ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2016-ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Re: ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2016-ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Κυρ Φεβ 28, 2016 8:34 pm

Σωτήρη, μέσα στα πλαίσια του Διαλόγου για την Παιδεία(δεν ξέρω πια τι να πιστέψω με αυτούς τους διαλόγους και τι να κάνω), ίσως πρέπει σχολεία,

μαθηματικοί αλλά και φορείς να απαιτήσουν αυτό που έχουμε ξαναγράψει σε αυτό τον χώρο :

Τα παιδιά που παίρνουν μετάλιο στον Αρχιμήδη να μπορούν να γραφούν σε όποιο μαθηματικό τμήμα επιθυμούν !

Θα είναι μια δίκαιη απόφαση που μόνο καλά θα επιφέρει στην νεολαία μας, τα μαθηματικά και τη χώρα !

Δεν έχει νόημα να ζητήσουμε από ένα παιδί κάτι παραπάνω από μια τέτοια διάκριση για να έχει το δικαίωμα να σπουδάσει μαθηματικά !

Πόσο μυαλό θέλει άραγε για να το καταλάβουμε ;

Καλή συνέχεια στους επιτυχόντες και εύχομαι να κατακτήσουν τόσο μια θέση την Εθνική Ομάδα, όσο και ένα διεθνές μετάλλιο !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Κυρ Φεβ 28, 2016 9:50 pm

Συγχαρητήρια στα παιδιά που έφτασαν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού και πολλά μπράβο σε όσα διακρίθηκαν.

Θα ενώσω την απαίτησή μου με αυτήν του Μπάμπη, ότι θα πρέπει όσοι διακρίνονται στον διαγωνισμό "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"

να έχουν το δικαίωμα εγγραφής τους σε όποιο Μαθηματικό επιθυμούν.

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Κυρ Φεβ 28, 2016 10:42 pm

Εγω προσωπικα συμφωνω απολυτα με τον κυριο μπαμπη...αλλα δεν νομιζω να γινει ποτε κατι τετοιο..εδω ο φιλης θελει να κοψει καθε ειδους αριστειο!!

loukaz7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από loukaz7 » Δευ Φεβ 29, 2016 1:15 pm

Εν όψη προκριματικού θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω κατάλληλη μεθοδολογία και ασκήσεις (παρόμοιες όσο γίνεται με αυτές που πέφτουν στο Αρχιμήδη και προκριματικό) σχετικά με τα πολυώνυμα. Ρωτάω γιατί αφού δεν ήξερα πολλές τεχνικές, το 2ο θέμα του διαγωνισμού δεν το άγγιξα καν και έτσι έχασα τσάμπα 5 πόντους :oops: :oops: , οπότε θα ήθελα να δουλέψω λίγο όσος καιρός μου μένει πάνω σε αυτά ( θεωρία αριθμών και γεωμετρία είμαι μια χαρά). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Δευ Φεβ 29, 2016 2:21 pm

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε:Συγχαρητήρια στα παιδιά που έφτασαν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού και πολλά μπράβο σε όσα διακρίθηκαν.

Θα ενώσω την απαίτησή μου με αυτήν του Μπάμπη, ότι θα πρέπει όσοι διακρίνονται στον διαγωνισμό "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"

Να ξαναπώ ότι δεν είναι μόνο δική μου ιδέα αυτό. Ο φίλος Σωτήρης Λουρίδας έχει προτείνει και κάτι ακόμα πιο καλό : οι κάτοχοι μεταλλίου στην

Βαλκανιάδα ή ΙΜΟ που εγγράφονται σε μαθηματικό τμήμα να διορίζονται καθ υπέρβαση στην εκπαίδευση, χωρίς άλλη γραπτή διαδικασία .

Αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για σοβαρή ενασχόληση με τα μαθηματικά !

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Δευ Φεβ 29, 2016 2:34 pm

loukaz7 έγραψε:Εν όψη προκριματικού θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω κατάλληλη μεθοδολογία και ασκήσεις (παρόμοιες όσο γίνεται με αυτές που πέφτουν στο Αρχιμήδη και προκριματικό) σχετικά με τα πολυώνυμα. Ρωτάω γιατί αφού δεν ήξερα πολλές τεχνικές, το 2ο θέμα του διαγωνισμού δεν το άγγιξα καν και έτσι έχασα τσάμπα 5 πόντους :oops: :oops: , οπότε θα ήθελα να δουλέψω λίγο όσος καιρός μου μένει πάνω σε αυτά ( θεωρία αριθμών και γεωμετρία είμαι μια χαρά). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια
Στα «διαγωνιστικά» Μαθηματικά είναι που «σπάει» η κακή νοοτροπία των εκ προοιμίου τεχνικών. Στα διαγωνίσματα για τους διαγωνισμούς αυτούς η θεματολογία στοχεύει ακριβώς εκεί δηλαδή στη δημιουργία θεμάτων που να σπάνε αυτό που λέγεται «συγκεκριμένη τεχνική» επίλυσης. Απλά υπάρχει μία θεωρητική πλατφόρμα (ύλη) που υπάρχει στο site της Ε.Μ.Ε. Μάλιστα ένας θεματοδότης είναι αντικειμενικά καλός όταν το θέμα που κατασκευάζει έχει την κατά το δυνατόν στοιχειώδη θεωρητική βάση δεν είναι αισθητικά (όπως στη Γεωμετρία οπτικά) περίπλοκο και που έχει τουλάχιστον μία πρωτότυπη ιδέα (off συγκεκριμένης τεχνικής) για την επίλυση του. Επομένως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές με την καθημερινή σημασία του όρου. Εκείνο που χρειάζεται κανείς είναι η αγάπη του προς τη Μαθηματική περιπέτεια, πολύ προπόνηση (εδώ έχουμε πλέον τεράστια βιβλιογραφία και πολλά Μαθηματικά sites σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο που η πρόσβαση είναι εύκολη), με το ταλέντο βέβαια να προΐσταται. Στην Ελλάδα επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην άριστη γνωστή βιβλιογραφία του είδους, στις σημειώσεις της Ε.Μ.Ε. και κατά την άποψη μου σε ένα από τα κορυφαία στον τομέα αυτό sites σε διεθνές επίπεδο και μιλώ για το δικό μας mathematica.

edit: Διόρθωση από ... sides σε sites.
τελευταία επεξεργασία από S.E.Louridas σε Δευ Φεβ 29, 2016 5:45 pm, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Δευ Φεβ 29, 2016 2:48 pm

Μπάμπης Στεργίου έγραψε:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε:Συγχαρητήρια στα παιδιά που έφτασαν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού και πολλά μπράβο σε όσα διακρίθηκαν.

Να ξαναπώ ότι δεν είναι μόνο δική μου ιδέα αυτό. Ο φίλος Σωτήρης Λουρίδας έχει προτείνει και κάτι ακόμα πιο καλό : οι κάτοχοι μεταλλίου στην

Βαλκανιάδα ή ΙΜΟ που εγγράφονται σε μαθηματικό τμήμα να διορίζονται καθ υπέρβαση στην εκπαίδευση, χωρίς άλλη γραπτή διαδικασία .

Αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για σοβαρή ενασχόληση με τα μαθηματικά !
Τώρα Μπάμπη αυτό επιβάλλεται ακόμα πιο πολύ. Αν μπορούσα προσωπικά θα το επέβαλα ακόμη καταρχάς και με το " ζόρι". Και μάλιστα για κάθε αντίστοιχου επιπέδου τροπαιούχο προς τους διαγωνισμούς ΒΜΟ ή ΙΜΟ και από άλλες επιστήμες. Βέβαια θα ήθελα ακόμα από τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ μας και σε τέτοιου επιπέδου Μαθητές από τους επιτυχόντες και στον ΑΡΧΙΜΉΔΗ που εισάγονται στα Μαθηματικά τμήματα να δίνεται άμεσα απόλυτη προτεραιότητα στους αντίστοιχους μεταπτυχιακούς τους τίτλους.

S.E.Louridas

loukaz7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από loukaz7 » Δευ Φεβ 29, 2016 4:42 pm

S.E.Louridas έγραψε:
loukaz7 έγραψε:Εν όψη προκριματικού θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω κατάλληλη μεθοδολογία και ασκήσεις (παρόμοιες όσο γίνεται με αυτές που πέφτουν στο Αρχιμήδη και προκριματικό) σχετικά με τα πολυώνυμα. Ρωτάω γιατί αφού δεν ήξερα πολλές τεχνικές, το 2ο θέμα του διαγωνισμού δεν το άγγιξα καν και έτσι έχασα τσάμπα 5 πόντους :oops: :oops: , οπότε θα ήθελα να δουλέψω λίγο όσος καιρός μου μένει πάνω σε αυτά ( θεωρία αριθμών και γεωμετρία είμαι μια χαρά). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια
Στα «διαγωνιστικά» Μαθηματικά είναι που «σπάει» η κακή νοοτροπία των εκ προοιμίου τεχνικών. Στα διαγωνίσματα για τους διαγωνισμούς αυτούς η θεματολογία στοχεύει ακριβώς εκεί δηλαδή στη δημιουργία θεμάτων που να σπάνε αυτό που λέγεται «συγκεκριμένη τεχνική» επίλυσης. Απλά υπάρχει μία θεωρητική πλατφόρμα (ύλη) που υπάρχει στο side της Ε.Μ.Ε. Μάλιστα ένας θεματοδότης είναι αντικειμενικά καλός όταν το θέμα που κατασκευάζει έχει την κατά το δυνατόν στοιχειώδη θεωρητική βάση δεν είναι αισθητικά (όπως στη Γεωμετρία οπτικά) περίπλοκο και που έχει τουλάχιστον μία πρωτότυπη ιδέα (off συγκεκριμένης τεχνικής) για την επίλυση του. Επομένως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές με την καθημερινή σημασία του όρου. Εκείνο που χρειάζεται κανείς είναι η αγάπη του προς τη Μαθηματική περιπέτεια, πολύ προπόνηση (εδώ έχουμε πλέον τεράστια βιβλιογραφία και πολλά Μαθηματικά sites σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο που η πρόσβαση είναι εύκολη), με το ταλέντο βέβαια να προΐσταται. Στην Ελλάδα επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην άριστη γνωστή βιβλιογραφία του είδους, στις σημειώσεις της Ε.Μ.Ε. και κατά την άποψη μου σε ένα από τα κορυφαία στον τομέα αυτό sites σε διεθνές επίπεδο και μιλώ για το δικό μας mathematica.

edit: Διόρθωση από ... sides σε sites.
Καταλαβαίνω απόλυτα. Ευχαριστώ!!!

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Δευ Φεβ 29, 2016 6:42 pm

Ας προσθέσω και εγώ την άποψή μου σε αυτά που αναφέρουν ο Μπάμπης και ο Σωτήρης.

Το ιδανικό θα ήταν τα ίδια τα τμήματα να μπορούν να επιλέγουν τους υποψηφίους που θέλουν όπως θέλουν. Σαφώς οι εξετάσεις θα παίζουν σοβαρό ρόλο ιδίως για σύγκριση μαθητών με παρόμοιο βιογραφικό αλλά τον ίδιο σοβαρό ρόλο θα έχουν και οι διακρίσεις στους μαθηματικούς διαγωνισμούς. Το κάθε τμήμα θα μπορεί να δώσει την βαρύτητα που θέλει σε αυτές τις επιτυχίες. Και αυτή η βαρύτητα θα διαμορφώνεται ουσιαστικά από την ποιότητα των εισαχθέντων φοιτητών. Όσο καλύτεροι/χειρότεροι φοιτητές είναι όσοι εισάγονται λόγω των επιτυχιών τους στις μαθηματικές ολυμπιάδες, τόσο περισσότερους/λιγότερους φοιτητές θα θέλουν τα τμήματα με αυτό το προφίλ.

Δυστυχώς στις χώρες που ζούμε και με την αδιαφάνεια που υπάρχει σε τόσους άλλους τομείς του δημόσιου βίου το πιο πάνω είναι δυστυχώς ανέφικτο. Άρα πάμε στην δεύτερη καλύτερη λύση που είναι η θέσπιση κριτηρίων επιτυχίας στις μαθηματικές ολυμπιάδες για εισαγωγή. Το αντεπιχείρημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής

«Καλά αφού αυτοί οι μαθητές είναι τόσο καλοί, γιατί να μην κριθούν στις πανελλήνιες/παγκύπριες εξετάσεις όπως και όλοι οι άλλοι;»

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι για εμένα το κλειδί στην διαμόρφωση των κριτηρίων. Η δική μου η απάντηση είναι η πιο κάτω:

«Εφόσον μέτρο σύγκρισης είναι οι πανελλήνιες/παγκύπριες εξετάσεις ναι θα ήταν σωστό να κριθούν στον ίδιο στίβο με όλους τους άλλους. Για να είναι όμως αυτή η μάχη ίση θα πρέπει όλοι οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο προετοιμασίας. Όσοι όμως μαθητές απαρτίζουν την ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει σε διεθνείς ολυμπιάδες έχουν την τιμή της εκπροσώπησης αλλά και το καθήκον να προετοιμαστούν κατάλληλα για αυτές. Επειδή λοιπόν δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη δεν χωράνε, για να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπήσουν την χώρα κατά το δυνατόν καλύτερο, θα πρέπει να τους απαλλάξουμε από τον βραχνά των εξετάσεων και να τους αφήσουμε να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για τις ολυμπιάδες. Το κριτήριο εισδοχής λοιπόν θα πρέπει να είναι η συμμετοχή είτε στην ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει είτε στους αναπληρωματικούς. Άσχετα με το τι θα καταφέρουν στις διεθνείς ολυμπιάδες. Μιλάμε όλα κι όλα για 12 άτομα ανά έτος οι οποίοι μπορούν να μπουν και ως υπεράριθμοι ώστε να μην τίθεται καν λόγος για αδικία εις βάρος όσων προσπαθούν να μπουν μόνο μέσω της κανονικής οδού.»

Για το θέμα των μεταπτυχιακών και του διορισμού στην εκπαίδευση θα διαφωνήσω με τους φίλτατους Μπάμπη και Σωτήρη. Κριτήριο για τα μεταπτυχιακά πρέπει να είναι μόνο η απόδοση κάθε φοιτητή στις σπουδές του. Ναι, όσοι προέρχονται από ολυμπιάδες έχουν αναπτύξει έναν τρόπο σκέψης που θα τους είναι χρησιμότατος στις σπουδές αλλά τελικό κριτήριο πρέπει να είναι η απόδοση στα φοιτητικά χρόνια.

Το ίδιο και για τον διορισμό στην εκπαίδευση κριτήριο πρέπει να είναι η γραπτή εξέταση στον ΑΣΕΠ (μακάρι επιτέλους να καθιερώσουμε κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο) καθώς και τα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.τ.λ.). Εκεί που έχω σοβαρότατες ενστάσεις στην όλη διαδικασία είναι στην βαρύτητα του κάθε τομέα. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο σε αυτές. Θα παραπέμψω απλώς σε ένα παλιό μου σχόλιο εδώ το οποίο νομίζω είναι αρκετό για να κατανοηθεί το τι θέλω να πω.

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Τρί Μαρ 01, 2016 1:20 am

loukaz7 έγραψε:Εν όψει προκριματικού θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω κατάλληλη μεθοδολογία και ασκήσεις (παρόμοιες όσο γίνεται με αυτές που πέφτουν στο Αρχιμήδη και προκριματικό) σχετικά με τα πολυώνυμα. Ρωτάω γιατί αφού δεν ήξερα πολλές τεχνικές, το 2ο θέμα του διαγωνισμού δεν το άγγιξα καν και έτσι έχασα τσάμπα 5 πόντους :oops: :oops: , οπότε θα ήθελα να δουλέψω λίγο όσος καιρός μου μένει πάνω σε αυτά ( θεωρία αριθμών και γεωμετρία είμαι μια χαρά). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια
Διάφορες ασκήσεις με πολυώνυμα υπάρχουν στο :logo:
search.php?keywords=%CF%80%CE%BF%CE%BB% ... F%83%CE%B7

Αν κάτι δεν καταλαβαίνεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις...

Θανάσης Κοντογεώργης
Σταύρος Σταυρόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σταύρος Σταυρόπουλος » Τετ Μαρ 02, 2016 4:03 pm

Οι απαντήσεις από την ΕΜΕ: http://www.hms.gr/sites/default/files/s ... _02_27.pdf

Σ τ α ύ ρ ο ς Σ τ α υ ρ ό π ο υ λ ο ς
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τετ Μαρ 02, 2016 9:53 pm

Demetres έγραψε:............................

Για το θέμα των μεταπτυχιακών και του διορισμού στην εκπαίδευση θα διαφωνήσω με τους φίλτατους Μπάμπη και Σωτήρη. Κριτήριο για τα μεταπτυχιακά πρέπει να είναι μόνο η απόδοση κάθε φοιτητή στις σπουδές του. Ναι, όσοι προέρχονται από ολυμπιάδες έχουν αναπτύξει έναν τρόπο σκέψης που θα τους είναι χρησιμότατος στις σπουδές αλλά τελικό κριτήριο πρέπει να είναι η απόδοση στα φοιτητικά χρόνια.

Το ίδιο και για τον διορισμό στην εκπαίδευση κριτήριο πρέπει να είναι η γραπτή εξέταση στον ΑΣΕΠ (μακάρι επιτέλους να καθιερώσουμε κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο) καθώς και τα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.τ.λ.). Εκεί που έχω σοβαρότατες ενστάσεις στην όλη διαδικασία είναι στην βαρύτητα του κάθε τομέα. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο σε αυτές. Θα παραπέμψω απλώς σε ένα παλιό μου σχόλιο εδώ το οποίο νομίζω είναι αρκετό για να κατανοηθεί το τι θέλω να πω.
Δημήτρη,προφανώς κανένας δεν ισχυρίζεται ότι κάθε ολυμπιονίκης είναι κατάλληλος για την εκπαίδευση. Αυτό που προτείνει ο Σωτήρης και με το οποίο είμαι και εγώ σύμφωνος, είναι ότι αυτοί οι πτυχιούχοι πρέπει να έχουν ένα σχετικό προβάδισμα στο διορισμό ως εκπαιδευτικοί , χωρίς άλλη γραπτή εξέταση στα μαθηματικά.
Μπορεί όμως να εξεταστούν στο άλλο σκέλος των παιδαγωγικών ή άλλων δεξιοτήτων ή ακόμα καλύτερα να προσληφθούν ύστερα από συνέντευξη. Επιπλέον μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση ο πτυχιούχος να έχει βαθμό πάνω από 8(ή και από λιγότερο), ώστε στο επιστημονικό σκέλος να μην τίθεται καμία αμφιβολία για την άριστη γνώση του αντικειμένου.

Τέλος πάντων, θεωρώ ότι νέοι πτυχιούχοι, με καλό βαθμό, ολυμπιονίκες, με άρτια ψυχοσωματική κατάσταση και σωστή παιδαγωγική κατάρτηση είναι απαραίτητοι στην εκπαίδευση και ένας καθ'υπέρβαση διορισμός 5 ατόμων το πολύ κατ' έτος δεν προξενεί καμία άνιση μεταχείριση.

Αν ρίξουμε μάλιστα μια ματιά στους επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ θα δούμε ότι όλοι οι συνάδεφοι που ασχολήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο

τρόπο με μαθηματικούς διαγωνισμούς είτε ως μαθητές είτε ως καθηγητές είναι τώρα πια διορισμένοι και φυσικά δεν είναι οι μοναδικοί.

Η πρόταση λοιπόν δείχνει να είναι δίκαιη και εφικτή. Μακάρι να την εξετάσουν οι υπεύθυνοι και ας αποφασίσουν εκείνοι. Αξίζει όμως να γίνει η σχετική συζήτηση για πολλαπλούς λόγους.

Μπ

***edit: Μια ασάφεια
τελευταία επεξεργασία από Μπάμπης Στεργίου σε Παρ Μαρ 04, 2016 6:07 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Πέμ Μαρ 03, 2016 10:41 pm

Θερμά Συγχαρητήρια στους διακριθέντες!

Ωραία θέματα με εξαίρεση το πρώτο θέμα που είναι πολύ κλασικό.
Ιδιαίτερα εύκολο για επίπεδο Αρχιμήδη μεγάλων .Θα μπορούσε να τεθεί ως δεύτερο θέμα για τους μικρούς.

Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
petros r

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από petros r » Κυρ Μαρ 06, 2016 4:33 am

S.E.Louridas έγραψε:Ειλικρινή συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό Αρχιμήδης της Ε.Μ.Ε. Καλή συνέχεια στους επιτυχόντες. Όμως θλίβομαι βαθύτατα σκεπτόμενος την φυγή των ταλέντων αυτών αργότερα από την πατρίδα και ακόμα περισσότερο στην σκέψη ότι τα επιστημονικά τους συμπεράσματα ίσως να μην έχουν ποτέ το Ελληνικό Copyright παρά μόνο ένα Ελληνικό επώνυμο πίσω από ένα ξένο Copyright κράτους πιθανά εχθρού της πατρίδας και όχι μόνο. Τι να συμβαίνει τελικά και επί της ουσίας; Μήπως επειδή ο καθένας από εμάς θεωρεί ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο; Μήπως μεμονωμένες ομάδες εξ ημών πιστεύουν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτές; Μήπως επειδή τα δείγματα γραφής των ειδικών είναι αν-αντίστοιχα προς τους εγκάθετους ρόλους που παίζουν; Μήπως,..., Μήπως, ..., Μήπως,... Πάντως ένα είναι το σίγουρο: ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΠΟΥ ''ΦΤΑΊΝΕ " . Μήπως τελικά η σκοπιμότητα και οι πολλές λέξεις χωρίς παραγωγή λόγου, δολοφονούν την αναγκαιότητα με αποτέλεσμα κανείς σε αυτή τη πατρίδα να μην εμπνέει τα παιδιά αυτά;
Γνωρίζω οτι αυτό το φόρουμ και ακόμα περισσότερο αυτό το τόπικ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για βαθιές πολιτικές συζητήσεις, αλλά επειδή συνεχώς παρατηρώ μια τάση μετα από ένα διαγωνισμό IMO,BMO ή καλή ώρα του αρχιμίδη να διατυπώνονται ερωτήματα,τοποθετήσεις,απορίες σχετικά με το τί πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αναπτυχθεί το επιστημονικό και πιο συγκεκριμένα το μαθηματικό υπόβαθρο της χώρας, θα ήθελα να διατυπώσω και εγώ την άποψη μου.

Κατ'αρχήν διαφωνώ κάθετα-οριζόντια-διαγώνια με την έννοια του <Copyright>. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα που μόνοι μας σαν μονάδες δεν θα μπορούσαμε ουτε να επιβιώσουμε (για αυτο και άλλωστε ζούμε σε κοινωνίες και διαφέρουμε από τα άλλα ζώα). Στη βάση αυτού οποιαδήποτε έννοια ιδιοκτησίας της σκέψης την οποία την πουλάω για να βγάλω κέρδος, βάζει τοίχος στην πρόσβαση από ΟΛΟΥΣ σε αυτό που έχω σκεφτεί, βάζει τοίχος στον αριθμό των ατόμων που θα ενδιαφερθούνε για αυτό που έχω σκεφτεί (καθώς οι χρηματικοί φραγμοί σε μια ταξική κοινωνία αποκλείει αυτόματα μεγάλη ποσότητα ατόμων απο την συμμετοχή στην επιστήμη), άρα εν τέλη βάζει φραγμό στην εξέλιξη της επιστήμης (αυτος ο επιστημονικός πλούτος που παράγεται με αυτον που θα παραγόταν έχει τεράστια διαφορά.) Από εκεί και πέρα προφανώς ως άτομα μεταξύ μας είμαστε διαφορετικοί. Άλλος έχει περισσότερες άλλος έχει λιγότερες ικανότητες.

Διαφωνώ κάθετα-οριζόντια-διαγώνια με την έννοια του κράτους έτσι όπως τέθηκε. Ζώντας σε ένα Κράτος που την υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων την έχει φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, με τους περισσότερους φοιτητές να ζουν με την αγωνία αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λόγο οικονομικών δυσκολιών και ακόμα περισσότερο αν μετέπειτα μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και όχι σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ένα τέτοιο κράτος αποτελεί μόνο εχθρό του φοιτητή,εργαζόμενου,εργάτη. Επομένως το δίλλημα είναι αν αυτη η επιστήμη τεθεί στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του και όχι στην υπηρεσία των τραπεζών και γενικότερα του κεφαλαίου. Τώρα για το σχόλιο κράτος εχθρού της πατρίδας μας...ΚΑΝΕΝΑΣ λαός δεν είναι εχθρός με κανέναν άλλον. Οι μόνοι εχθροί είναι τα συμφέροντα των εξουσιαστών των εκάστοστε λαών.

Για τα ερωτήματα μήπως,μήπως,μήπως επειδή επίσης κατ'επανάληψη διατυπώνονται τοποθετήσεις που θέτουν το ζήτημα σε προσωπικό επίπεδο προσπαθώντας να στοχοποιήσουν φορείς,σωματεία,πρόσωπα και καταστάσεις και μένουν μόνο εκεί (για αυτο και άλλωστε το πρόβλημα δεν λύνεται) η απάντηση είναι μια <Είναι ο καπιταλισμός ρε ηλίθιε> (το τελευταίο είναι βιβλίο. Προφανώς δεν είναι επίθεση σε κανέναν). Στην βάση αυτού η στοχοποίηση πρέπει να γίνεται στην πολιτική ρίζα της κοινωνίας και όχι στα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Προφανώς υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν σχέση με την διαφθορά,είναι σε θέση εξουσίας, αυθαιρετούν σε βάρος των άλλων, αλλά όλα αυτα είναι απόρροιες της πολιτικής ρίζας της κοινωνίας που αντανακλά με την σειρά της μια συγκεκριμένη οικονομία, για αυτο και πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα αυτα σε πολιτικό επίπεδο.

Τελικό συμπέρασμα....Η εξέλιξη της επιστήμης και πιο συγκεκριμένα η εξέλιξη του μαθηματικού υπόβαθρου της χώρας μας εξαρτάται άμεσα από την οικονομική ρίζα του κράτους στο οποίο ζούμε. Ένα παράδειγμα χώρας στο σήμερα που είναι κοντά σε αυτό (γιατί όλα τα προηγούμενα μπορει να φαντάζουν τελείως θεωρητικά σε ορισμένους) είναι η Κίνα και ακόμα πιο κοντά η Βόρειος Κορέα.(Για αυτό και άλλωστε οι δύο προαναφερθείσες χώρες στο σήμερα αδιαμφισβήτητα όσο αφορά το μαθηματικό υπόβαθρο, είναι 10000 χρόνια μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου). Το ακριβέστατο παράδειγμα χώρας ήταν η Ε.Σ.Σ.Δ. Κράτος με τεράστιο μαθηματικό υπόβαθρο που αντανακλάτε ακόμα και σήμερα από τις χώρες που την απάρτιζαν.
Προσθέτω ξανά ότι προφανώς δεν κάνω επίθεση σε κανέναν,όσο αφορά τα προηγούμενα. Απλώς είναι η δική μου αντίληψη για τους προβληματισμούς και τις τοποθετήσεις που έχουν διατυπωθεί μετά από σχεδόν κάθε διαγωνισμό

Συγχαρητήρια σε όλα τα άτομα που συμμετείχαν και καλή επιτυχία στα άτομα που θα εκπροσωπήσουν την ελληνική αποστολή στην Βαλκανική και την Παγκόσμια Ολυμπιάδα

Άβαταρ μέλους
Κώστας Παππέλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Παππέλης » Κυρ Μαρ 06, 2016 9:48 am

Είπαμε να βελτιωθούμε ως χώρα στα Μαθηματικά, όχι να καταντήσουμε σαν τη Βόρεια Κορέα φίλε Πέτρο... Δε θα συνεχίσω τη συζήτηση ωστόσο αφού δε σχετίζεται με το τόπικ, απλώς δεν μπορώ να τα διαβάζω αυτά.

petros r

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από petros r » Κυρ Μαρ 06, 2016 11:47 am

Κώστας Παππέλης έγραψε:Είπαμε να βελτιωθούμε ως χώρα στα Μαθηματικά, όχι να καταντήσουμε σαν τη Βόρεια Κορέα φίλε Πέτρο... Δε θα συνεχίσω τη συζήτηση ωστόσο αφού δε σχετίζεται με το τόπικ, απλώς δεν μπορώ να τα διαβάζω αυτά.
Είναι η τελευταία φορά που τοποθετούμε για τέτοια θέματα μέσω φόρουμ και καλούνται οι διαχειριστές αν κρίνουν πως είναι άσκοπα όλα αυτα που γράφονται να διαγραφεί η <συζήτηση>,αλλά σε μια τέτοια επίθεση δεν μπορώ να μην απαντήσω. Από όλα όσα ειπώθηκαν εσύ κράτησες (ή μάλλον ΘΕΛΕΙΣ να κρατήσεις) πως εγω λέω να <καταντήσουμε> Βόρεια Κορέα (πολύ αντικειμενικός χαρακτηρισμός. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την εμπειρία σου από την επίσκεψη σου στην Βόρεια Κορέα, εφόσον χρησιμοποιείς τέτοιο <βαρύ> ρήμα κάτι παραπάνω θα ξέρεις. Ελπίζω το κατι παραπάνω να μην είναι οτι έχεις ακούσει απο την τηλεόραση). Οι τρεις χώρες που αναφέρθηκαν και ήταν λάθος εκ μέρους μου (Κίνα, Βόρεια Κορέα,Ε.Σ.Σ.Δ) αναφέρθηκαν γιατί και στις τρεις όλα όσα ειπώθηκαν σχετικά με Copyright και την αντίληψη της εξέλιξης της επιστήμης εκπληρούνται, εξού και το τόσο ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ μαθηματικό υπόβαθρο. Απο εκεί και πέρα το <δεν μπορώ να τα ακούω αυτά>, πέρα από του οτι ηχεί πάρα πολύ επιθετικό, ο καθένας έχει την άποψη του. Εγώ δεν μπορώ να ακούω αυτα που λες εσήυ εσυ αυτα που λέω εγω ο άλλος αυτά που είπε κάποιος άλλος. Όταν όμως τοποθετήσε δημόσια (οι δεν σχολιασμοί δεν είναι καν τοποθετήσεις είναι κριτικαρισμοί) οφείλεις να δέχεσαι (πρώτα απο όλα για τον εαυτό σου, για να γίνεσαι ωριμότερος μέσα από έναν διάλογο) την κριτική. Την κριτική μάλιστα. Τον κριτικαρισμό όμως ΚΑΝΕΙΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΩ εδω και δεν πρόκειται να ξαναγράψω ποτε για τέτοια θέματα σε φόρουμ!

Άβαταρ μέλους
Κώστας Παππέλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Παππέλης » Κυρ Μαρ 06, 2016 5:36 pm

Είπα απλώς ότι δεν αντέχω να τα διαβάζω. Δεν είπα ότι δεν μπορείς να τα λες.

Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Κυρ Μαρ 06, 2016 7:57 pm

Καλησπέρα σας.

Όταν κάποιος τοποθετείται με αφορμή τόσο σημαντικά θέματα ότι λέει είναι χρήσιμο ακόμα και αν διαφωνώ μαζί του γιατί η διαφωνία μου είναι υποκειμενικό πράγμα που για άλλους είναι συμφωνία άρα δεν έχει νόημα τόσο το να διαφωνήσω με κάποιον όσο το να σκεφτώ τους λόγους που οι άλλοι συμφωνούν μαζί του.
Σε αυτό το φιλοσοφικό πλαίσιο καταλήγω πως ότι πει κάποιος είναι τροφή για σκέψη.

Προ προ κρίσης που τα οικονομικά ήταν κάπως καλύτερα για την χώρα μας τι διαφορετικό είχε το μαθηματικό υπόβαθρο με το σημερινό και να μην μείνουμε σε επίπεδα ολυμπιάδων αλλά και ερευνητικά. Οι πιο πολλοί ίσως πουν πάνω κάτω στα ίδια. Εγώ βλέπω ότι τα δικά τους ίδια παραμένουν ίδια γιατί έτσι πρέπει να είναι από κάποιους. Ακόμα και αν δεν είναι ίδια και υπάρχει βελτίωση πρέπει να παραμένουν ίδια. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτούς που αγαπάνε τα μαθηματικά και παλεύουν για αυτά.

Με λυπεί το γεγονός που τελικά υπάρχουν η υπήρξαν λαμπροί Έλληνες επιστήμονες και τελικά δεν πρέπει να τους ξέρουμε και ερωτώ: Xρήμα η Παιδεία;
Για το γεγονός που οι πιο πολλοί φοιτητές με τα βίας οικονομικά τα βγάζουν πέρα για το πτυχίο τους αλλά τώρα το μεταπτυχιακό είναι must και παρόλο που δύσκολα θα βρεις δωρεάν μεταπτυχιακά δεδομένης της κρίσης αυτά έχουν ξεπεράσει κάθε φυσιολογικό νούμερο ερωτώ χρήμα η παιδεία ;

Σαφώς και το χρήμα είναι απαραίτητο στις μέρες μας αλλά για τις επιστήμες το κλειδί για την αναβάθμιση για μένα θα είναι πάντα η Παιδεία...

Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Κυρ Μαρ 06, 2016 8:32 pm

Επιτρέψτε μου να "απολογηθώ", αφού διαβεβαιώσω ειλικρινά ότι δεν απευθύνομαι προσωπικά σε κανένα:
Απλά έγραψα τις απόψεις μου θεωρώντας, ότι πρέπει να κρίνονται στο συνολικό νόημα που βγάζουν και όχι μέσω μεμονωμένων φράσεων και βέβαια μέσα στο ασύλληπτο πνεύμα του σεβασμού της διαφωνίας μέσω της οποίας παράγεται ενίοτε πολιτισμός. Τώρα για παράδειγμα η ΤΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΗ έριξε την ατομική βόμβα στην ΤΟΤΕ ΙΑΠΩΝΙΑ, αφού εξασφάλισε επισήμως την έγκριση των Αϊνστάιν (Γερμανο Εβραίος), Ομπεχάϊμερ (Γερμανός), Τέλλερ (Ούγκρος) όταν αυτοί εργάζονταν πλέον στην Αμερική, για την Αμερική. Προσωπικά τέτοια γεγονότα τα καταδικάζω απόλυτα και θλίβομαι βαθύτατα σε περιπτώσεις επιστημόνων που ηττώνται κατά κράτος από την σκοπιμότητα όπως είπε πρόσφατα και ο Grigori Perelman.

(*) Θεωρώ πάντα προσωπικά ότι για τους Έλληνες Επιστήμονες και δη τους Μαθηματικούς που χρειάζονται κύρια ένα μολύβι και πολλά χαρτιά υπάρχει χώρος και στην Ελλάδα να ξετυλίξουν το ταλέντο τους. Δεν μπορεί να ακούω συνεχώς ακόμα και από γονιούς αλλά και διδάσκοντες (και από τη θέση του επί σειρά ετών μέλους της προπονητικής ομάδας και θεματοδότη της ΕΜΕ) ότι άντε βιάσου να πάρεις κάνα μετάλλιο να φύγεις από αυτή τη πατρίδα που τα πάντα είναι σάπια κτλ. Ας εξαντληθούν όλες οι εδώ προσπάθειες και αν δεν ... τότε ίσως...αν βέβαια θέλουμε ακόμα και οι διεθνείς " φίλοι " μας να μας παίρνουν στα σοβαρά.

S.E.Louridas

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Κυρ Μαρ 06, 2016 10:21 pm

S.E.Louridas έγραψε:Επιτρέψτε μου να "απολογηθώ", αφού διαβεβαιώσω ειλικρινά ότι δεν απευθύνομαι προσωπικά σε κανένα:
Απλά έγραψα τις απόψεις μου θεωρώντας, ότι πρέπει να κρίνονται στο συνολικό νόημα που βγάζουν και όχι μέσω μεμονωμένων φράσεων και βέβαια μέσα στο ασύλληπτο πνεύμα του σεβασμού της διαφωνίας μέσω της οποίας παράγεται ενίοτε πολιτισμός. Τώρα για παράδειγμα η ΤΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΗ έριξε την ατομική βόμβα στην ΤΟΤΕ ΙΑΠΩΝΙΑ, αφού εξασφάλισε επισήμως την έγκριση των Αϊνστάιν (Γερμανο Εβραίος), Ομπεχάϊμερ (Γερμανός), Τέλλερ (Ούγκρος) όταν αυτοί εργάζονταν πλέον στην Αμερική, για την Αμερική. Προσωπικά τέτοια γεγονότα τα καταδικάζω απόλυτα και θλίβομαι βαθύτατα σε περιπτώσεις επιστημόνων που ηττώνται κατά κράτος από την σκοπιμότητα όπως είπε πρόσφατα και ο Grigori Perelman.
Σωτήρη και οι τέσσερις που αναφέρεις παραπάνω ... Εβραίοι ήταν/είναι :) [Το έχουμε συζητήσει ξανά το θέμα της βόμβας (και διαφωνούμε όσον αφορά τον ακριβή ρόλο του Αϊνστάιν), του Perelman ο πατέρας μετανάστευσε μόνος στο Ισραήλ όταν ο Perelman ήταν έφηβος, κλπ]
(*) Θεωρώ πάντα προσωπικά ότι για τους Έλληνες Επιστήμονες και δη τους Μαθηματικούς που χρειάζονται κύρια ένα μολύβι και πολλά χαρτιά υπάρχει χώρος και στην Ελλάδα να ξετυλίξουν το ταλέντο τους. Δεν μπορεί να ακούω συνεχώς ακόμα και από γονιούς αλλά και διδάσκοντες (και από τη θέση του επί σειρά ετών μέλους της προπονητικής ομάδας και θεματοδότη της ΕΜΕ) ότι άντε βιάσου να πάρεις κάνα μετάλλιο να φύγεις από αυτή τη πατρίδα που τα πάντα είναι σάπια κτλ. Ας εξαντληθούν όλες οι εδώ προσπάθειες και αν δεν ... τότε ίσως...αν βέβαια θέλουμε ακόμα και οι διεθνείς " φίλοι " μας να μας παίρνουν στα σοβαρά.
Εδώ προσυπογράφω, χωρίς να παραβλέπω τις συνθήκες που κάνουν γονείς και παιδιά να σκέφτονται και ενεργούν όπως περιγράφεις...

Γιώργος Μπαλόγλου

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 1 επισκέπτης