Διδάσκω από την Β Λυκείου μιγαδικούς, το συστήνετε;

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

thanasis37

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thanasis37 » Παρ Φεβ 03, 2012 12:20 am

Ένα << υποθετικό ερώτημα >> : συνάδελφος που διδάσκει Β Λυκ. Κατεύθυνση βλέπει πως μπορεί να βγάλει άνετα την ύλη και σκέφτεται από τον Μάρτιο και μετά να αφιερώσει την μια από τις τρεις ώρες διδασκαλίας στους μιγαδικούς. Έχει τα εξής ερωτήματα-διλήμματα : 1)Είναι παιδαγωγικά σωστό ? 2)Μήπως βρει το μπελά του ? 3)Πρέπει ο εκπαιδευτικός να μένει αυστηρά στο πρόγραμμα σπουδών ή να είναι ευέλικτος ?
Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
bilstef
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bilstef » Παρ Φεβ 03, 2012 5:10 pm

Τι σημαίνει "να βγάλει άνετα την ύλη";
"Υποθετικό" επίσης ερώτημα:
Πόσοι μαθητές του ανταποκρίνονται-λύνουν ασκήσεις επαναληπτικές (μετά το άνετο βγάλσιμο της ύλης) που δίνει ;
Πόσοι μαθητές του θα ανταποκριθούν αν δώσει λίγο περισσότερες ανεβασμένες ασκήσεις -ερωτήσεις κλπ;
Γιατί να διδάξει κάτι εκτός της ώρας του ;
"Νομικά" πιστεύω ότι ( μια και το θεσμοθετεί με μια ωρα εβδομαδιαίως) υπάρχει πρόβλημα.

Η ζωή είναι Ωραία,ας την χαρούμε.Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!Γηράσκω αεί διδασκόμενος!
Η γη δεν μας ανήκει της ανήκουμε !
Βασίλης Στεφανίδης
Δημήτρης Μοσχόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημήτρης Μοσχόπουλος » Κυρ Μαρ 04, 2012 3:58 am

thanasis37 έγραψε:Ένα << υποθετικό ερώτημα >> : συνάδελφος που διδάσκει Β Λυκ. Κατεύθυνση βλέπει πως μπορεί να βγάλει άνετα την ύλη και σκέφτεται από τον Μάρτιο και μετά να αφιερώσει την μια από τις τρεις ώρες διδασκαλίας στους μιγαδικούς. Έχει τα εξής ερωτήματα-διλήμματα : 1)Είναι παιδαγωγικά σωστό ? 2)Μήπως βρει το μπελά του ? 3)Πρέπει ο εκπαιδευτικός να μένει αυστηρά στο πρόγραμμα σπουδών ή να είναι ευέλικτος ?
Ευχαριστώ.
Απάντηση στο 1) Με βάση τις αλάνθαστες οδηγίες του υπουργείου, είναι παιδαγωγικά κολάσιμο. Τον βλέπω να τον καίνε στην αυλή του σχολείου!
Απάντηση στο 2) Βλέπε παραπάνω.
Απάντηση στο 3) Αυστηρά να παραμείνει στο ιερό πρόγραμμα του αλάνθαστου υπουργείου, διότι η παρέκκλιση θα επιφέρει την ποινή που περιγράφεται στην απάντηση του 1.
Την ευελιξία του να την επιδείξει στην γυμναστική.

Ας σοβαρευτούμε. Γνώμη μου είναι ν' αφήσει τους μιγαδικούς στην ώρα τους, διότι η τωρινή του προσπάθεια πιθανότατα θα πάει τσάμπα. Παρ' ότι οι μιγαδικοί άπτονται των θεμάτων της κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου σε σεβαστό βαθμό, το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η νοοτροπία "τί τα χρειαζόμαστε τώρα, αφού θα τα κάνουμε στην Γ΄Λυκείου" θα οδηγήσει την φιλότιμη προσπάθειά του σε πτώση στο κενό. Ας δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε βασικά θέματα διανυσμάτων, ευθειών και κύκλου, που γνωρίζει ότι χρειάζονται στην Γ΄Λυκείου (και όχι μόνο στους μιγαδικούς) κι έτσι θα είναι καλυμμένος και... παιδαγωγικά και ως προς το "πρόγραμμα" σπουδών.

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Τετ Μαρ 14, 2012 10:17 am

Υπάρχουν κάποια σχολεία στην Αθήνα (ιδιωτικά) που ήδη κάνουν μιγαδικούς από την Β΄ Λυκείου! Φυσικά έχουν τελειώσει την φετινή τους ύλη (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) και προχωράνε ακάθεκτοι στην Γ΄ Λυκείου. Επειδή πρώτη φορά το συναντώ, αν και το έχω ακούσει πολλές φορές, δεν γνωρίζω αν τελικά λειτουργεί, αν είναι τελικά καλό για τον μαθητή...

Φυσικά κάθε σύστημα, κάθε διδασκαλία έχει ως ανεξάρτητη μεταβλητή τον μαθητή, έτσι δεν είναι καθορισμένο το αποτέλεσμα, παρόλα αυτά θέλω μια προσωπική γνώμη για όσους το έχουν πράξει, το έχουν δει από κοντά, το έχουν δοκιμάσει και έχουν μια εμπειρία...

Δεν το αποκλείω, δεν το επικρίνω, είμαι σκεπτικός, απλά δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν οφέλη από μια γρήγορη ανασκόπηση στις έννοιες (Β και Γ Λυκείου) αφού ο χρόνος αφομοίωσης είναι υπερβολικά μικρός...

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Κώστας Μαλλιάκας

Re: Διδάσκω από την Β Λυκείου μιγαδικούς, το συστήνετε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Μαλλιάκας » Τετ Μαρ 14, 2012 11:57 am

Μάκη, εσύ πιστεύεις ότι σε ένα σχολείο (όχι φροντιστήριο!!!) ένας μαθητής Β λυκείου μπορεί να προλάβει να μάθει σωστά όλη την διδακτέα ύλη του, να κάνει επανάληψη, να εμπεδώσει σωστά τις έννοιες, να ετοιμαστεί για τις εξετάσεις και να κάνει και επιπλέον μιγαδικούς και άλλα ;;;; Αν το πιστεύουμε εμείς αυτό και το υιοθετούμε τότε καλά μας κάνουν και μας βάζουν τόση ύλη και σε τόσες διδακτικές ώρες και να μην παραπονιόμαστε για τίποτα σχετικό με τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία αφού μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε...
Αν είχα λίγο χρόνο θα προτιμούσα να δουλεύω για παράδειγμα πεδίο ορισμού, σύνολο τιμών, μονοτονία -ακρότατα τριγωνομετρικών, σύνθετων εκθετικών και λογαριθμικών, μετατοπίσεις και συμμετρίες τριγωνομετρικών, εκθετικών και λογαριθμικών , με χρήση απολύτου συνάρτησης που είναι και στην φετινή τους ύλη και έχουν μεγάλα προβλήματα στην χάραξη και μελέτη τους, διαίρεση πολυωνύμων και εφαρμογή σε ρητές συναρτήσεις, εύρεση προσήμου-σχετικής θέσης με άξονα τετμημένων, που και αυτά χρειάζονται σε απλοποιήσεις για όρια και γενικά η ιδέα είναι να ενισχύσουμε την τεχνική τους σε αλγεβρικά σημεία και όχι να τους φορτώσουμε με εντελώς νέες έννοιες που δεν είναι ακόμη ώριμοι να δεχθούν και που τελικά θα ξεχάσουν...
Τέλως πάντων, τα προβλήματα βλέπω να είναι ατελείωτα σαν τα ψηφία του π που σήμερα γιορτάζει (π day - Μάρτιος 3,14)...
τελευταία επεξεργασία από Κώστας Μαλλιάκας σε Τετ Μαρ 14, 2012 12:06 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Τετ Μαρ 14, 2012 12:04 pm

Κώστας Μαλλιάκας έγραψε:Μάκη, εσύ πιστεύεις ότι σε ένα σχολείο (όχι φροντιστήριο!!!) ένας μαθητής Β λυκείου μπορεί να προλάβει να μάθει σωστά όλη την διδακτέα ύλη του, να κάνει επανάληψη, να εμπεδώσει σωστά τις έννοιες, να ετοιμαστεί για τις εξετάσεις και να κάνει και επιπλέον μιγαδικούς και άλλα ;;;; Αν το πιστεύουμε εμείς αυτό και το υιοθετούμε τότε καλά μας κάνουν και μας βάζουν τόση ύλη και σε τόσες διδακτικές ώρες και να μην παραπονιόμαστε για τίποτα σχετικό με τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία αφού μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε...
Τέλως πάντων, τα προβλήματα βλέπω να είναι ατελείωτα σαν τα ψηφία του π που σήμερα γιορτάζει (π day - Μάρτιος 3,14)...
Κώστα καλημέρα.

Τα ιδιωτικά σχολεία δεν ακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, αφού κάνουν υπερδιπλάσιες ώρες στα μαθηματικά. Άρα μάλλον προλαβαίνουν.

Πάντως εγώ έχω υπόψη μου δημόσιο σχολείο στην Αθήνα, που ο συνάδελφος έχει δηλώσει ότι θα κάνει μιγαδικούς. Βέβαια έχει κάνει τις μισές ώρες μαθημάτων, δεν έχει κάνει τριγωνομετρικές συναρτήσεις, τριγωνομετρικές εξισώσεις, έχει κάνει σε 2 ώρες τις προόδους, αλλά θα κάνει μιγαδικούς. Όλα καλά!!!

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Άβαταρ μέλους
Κώστας Μαλλιάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Μαλλιάκας » Τετ Μαρ 14, 2012 12:11 pm

Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:
Κώστας Μαλλιάκας έγραψε:Μάκη, εσύ πιστεύεις ότι σε ένα σχολείο (όχι φροντιστήριο!!!) ένας μαθητής Β λυκείου μπορεί να προλάβει να μάθει σωστά όλη την διδακτέα ύλη του, να κάνει επανάληψη, να εμπεδώσει σωστά τις έννοιες, να ετοιμαστεί για τις εξετάσεις και να κάνει και επιπλέον μιγαδικούς και άλλα ;;;; Αν το πιστεύουμε εμείς αυτό και το υιοθετούμε τότε καλά μας κάνουν και μας βάζουν τόση ύλη και σε τόσες διδακτικές ώρες και να μην παραπονιόμαστε για τίποτα σχετικό με τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία αφού μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε...
Κώστα καλημέρα.

Τα ιδιωτικά σχολεία δεν ακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, αφού κάνουν υπερδιπλάσιες ώρες στα μαθηματικά. Άρα μάλλον προλαβαίνουν.

Πάντως εγώ έχω υπόψη μου δημόσιο σχολείο στην Αθήνα, που ο συνάδελφος έχει δηλώσει ότι θα κάνει μιγαδικούς. Βέβαια έχει κάνει τις μισές ώρες μαθημάτων, δεν έχει κάνει τριγωνομετρικές συναρτήσεις, τριγωνομετρικές εξισώσεις, έχει κάνει σε 2 ώρες τις προόδους, αλλά θα κάνει μιγαδικούς. Όλα καλά!!!
Λευτέρη , καλημέρα, δεν σε πρόλαβα και συμπλήρωσα ακόμη κάτι παραπάνω... Αρκετά έχουμε όλοι υπόψη μας ... αλλά αν δεν λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί (σχολικοί σύμβουλοι-διευθύνσεις-έλεγχος-αξιολόγηση) θα γίνουμε στο τέλος γραφικοί αν κάνουμε την δουλειά μας όπως είναι το νόμιμο!!!

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Τετ Μαρ 14, 2012 12:35 pm

Καλημέρα σας.
Μην ξεχνάτε πως ζούμε στην Ελλάδα. Όπου άλλα λένε οι νόμοι και άλλα πράττονται.
Το Σύνταγμα μιλάει και λέει: "Ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλους". Για όλους;
Πάλι θα κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων και το κοινό μας χαρακτηριστικό θα είναι ένα:
Ο στρουθοκαμηλισμός.
Το νόημα της διδασκαλίας των γνώσεων της Γ΄Λυκείου σε μικρότερες τάξεις, νομίζω πως
καταλαβαίνουμε όλοι μας ποιό είναι, ας μη γίνω περαιτέρω κουραστικός.
Συμπληρώνω και τελειώνω γράφοντας πως με θλίβει ο (άγραφος) νόμος: "Τα φέρνεις; Τα παίρνεις!"
και η εναγώνια προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου.
Μήπως όμως φταίμε (πρωτίστως) εμείς γι'αυτό,οι δημόσιοι λειτουργοί της Παιδείας;
Νομίζω πως ναι γιατί η συμπεριφορά μας και η τακτική μας σε πολλά θέματα (δικαίως) στιγματίζεται.
Συγνώμη αν σας κούρασα, μερικές σκόρπιες σκέψεις ήταν από έναν δηλωμένο "γραφικό".
Καλό μεσημέρι και να είστε καλά.
Χ.Κ

Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
pito

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pito » Τετ Μαρ 14, 2012 12:44 pm

Συμπληρώνω και τελειώνω γράφοντας πως με θλίβει ο (άγραφος) νόμος: "Τα φέρνεις; Τα παίρνεις!"

:clap2: Συμφωνώ κύριε Χρήστο!

Να πω και την άποψη μου: Για μένα καλύτερα κάθε πράγμα να γίνεται στην ώρα του, να γίνει σωστή επανάληψη της ύλης της β κατεύθυνσης κυρίως της άλγεβρας της β και να μην διδαχθεί η θεωρία αριθμών. Πόσοι από εμάς (καθηγητές δημοσίου ή φροντιστές) πριν ξεκινήσουν να κάνουν μιγαδικούς κάνουν επανάληψη κυρίως για το "καταϊδρωμένο" κεφάλαιο της εκθετικής και λογαριθμικής συνάρτησης , γιατί τα παιδιά το διδαχτήκαν στα γρήγορα; Αυτή η επανάληψη μπορεί να γίνει στη β λυκείου και όχι στην γ.

1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
leonidas 1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από leonidas 1 » Τετ Μαρ 14, 2012 1:10 pm

Στα ιδιωτικά γράφουν κατά μέσο όρο 2 μονάδες παραπάνω από τους μαθητές των δημοσίων σχολείων μεταφραζόμενο σε 2000 περίπου μόρια.
Το πόσο μπροστά ειναι στην ύλη αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα αποτελέσματα των διαγωνισμών.

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Τετ Μαρ 14, 2012 1:38 pm

Παίρνω ως δεδομένο ότι πράγματι έχει βγει η ύλη.

Για να αποφασίσει να διδάξει τους μιγαδικούς θα πρέπει να υπάρχει κάποιος διδακτικός στόχος. Πολύ φοβάμαι ότι ο διδακτικός στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι: «Για να μπορέσουμε να τελειώσουμε πιο γρήγορα την ύλη της Γ' Λυκείου ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη επανάληψη και να πετύχουμε καλύτερες βαθμολογίες στις τελικές εξετάσεις.» Απόλυτα θεμιτό με το υπάρχον σύστημα εξετάσεων και εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά διδακτικώς λάθος κατά την άποψή μου.

Δική μου άποψη είναι ότι υπάρχει πολύς χρόνος για να γίνει μια πάρα πολύ καλή επανάληψη σε αυτά που έχουν διδαχθεί. Σε περίπτωση που ακόμη περισσεύει χρόνος ας διδαχθούν και όσα εξοβελίστηκαν από την διδακτέα ύλη. Τους μιγαδικούς θα τους δει του χρόνου. Αυτά πότε θα τα δει; Ε αν μένει ακόμη χρόνος ας διδάξει και κάτι που θα βοηθήσει μετά στην διδασκαλία της Γ' Λυκείου. Είτε αυτό είναι οι μιγαδικοί είτε κάτι άλλο ανάλογα με την κρίση του.

Αν και οι περισσότεροι μάλλον το γνωρίζετε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ας προσθέσω πως δεν διδάσκω ούτε σε σχολείο ούτε σε φροντιστήριο.

Άβαταρ μέλους
Χρήστος Λαζαρίδης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χρήστος Λαζαρίδης » Τετ Μαρ 14, 2012 1:58 pm

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:Υπάρχουν κάποια σχολεία στην Αθήνα (ιδιωτικά) που ήδη κάνουν μιγαδικούς από την Β΄ Λυκείου! Φυσικά έχουν τελειώσει την φετινή τους ύλη (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) και προχωράνε ακάθεκτοι στην Γ΄ Λυκείου. Επειδή πρώτη φορά το συναντώ, αν και το έχω ακούσει πολλές φορές, δεν γνωρίζω αν τελικά λειτουργεί, αν είναι τελικά καλό για τον μαθητή...

Φυσικά κάθε σύστημα, κάθε διδασκαλία έχει ως ανεξάρτητη μεταβλητή τον μαθητή, έτσι δεν είναι καθορισμένο το αποτέλεσμα, παρόλα αυτά θέλω μια προσωπική γνώμη για όσους το έχουν πράξει, το έχουν δει από κοντά, το έχουν δοκιμάσει και έχουν μια εμπειρία...

Δεν το αποκλείω, δεν το επικρίνω, είμαι σκεπτικός, απλά δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν οφέλη από μια γρήγορη ανασκόπηση στις έννοιες (Β και Γ Λυκείου) αφού ο χρόνος αφομοίωσης είναι υπερβολικά μικρός...
!

Γνώμη μου είναι ότι να κάνουμε ότι προβλέπεται και ότι λέει υπουργείο.
Ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρείται.
Αν δεν μας αρέσει το πρόγραμμα ας παλέψουμε να το αλλάξουμε.

Όσο αφορά την τακτική αυτή νομίζω ότι είναι καθαρά διαφημιστική.
"Εμείς προετοιμάζουμε για πανελλήνιες από τη Β΄Λυκείου !"
Γίνεται για να γίνεται!
Δεν χτίζεις ρετιρέ αν δεν έχεις χτίσει ισόγειο.
Έχουν εμπεδώσει και το "αντέχουν'' όλοι οι μαθητές;
Τι γίνεται αν στην Γ΄Λυκείου, παρουσιαστεί μαθητής, ο οποίος δεν έχει παρακολουθήσει τα προπασκευαστικά μαθήματα.
Αφήνεται στην τύχη του ή ξεχνάμε ότι έγινε και τα ξανακάνουμε!

Φιλικά
Χρήστος

Ο ηλίθιος είναι αήττητος
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Τετ Μαρ 14, 2012 2:07 pm

Χρήστος Λαζαρίδης έγραψε: ...Γνώμη μου είναι ότι να κάνουμε ότι προβλέπεται και ότι λέει υπουργείο.
Ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρείται.
Αν δεν μας αρέσει το πρόγραμμα ας παλέψουμε να το αλλάξουμε.

Όσο αφορά την τακτική αυτή νομίζω ότι είναι καθαρά διαφημιστική.
"Εμείς προετοιμάζουμε για πανελλήνιες από τη Β΄Λυκείου !"
Γίνεται για να γίνεται!
Δεν χτίζεις ρετιρέ αν δεν έχεις χτίσει ισόγειο.
Έχουν εμπεδώσει και το "αντέχουν'' όλοι οι μαθητές;
Τι γίνεται αν στην Γ΄Λυκείου, παρουσιαστεί μαθητής, ο οποίος δεν έχει παρακολουθήσει τα προπασκευαστικά μαθήματα.
Αφήνεται στην τύχη του ή ξεχνάμε ότι έγινε και τα ξανακάνουμε!

Φιλικά
Χρήστος
Προσωπικά και κατ' αρχάς συμφωνώ απολύτως ...

S.E.Louridas

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Τετ Μαρ 14, 2012 3:02 pm

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:Υπάρχουν κάποια σχολεία στην Αθήνα (ιδιωτικά) που ήδη κάνουν μιγαδικούς από την Β΄ Λυκείου! Φυσικά έχουν τελειώσει την φετινή τους ύλη (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) και προχωράνε ακάθεκτοι στην Γ΄ Λυκείου. Επειδή πρώτη φορά το συναντώ, αν και το έχω ακούσει πολλές φορές, δεν γνωρίζω αν τελικά λειτουργεί, αν είναι τελικά καλό για τον μαθητή...

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι δεν το έχω πράξει, δεν το έχω δει από κοντά, δεν το έχω δοκιμάσει, δεν έχω εμπειρία.

Για να δούμε υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οι μαθητές ενός τμήματος είναι ένας και ένας. Όλοι άριστοι. Όχι του σημερινού απλόχερου 20. Πραγματικά άριστοι στα μαθηματικά, όπως πολλά από τα ταλέντα που βολτάρουν στο :logo:

Υπάρχουν τέτοια τμήματά; Πιστεύω πως όχι.

Τότε, γιατί να το κάνει κανείς αυτό;
Αν ένα τμήμα είναι σε θέση να αφομοιώνει γρήγορα την ύλη στη Β' Λυκείου, γιατί να δυσκολευτεί στην Γ'; Δε πιστεύω ότι μπορεί κανείς να πετάει στην Β' και να σέρνεται στην Γ'.

Πιστεύω, αυτό συμβαίνει επειδή πουλάει. Τελεία.
Άλλωστε, κάτι ανάλογο δε συμβαίνει και με τη Γεωμετρία (κυρίως) της Β' Λυκείου; Δε χρειάζεται για του χρόνου, σου λέει. (τρομάρα τους)
Πάντως, αν δε κάνω λάθος αυτό είναι μόδα των τελευταίων ετών. Δε θυμάμαι επί δεσμών να συνέβαινε κάτι παρόμοιο και ας ήταν τότε η ύλη τουλάχιστον διπλάσια από τώρα.

Μάγκος Θάνος
s.kap
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap » Τετ Μαρ 14, 2012 3:37 pm

Μία μόνον λύση υπάρχει σε όλα αυτά. (δεν χρειάζεται τούτο δεν χρειάζεται το άλλο...κλπ)
Δίνεις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο; Εξετάζεσαι σε ότι έχεις διδαχθεί από την Α Δημοτικού έως και την Γ Λυκείου. Τελεία και παύλα.
Γιατί δεν εφαρμόζεται; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αναβαθμιστεί το σχολείο και να σταματήσει η παπαγαλία;

Σπύρος Καπελλίδης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Τετ Μαρ 14, 2012 6:27 pm

s.kap έγραψε:Μία μόνον λύση υπάρχει σε όλα αυτά. (δεν χρειάζεται τούτο δεν χρειάζεται το άλλο...κλπ)
Δίνεις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο; Εξετάζεσαι σε ότι έχεις διδαχθεί από την Α Δημοτικού έως και την Γ Λυκείου. Τελεία και παύλα.
Γιατί δεν εφαρμόζεται; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αναβαθμιστεί το σχολείο και να σταματήσει η παπαγαλία;

, Σπύρο , με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Όσο οι εξετάσεις αφορούν την ύλη μόνο της Γ Λυκείου (για την οποία απαιτούνται ελάχιστα μόνο στοιχεία από προηγούμενες τάξεις), είναι φυσικό να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στον ιδιωτικό τομέα (για το Δημόσιο πρέπει να είναι αδιανόητο να γίνεται) γιατί ο στόχος είναι η επιτυχία του υποψήφιου. Τώρα το αν όλοι όσοι περνούν σε σχολές γνωρίζουν γεωμετρία, στερεομετρία, τριγωνομετρία, θεωρία αριθμών, είναι άλλο θέμα. Όλοι μας γνωρίζουμε το τι ακριβώς συμβαίνει ακόμα και με τους επιτυχόντες στο Μαθηματικό . Συζητείστε το με τους Πασνεπιστημιακούς και θα δείτε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Όλη λοιπόν η ύλη να είναι εξεταζόμενη και ας είναι πολύ ευκολώτερα τα θέματα που θα μπαίνουν. Τότε μόνο θα μπορεί ο συνεπής μαθητής να μην αναγκάζεται να μαθαίνει την ύλη της Γ τάξης, πριν ακόμα φτάσει σε αυτήν. Τότε θα είχε χρησιμότητα μια καλή επανάληψη στην ύλη της κάθε τάξης, όταν υπάρχει η αυτή η δυνατότητα (και συνήθως υπάρχει)

Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Τετ Μαρ 14, 2012 6:54 pm

s.kap έγραψε:Μία μόνον λύση υπάρχει σε όλα αυτά. (δεν χρειάζεται τούτο δεν χρειάζεται το άλλο...κλπ)
Σπύρο.
Όταν έδινα εγώ εισαγωγικές εξετάσεις ήταν αδιανόητο να ρωτήσει κάποιος σε ποια ύλη θα εξεταστούμε. Τότε ίσχυε αυτό που λες: σε όλα τα μαθηματικά που είχαμε μάθει από το Δημοτικό μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου ( Γυμνασίου, τότε).
Τώρα, λόγω διαφορετικής και ίσως περισσότερης ύλης, ας το περιορίσουμε καλύτερα να εξετάζονται στην διδακτέα ύλη όλων των τάξεων του Λυκείου.
Φιλικά.

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
s.kap
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από s.kap » Τετ Μαρ 14, 2012 7:46 pm

Δάσκαλε, έστω, αλλά σε ΟΛΗ την ύκη του Λυκείου. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι εντελώς απαράδεκτο. Ας κοιτάξουμε γύρω μας να δούμε πόσοι από αυτούς που ξέρουν "ένα σωρό" τεχνικές (και 'οχι ουσία) για τον χειρισμό περίπλοκων προβλημάτων Απειροστικού Λογισμού είναι σε θέση να λύσουν ένα πρόβλημα πρακτικής αριθμητικής με έναν άγνωστο ή ένα απλό πρόβλημα Γεωμετρίας.

Σπύρος Καπελλίδης
Απάντηση

Επιστροφή σε “Παιδαγωγικά Θέματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης