Να προσδιορίσετε όλα τα θετικά ακέραια ζεύγη
, που ικανοποιούν την εξίσωση:
.Υγ. Αρχίζω να πιστεύω ότι έχει απλή λύση...
Συντονιστές: cretanman, silouan, rek2
, που ικανοποιούν την εξίσωση:
.
Φώτη, δεν έχειςλύση στην άσκηση (δεν είναι μεπτό αυτό) αλλά την έχεις τοποθετήσει σε φάκελο για μαθητές Γυμνασίου.
Η συγκεκριμένη είναι από περιοδικό για μαθητές γυμνασίου, της Ε.Μ.Ε.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Φεβ 18, 2026 10:45 pmΦώτη, δεν έχειςλύση στην άσκηση (δεν είναι μεπτό αυτό) αλλά την έχεις τοποθετήσει σε φάκελο για μαθητές Γυμνασίου.
Από πού προκύπτει ότι είναι ο σωστός φάκελος; Αυθαίρετα και χωρίς στοχεία;
Έχεις κάνει κάτι παρόμοιο
εδώ.
Στην περίπτωση αυτή ισχυρίζεσαι ότι μία άσκηση της οποίας δεν γνωρίζεις την λύση, απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου; Αυθαίρετα;
Τυχαίνει να έχω λύση στην άσκηση αλλά με τρόπο έξω από το Λύκειο. Κάτι δεν πάει καλά.

Μία διέξοδος είναι να μπει στον Φάκελο των Καθηγητών. Άλλη, στον Φάκελο Θεωρίας Αριθμών σε Α.Ε.Ι.
Νίκο, σωστά. Εδώ είναι ο σωστός φάκελος. Άλλωστε, όπως διευκρινίζει ο Φώτης, άντλησε την άσκηση από περιοδικό απευθυνόμενο σε μαθητές Γυμνασίου.Τσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 9:55 amΚαλημέρα. Νομίζω ότι η άσκηση κάνει για προκριματικό γυμνασίων. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι και υπάρχει πιο εύκολη λύση. Φώτη αν θες μια βοήθεια όπως είπες "τροποποίησε" το άθροισμα τετραγώνων και μετά διακρίνουσα.
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Φεβ 18, 2026 10:55 pmΜία διέξοδος είναι να μπει στον Φάκελο των Καθηγητών. Άλλη, στον Φάκελο Θεωρίας Αριθμών σε Α.Ε.Ι.
Θεωρούμε την αρχική εξίσωση δευτεροβάθμια ως προςΤσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 9:55 amΚαλημέρα. Νομίζω ότι η άσκηση κάνει για προκριματικό γυμνασίων. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι και υπάρχει πιο εύκολη λύση. Φώτη αν θες μια βοήθεια όπως είπες "τροποποίησε" το άθροισμα τετραγώνων και μετά διακρίνουσα.
. Η διακρίνουσα βγαίνει
. Μετά από αυτό έχω κολλήσει, συγγνώμη, έπρεπε να το είχα γράψει.
Νομίζω δεν βγαίνει έτσι. ΓράφειςFotis34 έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 3:31 pmΘεωρούμε την αρχική εξίσωση δευτεροβάθμια ως προςΤσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 9:55 amΚαλημέρα. Νομίζω ότι η άσκηση κάνει για προκριματικό γυμνασίων. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι και υπάρχει πιο εύκολη λύση. Φώτη αν θες μια βοήθεια όπως είπες "τροποποίησε" το άθροισμα τετραγώνων και μετά διακρίνουσα.. Η διακρίνουσα βγαίνει
. Κάνεις διακρίνουσα ως προς
και για να έχεις ακέραιες λύσεις πρέπει να είναι τέλειο τετράγωνο.Σωστά, το έλυσα τώρα έτσι, βγαίνει. Αργότερα θα γράψω δύο λύσεις (ισοδύναμες με αυτές των δύο προηγούμενων post). Και μία ερώτηση πάνω σε αυτό: κάθε τέτοιο πρόβλημα λύνεται με περίπου αυτήν την φιλοσοφία;Τσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 3:59 pmΝομίζω δεν βγαίνει έτσι. ΓράφειςFotis34 έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 3:31 pmΘεωρούμε την αρχική εξίσωση δευτεροβάθμια ως προςΤσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 9:55 amΚαλημέρα. Νομίζω ότι η άσκηση κάνει για προκριματικό γυμνασίων. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι και υπάρχει πιο εύκολη λύση. Φώτη αν θες μια βοήθεια όπως είπες "τροποποίησε" το άθροισμα τετραγώνων και μετά διακρίνουσα.. Η διακρίνουσα βγαίνει
και για να έχεις ακέραιες λύσεις πρέπει να είναι τέλειο τετράγωνο.

Προσωπικά στους μαθητές μου προτείνω να μην βάζουν το μυαλό τους σε κουτάκια. Γενικά σε τέτοιες ασκήσεις η Διακρίνουσα είναι πολύ "ισχυρή". Οι σκέψεις και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι όμως πολλοί! Δοκιμάζεις τα πάντα και ότι κάτσει.Fotis34 έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 4:24 pmΣωστά, το έλυσα τώρα έτσι, βγαίνει. Αργότερα θα γράψω δύο λύσεις (ισοδύναμες με αυτές των δύο προηγούμενων post). Και μία ερώτηση πάνω σε αυτό: κάθε τέτοιο πρόβλημα λύνεται με περίπου αυτήν την φιλοσοφία;Τσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 3:59 pmΝομίζω δεν βγαίνει έτσι. ΓράφειςFotis34 έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 3:31 pmΘεωρούμε την αρχική εξίσωση δευτεροβάθμια ως προςΤσιαλας Νικολαος έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 9:55 amΚαλημέρα. Νομίζω ότι η άσκηση κάνει για προκριματικό γυμνασίων. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι και υπάρχει πιο εύκολη λύση. Φώτη αν θες μια βοήθεια όπως είπες "τροποποίησε" το άθροισμα τετραγώνων και μετά διακρίνουσα.. Η διακρίνουσα βγαίνει
και για να έχεις ακέραιες λύσεις πρέπει να είναι τέλειο τετράγωνο.
Φώτη, παρακαλώ για συνέχισέ το αυτό. Όπως το βλέπω, η τελευταία σχέση είναι απλά τετριμμένη ισοδύναμη γραφή της αρχικής. Όμως η ουσία της λύσης αρχίζει από εκεί και πέρα.
Κύριε Μιχάλη νομίζω εννοεί είτε διαίρεση πολυωνύμων είτε προσθαφαίρεση το 4 στον αριθμητή.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 7:37 pmΦώτη, παρακαλώ για συνέχισέ το αυτό. Όπως το βλέπω, η τελευταία σχέση είναι απλά τετριμμένη ισοδύναμη γραφή της αρχικής. Όμως η ουσία της λύσης αρχίζει από εκεί και πέρα.
Ωραία,Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 19, 2026 7:37 pmΦώτη, παρακαλώ για συνέχισέ το αυτό. Όπως το βλέπω, η τελευταία σχέση είναι απλά τετριμμένη ισοδύναμη γραφή της αρχικής. Όμως η ουσία της λύσης αρχίζει από εκεί και πέρα.
όπου προκύπτει ότι
από 'που κρατάμε
όπου το
απορρίπτεται, αφού δεν ικανοποιεί το σύστημα. Επομένως, για
προκύπτει η μοναδική λύση
.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες