απλή άσκηση μιγαδικής ανάλυσης

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Nazgul

απλή άσκηση μιγαδικής ανάλυσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nazgul » Τετ Αύγ 14, 2013 1:57 am

Να βρεθεί η παράμετρος k ώστε η συνάρτηση f(z)=e^x [\cos (kx)+i\sin (ky)] να είναι ολόμορφη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εφαρμόζοντας τις συνθήκες Cauchy-Riemann, εφόσον το πραγματικό και το φανταστικό μέρος της f έχουν συνεχείς μερικές παραγώγους, καταλήγω σε αυτές τις σχέσεις (αν δεν κάνω λάθος) αλλά δεν ξέρω πώς να προχωρήσω...

\cos (kx) - k \sin(kx) = k \cos(ky)

\sin ky = 0

Συγγνώμη αν το ποστ ξεφεύγει από το πνεύμα των προχωρημένων προβλημάτων που βλέπω στο φόρουμ. Ζητάω απλά μία βοήθεια γιατί έχω κολλήσει.
τελευταία επεξεργασία από Nazgul σε Τετ Αύγ 14, 2013 2:32 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

kostas_zervos

Re: απλή άσκηση μιιγαδικής ανάλυσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas_zervos » Τετ Αύγ 14, 2013 8:51 am

Nazgul έγραψε:Να βρεθεί η παράμετρος k ώστε η συνάρτηση f(z)=e^x [\cos (kx)+i\sin (ky)] να είναι ολόμορφη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εφαρμόζοντας τις συνθήκες Cauchy-Riemann, εφόσον το πραγματικό και το φανταστικό μέρος της f έχουν συνεχείς μερικές παραγώγους, καταλήγω σε αυτές τις σχέσεις (αν δεν κάνω λάθος) αλλά δεν ξέρω πώς να προχωρήσω...

\cos (kx) - k \sin(kx) = k \cos(ky)
k \cos(ky) = -\sin(ky)

Συγγνώμη αν το ποστ ξεφεύγει από το πνεύμα των προχωρημένων προβλημάτων που βλέπω στο φόρουμ. Ζητάω απλά μία βοήθεια γιατί έχω κολλήσει.
Εννοείς x,y,k\in\mathbb{R}....

Αν k=0 τότε η πρώτη δίνει \cos 0=0 ΑΤΟΠΟ.

Αν k\neq 0 , τότε για x=y=\dfrac{\pi}{k} έχουμε

Από την 1η: \cos \pi-k\sin \pi=k\cos \pi\iff k=1 και από τη 2η k\cos \pi=-\sin \pi\iff k=0 ΑΤΟΠΟ.

Άρα δεν υπάρχει τιμή του k\in\mathbb{R}.... Μήπως k\in\mathbb{C};

Κώστας Ζερβός
Nazgul

Re: απλή άσκηση μιιγαδικής ανάλυσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nazgul » Τετ Αύγ 14, 2013 2:31 pm

Ευχαριστώ για τη σωστή απάντηση. Είχα κάνει λάθος στη 2η σχέση, η οποία είναι \sin ky = 0.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης