Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011 (Γενικές Απόψεις)

Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011 (Γενικές Απόψεις)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Τετ Μάιος 18, 2011 6:51 pm

chris_gatos έγραψε:Στέλιο γειά χαρά,
Δε ζητάω καμία απολογία,απλά με ενδιαφέρει αυτή η επιλογή χρονικής στιγμής.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει και να γράφει ότι θέλει, πόσο μάλλον και ο
κύριος Περιβολάκης ο οποίος μπήκε στον κόπο να γράψει τόσα όμορφα και αληθινά πράγματα.
Δεν καταλογίζω τίποτα κακό,αλλά έχω όλο το δικαίωμα να ρωτήσω γιατί τώρα.
Εξ'άλλου το λέω πεντακάθαρα πως συμφωνώ με αυτά που γράφει.
Μήπως Στέλιο με αδικείς;
Ακόμη κι έτσι να είναι δεν πειράζει.Καλό απόγευμα.
Χρήστο, εμένα με κάλυψες ως προς τις προθέσεις. Σε διαβάζω καιρό, νομίζω πως σε ξέρω, όσο αυτό είναι δυνατό, γι αυτό και σε πιστεύω. Απλώς επειδή με συγκίνησε το κείμενο του Αντώνη -κάτι που δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι απολύτως με τις απόψεις του - ένιωσα σαν να το αδικεί η δική σου απάντηση.
ΥΓ Κι όπως έλεγε ο συχωρεμένος ο πατέρας μου: "Μεδέν παραξήγηση"

Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Re: Μια συζήτηση με αφορμή τις Πανελλήνιες του 2011

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Τετ Μάιος 18, 2011 6:54 pm

cogito έγραψε:Συνάδελφοι, θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεχίσω από εδώ αυτό το θέμα που άνοιξα αλλού και που όπως δείχνουν τα πράγματα πρέπει να αυτονομηθεί στο δικό του πεδίο συζήτησης. Θα ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι:

Σπούδασα μεν μαθηματικός, απέκτησα το πτυχίο του μαθηματικού αλλά θεωρώ τον εαυτό μου μόνο δάσκαλο των Μαθηματικών. Υιοθετώ δηλαδή τη διαχωριστική γραμμή που θέτουν στο εξωτερικό ανάμεσα σε έναν Mathematician και έναν Teacher of Mathematics. Ο Mathematician είναι ερευνητής κυρίως και όχι … Ασκησιολόγος. Έχει σαν στόχο να ερευνά επισήμως και να εφαρμόζει τις γνώσεις του, είτε στον αφηρημένο χώρο των Μαθηματικών, είτε σε πεδία εφαρμογής τους όπως Στατιστική, Φυσική, Οικονομία, Μηχανική κ.λ.π. Ο Teacher of Mathematics είναι αυτό που εμείς έχουμε συνηθίσει εδώ στη χώρα μας να αποκαλούμε ως «Μαθηματικό», είναι μια παράδοση, που μας θέλει κάτι ανάμεσα σε τρελαμένους επιστήμονες, μοναχικούς καβαλάρηδες που τρέχουν στο κατόπι κάποιας Πλατωνικής Μαθηματικής Ιδέας – κάτι σαν Ιερό Δισκοπότηρο - και που προσπαθούν να πείσουν ότι τα Μαθηματικά θα πρέπει να είναι για τα παιδιά , τόσο κρυστάλλινα, γοητευτικά και χρήσιμα όσο είναι και για τους ίδιους.

:oops:
Αλλά, κατά τον ρουν των γεγονότων, εγώ είμαι ένας δάσκαλος της Μαθηματικής Επιστήμης, μόνο τις καθημερινές, που υιοθετώ κρυφά και κονστρουκτιβιστικές αντιλήψεις. Όμως … τα Σαββατοκύριακα, αχ … τα Σαββατοκύριακα … απεκδύομαι τα ρούχα του δάσκαλου και του παιδαγωγού, ξεσκίζω τις κατασκευασιοκρατικές και ιντουσιονιστικές θεωρίες που μου περιορίζουν το μυαλό και το σώμα και … πουλάω την ψυχή μου στον … Πλάτωνα. Ναι! ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΩ: γίνομαι κι εγώ ένας Πλατωνιστής που λατρεύει την Μεγάλη Αφήγηση, όχι αυτήν του μεταμοντέρνου Πολ Λυοτάρ αλλά τη Μεγάλη Αφήγηση της Μεγάλης Μαθηματικής Ιδέας όπως την διατύπωσε ο Πλάτωνας. Γίνομαι ένα ... Πλατωνικό Τρολ. Έχω ονειρώξεις με την Έμυ Νέδερ και με την Υπατία. Κάνω βου-ντού (βρε πονηρή) με αλγεβρικές δομές υπό τη συνοδεία ήχων από έργα του Ιάννη Ξενάκη. Γουστάρω Μπολτζάνο, Ράσσελ, Μάντελμπροτ και Μπουρμπακί και μου τη σπάει ο Κούρτ Γκέντελ γιατί με τις μ…κίες του, ο σκατόψυχος, μου χαλάει το Ιδεατό, το ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΝΕΙΡΟ… …………………… (Σε αυτό το σημείο χαμηλώνουν οι τόνοι) …………. Ωιμέέέέέέ΄!!!!!! ….. Διάγω διπλό βίο , λοιπόν! …. Είμαι ένας έκφυλος Μαθηματικός; Πατάω σε δύο βάρκες, μία υλιστική και μία ιδεαλιστική; … Είμαι στα όρια της καταστροφής; … Δεν υπάρχει σωτηρία; … Μήπως είμαι σχιζοφρενής ! ! ! ! ; ; ; … Ο ψυχαναλυτής μου δεν έχει διαγνώσει κάτι τέτοιο εκτός αν πήρε κι αυτός νύχτα το πτυχίο του… Λέτε να είναι Κομπογιαννίτης; Όσα λεφτά βγάζω από τα ιδιαίτερα τού τα σκάω, του άχρηστου… Τι κρίμα! Και να σκεφτείτε πως έχω γυναίκα και δυό παιδιά!... Φευ! (διαβάζεται «φεφ» και θα πει «ωιμέ», και «ωιμέ» θα πει «αλί και τρισαλί»…)

:coolspeak:
Συνάδελφοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, και μέσα από μια μικρή γκροτέσκο σουρεαλιστική έμπνευση της στιγμής προσπάθησα να απεικονίσω την διελκυστίνδα στην οποία είμαστε παγιδευμένοι – με την καλή έννοια, βέβαια – αρκετοί από εμάς. Είμαι πεπεισμένος ότι η νεότερη γενιά καθηγητών στα σχολεία βλέπει ότι ως δάσκαλοι των Μαθηματικών τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ήταν στα νιάτα τους. Φυσικά κάτι ανάλογο εισπράττουν και οι συνάδελφοι που δουλεύουν στα φροντιστήρια ή στα ιδιαίτερα. Όμως είναι αλήθεια πως όσοι αγαπούν τη δουλειά τους, δηλαδή να διδάσκουν Μαθηματικά, η εμπειρία με τα παιδιά στο σχολείο είναι διαφορετικού τύπου. Αλλά νομίζω πως όσοι έχουν προβληματιστεί με το ερώτημα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν Μαθηματικά θα είναι και αυτοί που θα μπορέσουν να με καταλάβουν καλύτερα. Προσωπικά με προβληματίζει καθημερινά το θέμα. Γι΄ αυτό και πασχίζω να ενημερωθώ για τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης, να προσαρμόσω το μάθημά μου στα σύγχρονα δεδομένα, να βρω καινούριους τρόπους πιο ελκυστικούς, να κάνω το θεατρίνο και να παίξω «ρόλους» αν χρειαστεί, να στήσω Λέσχες Ανάγνωσης «Μαθηματικής Λογοτεχνίας» (το έχω κάνει 2 φορές) και πάνω από όλα να συζητάω με τους συναδέλφους τρόπους και μεθόδους που έχουν εφαρμόσει αυτοί για να κάνουν καλύτερο το μάθημά τους.

Συνάδελφοι, κακά τα ψέματα: υπάρχει μια πληθώρα ερευνών και στο δικό μας χώρο που έχει να κάνει με τις μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματος μας. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως ένα σημαντικό μέρος συναδέλφων χαμογελά από ειρωνικά έως και απαξιωτικά όταν γίνεται συζήτηση για αυτές. Και καλά να χαμογελάνε μόνο, αλλά όταν φτάνουν στο σημείο να εξαντλούν την αυτοκριτική τους με δικαιολογίες της μορφής «εγώ τους τα έχω δείξει αυτά … τη δουλειά μου την έκαμα», τότε τι διάολο σκέφτονται όταν παίρνουν τα αποτελέσματα των τεστ και των διαγωνισμάτων; Είναι προφανές πως μόνο η μερίδα των πιο ανήσυχων συναδέλφων κάνει, μέσω της αξιολόγησης των μαθητών τους, ταυτόχρονα και τη δική τους αξιολόγηση. Οι περισσότεροι αρνούνται να δουν τα διαγωνίσματα ως μέσο αυτοαξιολόγησης. Μη νομίζετε: ο γράφων δεν αποτελεί πάντα φωτεινή εξαίρεση. :roll:

Μέσα από παρακολούθηση των συνεδρίων της ΕΜΕ, της ΕνΕΔιΜ, μέσα από ημερίδες και διημερίδες, μέσα από τις επιμορφωτικές μας συναντήσεις, μέσα από την ανάγνωση πρακτικών και ειδικών περιοδικών μπορεί κανείς να πάρει πολλές ιδέες για το τι κυκλοφορεί στην πιάτσα. Κατά τη γνώμη μου πολλές έρευνες είναι υπερτιμημένες. Όμως πάντα έχεις να πάρεις πράγματα από αυτές. Εγώ λοιπόν από την - μικρή για τους παλιότερους συναδέλφους – εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι οι μαθητές μας δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο που μαθαίναμε εμείς. Και το σημαντικότερο απ΄ όλα, δεν έχουν την ίδια ζέση. Πολύ κοινότυπο σας φαίνεται; Γκρινιάζετε αρκετοί από εσάς; «ας φάνε τα μούτρα τους», λέτε, ή «όποιος θέλει ας προσπαθήσει από νωρίς, κάποιοι τα καταφέρνουν και κάποιοι όχι» και διάφορα άλλα παρόμοια. Συνάδελφοι, αυτές οι κρίσεις είναι απαξιωτικές τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για εμάς τους ίδιους. :oops:

Στη δεκαετία του ’70 η γνώση και η μόρφωση είχε ιδιαίτερη αξία και οι τότε μαθητές κατέβαλαν ιδιαίτερες και σκληρές προσπάθειες για να τα καταφέρουν. Υπήρχε εξάλλου ένα όραμα για τον καθένα που θα τον οδηγούσε κάπου στη ζωή του. Καβάλαγε το όνειρο κι έφευγε. Άρα το σχολείο από μόνο του αποτελούσε και όχημα αλλά και αυταξία.
Στη δεκαετία του ’80 το όραμα έγινε πιο αχνό, αλλά η μόρφωση και το σχολείο εξακολουθούσαν να χαίρουν σεβασμού, εκτίμησης αλλά και μέσου επαγγελματικής αποκατάστασης για εμάς.
Στη δεκαετία του ’90 ο κόσμος που βιώνουν οι μαθητές γίνεται απείρως πιο περίπλοκος, οι παραστάσεις τους εξαιρετικά πλουσιότερες, οι «κινηματικές διαδικασίες αμφισβήτησης του σχολείου μέσω των καταλήψεων» παίρνουν το πάνω χέρι και η αξία της μόρφωσης στα μάτια των νέων αρχίζει να πνέει τα λοίσθια. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η επίπλαστη ευμάρεια της νεοελληνικής κοινωνίας μέσω και του Μεγάλου Μύθου του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών, ρίχνει την αξία της μόρφωσης σε δεύτερη, τρίτη … νιοστή μοίρα.
Στη δεκαετία του 2000 οι νέοι σχηματίζουν στους εγκεφάλους τους περίπλοκα νευρωνικά δίκτυα, επικοινωνούν με νεολογισμούς, μουγκρίσματα, chating, sms, αυξάνουν τις δεξιότητές τους και το IQ τους με τα PS2, με τα PSP, τα Wii … Το "Μatrix" είναι ο αληθινός ψευδοσκόσμος στον οποίο παραπαίουν. Η ανεργία αυξάνει δραματικά, οι νέοι συνειδητοποιούν σε μέγιστο βαθμό ότι οι υψηλού επιπέδου σπουδές δεν τους εξασφαλίζουν απαραίτητα τον επιούσιο, μεγαλώνουν σε βίαιες κοινωνίες, μέσα σε διαζευγμένες, διαλυμένες έως και ανύπαρκτες οικογένειες. :? Οι καταλήψεις είναι το δικό μας φθινοπωρινό ραμαζάνι, το υπουργείο κονταίνει χρόνο με το χρόνο τη διάρκεια του σχολικού έτους κι εμείς … ;;;; εμείς…!!! χμ… καταντούμε δύσμοιροι διεκπεραιωτές της σχολικής ώρας. Κι ας έχουμε κάθε καλή πρόθεση, πολλοί έχουν κουραστεί, έχουν βαρεθεί, έχουν αποτραβηχτεί στα τυπικά τους καθήκοντα. Έχουν άποψη (και δικαίως) για το τι πρέπει να διδάξουν, τι ασκήσεις θα κάνουν κι ας δίνει πολλές φορές ιδιαίτερες οδηγίες το υπουργείο, σιγά μη ξέρουν αυτοί εκεί στα Παιδαγωγικά ινστιτούτα τους, στα υπουργεία τους, στους βυσματικούς τους θώκους … όλοι για τα οφίκια μόνο τρέχουν … Όλοι;…

Τα τελευταία δύο χρόνια το εισόδημα όλων μας μειώνεται, η δουλειά αρκετών από εμάς γίνεται όλο και λιγότερο αποδοτική (δικαιολογημένα ;…), τα παιδιά μας γίνονται πνευματικά και ψυχολογικά όλο και φτωχότερα, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, πολλοί φροντιστές κάνουν «αμάν» για να πάρουν έστω και κάποια από τα δίδακτρα που τους χρωστάνε οι οικογένειες των μαθητών τους, κάποια φροντιστήρια θα βάλουν και λουκέτο, κάποια ιδιαίτερά σας δεν σας πληρώνουν αλλά δεν σας πάει καρδιά να τα παρατήσετε (και καλά κάνετε). Οι γονείς τρέχουν τα παιδιά στους παιδοψυχίατρους, τα παιδιά ζουν περνώντας ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους στον ψηφιακό (ψευδο ; - )κόσμο τους, γράφουν με Greekglish και βασικά περιμένουν ένα βλέμμα από εμάς. Εμείς αποστρέφουμε ένοχα το δικό μας βλέμμα, τους κουνάμε με αυστηρότητα το δάχτυλο με απώτερο στόχο να τους διδάξουμε ότι «έτσι είναι» η ζωή, κι εμείς έτσι κοπιάσαμε (μόνο που εμείς είχαμε πιο χειροπιαστά όνειρα, εντάξει;) ότι τα υψηλού επιπέδου Μαθηματικά, τα αναγκαία για τις εξετάσεις τους δεν θα τα μάθουν στο σχολείο τους επειδή … απλά … έτσι είναι… ενώ παραδεχόμαστε με αισθήματα αθώας ενοχής ότι … δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Τους λέμε στο σχολείο θα πηγαίνεις για τι είναι υποχρεωτικό αλλά τα σχολικά βιβλία δεν αποτελούν παρά το infimum των απαιτούμενων γνώσεων, είναι μόνο το ψωμί πάνω στο οποίο θα σου αλείψουν τα βούτυρά τους οι καθηγητές σου, οι φροντιστές σου, οι ιδιαιτεράδες σου, οι συγγραφείς των βοηθημάτων…. Μέχρι πριν από δυο – τρία χρόνια υπήρχε και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, κόπηκαν κι αυτά τα κονδύλια, φάτε την όσοι δεν έχετε άλλες πηγές, τι να κάνουμε; that’s life… Ο καθένας για πάρτη του κι ο θεός για όλους, right?

Τους λέμε κατάμουτρα, άμα δεν έχεις φράγκα απλά τη γ…ες. ΟΚ, δεν τρέχει μία … «πίνει μπάφους και παίζει Pro” αυτή η γενιά που σε ξιφουλκεί στα μάτια για τον Γρηγορόπουλο που έχασε, για τη χαμένη ζωή που βλέπει μπροστά της, για την Ελλαδίτσα που έκανε τον κύκλο της μέσα από σπασμένα μάρμαρα και αγάλματα, που «πρέπει να πεθάνει γρήγορα γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο» όπως είπε και ο αείμνηστος Βέγγος πριν από 15 χρόνια στο αριστούργημα του Αγγελόπουλου το «Βλέμμα του Οδυσσέα».

Αυτοί που έχουν γονείς καθηγητές δεν θα χαθούν, σύμφωνοι, κι εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά μου ανήκουν στο πεδίο ορισμού της αυτοεκπληρούμενης πρηφητείας που λέει ότι θα σπουδάσουν (μεταξύ μας: ακόμα δεν ξέρω γιατί…) Και τα δικά σας τα παιδιά, συνάδελφοι, γράφουν και θα συνεχίσουν να γράφουν καλά στις Πανελλήνιες, τουλάχιστον, με βάση το νόμο των Μεγάλων Αριθμών.
Κι εσείς, κύριοι συγγραφείς που διόλου δεν υποτιμώ ούτε την επιστημονική και διδακτική συνεισφορά σας αλλά – ας μην κρυβόμαστε – ούτε και την επιρροή σας στη διαμόρφωση των θεμάτων, μην βαυκαλίζεστε μόνο με τις προβλέψεις σας και με τις επιβεβαιώσεις των προγνωστικών σας. Παραδέχομαι ότι κι εγώ, όπως και όλοι μας, είμαστε θύματα αυτής της νοοτροπίας αφού και στο δικό μου σπίτι ο αριθμός των βοηθημάτων που έχω υπερβαίνει τα 100 - ε, ρε τριπάκι….
Κι εσείς αγαπητά αιώνια στελέχη της ΕΜΕ, δε λέω, κάνετε την προσπάθειά σας αλλά εκτιμώ ότι υποδόρια, άλλα πράγματα σας καίνε… δεν μου λεν τίποτα τα συχαρίκια ορισμένων πρεσβύτερων προς τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων, - ή μήπως πρέπει να μας λένε κάτι;…
Κι εσείς κύριοι συνάδελφοι που καλοπροαίρετα ανακαλύψατε αυτοστιγμεί τη σελίδα, τον τόμο και τη χρονιά έκδοσης των βιβλίων, και των τεφτεριών, και των σημειώσεων των θεμάτων που προτάθηκαν ή λύθηκαν τουλάχιστον μία φορά και που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα θέματα που μπήκαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, συγχαρητήρια, είστε πολύ καλοί γνώστες της έντυπης και Διαδικτυακής Μαθηματικής βιβλιογραφίας. Και βέβαια, αφού ένα θέμα έχει προταθεί ήδη στη βιβλιογραφία από την ΕΜΕ, τον Πουανκαρέ, τον Φερμά ή τον Απολλώνιο, εντάξει, ΟΛΑ ΚΑΛΑ!...

Στ΄ αλήθεια δε μου λένε τίποτα όλα αυτά. Και πάρτε το χαμπάρι, σας ορκίζομαι ότι δεν λένε απολύτως τίποτα ούτε στους περισσότερους υποψήφιους. Ακόμα κι αυτοί που αριστεύουν ζούνε τη χαρά της επιτυχίας αλλά δεν βιώνουν τη χαρά του μεγάλου ονείρου. Στο βάθος γνωρίζουν πολύ καλά σε τι ακριβώς (και ακριβό) οφείλουν την επιτυχία τους. Οι υποψήφιοι ως πρώιμοι απόκληροι ενός συστήματος σιχτιρίζουν όλο αυτό που μέσα μας σιχτιρίζουμε αλλά έξω μας συντηρούμε οι περισσότεροι από εμάς. Διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ βαθμολογούμενος τότε με 94 στα Μαθηματικά και σας λέω ότι έλυνα το χθεσινό μακρόσυρτο 3ο Ζήτημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης για τρία τουλάχιστον τέταρτα. Αφιέρωσα άλλη μισή ώρα στο 4ο προσπαθώντας να δώσω άλλη λύση στο τελευταίο υποερώτημα γιατί πίστευα ότι η παραγοντική ολοκλήρωση, με βάσεις τις συστάσεις του Υπουργείου, είναι εκτός ύλης κι ας τη δίδαξα σε υποψήφιους. Χάρηκα πάρα πολύ που βγήκαν συνάδελφοι και παραδέχθηκαν ότι τους δυσκόλεψαν τα δύο τελευταία θέματα, δεν είναι ντροπή, αγαπητοί συνάδελφοι και , προπαντός, αγαπητά μέλη της γερουσίας που σκορπάτε αφειδώς συγχαρητήρια στην Επιτροπή εξετάσεων, αγαπητοί συγγραφείς που περηφανεύεστε για τις πετυχημένες προγνώσεις σας. ΟΚ, τι να κάνουμε, μερικοί φαίνεται πως δε στροφάρουμε και πολύ γρήγορα.

:x
Ναι, συνάδελφοι, είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος γιατί ένα μέρος της επιστημονικά αξιόλογης κοινότητάς μας εξακολουθεί να φορά παρωπίδες, για να μην χρησιμοποιήσω κακές λέξεις και μου βάλουν πιπέρι στο στόμα. Δεν δείχνει να το ενδιαφέρει κάτω από ποιες συνθήκες διεξάγονται οι Πανελλαδικές, κάτω από ποιες συνθήκες αποκλείεται για οικονομικούς λόγους σήμερα (και εννοώ αποκλειστικά σήμερα, εν έτει 2 μετά Δ.Ν.Τ.) ένα μέρος των παιδιών μας. Δεν μας αγγίζει, σαν καθηγητές και σαν παιδαγωγούς, το γεγονός ότι τα κακόμοιρα τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο; Και δεν μιλάω μόνο για όλα αυτά που ακροθιγώς σκιαγράφησα αλλά και για τα χιλιάδες εκείνα πράγματα που ο καθένας βάζει στο νου του ή, ακόμα χειρότερα, για τα πράγματα εκείνα που βλέπει καθημερινά στους δικούς του μαθητές. Δεν είναι δικά μας θέματα αυτά; Τι είμαστε, δηλαδή; χειριστές του μαυροπίνακα ή και του Interactive πίνακα; Απλοί μεταπράτες Μαθηματικής γνώσης; Ασκησιολόγοι; Κριτές θεμάτων; Τι;... :(

Ξέρω καλά ότι ένα μεγάλο μέρος από όλους εμάς δεν κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά. Αυτούς που έχουν κουραστεί με τα χρόνια, τους δικαιολογώ, ονειρεύονταν ότι θα αποστρατεύονταν σιγά – σιγά υπό καλύτερους όρους και με περίσσιο κλέος, παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι την παλεύουν με αξιοπρέπεια. Αλλά αυτούς που είναι ενεργοί, δραστήριοι, ζωντανοί μέσα κι έξω από την τάξη τους, δεν τους δικαιολογώ να μην δραστηριοποιούνται. Ούτε κι εμένα δικαιολογώ. Μα πρέπει να φωνάξω για να τα ακούσω κι εγώ, γιατί έχουμε χρέος να νοιαστούμε για τα παιδιά αυτά, γιατί είναι δικά μας παιδιά, γιατί έχουμε κι εμείς παιδιά. Κι αν τα δικά μου παιδιά έχουν τη τύχη να έχουν εμένα ως βοηθό στα Μαθηματικά, όπως, καλή ώρα, τα παιδάκια εκείνα που είναι μέλη της κοινότητάς μας και ισχυρίζονται ότι δεν συνάντησαν δυσκολίες (καταλαβαίνουμε νομίζω όλοι γιατί … του χρόνου θα βάλω κι εγώ την κόρη μου στο Mathematica και θα τη βάλω να μας κάνει και “like” στο Facebook και να μας λύνει και πρωτότυπα θέματα … θα το κάνω, μη γελάτε…) αυτό δεν απαντάει στο ερώτημα: «και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα που δεν έχουν ευκαιρίες;». Το πρόβλημά μας δεν είναι το αν θα γίνουν όλοι γιατροί, δικηγόροι ή Μηχανικοί - αλήθεια τις ζηλεύετε ακόμα αυτές τις δουλειές;. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε να μπορούν να είναι όλοι χρήσιμοι σε όλα τα επίπεδα. Και όπως ξέρετε, άσχετα από τις σπουδές τους, οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν δεν τους κάνουν ούτε χρήσιμους ούτε άχρηστους: τους κάνουν απελπισμένους. Και οι Πανελλαδικές και ο τρόπος που αυτές σήμερα διεξάγονται, τα θέματα, η διαδικασία, η προχειρότητα, συνιστούν έναν, αντικειμενικό βέβαια, Καιάδα.

Συνάδελφοι, θα οδηγήσω την μακροσκελή και μη γραμμική παρέμβασή μου στο ζήτημα εκείνο το οποίο κρίνω ότι θα αξίζει να συζητήσουμε είτε σε αυτό το topic είτε σε άλλα μελλοντικά. Δεν έχω απαντήσει ως καθηγητής Μαθηματικών στο ερώτημα ποια Μαθηματικά πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας και για ποιο λόγο, εν ολίγοις, σε τι θα τους χρησιμεύσουν. Πόσοι το έχετε σκιαγραφήσει; Προσπαθούμε να διδάξουμε σε αυτή τη γενιά την χρήσιμη και ουσιαστική Μαθηματική γνώση, ή το υπουργείο και το (πάλαι ποτε) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μας δίνει την διδακτέα ύλη κλείνοντας μας το μάτι με νόημα: «αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε»; …

Και μιλάω πάντα από την άποψη της χρησιμότητας (μην την μπερδεύετε με την πρακτική εφαρμογή). Τα Μαθηματικά μπορεί να είναι μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας μας αλλά κάθε χρόνο διπλασιάζεται περίπου η πρωτότυπη Μαθηματική γνώση που δημοσιεύεται. Άραγε, έχουμε στη διάθεση μας συγκεκριμένες έρευνες που δείχνουν ότι αυτή η διδακτέα ύλη που έχουμε στα χέρια μας εξασφαλίζει, προς ώρας τουλάχιστον, το περιεχόμενο αυτό που έχουν και θα έχουν ανάγκη οι νέες γενιές, είτε σε επίπεδο ανάπτυξης εγκεφαλικών συνάψεων, είτε σε επίπεδο κουλτούρας, είτε σε χρηστικό επίπεδο; Γιατί δεν πειραματιζόμαστε με Μαθηματικά μοντέλα που έχουν εφαρμοσιμότητα στην καθημερινή μας ζωή; (λέμε τώρα…) Γιατί, ας πούμε δεν διδάσκουμε την πραγματική γεωμετρία της φύσης, την Γεωμετρία των Fractals; (λέμε τώρα…) Γιατί δεν κάνουμε μια εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων ώστε να ψυλλιαστούν οι νέοι μας κάνα καινούριο χρηματιστηριακό προϊόν τύπου swap σαν κι αυτό που εμπνεύστηκαν μαθηματικοί στην Αμέρικα και που οδήγησε τον κόσμο στην καταστροφή ενώ έσωσε κάποιες εταιρίες; (λέμε τώρα…).
Δεν είναι συζήτηση της πλάκας ούτε της πολυτέλειας, όλα αυτά, δεν είμαι ο πρώτος που τα προτείνει, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το ξέρουν. Τα πράγματα μεταβάλλονται με ιλιγγιώδεις απρόβλεπτους ρυθμούς, μια πεταλούδα στο Πεκίνο φέρνει τυφώνα στο Σικάγο, μια καμαριέρα σε ξενοδοχείο του Μανχάτταν φέρνει πανικό στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην Γαλλική προεδρία … και λοιπά και λοιπά. Κι εμείς θα συνεχίζουμε να παίζουμε … Μαθηματικά και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα βλαστάρια μας με τα ίδια κριτήρια όπως τα είχαμε θεσπίσει στη συνείδησή μας και στις παραδόσεις μας από πάππου προς πάππου; (λέμε τώρα…)

Δεν λυπάμαι αν στενοχώρησα κάποιους, λυπάμαι πραγματικά αν απογοητεύουμε με τη στάση μας και την ομφαλοσκόπησή μας τη νέα γενιά, τους μαθητές μας, τα παιδιά μας. Θέλω με τα Μαθηματικά μας και με τη συνολική μας στάση να νιώθω ότι κάπως συμβάλλουμε κι εμείς ώστε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο - πριν τον διαφαινόμενο επιθανάτιο ρόγχο του. Ας συμβάλλει ο κάθε Δάσκαλος των Μαθηματικών με τη δική του θέση και δράση και – γιατί όχι; - με τα δικά του ιδεολογήματα, αλλά χωρίς ιδεοληψίες. Ας πάρουμε χαρά από τη χαρά των παιδιών, ας κάνουν το ίδιο με τον τρόπο τους και τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων, ας σεβαστούν το ζόφο ολωνών μας και τότε θα εισπράξουν οι επίτροποι και τα δικά μου συγχαρητήρια.

Με αισθήματα αγάπης προς την κοινότητά μας

Αντώνης Περιβολάκης
Αντώνη, το ζήλεψα το κείμενό σου! Γι αυτό και δεν θα εκφράσω τις όποιες αντιρρήσεις μου.

Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Τετ Μάιος 18, 2011 7:47 pm

Πράγματι ο διάλογος που έγινε με βάση τα θέματα των Μαθηματικών εδώ στο mathematica (επιστημονικό ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ forum) κατέδειξε κατά μονοσήμαντο τρόπο και χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η Μαθηματική Κοινότητα και ΖΕΙ και είναι απόλυτα ΕΝΕΡΓΗ και γεμάτη ΥΓΕΙΑ και αυτό γιατί όπως είδαμε Νοιάστηκε Ναι Νοιάστηκε.
Όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο Μάιο να ξανασχοληθούμε με το θέμα αυτό γιατί τότε θα δώσουμε την εντύπωση ότι ασχολούμαστε δίκην κραυγών και μόνο και βέβαια θα λειτουργήσουμε, χωρίς να το καταλάβουμε σαν αμορτισέρ.
Προτείνω να ανοιχτεί ένας φάκελος που θα περιέχει μόνο προτάσεις διαγωνισμάτων και μάλιστα όχι μόνο του επιπέδου των εισαγωγικών αλλά για όλες τις τάξεις ακόμη καί γιά το πώς πρέπει να είναι ένα πρόχειρο διαγώνισμα στο σχολείο.
Δηλαδή να παρουσιάζουμε διαγωνίσματα ο τύπος των οποίων θεωρούμε ότι είναι σωστός, κατά την άποψη μας και να γίνεται συζήτηση ώστε σιγά-σιγά να διαμορφωθεί το στυλ που πρέπει σαν αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής της δικής μας δηλαδή διεργασίας.
Προσωπικά ήμουν μέλος της επιτροπής που κατασκεύασε το διαγώνισμα προσομοίωσης της θετικής κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου του ΟΕΦΕ και επομένως σε πρώτη φάση αυτό το στυλ είναι και η πρώτη μου πρόταση.
viewtopic.php?f=6&t=15293

S.E.Louridas

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Τετ Μάιος 18, 2011 8:06 pm

S.E.Louridas έγραψε:Πράγματι ο διάλογος που έγινε με βάση τα θέματα των Μαθηματικών εδώ στο mathematica (επιστημονικό ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ forum) κατέδειξε κατά μονοσήμαντο τρόπο και χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η Μαθηματική Κοινότητα και ΖΕΙ και είναι απόλυτα ΕΝΕΡΓΗ και γεμάτη ΥΓΕΙΑ και αυτό γιατί όπως είδαμε Νοιάστηκε Ναι Νοιάστηκε.
Όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο Μάιο να ξανασχοληθούμε με το θέμα αυτό γιατί τότε θα δώσουμε την εντύπωση ότι ασχολούμαστε δίκην κραυγών και μόνο και βέβαια θα λειτουργήσουμε, χωρίς να το καταλάβουμε σαν αμορτισέρ.
Προτείνω να ανοιχτεί ένας φάκελος που θα περιέχει μόνο προτάσεις διαγωνισμάτων και μάλιστα όχι μόνο του επιπέδου των εισαγωγικών αλλά για όλες τις τάξεις ακόμη καί γιά το πώς πρέπει να είναι ένα πρόχειρο διαγώνισμα στο σχολείο.
Δηλαδή να παρουσιάζουμε διαγωνίσματα ο τύπος των οποίων θεωρούμε ότι είναι σωστός, κατά την άποψη μας και να γίνεται συζήτηση ώστε σιγά-σιγά να διαμορφωθεί το στυλ που πρέπει σαν αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής της δικής μας δηλαδή διεργασίας.
Προσωπικά ήμουν μέλος της επιτροπής που κατασκεύασε το διαγώνισμα προσομοίωσης της θετικής κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου του ΟΕΦΕ και επομένως σε πρώτη φάση αυτό το στυλ είναι και η πρώτη μου πρόταση.
viewtopic.php?f=6&t=15293

S.E.Louridas

Πολύ καλή η πρότασή σου. Σε ότι με αφορά (διδάσκω σε Γυμνάσιο) είμαι πρόθυμος να συμβάλλω. Ας ανοίξει ο φάκελος το συντομώτερο.

pana1333
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 » Τετ Μάιος 18, 2011 8:21 pm

Σωτήρη ωραία πρόταση..... :clap2: :clap2:

Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
cogito

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cogito » Πέμ Μάιος 19, 2011 3:06 am

Καθώς έχει περάσει σχεδόν ένα 24ωρο από τότε που τόλμησα να εκφραστώ για πρώτη φορά στο Forum, ίσως επί του σοβαρότερου θέματος που αφορά την δουλειά μας, θα πω λίγα λόγια για να το κλείσω προς το παρόν. Ας με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι εκείνοι στους οποίους δεν θα αναφερθώ ιδιαιτέρως στα σχόλιά τους, τα διάβασα με προσοχή και τους ευχαριστώ για την ώρα που αφιέρωσαν και για τη συμβολή τους με τη διατύπωση γνώμης. Να ξέρουν πως έτσι κι αλλιώς συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην επαναδιαμόρφωση της δικής μου. Ο Diikstra, για παράδειγμα (τι ωραίο nickname!) :clap: με εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και μου φαίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η συμβολή του, επειδή είναι νεότερος άρα ανήκει στους δικούς μας καρπούς.

Αγαπητέ συνάδελφε κύριε Κυριαζή διαμήνυσα σε άλλο συνάδελφο διαχειριστή του Forum μέσω PM μερικά στοιχεία που με αφορούν, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του προσωπικού μου χρόνου και δεν αφορούν περισσότερους αυτή τη στιγμή. Έχω χρησιμοποιήσει στη δουλειά μου αρκετό από το υλικό που έχω βρει εδώ μέσα και δεν ευχαρίστησα μέχρι τώρα τους συναδέλφους. Λάθος μου και τους ευχαριστώ, έστω και καθυστερημένα για την συνεισφορά τους. :yes3:

Νιώθω όμως ότι θα πρέπει να σταθώ στα λεγόμενα του κυρίου Λουρίδα που μου φάνηκε πως θίχτηκε περισσότερο απ΄ όλους, δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος, στο υποσεινήδητο άλλωστε βρίσκεται η πραγματική αλήθεια.
S.E.Louridas έγραψε: Επειδή είμαστε και μείς Γονείς και καθηγητές λαϊκής βάσης που διδάξαμε σε Νυχτερινά, σε φυλακές ανηλίκων σε δύσκολες παλαιότερες εποχές κ.λ.π., θα σε παρακαλούσα τουλάχιστον για τις προθέσεις να μην διεκδικείς μοναδικούς ρόλους.
Εγώ ο ίδιος έγραψα πως "πρέπει να φωνάξω για να τα ακούσω κι εγώ". Δεν ισχυρίστηκα ότι κινήθηκαν κάποιοι από εσάς μόνο σε κυριλέ χώρους καλών σχολείων ή σε γραφεία ή σε φτασμένα φροντιστήρια ή μόνο σε καλούς εκδοτικούς οίκους. Σχεδόν όλοι μας περάσαμε και από τα "δύσκολα" σχολεία αλλά είχαμε κάποιοι και την τύχη να βρεθούμε και σε "καλά" σχολεία. Δεν χρειάζεται να είμαι προσεχτικός σε αυτά, δεν διεκδικώ ρόλους, για άλλο πράγμα μιλώ: συζητάω για το στοιχειώδες δικαίωμα του κάθε υποψήφιου, να διαγωνίζεται επί δικαίοις όροις... Όσοι καταφέρνουμε να "ξεφύγουμε" από τα σχολεία της "πλέμπας" μετά από λίγα χρόνια συνήθως τα ξεχνάμε...

S.E.Louridas έγραψε: Στην εποχή λοιπόν που οι προθέσεις απέχουν όσο ποτέ από αυτό που λέμε ότι έχουμε σαν προθέσεις (βρίσκονται στην μεγαλύτερη δυνατή απόσταση) ας ήμαστε προσεκτικοί. Δηλαδή ναι θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει τουλάχιστον ένας που να υπερασπίστηκε την επιτροπή από συμφέρον ή επειδή η πολιτική των πραγμάτων να τον υποχρέωσε προς την κατεύθυνση αυτή όπως και κάποιος που κατηγόρησε την επιτροπή εξετάσεων να το έκανε επειδή δεν μπόρεσε να καλύψει ερωτήσεις επί των θεμάτων από τον χ-μαθητή του που επί ένα χρόνο τον προετοίμαζε. Όταν τελείωσα την διετή σχολή της ψυχολογίας του Δολιανήτη τότε, την στιγμή της αποφοίτησης ο Αντρέας Λεντάκης μας είπε επί λέξει: Και να μην ξεχνάτε ότι η πραγματική αλήθεια ευρίσκεται στο υποσυνείδητο ..... Πιστεύω, λοιπόν ότι το ΜΕΓΙΣΤΟ ποσοστό των συναδέλφων ΔΕΝ ανήκει σε καμιά από τις παραπάνω ΚΑΚΕΣ κατηγορίες.
Δεν έχω την επιστημοσύνη σου ούτε και στη συνεισφορά σου στη μαθηματική έρευνα αλλά και στη διαμόρφωση της ευρύτερης «ελληνικής μαθηματικής θεματολογίας». Και δεν έχω διάθεση ειρωνίας, τα εννοώ αυτά που λέω. Ούτε κατάφερα να συνεισφέρω όπως εσύ στη διαμόρφωση των μαθηματικών ταλέντων με εξαίρεση καμιά δεκαριά ταλέντα μέχρι τώρα. Αν ο συχωρεμένος Λεντάκης σας είπε αυτή τη σοφή κουβέντα εγώ προσπάθησα να βγάλω προς τα έξω το υποσεινήδητό μου και το υποσεινήδητο όλων μας ως δασκάλων. Αν μη τι άλλο, ακόμα κι όσοι διαφώνησαν με τη στάση μου ή με το timing εντούτοις παραδέχθηκαν πως είπα αλήθειες

Κι εγώ πιστεύω ότι το μέγιστο ποσοστό συανδέλφων ΔΕΝ μπορεί να ανήκει σε καμία απο τις δύο ΚΑΚΕΣ κατηγορίες. Αυτοί όμως που έχεουν την ιδιότητα του "ανήκειν" είτε στο ένα είτε στο άλλο σύνολο, διεκδικούν επί ίσοις όροις την άφεσή μας; Η μία κατηγορία μπορεί να το κάνει από άγνοια (νεαροί συνάδελφοι κ.λ.π.) η άλλη όμως το κανει ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΗΣ. Είναι ισοβαρή, συνειδησιακώς, τα σφάλματά τους;
S.E.Louridas έγραψε: Δεν θα μπορούσε όλη αυτή η συζήτηση (και βέβαια όχι στην λούμπα του κοινωνικού αυτοματισμού αυτή την καταστροφική νοοτροπία που τα παιδιά μας στο μέλλον θα την πληρώσουν πολύ μα πάρα πολύ ακριβά και να μου το θυμάσαι …θα σκοτωθούν μεταξύ τους) να γίνει μετά τις εξετάσεις και σε όλους τους τόνους;
Όχι κύριε Λουρίδα, διαφωνώ μαζί σου. Πρόκειται για μια δημόσια μεν αλλά μεταξύ ειδικών και άμεσα ενδιαφερόμενων συζήτηση. Τα συγχαρτήρια και τα εύσημα επιτρέπεται να δίνονται από νωρίς στην επιτροπή ενώ οι αρνητικές κριτικές ας γίνουν αργότερα, αυτό λέμε; Λυπάμαι αλλά δεν έχω υποκριθεί και δεν είμαι καλός στις δημόσιες σχέσεις. Απαντώ ειλικρινά στα παιδιά και στους άλλους και αυτό έχει το κόστος του, ναι το παραδέχομαι, το έχω πληρώσει και υπηρεσιακώς και αλλιώς πως... Το θεωρώ πιο έντιμο κι ας φαντάζει λάθος τακτική. Στα δικά μου τα μάτια το θέμα έκραζε από μακριά, και, όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα αρκετών συναδέλφων, όχι μονο στα δικά μου...
Και κάτι ακόμα: εγκαλούμαι επειδή στην πρώτη μου εμφάνιση στο Forum έριξα τη βόμβα μου από νωρίς; Δηλαδή γιατί δεν εγκαλούμε και τα μέλη της επιτροπής ξετάσεων που παραμένει χρόνια τώρα ανώνυμη ως Μασονική Στοά, χτυπάει μια φορά το χρόνο σαν τον ακέφαλο καβαλάρη, και ύστερα φεύγει, και γαία πυρί μειχθήτω;... Γιατί δεν εγκαλείται στην τάξη ποτέ κανείς από αυτούς, αν έχει συμβεί κάποιο σφάλμα, κάτι που συμβαίνει όχι και πολύ σπάνια;... Για να μην θυμηθώ λυπηρές στιγμές από σοαβαρότατα επιστημονικά σφάλματα σε Πανελλήνιες του όχι και πολύ μακρινού παρελθόντος και που οι τότε εκπρόσωποι της ΕΜΕ φέρθηκαν ως cheer leaders;
S.E.Louridas έγραψε: Κλείνοντας θα επιθυμούσα η παρουσία σου εδώ Αντώνη να είναι ταχτικότερη.
Είναι στις επιδιώξεις μου αλλά μιλάω μόνο όταν κρίνω πως έχω να πω κάτι καλύερο από τη σιωπή.
S.E.Louridas έγραψε: Θα επιθυμούσα να είμαστε περισσότερο Εθνικόφρονες παρά Εθνικιστές και υπό το πρίσμα αυτό να αντιστεκόμαστε συνεχώς.
:shock: :?: :blink: Λυπάμαι αλλά δεν καταλαβαίνω το νόημα των όρων στο υπάρχον πλαίσιο συζήτησης. Οι συγκεκριμένοι όροι στη συνείδησή μου είναι, αμφότεροι, αρνητικά φορτισμένοι, ίσως είναι θέμα συμπλέγματος.
Παρ΄ όλα αυτά ξέρουμε καλά και οι δύο πως σημασία δεν έχει τόσο τι λες ή τι δηλώνεις αλλά τι κάνεις ώστε να γίνεσαι πιο χρήσιμος και ειδικά στους νέους, με ο,τι μπορεί να σημαίνει αυτό... ;)

Καθώς είμαστε όλοι ευφυείς άνθρωποι έχετε καταλάβει όλοι τον προβληματισμό μου που προέρχεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία που έχω με τα παιδιά, ειδικά σε ο,τι σχετίζεται με το θέμα των ίσων ευκαιριών. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της σκέψης μου. Αν κάποιους δεν τους ενδιαφέρει (υπάρχουν τέτοιοι εδώ;...) τότε ας ασχοληθούν με άλλα πράγματα, γυμναστική κάθε είδους, ας πούμε... Όμως, η χρόνια νομιμοποίηση, για μην πω απενοχοποίηση, μιας διαδικασίας που μας επιτρέπει να εξετάζουμε τους μαθητές μας σε θέματα τέτοια, το πνεύμα των οποίων ούτε κατά διάνοια δεν παρουσιάζεται στο σχολικό τους εγχειρίδιο, ε, αυτό νομίζω πως οφείλουμε να το συζητήσουμε, να το καταγγείλουμε, έστω και μεταξύ μας αρχικά, και ύστερα να προσπαθήσουμε να το υπερβούμε.

Αν όμως πιστεύουμε ότι καλώς έχουν τα πράγματα μιας και ο Διαφορικός Λογισμός διαθέτει εκτός των άλλων και μια απαράμιλλη γοητεία και εργαλεία εκπληκτικής ομορφιάς (ποιος θα διαφωνήσει με αυτό;) αλλά και εφαρμοσιμότητας τότε πρέπει να αλλάξουμε τα εγχειρίδια. Αλλά να το πάρουμε απόφαση. Να ξέρουμε πού κινούμαστε. Όμως, και η ύλη πρέπει να έχει τα όριά της. Και όχι μόνον όσον αφορά τη θεωρία αλλά, κυρίως, όσον αφορά τις μεθοδολογίες. Ας εισαχθούν στο βιβλίο τόσες κι άλλες τόσες ασκήσεις. Μόνο που θα πρέπει να ξέρει τόσο ο μαθητής όσο και ο καθηγητής προς τα πού προσανατολίζεται, μιας και όλοι συμφωνούμε πως από μόνη της η γνώση του σχολικού βιβλίου και η επίλυση των ασκήσεων του σε οδηγεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε βαθμούς κοντά στη βάση. Το κοροίδιλίκι προς τα παιδιά είναι αναδραστική συνάρτηση. :trial1:

Εν κατακλείδει, για να πάρουμε τις αποφάσεις μας έστω και σε βάθος χρόνου - δεν είναι κακό αυτό, και ίσως να γίνει και με όρους … δραχμής… - δεν φτάνει μόνο αυτή η τόσο χρήσιμη πρόταση του κυρίου Λουρίδα την οποία και επικροτώ. Χρειάζεται να πέσει και η … σχετική γραμμή, δεν ξέρω αν με εννοείτε… Θέλω να πω πως από τη στιγμή που σε αυτό το Forum υπάρχουν συνάδελφοι που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζουν πράγματα και καταστάσεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν άλλη γραμμή πλεύσης, υπό τη προϋπόθεση ότι συναινούν και αυτοί σε μια τέτοια αλλαγή πνεύματος. Κατά το μάλλον ήττον είναι δύσκολο αυτό για κάποιους γιατί θα φοβηθούν ότι απαξιώνεται το συγγραφικό τους έργο , δεν είναι δα και μικρό πράγμα… :roll:

Δεν διαβλέπω διαρκώς πονηρές προθέσεις, είμαι απονήρευτος και αφελής γενικά με τους ανθρώπους, κάποιοι εδώ με ξέρουν, αλλά θεωρώ απαραίτητη την κουβέντα προς αυτήν κατεύθυνση. Δεν θα ήθελε ο καθένας από εσάς να διεκδικεί το δικό του το παιδί, επί ίσοις όροις με τα άλλα παιδιά, αναγνώριση και θέσεις;… ή μήπως όχι;…

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Πέμ Μάιος 19, 2011 9:17 am

Αντώνη, σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με αυτά που είπα, επιμένοντας στην άποψη μου να είσαι μαζί μας πιό συχνά.
Θέλω να σε πληροφορήσω ότι μία βασική συνεχής και με ένταση πολλές φορές πρόταση μου όταν ήμουν στην επιτροπή των διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε. ήταν και επαναλαμβάνω επέμενα, όχι μόνο ή επιτροπή των εισηγητών των θεμάτων να είναι γνωστή συνολικά, αλλά και το όνομα ξεχωριστά του αντίστοιχου σε κάθε θέμα καθηγητή εισηγητή.
Τώρα επίτρεψέ μου να επιμένω στην άποψη ότι ο καλύτερος κριτής και κατ' αρχήν και κατ' αρχάς γιά τον καθένα από εμάς είναι οι ίδιοι οι μαθητές μας και μάλλιστα εκείνοι που μετά από κάποια χρόνια η ζωή τους έφερε στα ίδια με εμάς επιστημονικά και όχι μόνο μονοπότια. Εκεί βρίσκεται η Απόλυτη αλήθεια μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Εύχομαι, γενικώτερα στο θέμα αυτό του δέοντος διαγωνίσματος, να μήν τα ξαναπούμε του χρόνου τον Μάη και στο ίδιο στύλ γιατί τότε το πράγμα πάει αρνητικά σε άλλα μονοπάτια δηλαδή στα μονοπάτια των στείρων λέξεων της στιγμής (Ζαν Πώλ Σάρτρ "Ναυτία").

Με την εκτίμηση μου στο πρόσωπο σου και σε κάθε μαχόμενο γιά το καλό και μακριά από τους Εθνικιστές επί των Μαθηματικών και της Εκπαίδευσης "Σοφούς", από όπου και άν προέρχονται.

S.E.Louridas

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
kostas.zig

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas.zig » Πέμ Μάιος 19, 2011 9:31 am

Πράγματι και εμένα (δανειζόμενος τα λόγια του Στέλιου Μαρίνη, με τα γραφόμενα του οποίου, επίσης αισθάνομαι παρόμοια) η κατάθεση ψυχής του συναδέλφου κυρίου Περιβολάκη, γραμμένη εξάλλου σε έξοχα ελληνικά και με πολλή δύναμη λόγου με έκανε να ζηλέψω το κείμενό του και να παραμείνω σιωπηλός.

Παράλληλα θα ήθελα και εγώ να πω, ότι με ενοχλεί μερικές φορές στο forum η "υποχρέωσή μας" να εκφραζόμαστε τακτικά και όχι να επιλέγουμε πότε και πόσο θα διαβάζουμε, πότε και πόσο θα εκφραζόμαστε και με ποιούς όρους επιστημοσύνης που μερικές φορές τίθενται.

Ευχαριστώ τους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Στέλιο Μαρίνη και Αντώνη Περιβολάκη για τις σκέψεις τους αυτές που μοιράστηκαν μαζί μας!!!

Ζυγούρης Κώστας
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Πέμ Μάιος 19, 2011 9:42 am

kostas.zig έγραψε:Παράλληλα θα ήθελα και εγώ να πω, ότι με ενοχλεί μερικές φορές στο forum η "υποχρέωσή μας" να εκφραζόμαστε τακτικά και όχι να επιλέγουμε πότε και πόσο θα διαβάζουμε, πότε και πόσο θα εκφραζόμαστε και με ποιούς όρους επιστημοσύνης που μερικές φορές τίθενται.
Τι δημοκρατικό.
Κι εγώ πιστεύω το άκρως αντίθετο.
Νιώθω απίστευτα άσχημα που ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα.

Χρήστος Κυριαζής
hsiodos
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hsiodos » Πέμ Μάιος 19, 2011 10:48 am

Καλημέρα σε όλους

Αγαπητοί φίλοι

Κάθε χρόνο με την ευκαιρία των πανελληνίων ανοίγει αυτή η συζήτηση .

Για την ποιότητα των θεμάτων , αν είναι σωστά διατυπωμένα και χωρίς λάθη (;!) ,αν είναι πρωτότυπα , αν καλύπτουν εύρος της ύλης , αν "συνορεύουν" με τις ασκήσεις του βιβλίου ή βρίσκονται "στην άλλη μεριά του Ατλαντικού" όπου ευδοκιμεί το φρούτο '' της χαράς των φροντιστών" κλπ .

Ενίοτε η συζήτηση αναδεικνύει μερικά γενικότερα ζητήματα της εκπαίδευσης -όχι μόνο της μαθηματικής- και διανθίζεται με ωραίες -συγκινησιακές- εκφράσεις.

Αγαπητοί φίλοι

Κάθε χρόνο με την ευκαιρία των πανελληνίων ανοίγει αυτή η συζήτηση και ... λίγες μέρες μετά κλείνει για να επαναληφθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο την επόμενη χρονιά.

Αυτό που θυμόμαστε είναι ότι ... τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα και για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει αυτό ; Ειδικότερα τώρα που -απ 'ότι γνωρίζουμε- το σύστημα πνέει τα λοίσθια .

Μήπως η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό που επέρχεται;

Μήπως η κοινότητα μας πρέπει να προετοιμαστεί ώστε με τις ιδέες και τις προτάσεις της να παρέμβει ουσιαστικά -και στο μέτρο των δυνατοτήτων της- στο υπό ανέγερση(;) οικοδόμημα που αυτάρεσκα κάποιοι ονομάζουν "σχολείο του μέλλοντος ";

Γιώργος

ΥΓ Προς άρση κάθε παρεξήγησης τα όσα γράφω παραπάνω απευθύνονται και στην αφεντιά μου .

Γιώργος Ροδόπουλος
cogito

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cogito » Πέμ Μάιος 19, 2011 2:52 pm

S.E.Louridas έγραψε:Αντώνη, σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με αυτά που είπα, επιμένοντας στην άποψη μου να είσαι μαζί μας πιό συχνά.
Θέλω να σε πληροφορήσω ότι μία βασική συνεχής και με ένταση πολλές φορές πρόταση μου όταν ήμουν στην επιτροπή των διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε. ήταν και επαναλαμβάνω επέμενα, όχι μόνο ή επιτροπή των εισηγητών των θεμάτων να είναι γνωστή συνολικά, αλλά και το όνομα ξεχωριστά του αντίστοιχου σε κάθε θέμα καθηγητή εισηγητή.
Τώρα επίτρεψέ μου να επιμένω στην άποψη ότι ο καλύτερος κριτής και κατ' αρχήν και κατ' αρχάς γιά τον καθένα από εμάς είναι οι ίδιοι οι μαθητές μας και μάλλιστα εκείνοι που μετά από κάποια χρόνια η ζωή τους έφερε στα ίδια με εμάς επιστημονικά και όχι μόνο μονοπότια. Εκεί βρίσκεται η Απόλυτη αλήθεια μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Εύχομαι, γενικώτερα στο θέμα αυτό του δέοντος διαγωνίσματος, να μήν τα ξαναπούμε του χρόνου τον Μάη και στο ίδιο στύλ γιατί τότε το πράγμα πάει αρνητικά σε άλλα μονοπάτια δηλαδή στα μονοπάτια των στείρων λέξεων της στιγμής (Ζαν Πώλ Σάρτρ "Ναυτία").

Με την εκτίμηση μου στο πρόσωπο σου και σε κάθε μαχόμενο γιά το καλό και μακριά από τους Εθνικιστές επί των Μαθηματικών και της Εκπαίδευσης "Σοφούς", από όπου και άν προέρχονται.

S.E.Louridas

Η απάντησή σου δίνει με τον καλύτερο τρόπο μια προσωρινή ανάπαυλα στη συζήτησή μας.

Διάλειμμα προς τα παρόν για να ξεκουραστούμε και να τελειώσουμε με τις σχολικές μας υποχρεώσεις.

Εις το ... επαναλέγειν!

Αντώνης Περιβολάκης

knkn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από knkn » Πέμ Μάιος 19, 2011 5:56 pm

Επιτηρώ στο σχολείο που έδινα Πανελλαδικές το 1993 ( το έτος γέννησης των φετινών υποψηφίων ) .

Στα μαθηματικά κατεύθυνσης οι τουρίστες έγραψαν τα ΣΛ και έφυγαν ενώ όλοι οι άλλοι έγραφαν 3 ώρες!
Στο επόμενο μάθημα ( ΑΟΔΕ ) ζήτησαν οι μισοί μαθητές να πάνε τουαλέτα. Γιατί άραγε? Λέτε να είχαν τις sos σελίδες ( δεν έχει και πολλές σελίδες αυτό το μάθημα ) στην κωλότσεπη ?
Τα παραπάνω τα λέω σαν επιβεβαίωση όσων υποστήριξαν πως μαθηματικά και αξιοκρατία πάνε παρέα...

Λίγα λόγια για τα θέματα των μαθηματικών.
Μου άρεσαν πολύ ! Τα θεωρώ δύσκολα αλλά ωραία !
Θα ξεχωρίσουν τον άριστο από τον καλό , τον καλό από τον μέτριο και τον μέτριο από τον αδιάβαστο.
Ως εκ τούτου είναι καλά θέματα για Πανελλαδικές εξετάσεις .

Τώρα κάποιοι θα φωνάξουν ''μα θα έχει πέσει το 75% κάτω από τη βάση ! ''
Ε και ? Το 6 θα είναι καλύτερο από το 3 και το 9 καλύτερο από το 6...

Καλή συνέχεια στα παιδιά !!!

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες