Υπολογισμός ορίου σειράς

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

MANOLISMATHS

Υπολογισμός ορίου σειράς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MANOLISMATHS » Πέμ Δεκ 01, 2011 12:11 pm

Η συγκεκριμένη σειρά μου εμφανίστηκε στις πιθανότητες και θα ήθελα να μάθω πως υπολογίζεται ακριβώς το όριο της
(0<\lambda <1):\displaystyle\sum_{n=0}^{+\infty}\binom{n}{2}\lambda^{k}=\displaystyle\sum_{n=0}^{+\infty}\frac{n(n-1)}{2}\lambda^{k}=\displaystyle\frac{1}{2}\begin{bmatrix}\displaystyle\sum_{n=0}^{+\infty}\lambda^{k}n^2- 
\displaystyle\sum_{n=0}^{+\infty}\lambda^{k}n 
\end{bmatrix}
Είδα ότι το δεύτερο άθροισμα υπολογίζεται με μια μέθοδο γινομένων δυο σειρών που το γινόμενο των ορίων που συγκλίνουν είναι ίσο με το όριο της convolution αυτών...αλλά ήθελα να ξέρω μια γενική μέθοδο για να το βρίσκω.

Σημείωση στην άσκηση μου το \lambda=2^{-1}
Απλά μου φαίνεται ότι μάλλον η στρατιγική θα είναι κοινή

Δεν ευχαριστίεται ο άνθρωπος ότι κι αν αποκτήσει
Γιατί είναι η σκέψη άπειρο, κενό και δεν γεμίζει

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Υπολογισμός ορίου σειράς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Δεκ 01, 2011 12:39 pm

Πρώτα από όλα υποθέτω ότι από τυπογραφική αβλεψία έχεις στο άθροισμα όρους \lambda^k αλλά εννοείς \lambda^n.

Αν είναι έτσι (που δεν αμφιβάλλω) το άθροισμα είναι εύκολο και γνωστό.

Υπόδειξη για το \sum n(n-1)\lambda ^n. Αρχίζεις με το \sum \lambda ^n = \frac {1}{1-\lambda} και το παραγωγίζεις δύο φορές. Μετά πολλαπλασιάζεις επί \lambda ^2.

Φιλικά,

Μιχάλης

MANOLISMATHS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MANOLISMATHS » Πέμ Δεκ 01, 2011 1:39 pm

Σας ευχαριστώ .
Το θυμήθηκα το παράγεις με δυναμοσειρά.
\\\displaystyle\sum_{0}^{+\infty}x^{n}=\frac{1}{1-x}=f(x),x\in (-1,1)\to\\ 
\displaystyle(\sum_{0}^{+\infty}x^{n})^{\prime\prime}=(\frac{1}{1-x})^{\prime\prime}=f^{\prime\prime}(x),x\in (-1,1)\to\\ 
\displaystyle\sum_{0}^{+\infty}(x^{n})^{\prime\prime}=(\frac{1}{1-x})^{\prime\prime}=f^{\prime\prime}(x)\to\\ 
x^2\cdot\displaystyle\sum_{0}^{+\infty}n(n-1)(x^{n-2})=[x^2(\frac{1}{1-x})^{\prime\prime}]

Δεν έχω κάνει γεννήτριες συναρτήσεις αλλά επειδή έχω ακούσει ότι είναι αρκετά ισχυρή τεχνική, εδώ θα μπορούσε να παράγει γρήγορα το δυνατό αποτέλεσμα
τελευταία επεξεργασία από MANOLISMATHS σε Πέμ Δεκ 01, 2011 7:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος » Πέμ Δεκ 01, 2011 3:37 pm

MANOLISMATHS έγραψε:...με μια μέθοδο γινομένων δυο σειρών που το γινόμενο των ορίων που συγκλίνουν είναι ίσο με το όριο της convolution αυτών...
:shock: :wallbash_red:

Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Δεκ 01, 2011 3:57 pm

MANOLISMATHS έγραψε:<...>
\\\displaystyle  
x^2\cdot\displaystyle\sum_{0}^{+\infty}n(n-1)(x^{n-2})=[x^2(\frac{1}{1-x})^{\prime\prime}]\right|_{x=\lambda}
Μέσες άκρες σωστά, αλλά με κάποια περιττά στοιχεία. Π.χ. το x=\lambda στην τελευταία γραμμή δεν έχει θέση (άλλωστε δεν έχει \lambda στο αριστερό μέλος).

Μ.

MANOLISMATHS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MANOLISMATHS » Πέμ Δεκ 01, 2011 7:51 pm

Κοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:
MANOLISMATHS έγραψε:...με μια μέθοδο γινομένων δυο σειρών που το γινόμενο των ορίων που συγκλίνουν είναι ίσο με το όριο της convolution αυτών...
:shock: :wallbash_red:
Όταν το πρωτο αναζήτησα στο περσινό βιβλίο της Ανάλυσης το βρήκα ως σύγκλιση γινομένου Cauchy μέσω ενός θεωρήματος του Martens..Δεν το θυμάμαι καλά...
Απλά το θέμα το είχα ξεχάσει και το ενδιαφέρον είναι ότι όταν το πρωτοσυνάντησα το θεώρησα και εξαιρετικά σημαντικό...Αλλά αμα σου πάρει τα μυαλά η αλγοριθμική..τύφλα να χουν οι δυναμοσειρες

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης