Τρίτου βαθμού τριών μεταβλητών

Γενικά θέματα Μαθηματικών καί περί Μαθηματικών

Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Τρίτου βαθμού τριών μεταβλητών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τετ Ιούλ 15, 2015 6:48 pm

Είναι αληθές ότι αν 2rst+t+s^2=r^2t+2rs+t^2=r^2s+r+2st για r, s, t \geq0 τότε r=s=t=1;

[Δεν έχω λύση, η προέλευση αργότερα.]

Γιώργος Μπαλόγλου

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6

Re: Τρίτου βαθμού τριών μεταβλητών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Πέμ Ιούλ 16, 2015 12:29 pm

Έχει και την r=s=t=0 :)

Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Παρ Ιούλ 17, 2015 8:56 pm

Αρχιμήδης 6 έγραψε:Έχει και την r=s=t=0 :)
Όντως :oops: [Πάντως έχω λύση τώρα, στοιχειώδη αλλά μπλεγμένη, η οποία 'πιάνει' και την ως άνω τετριμμένη περίπτωση -- το πρόβλημα αποτελεί λήμμα για την απόδειξη, με χρήση μερικών παραγώγων (στο πνεύμα αυτού θα έλεγα) της ανισότητας που προτάθηκε εδώ ... ή, ισοδύναμα, της περίπτωσης n=4 στα Κυκλικά Πηλίκα ;) ]

Γιώργος Μπαλόγλου

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
chris_konst

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_konst » Σάβ Ιούλ 18, 2015 10:23 am

Υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της τετριμμένης και της \displaystyle{r=s=t=1}. Για παράδειγμα, αν \displaystyle{r=0}, τότε προκύπτει \displaystyle{t+s^2=t^2=2st}, και αν ζητήσουμε \displaystyle{s,t>0 }, τότε : \displaystyle{t=4/3, s=2/3, r=0}.

Αντίστοιχα (αν κάνω σωστά τις πράξεις) προκύπτουν οι \displaystyle{t=r=\frac{\sqrt{5}-1}{2}, s=0} και \displaystyle{r=\frac{2 \pm \sqrt{2}}{2}, s=2 \pm \sqrt{2}, t=0}

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Δευ Ιούλ 20, 2015 7:06 pm

chris_konst έγραψε:Υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της τετριμμένης και της \displaystyle{r=s=t=1}. Για παράδειγμα, αν \displaystyle{r=0}, τότε προκύπτει \displaystyle{t+s^2=t^2=2st}, και αν ζητήσουμε \displaystyle{s,t>0 }, τότε : \displaystyle{t=4/3, s=2/3, r=0}.

Αντίστοιχα (αν κάνω σωστά τις πράξεις) προκύπτουν οι \displaystyle{t=r=\frac{\sqrt{5}-1}{2}, s=0} και \displaystyle{r=\frac{2 \pm \sqrt{2}}{2}, s=2 \pm \sqrt{2}, t=0}
Βεβαίως, έτσι είναι, ευχαριστώ για την επισήμανση: έπρεπε εξ αρχής να ζητάω r, s, t >0, καθώς με ενδιαφέρει η ύπαρξη κρισίμων σημείων (όπου δηλαδή μηδενίζονται οι τρεις μερικές παράγωγοι) στο εσωτερικό του χωρίου r\geq0, s\geq0, t\geq0, το σύνορο (r=0 & st\geq0, s=0 & rt\geq0, t=0 & rs\geq0) εξετάζεται ξεχωριστά και αρκετά εύκολα. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες για το 'αρχικό' πρόβλημα όταν βρω χρόνο -- η προσβασιμότητα μου στον διαδίκτυο είναι περιορισμένη λόγω διακοπών -- και θα δώσω και την λύση μου στο αλγεβρικό υποπρόβλημα (μόνη λύση η r=s=t=1 για θετικούς r, s, t) αν δεν το κάνει κανείς άλλος...

Και πάλι ευχαριστώ,

Γιώργος Μπαλόγλου

Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Δευ Ιούλ 20, 2015 11:37 pm

O ισχυρισμός αυτός δεν νομίζω πως είναι σωστός αλλά έχω επιφυλάξεις γιατί δεν αφιέρωσα αρκετό χρόνο.

Θα θέσω s=2 και θα έχω το παρακάτω σύστημα

4rt+t+4=r^2t+4r+t^2=2r^2+r+4t

Από την πρώτη και την τρίτη θα ισχύει,

t=\dfrac{2r^2-4}{4r-3} , r\neq{\dfrac{3}{4}} Σε αυτό το σημείο υπάρχει σοβαρό λάθος στις πράξεις που μόλις είδα άρα ότι ακολουθεί είναι λάθος άρα είναι ενδιαφέρον...

Αν αντικαταστήσω το t στην πρώτη και δεύτερη θα έχω την παρακάτω εξίσωση

-8r^5+34r^4-64r^3+94r^2-100r+32=0 Ο wolfram δίνει θετική λύση περίπου 0,48 και θετική για την t.

Φιλικά,

Δημήτρης

Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Τρί Ιούλ 21, 2015 12:16 am

Θα θέσω s=2 και θα έχω το παρακάτω σύστημα

4rt+t+4=r^2t+4r+t^2=2r^2+r+4t (1)

Μόλις πέρασα το σύστημα (1) στο link αυτό http://www.quickmath.com/webMathematica ... t&v2=r%0At και μου έδωσε θετικές λύσεις!

Φιλικά,

Δημήτρης

Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τετ Ιούλ 22, 2015 11:36 am

Ναι, όντως, έλεγξα τις σημειώσεις μου και βρήκα λάθη στις πράξεις ... που οδήγησαν στην 'υπεραισιόδοξη' r-1=rs(s-1) ... κλπ κλπ κλπ

...Θα επανέλθω αν έχω κάτι περισσότερο να πω, προς το παρόν χαιρετίσματα από την παραλία ... της Θεσσαλονίκης, ευχαριστώ -- μετά συγγνώμης -- όσους ασχολήθηκαν για τον χρόνο τους, και αφιερώνω σε όλους ένα τραγούδι του Νίκου Χουλιαρά (που κηδεύεται σήμερα το απόγευμα)...

Γιώργος Μπαλόγλου

Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Πέμ Ιούλ 23, 2015 8:04 am

gbaloglou έγραψε:Ναι, όντως, έλεγξα τις σημειώσεις μου και βρήκα λάθη στις πράξεις ... που οδήγησαν στην 'υπεραισιόδοξη' r-1=rs(s-1) ... κλπ κλπ κλπ

...Θα επανέλθω αν έχω κάτι περισσότερο να πω, προς το παρόν χαιρετίσματα από την παραλία ... της Θεσσαλονίκης, ευχαριστώ -- μετά συγγνώμης -- όσους ασχολήθηκαν για τον χρόνο τους, και αφιερώνω σε όλους ένα τραγούδι του Νίκου Χουλιαρά (που κηδεύεται σήμερα το απόγευμα)...

Γιώργος Μπαλόγλου
    Καλά να περνάς Γιώργο!

Υ.Γ

Το άγνωστο έχει μεγαλύτερη γοητεία από το γνωστό...

Λάθε βιώσας-Επίκουρος
    Κανακάρης Δημήτριος.
    Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης