Να δείξετε ότι:
Α.

Β.. Για κάθε
υπάρχει
, τέτοιο ώστε
Γ. Για κάθε
με
, ισχύει 
Δ. Η εξίσωση
, έχει ακριβώς δύο λύσεις στο
φιλικά
Αντώνης
Συντονιστές: Μπάμπης Στεργίου, m.pαpαgrigorakis, Καρδαμίτσης Σπύρος, Πρωτοπαπάς Λευτέρης, R BORIS, KAKABASBASILEIOS

υπάρχει
, τέτοιο ώστε
με
, ισχύει 
, έχει ακριβώς δύο λύσεις στο
...Καλημέραgradion έγραψε:Δίνεται η συνάρτηση .
Να δείξετε ότι:
Α.
θέλουμε να δείξουμε ότι
ή
ή
είναι παραγωγίσιμη με
και
και επίσης
με όπου
το
προκύπτει ότι
επομένως
άρα
οπότε η
είναι γνήσια αύξουσα στο
και επομένως ισχύουν
άρα η
είναι γνήσια φθίνουσα στο
και
άρα η
είναι γνήσια αύξουσα στο
άρα στο
ή
άρα
που είναι αυτό που θέλαμε.
.
.
.
, έχουμε το ζητούμενο:
δηλαδή ότι:
δηλαδή ότι:
θεωρούμε την συνάρτηση
όπου:
Εύκολα δείχνουμε ότι η
είναι γνήσια αύξουσα
έχουμε:
και αφού η
είναι γνήσια αύξουσα:
κάτι που ισχύει για κάθε
με 
Δ. Έστωgradion έγραψε:
Δ. Η εξίσωση, έχει ακριβώς δύο λύσεις στο
![]()
. Τότε
και
αφού 
κι αφού :

έχει ως ρίζες το
και την 
, τότε με εφαρμογή του Θ. Rolle στα
, η
θα είχε δυο ρίζες που είναι άτοπο αφού
και
οπότε η
είναι γνησίως αύξουσαΕπειδή μας διαβάζουν και μαθητές και θεωρώ ότι μπορεί να δημιουργηθούν άσχημες εντυπώσεις, αισθάνομαι την ανάγκη να πω πως ποτέ δεν έχω διδάξει ούτε Taylor, ούτε Flett.M.S.Vovos έγραψε:Κατ' αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το Θ. Taylor, που πρακτικά, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ειδική περίπτωση του Θεωρήματος Μέσης Τιμής, φυσικά δεν διδάσκεται στο σχολείο. Ας αναλογιστούμε, τι διδάσκεται από το σχολείο. Προσωπικά, το διδάσκω μαζί με άλλους συνάδελφους όπως ο κ. Μπόρης, που έχει την άσκηση και στο δωρέαν βιβλίο του. Ας πάμε σε κάτι άλλο, τώρα. Θεώρημα Flett. Διδάσκεται στο σχολείο; Φυσικά και όχι. Άλλη μια γενίκευση του Θ.Μ.Τ. που υπάρχει στην εξεταστέα ύλη και διδάσκεται κανονικά. Επομένως, το ότι δε το γράφει το σχολικό δε σημαίνει πως δε λύνεται με τις γνώσεις και την ύλη της γ' λυκείου.
Η κουβέντα αυτή, για μένα τουλάχιστον, δεν έχει χαρακτήρα διαπληκτισμού, αλλά ανταλλαγής απόψεων.M.S.Vovos έγραψε:Αγαπητοί, για να τελειώνουμε το συνεχόμενο διαπληκτισμό μεταξύ μας!
Η άσκηση αυτή δεν είναι δικιά μου δημιουργία, με την έννοια ότι δε δημιούργησα εγώ τα ερωτήματα. Αυτό που έκανα είναι να συνθέσω μερικά ερωτήματα από πηγές, οι οποίες απευθύνονται για μαθητές Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ. Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι της κ. Φωτεινής, ενώ τα άλλα, είναι από το βιβλίο του κ. Μπόρη. Δηλαδή, όλα τα ερωτήματα είναι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ. Αν, τώρα, θέλετε να διαγράψω το ερώτημα, μετά χαράς δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα. Απορώ, για κάποιους που έχουν διαβάσει τις απόψεις μου, για τα θέματα των πανελληνίων, να θεωρούν ότι μ' αρέσει να "τιμωρώ" τους μαθητές!
Υ.Γ. Λάμπρο, φυσικά, και δε διδάσκω το ανάπτυγμα... Να πω την τρομερή αλήθεια, με ΕΓΚΡΙΣΗ των παιδιών τους είπα για Flett και έκανα και αυτή την άσκηση. Παρακαλώ, αποκεφαλίστε με!
Φιλικά,
Μάριος
Πολλά πράγματα μπορούν να αποδειχθούν αν βασιστούμε στη σχολική ύλη. Η άποψή μου είναι ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει διδακτικό μπούσουλα. Και επαναλαμβάνω. Για ποιον λόγο να το κάνουμε άλλωστε;M.S.Vovos έγραψε:Κατ' αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το Θ. Taylor, που πρακτικά, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ειδική περίπτωση του Θεωρήματος Μέσης Τιμής, φυσικά δεν διδάσκεται στο σχολείο. Ας αναλογιστούμε, τι διδάσκεται από το σχολείο. Προσωπικά, το διδάσκω μαζί με άλλους συνάδελφους όπως ο κ. Μπόρης, που έχει την άσκηση και στο δωρέαν βιβλίο του. Ας πάμε σε κάτι άλλο, τώρα. Θεώρημα Flett. Διδάσκεται στο σχολείο; Φυσικά και όχι. Άλλη μια γενίκευση του Θ.Μ.Τ. που υπάρχει στην εξεταστέα ύλη και διδάσκεται κανονικά. Επομένως, το ότι δε το γράφει το σχολικό δε σημαίνει πως δε λύνεται με τις γνώσεις και την ύλη της γ' λυκείου.
ένα έχω να πω. Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει (αν δεν έχει έρθει ήδη). Και το λέω αυτό, γιατί δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να ισχυρίζεται πως δεν του έχει συμβεί.M.S.Vovos έγραψε: Ντρέπομαι τη μέρα, που κάποιος μαθητής μου θα φέρει άσκηση που δε θα ξέρω να τη λύσω, από τη στιγμή που έχω κάνει ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ στο πανεπιστήμια και όχι τετριμμένες και πολλές φορές ανευ ουσίας ασκήσεις, όπως έχει τέτοιες οι γ' λυκείου.
Λάμπρο, καληνύχτα!Λάμπρος Μπαλός έγραψε:"Με έγκριση των παιδιών.."
Μία τολμηρή θέση πάνω σ'αυτό. Χρειάζεται άραγε ο καθηγητής την έγκριση του μαθητή;
Δεν πρόκειται να σε αποκεφαλίσει κανείς. Απλώς λίγη προσοχή παραπάνω δεν βλάπτει. Δεν μιλώ εξ ονόματος όλων εδώ μέσα και εκφράζω μόνο τη δική μου θέση, αλλά όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι βρισκόμαστε στον σοβαρότερο διαδικτυακό χώρο περί τα Μαθηματικά εν Ελλάδι. Ε ρε 'συ Μάριέ μου, γίνε λίγο πιο αυστηρός με τον εαυτό σου. Άντε, σε καληνυχτώ!
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες