Αγαπητέ Jeronymo Simonstone.Jeronymo Simonstone έγραψε:Πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος να διδάσκονται χρυσά ορθογώνια τρίγωνα οι μαθητές του Λυκείου στον 21ο αιώνα;Στοιχεία από τα παραπάνω 18 κριτήρια έχουν δημοσιευθεί και με σχετική εργασία μου στο περιοδικό «Τα Μαθηματικά στο Ενιαίο Λύκειο» [Τεύχος 9 / Δεκ 2000, σελίδα 20]}.
υγ. άκυρο, μα τι λέω... εδώ υπερσκέλισες και τον Ευκλείδη, με τα "Νέα Στοιχεία Γεωμετρίας"
Ας μην με παρεξηγήσουν οι συνάδελφοι, τώρα που θα δηλώσω
πως "Τα" Στοιχεία ανήκουν σε μια σφαίρα κατακτήσεων του πνεύματος που καλό είναι να μην αναμοχλεύεται.
Αλλιώς, πως θα σας φαινόταν να εμφανιστεί ο συγγραφέας του "Νέου Προμηθέα Δεσμώτη";
• Θα μου επιτρέψεις τα να σου πω, εντελώς καλοπροαίρετα, ότι από αυτά που γράφεις βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν έχεις κατανοήσει ούτε το ουσιαστικό νόημα του έργου του Ευκλείδη, ούτε τη σημασία τις τιτάνιας προσπάθειας στη Γεωμετρία του Νίκου Κυριαζή.
• Η ουσιαστική αξία του έργου του Ευκλείδη δεν συνίσταται τόσο στις προτάσεις που ανακάλυψε και απέδειξε( άλλωστε πολλές από αυτές ήταν γνωστές και πριν από αυτόν), όσο στο ότι ανακάλυψε την αξιωματική μέθοδο στα μαθηματικά( αρχική όροι, οριζόμενη όροι, αξιώματα, θεωρήματα). Η Ευκλείδειος Γεωμετρία είναι η πρώτη μαθηματική αξιωματική θεωρία. Τα «Στοιχεία» του Ευκλείδη (ΙΙΙος π.χ. αιώνας), παρά τις όποιες ατέλειές των ( ορίζει το σημείο με την γραμμή και τη γραμμή με το σημείο κτλ. ) είχαν τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό, τον οποία έχει και σήμερα μια μαθηματική αξιωματική θεωρία. Δηλαδή, την, εκ μερικών ορισμών και αξιωμάτων, παραγωγή δια λογικών μεθόδων( είχε στη διάθεσή του μόνο την Αριστοτέλεια λογική), άλλων προτάσεων (των θεωρημάτων).
• Ο Νίκος ο Κυριαζής ( τον οποίον γνώρισα προσωπικά το καλοκαίρι και θαύμασα την ζωντάνια, το ζήλο, το πάθος, τον έρωτα θα έλεγα που έχει για τη Γεωμετρία) δεν ασχολείται με τη θεμελίωση της Γεωμετρίας. Έχει κατανοήσει πλήρως και σέβεται απολύτως το έργο του Ευκλείδη. Αυτό που κάνει είναι ,στηριζόμενος στο έργο αυτό, να ανακαλύπτει ιδιότητες των διαφόρων σχημάτων και μάλιστα προσπαθεί να τις αποδείξει με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Πουθενά δεν ισχυρίστηκε ότι αυτά πρέπει να διδάσκονται στο Λύκειο. Έχει γράψει πολλές φορές ότι αυτά είναι για τους εραστές της γεωμετρίας. Για πνευματική ικανοποίηση. Τι το ωραιότερο και το αγνότερο; Είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχε τρόπος να δει το έργο του ο Ευκλείδης, θα του έδινε συγχαρητήρια.
• Ίσως να έχεις παρεξηγήσει τον τίτλο των βιβλίων του: « ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ». Το «νέα στοιχεία» δεν έχουν το νόημα ότι αμφισβητεί το έργο του Ευκλείδη και προσπαθεί να φτιάξει δική του Γεωμετρία. Αντίθετα, όλα όσα έχει γράψει, όπως είπα και παραπάνω, έχουν τη βάση τους στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Το «νέα στοιχεία» σημαίνει « νέες ιδιότητες σχημάτων». Και αν διαβάσεις ένα βιβλίο του, από τα πάρα πολλά που έχει γράψει, θα δεις ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
• Προσωπικά, μου δίδεται η ευκαιρία, να τον συγχαρώ και δημοσίως και να του πω να συνεχίσει με την ίδια όρεξη και με τον ίδιο ζήλο. Έχει να προσφέρει ακόμα πάρα πολλά.Οι ιδιότητες των σχημάτων δεν τελειώνουν ποτέ.
• Αγαπητέ Jeronymo Simonstone. Μετά απ' όλα αυτά, νομίζω ότι αυτά που έχεις γράψει προσβάλλουν εσένα και όχι τον Νίκο Κυριαζή. Ειλικρινά, αν ήμουνα στη θέση σου, θα του ζητούσα δημόσια συγνώμη.
Φιλικά.

.
(1)
(2)
άρα η (2) γίνεται: 
, τότε ΕΓΔΖ παραλληλόγραμμο.
και τις πλευρές που τις περιέχουν παράλληλες, άρα είναι όμοια, οπότε ΔΕ // ΑΒ άρα ΔΖ = ΑΕ, δηλαδή ΒΕ διχοτόμος και διάμεσος άρα ΑΒ = ΒΓ, που είναι άτοπο.
άρα
.
άρα ΑΒΓ "χρυσό".
αρκεί να είναι:
, που ισχύει, λόγω του Πυθ. Θεωρήματος. Άρα τα ΑΕΖ, ΑΒΓ έχουν δύο πλευρές ανάλογες και την περιεχόμενη γωνία ορθή, άρα είναι όμοια.
, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό».