Μαθηματικά για όλους

Συντονιστής: spyros

dimoskon
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 03, 2010 5:19 pm

Μαθηματικά για όλους

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimoskon » Τετ Απρ 11, 2012 8:41 pm

Γιατί δίπλα στα ατελείωτα περιοδικά σταυρολέξων,sudoκu και γρίφων,να μην υπάρχει ένα τουλάχιστον περιοδικό με αντικείμενο την αμιγώς μαθηματική σκέψη;Σημειωτέον δε ότι αυτή την -σημαντική για μένα- έλλειψη,την είχε υποκαταστήσει κάποτε το Περισκόπιο,δημοσιεύοντας κατ'εξακολούθηση προχωρημένα προβλήματα λογικής και συνδυαστικής!

Στο υποθετικό μας περιοδικό λοιπόν,θα μπορούσαν κάλλιστα να εισάγονται συστηματικά,γενική θεωρία καθώς και βασικά θεωρήματα.
'Ισως επίσης με την χρήση κατάλληλων επιστημονικών παραπομπών ,η συντακτική επιτροπή θα μπορούσε,εμμέσως πλην σαφώς,να κατευθύνει τους
"υποψιασμένους"αναγνώστες σε πιο πολύπλοκα θέματα...


Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Ευχαριστώ πολύ.
τελευταία επεξεργασία από dimoskon σε Παρ Απρ 13, 2012 8:25 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4830
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 10:37 pm
Τοποθεσία: Ιστιαία Ευβοίας

Re: Λαϊκό μαθηματικό περιοδικό τώρα!

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Πέμ Απρ 12, 2012 9:42 am

Δέν είναι άσχημη ιδέα, αν και ζούμε σε δύσκολους καιρούς και έρχονται και χειρότερα. Είναι επομένως μεγάλο ρίσκο, να επιχειρήσει κάποιος να υλοποιήσει κάτι τέτοιο. Προσωπικά, θα επιθυμούσα ένα εβδομαδιαίο μαθηματικό περιοδικό, που να είναι σχετικά φθηνό για να έχουν πρόσβαση σε αυτό και οι μαθητές. Βέβαια, η Ε.Μ.Ε εκδίδει περιοδικά με μαθηματικό περιεχόμενο (και με διασκεδαστικά μαθηματικά στις τελευταίες σελίδες), όπου έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί πολλά αξιόλογα άρθρα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι νέες γενιές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάτι που έχει δημοσιευθεί πριν πολλά χρόνια.

Επίσης, ένα αξιολογότατο περιοδικό που δυστυχώς όμως εκδίδεται μόνο μία φορά τον χρόνο, είναι το "φ" του Β. Βισκαδουράκη (ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΔΟΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ) , που ελπίζω να μην έχει πλέον σταματήσει, αλλά και άλλα που καλό θα ήταν όσοι γνωρίζουν να μας τα συστήσουν καθώς και τον τρόπο απόκτησής τους

Τέλος, το mathematica.gr , μας δίνει την δυνατότητα να περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας. Τουλάχιστον ένα ηλεκτρονικό "περιοδικό", το έχουμε.


Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 18231
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Λαϊκό μαθηματικό περιοδικό τώρα!

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Απρ 12, 2012 10:20 am

ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε: Επίσης, ένα αξιολογότατο περιοδικό που δυστυχώς όμως εκδίδεται μόνο μία φορά τον χρόνο, είναι το "φ" του Β. Βισκαδουράκη (ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΔΟΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ) , που ελπίζω να μην έχει πλέον σταματήσει, αλλά και άλλα που καλό θα ήταν όσοι γνωρίζουν να μας τα συστήσουν καθώς και τον τρόπο απόκτησής τους
Κυκλοφορούν 7 τεύχη. Βλέπε http://www.tophi.gr/ στο σημείο "αγορά τευχών". Ακόμη καλύτερα μιλήστε απευθείας στον φίλο Βασίλη Βισκαδουράκη (6948565445) και, αφού του δώσετε τα χαιρετίσματά μου, "πιέστε" τον να μην σταματήσει την ηρωική αλλά οικονομικά δυσπραγή προσπάθειά του να συνεχίσει να βγάζει το φ.

Μιχάλης


Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Δημοσιεύσεις: 6142
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 21, 2009 10:53 am
Τοποθεσία: Aegaleo.
Επικοινωνία:

Re: Λαϊκό μαθηματικό περιοδικό τώρα!

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Πέμ Απρ 12, 2012 10:24 am

Θα ήθελα, πέρα από το "φ" του φίλου και Άριστου συναδέλφου Βασίλη Βισκαδουράκη, να αναφερθώ και στο Μαθηματικό περιοδικό "ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ", με υπεύθυνο τον επίσης φίλο και Μαθηματικό Αιχμής Νίκο Ιωσηφίδη (Παράρτημα Ε.Μ.Ε. Βέροιας).


S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 18231
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Λαϊκό μαθηματικό περιοδικό τώρα!

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Απρ 12, 2012 10:55 am

dimoskon έγραψε:Γιατί δίπλα στα ατελείωτα περιοδικά σταυρολέξων,sudoκu και γρίφων,να μην υπάρχει ένα τουλάχιστον περιοδικό με αντικείμενο την αμιγώς μαθηματική σκέψη;Σημειωτέον δε ότι αυτή την -σημαντική για μένα- έλλειψη,την είχε υποκαταστήσει κάποτε το Περισκόπιο,δημοσιεύοντας κατ'εξακολούθηση προχωρημένα προβλήματα λογικής και συνδυαστικής!

Στο υποθετικό μας περιοδικό λοιπόν,θα μπορούσαν κάλλιστα να εισάγονται συστηματικά,γενική θεωρία καθώς και βασικά θεωρήματα.
'Ισως επίσης με την χρήση κατάλληλων επιστημονικών παραπομπών ,η συντακτική επιτροπή θα μπορούσε,εμμέσως πλην σαφώς,να κατευθύνει τους
"υποψιασμένους"αναγνώστες σε πιο πολύπλοκα θεωρήματα...


Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Ευχαριστώ πολύ.
Η ιδέα μου είχε περάσει από το μυαλό και είχα κάνει όλη την προεργασία. Έχω ήδη γραμμένα τα πρώτα τρία τεύχη αλλά δεν τόλμησα την έκδοση γιατί, εν τω μεταξύ, ανέλαβα το "Καγκουρό" που από μόνο του είναι βαριά δουλειά.

Αυτό που είχα κατά νου ήταν περιοδικό γρίφων με έμφαση στα μαθηματικά. Θα περιείχε δηλαδή "σουντοκοειδή" από την μία πλευρά (γνωρίζω πάνω από 50 είδη τέτοιων γρίφων, διαφορετικών από το σουντόκου) αλλά και άλλους γρίφους με πιο μαθηματικό περιεχόμενο (ιστορικούς γρίφους, άρθρα κλπ). Δεν θα είχε σταυρόλεξα, γιατί κυκλοφορούν πολλά περιοδικά του είδους.

Για να δώσω δείγμα γραφής, επισυνάπτω δύο αρθράκια τα οποία θα έβαζα στο εν λόγω περιοδικό. (Τώρα τα έχω δημοσιεύσει αλλού. Τα αναρτώ εδώ για λίγες μόνο μέρες αλλά θα τα κατεβάσω σύντομα για οικονομία χώρου στο mathematica).

Πιστεύω πάντως ότι ένα τέτοιο περιοδικό ΔΕΝ θα είχε εμπορική επιτυχία στον τόπο μας. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορα, όπως ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, που έκλεισαν μετά από λίγα τεύχη (ένα έως πέντε). Σήμερα τα έχουν ακούσει μόνο οι φανατικοί του είδους και τα τεύχη τους είναι συλλεκτικά. Τα έχω (νομίζω) όλα και έβλεπα τον εαυτό μου ως υποψήφιο εκδότη περιοδικού που θα έμενε ... στο ράφι.

Πιστέψτε με ότι έχω συλλέξει καταπληκτικό υλικό για ένα τέτοιο περιοδικό, πιστεύω με καλύτερη ύλη και από τα ξένα αντίστοιχα (που και αυτά τα έχω συλλέξει " όλα", έστω αντιπροσωπευτικά τεύχη, σε ότι γλώσσα φανταστείτε).

Έτοιμος να ακούσω ιδέες...

Φιλικά,

Μιχάλης
Συνημμένα
Νικηφόρες στρατηγικές.doc
(78 KiB) Μεταφορτώθηκε 170 φορές
Διαδρομές αποφυγής.doc
(236 KiB) Μεταφορτώθηκε 134 φορές


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4830
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 10:37 pm
Τοποθεσία: Ιστιαία Ευβοίας

Re: Λαϊκό μαθηματικό περιοδικό τώρα!

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Πέμ Απρ 12, 2012 11:29 pm

Μιχάλη!!!! Βλέπουμε τι χάνουμε αν δεν αποφασίσεις να προχωρήσεις στην ιδέα σου. Και μας έδωσες μόνο ένα μικρό δείγμα....
ΨΗΦΙΖΩ ΝΑΙ, να προχωρήσεις και πιστεύω όλοι μας εμείς που γνωρίζουμε τι εστί ΜΙΧΑΛΗΣ, θα στηρίξουμε την προσπάθειά σου. Λείπει από την χώρα μας τέτοιου είδους περιοδικό.
Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ κυρίως οι στρατηγικές νίκης που μας έστειλες στο πρώτο συνημμένο.


Προτείνω σε όσα μέλη μας δεν έχουν δει τα δύο αρθράκια που έστειλλε ο Μιχάλης, να τα δούν!!!!


dimoskon
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 03, 2010 5:19 pm

Re: Λαϊκό μαθηματικό περιοδικό τώρα!

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimoskon » Παρ Απρ 13, 2012 8:22 am

Κύριε Μιχάλη,θέσατε το πρόβλημα στην σωστή του βάση!Δεν ήξερα πάντως για τον Λαβύρινθο,όμως από τον "σωρό" των αντίστοιχων ελληνικών περιοδικών,είχα ξεχωρίσει παλαιότερα τα "Προβλήματα Λογικής" του Ανεμοδουρά.


Απάντηση

Επιστροφή σε “ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης