Christos75 έγραψε:Καλησπέρα σε όλους. Να εκφράσω κι εγώ την άποψή μου για τα φετινά θέματα. Θεωρώ ότι με δεδομένη την συγκεκριμένη φετινή ύλη τα θέματα ήταν...καλά! Άλλωστε τι επιλογές υπήρχαν; Η διαβάθμιση ήταν σαφής και ξεκάθαρα με εξαίρεση τα θέματα Γ και Δ. Προσωπικά εγώ θεωρώ ότι οι δυσκολίες ξεκινούσαν από το θέμα Γ και συγκεκριμένα το Γ2 και υπήρχε πρόβλημα στην αντιμετώπιση και του Γ4 από αρκετά παιδιά. Ωστόσο, θεωρώ ότι το 14 με 16 είναι εφικτό και από ένα μέτριο μαθητή αλλά από εκεί και πάνω τα πράγματα ήταν δύσκολα και απαιτούσαν καθαρό μυαλό, τεχνικές και εμβάθυνση στην ύλη, καλώς για εμένα. Το πρόβλημα που εγώ θέλω να εκφράσω και να επαναφέρω με δεδομένη τη σημερινή εξέταση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τη ρότα που έχουν πάρει τα Μαθηματικά τον τελευταίο χρόνο. Κατ'εμέ δεν είναι δυνατόν να έχουμε στην ύλη Μ Ο Ν Ο ανάλυση και άλλους τομείς των Μαθηματικών ούτε καν τους...«ακουμπάμε». Που είναι η Άλγεβρα; Η Γεωμετρία ίσως; Δεν είναι δυνατόν η μαθηματική μας κουλτούρα να περιορίζεται στην Ανάλυση και σε εξετάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια να προσπαθούμε να βάλουμε «τεχνικά» θέματα, λεπτομέρειες ανούσιες και παγίδες για να πέσει μέσα ο κόσμος! Πρέπει σαφώς και ξεκάθαρα, η ύλη των Μαθηματικών να διευρυνθεί, να υπάρχει επέκταση και σε άλλους τομείς και ας μην έχει τόσο βάθος στην εξέτασή της αλλά...ευρύτητα γνώσεων! Η συρρίκωνση που υφίσταται το εν λόγω μαθημα είναι ε γ κ λ η μ α τ ι κ ή ! ! ! Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία (Ε.Μ.Ε.) αλλά και όλοι εμείς που αγαπάμε το αντικείμενο πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη στρέβλωση στον επιστημονικό αυτό χώρο. Ελπίζω να μην κούρασα με όσα ανέφερα και να δούμε σύντομα αλλαγές που να είναι προς όφελος της Μαθηματικής παιδείας της χώρας μας.
Συμφωνώ για τα θέματα,
περισσότερο συμφωνώ για το θέμα της ύλης που συρρικνώνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.
Η ύλη που πλέον δεν υπάρχει στο Λύκειο πλέον καλύπτεται (όσο μπορεί να καλυφθεί...) στα πρώτα έτη από σχολές και τμήματα στα οποία είναι απαραίτητη.
από εκεί και πέρα όμως γιατί συρρικνώνουμε τόσο πολύ την ύλη,(συμβαίνει εγκληματικά και σε άλλα θετικά μαθήματα,Φυσική,Χημεία).
Σε τι εξυπηρετεί αυτή η Φιλοσοφία Θεμάτων/ Εξετάσεων.
Θα ήταν πρόβλημα να υπήρχε στην ύλη τμήμα της Άλγεβρας και της Αναλυτικής Γεωμετρίας;
Δεν είναι χρήσιμο για κάποιες σχολές,ισχύει κάτι διαφορετικό και δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του στην ύλη;
Δεν μπορώ να γνωρίζω τις σκέψεις αυτών που αποφασίζουν την ύλη,αλλά όσο συρρικνώνεται η ύλη σε ένα μάθημα τόσο πιο μικρή είναι η δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών θεμάτων και ίσως βατών θεμάτων.Η θεματοδοσία είναι πιο περιορισμένη.
Μακάρι να αλλάξει η φιλοσοφία αυτή κάποια στιγμή...