ΕΓΓΡΑΨΙΜΟ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟ
Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
ΕΓΓΡΑΨΙΜΟ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟ
Αν το άθροισμα δύο απέναντι γωνιών ενός τετραπλεύρου είναι 2 ορθές τότε το τετράπλευρο είναι εγγράψιμο σε κύκλο.
Μπορεί κάποιος να μου δώσει πιό κατανοητά την απόδειξη του βιβλίου;
Ευχαριστώ !
Μπορεί κάποιος να μου δώσει πιό κατανοητά την απόδειξη του βιβλίου;
Ευχαριστώ !
Λέξεις Κλειδιά:
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Re: ΕΓΓΡΑΨΙΜΟ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟ
Καλησπέρα. Ας δούμε αρχικά την απόδειξη του προηγούμενου βιβλίου Γεωμετρίας (1999) Γ. Θωμαΐδη, Ξένου Θ., Παντελίδη Γ, Α. Πούλου, Στάμου Γ.
και κατόπιν, αν δεν αρκεί, να συζητήσουμε την απόδειξη του σημερινού βιβλίου Γεωμετρίας.
και κατόπιν, αν δεν αρκεί, να συζητήσουμε την απόδειξη του σημερινού βιβλίου Γεωμετρίας.
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Κάνουμε την κατασκευή όπως λέει το βιβλίο. Θα αποδείξουμε ότι το
ανήκει στον κύκλο.
Έστω τόξο
.
H γωνία
είναι εγγεγραμμένη και βαίνει στο τόξο
άρα
.
Τότε
, άρα ισούται (σε μοίρες) με το μισό του τόξου
, άρα είναι εγγεγραμμένη στον κύκλο, οπότε το
ανήκει στον κύκλο.
edit: Διόρθωσα τα τόξα
και
. (Τα είχα γράψει ανάποδα). Τώρα νομίζω είναι κατανοητή η απόδειξη του θεωρήματος.
ανήκει στον κύκλο.Έστω τόξο
.H γωνία
είναι εγγεγραμμένη και βαίνει στο τόξο
άρα
. Τότε
, άρα ισούται (σε μοίρες) με το μισό του τόξου
, άρα είναι εγγεγραμμένη στον κύκλο, οπότε το
ανήκει στον κύκλο.edit: Διόρθωσα τα τόξα
και
. (Τα είχα γράψει ανάποδα). Τώρα νομίζω είναι κατανοητή η απόδειξη του θεωρήματος.
τελευταία επεξεργασία από Γιώργος Ρίζος σε Τρί Νοέμ 19, 2019 9:56 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η απόδειξη του θεωρήματος στην παλιά σχολική (ΟΕΣΒ/ΟΕΔΒ) "Θεωρητική Γεωμετρία" του Ν. Νικολάου (σελ 128, ιδιότητες των εγγεγραμμένων τετραπλεύρων) είναι πρακτικά ίδια με αυτή της #3.
Γενικά οι αποδείξεις του αναφερόμενου βιβλίου είναι προσεγμένες και το βιβλίο μπορεί να (αγορασθεί ή ) να κατέβει σκαναρισμένο ελεύθερα από το διαδίκτυο (π.χ. <https://parmenides52.blogspot.com/p/school.html).
Είναι βέβαια γραμμένο σε (μάλλον απλή) καθαρεύουσα, που όμως δεν κρίνεται σαν μεγάλο μειονέκτημα για ένα βιβλίο Γεωμετρίας.
Γενικά οι αποδείξεις του αναφερόμενου βιβλίου είναι προσεγμένες και το βιβλίο μπορεί να (αγορασθεί ή ) να κατέβει σκαναρισμένο ελεύθερα από το διαδίκτυο (π.χ. <https://parmenides52.blogspot.com/p/school.html).
Είναι βέβαια γραμμένο σε (μάλλον απλή) καθαρεύουσα, που όμως δεν κρίνεται σαν μεγάλο μειονέκτημα για ένα βιβλίο Γεωμετρίας.
Κώστας Καλαϊτζόγλου
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες