Ορθός λόγος
Συντονιστής: Τηλέγραφος Κώστας
Ορθός λόγος
Υπολογίστε το μπλε τμήμα αν γνωρίζετε το μοβ τμήμα στο παρατιθέμενο σχήμα .
Λέξεις Κλειδιά:
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Re: Ορθός λόγος
Θανάση, η ερώτηση μου είναι ασαφής. Τι θα πει "γνωρίζω το μοβ τμήμα"; Σημαίνει άραγε ότι γνωρίζω τις συντεταγμένες του; Το μήκος του;
Μάλλον ούτε το ένα ούτε το άλλο αλλά γνωρίζουμε ότι τα δύο τμήματα είναι ίσα. Σωστά; (Το τελευταίο με οδηγεί σε τριτοβάθμια).
- george visvikis
- Επιμελητής
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Γιώργο, παρατηρώ ότι έλαβες το μοβ τμήμα ως κάθετο στον άξονα των
, όπως άλλωστε φαίνεται με το μάτι από το σχήμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στην εκφώνηση. Γι' αυτό στην ερώτησή μου στο προηγούμενό μου ποστ επισημαίνω αν, άραγε, δίνονται οι συντεταγμένες του
. Από εκεί θα φαινόταν η καθετότητα ή μη.
Ας προσθέσω ότι για άλλη θέση του
, όχι κατ' ανάγκη στην κάθετη, υπάρχει αντίστοιχο
. Αλλά η εύρεσή του απαιτεί λύση της τριτοβάθμιας
. Εδώ
.
, όπως άλλωστε φαίνεται με το μάτι από το σχήμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στην εκφώνηση. Γι' αυτό στην ερώτησή μου στο προηγούμενό μου ποστ επισημαίνω αν, άραγε, δίνονται οι συντεταγμένες του
. Από εκεί θα φαινόταν η καθετότητα ή μη. Ας προσθέσω ότι για άλλη θέση του
, όχι κατ' ανάγκη στην κάθετη, υπάρχει αντίστοιχο
. Εδώ
.Re: Ορθός λόγος
Αν Τ(x,y) από ομοιότητα των τριγώνων έχω
και σε συνδυασμό με την εξίσωση της παραβολής δημιουργείται σύστημα με αποδεκτή λύση 
Έτσι το μωβ ισούται με
και σε συνδυασμό με την εξίσωση της παραβολής δημιουργείται σύστημα με αποδεκτή λύση 
Έτσι το μωβ ισούται με

-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
kfd,
από ότι αντιλαμβάνομαι η λύση σου είναι ακριβώς η ίδια με το Γιώργου παραπάνω. Για παράδειγμα η
που γράφεις, είναι ολόιδια με την
του Γιώργου. (Το ότι ο Γιώργος έγραψε την εξίσωση της ευθείας ενώ εσύ χρησιμοποίησες όμοια τρίγωνα, δεν είναι διαφορά για τον απλούστατο λόγο ότι η εξίσωση της ευθείας απορρέει ακριβώς από τα ίδια όμοια τρίγωνα). Όμως το ερώτημα παραμένει (βλέπε το προηγούμενό μου ποστ) αν επιτρέπεται να πάρουμε το τμήμα απο το
στο
να είναι κάθετο στον άξονα των
. Πώς το αιτιολογείς;
- george visvikis
- Επιμελητής
Μιχάλη, έχεις δίκιο. Η καθετότητα δεν αναφέρεται πουθενά. Το υπέθεσα, από τον τίτλο "ορθός" λόγος. Βέβαια, αυτό δεν αιτιολογείται από την εκφώνηση.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Παρ Οκτ 29, 2021 10:23 amΓιώργο, παρατηρώ ότι έλαβες το μοβ τμήμα ως κάθετο στον άξονα των, όπως άλλωστε φαίνεται με το μάτι από το σχήμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στην εκφώνηση. Γι' αυτό στην ερώτησή μου στο προηγούμενό μου ποστ επισημαίνω αν, άραγε, δίνονται οι συντεταγμένες του
. Από εκεί θα φαινόταν η καθετότητα ή μη.
Ας προσθέσω ότι για άλλη θέση του, όχι κατ' ανάγκη στην κάθετη, υπάρχει αντίστοιχο
. Εδώ
.
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Γιώργο, έχεις δίκιο!
Δεν είχα συνδυάσει τον τίτλο με το πρόβλημα αλλά, αν και η καθετότητα δεν αναφέρεται ρητά, νομίζω ότι είναι νόμιμη δεδομένου ότι το φόρουμ επιτρέπει παρεκκλίσεις για χάρη της ουσίας.
Όλα καλά, λοιπόν.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

τότε