_0)} ο μικρότερος από τα \displaystyle{f(x_1),f(x_2),f(x_3),} τότε \displaystyle{f(x)\ge f(x_0),x\in R}

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Μήτσιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Μήτσιος » Τετ Μαρ 13, 2019 2:03 am

Καλημέρα σε όλους.
Λάμπρος Κατσάπας έγραψε:
Πέμ Μαρ 07, 2019 2:11 am
Γιώργος Μήτσιος έγραψε:
Πέμ Μαρ 07, 2019 12:58 am

Φιλικά, Γιώργος.
Καλημέρα κ. Μήτσιο. Δείτε το παράδειγμα συνάρτησης που έδωσα παραπάνω στον Ορέστη. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείται στη λύση δεν είναι σωστά. Για παράδειγμα η συνάρτηση που ανέφερα έχει σύνολο τιμών τους πραγματικούς αλλά δεν υπάρχει x_1 ωστε το όριο να είναι -\infty. Ούτε στα όρια στο +- άπειρο συμβαίνει αυτό, αφού αυτά δεν υπάρχουν. Νομίζω τις ακολουθίες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε εδώ.
Πράγματι συνάδελφε Λάμπρο η συνάρτηση x^{2}sinx έχει σύνολο τιμών τους πραγματικούς και δεν έχει όριο το -\infty σε κανένα x_1..

Όμως τα επιχειρήματα που γράφω αφορούν διαφορετικές συναρτήσεις , όσες έχουν \displaystyle{\lim_{x\to +\infty}{f(x)}=+\infty}  
και \displaystyle{\lim_{x\to -\infty}{f(x)}=+\infty} .

Για την x^{2}sinx , όπως γράφεις δεν υπάρχουν όρια όταν x\rightarrow \pm \infty (ανεβοκατεβαίνει-σχεδόν παλλινδρομεί- διαρκώς με όλο και μεγαλύτερο εύρος)
άρα ως παράδειγμα δεν αναιρεί από μόνο του (ούτε θα επιβεβαίωνε ) την ορθότητα των εν λόγω επιχειρημάτων αφού δεν ικανοποιεί την αρχική υπόθεση.

Για κάθε συνάρτηση f λοιπόν που στα άκρα η γραφική παράσταση '' βρίσκεται ανεπιστρεπτί όλο και πιο ψηλά" θεωρώ (πάντοτε με την επιφύλαξη για λάθος στο σκεπτικό)
ότι για να εμφανιστεί το -\infty ως άκρο στο σύνολο τιμών της πρέπει να υπάρχει x_{1}\in D_{f} ώστε τουλάχιστον ένα πλευρικό όριό της να είναι το -\infty .

Η συνάρτηση όμως είναι συνεχής άρα το πλευρικό ισούται με το ..αμφίπλευρο και ίσο βεβαίως με την τιμή της f στο x_{1}
δηλ. πρέπει f\left (x_{1} \right )=\displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{1} }f(x)=-\infty , προφανώς άτοπο..

Ας δούμε για την συνάρτηση f(x)=x^{2}sinx που ανέφερε ο Λάμπρος κάτι ακόμη που μου τράβηξε το ενδιαφέρον:
Αν δει κανείς τη γρ. παράσταση καθώς το x οδηγείται στα άκρα έχει την εντύπωση
πως βλέπει σχεδόν κατακόρυφες ευθείες όλο και πιο πυκνές που ''κρύβουν'' όλο και πιο πολύ το καρτεσιανό επίπεδο!Γεννήθηκε λοιπόν το ερώτημα
Αν επιλεγεί ,όχι από μας αλλά τυχαία σημείο του επιπέδου
ποια είναι πιθανότητα να ανήκει στη γρ. παράσταση της εν λόγω συνάρτησης; Κατά την γνώμη μου
η πιθανότητα είναι μηδέν . Το επιλεγέν σημείο ανήκει σε κατακόρυφη ευθεία που έχει με την C_{f} ακριβώς ένα κοινό σημείο δηλ η πιθανότητα είναι \dfrac{1}{+\infty }
Φιλικά, Γιώργος.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης