Κώστα, εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια τα οποία με τιμούν ιδιαίτερα.vittasko έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 06, 2022 9:32 pmΌπως έχω πει με άλλη ευκαιρία, ο Ανδρέας είναι "Βιρτουόζος" των λύσεων γεωμετρικών προβλημάτων με μετασχηματισμούς ( εδώ Στροφής και Ομοιότητας ) και οι αποδείξεις του είναι τροφή για σκέψη.
Η προσπάθεια για επαλήθευσή τους, οδηγεί σε "μετάφραση" της τεκμηρίωσης ( παραλλαγή της απόδειξης ) κατανοητή στον μέσο νου.
Ανδρέα σ' ευχαριστώ για το πρόβλημα που έβαλες και τις λύσεις που μοιράστηκες μαζί μας. Να είσαι καλά.
Κώστας Βήττας.
Εγώ απλά θα πω ότι θαυμάζω και απολαμβάνω τις αρτιότατες παρεμβάσεις σου οι οποίες είναι καθοριστικές στην πλήρη κατανόηση των λύσεων. Πάντα χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί σου αλλά και με τους εξαιρετικούς φίλους και συναδέλφους που τα λέμε σε τούτο εδώ το forum τις ιδέες και σκέψεις μου.

, κατασκευάζουμε τα όμοια ισοσκελή τρίγωνα
προς το εξωτερικό μέρος του τριγώνου και το
προς το εσωτερικό μέρος αυτού. Αποδείξτε ότι το τετράπλευρο
είναι παραλληλόγραμμο
Τα τρίγωνα
είναι όμοια γιατί έχουν
και
και επομένως ισχύει 
και από
προκύπτει ότι το τετράπλευρο
είναι εγγράψιμο και άρα, έχουμε 
και
, λόγω των ομοίων τριγώνων

συμπεραίνεται ότι το τετράπλευρο
. Εκτός εάν εννοείται ότι προκύπτει από το ως άνω εγγράψιμο τετράπλευρο
δοσμένου τριγώνου
με
και ισογώνιες τις υποτείνουσες ως προς τη γωνία
. Αποδείξτε ότι το τρίγωνο
είναι ισοσκελές με
και
, όπου
είναι το μέσον του τμήματος
και 
το ισοσκελές τρίγωνο προς το μέρος της
και
.
είναι όμοια γιατί έχουν
και
και άρα, ισχύει 
, γιατί έχουν
και
, έχουμε 
λόγω 
και
.
λόγω της ομοιότητας των τριγώνων
προκύπτει ότι το τετράπλευρο
είναι εγγράψιμο 
είναι εγγράψιμο

και το
η ευθεία
, ως παράλληλη προς την διχοτόμο της γωνίας
του ισοσκελούς τριγώνου
, είναι κάθετη επί την
όπως καταλήγει ο Ανδρέας στην λύση του ( #16 ).
, γωνίες
και λόγους
αντίστοιχα, είναι μία νέα ομοιότητα με κατάλληλο κέντρο (το οποίο είναι το σταθερό στοιχείο της σύνθεσης), γωνία
και λόγο
.
, γωνίας
και λόγου
απεικονίζει το
στο
και το
, ενώ η δεύτερη κέντρου
, γωνίας
και λόγου
απεικονίζει το
και το
.

και με όμοιο τρόπο 

άρα τελειώσαμε.
οι παρά τη βάση γωνίες των ομοίων ισοσκελών τριγώνων και
Είναι
και αρκεί
οπότε έπεται πως αρκεί 
και άρα
οπότε 

και ![B=\sin \left ( 2u-B-C \right )\left [\sin \left ( 2u-C \right )\cos y-\cos \left ( 2u-C \right )\sin y \right ] B=\sin \left ( 2u-B-C \right )\left [\sin \left ( 2u-C \right )\cos y-\cos \left ( 2u-C \right )\sin y \right ]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/d3fcb46f3e0dafad179a9b60cf75a4da.png)
![A-B=\sin C\sin \left ( 2u-B-C \right )\cos y-\left [\sin B+\sin C\cos\left ( 2u-B-C \right ) \right ]\sin y A-B=\sin C\sin \left ( 2u-B-C \right )\cos y-\left [\sin B+\sin C\cos\left ( 2u-B-C \right ) \right ]\sin y](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/9a2e690475e7f05626f3089a99df8cfb.png)
επομένως αρκεί 
που δίνει
οπότε τελειώσαμε.