Υπολογισμός του π (βίντεο)

Συντονιστής: swsto

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 12970
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Υπολογισμός του π (βίντεο)

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Νοέμ 22, 2020 6:21 pm

Ενδιαφέρον βιντεάκι 16 λεπτών με τις προσπάθειες υπολογισμού των δεκαδικών ψηφίων του π, από την αρχαιότητα και εξής.

Βλέπε εδώ.

Ο νεαρός ομιλητής έχει αρκετό ενθουσιασμό, και συνιστώ να το δείτε, παρά τις ιστορικές ανακρίβειες εδώ και εκεί (τις περισσότερες δεν θα τις παρατηρήσετε εκτός αν ξέρετε καλά το θέμα). Συγχωρούνται λόγω του νεαρού της ηλικίας του αφηγητή.Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 12970
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Υπολογισμός του π (βίντεο)

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Νοέμ 22, 2020 8:18 pm

Σε ένα σημείο ο αφηγητής αναφέρεται στον Christoph Greingerger (ή Greinbergeri) (1561-1636) o οποίος υπολόγισε το π με 38 δεκαδικά ψηφία.

Επειδή ο Greiberger είναι γνωστός ως αστρονόμος και ο αφηγητής του βίντεο δείχνει εικόνα του αστρονομικού του βιβλίου Catalogus veteres Longtitudines (που είναι κατάλογος συντεταγμένων πλήθους άστρων) το οποίο είναι άσχετο με το π, έκρινα σκόπιμο να παραπέμψω στο σωστό βιβλίο του. Είναι τριγωνομετρικοί πίνακες, Elementa Trigonometrica sinus... (1630)

Βλέπε εδώ.

Κάποτε το είχα μελετήσει. Το ενδιαφέρον από μαθηματικής πλευράς είναι προς το τέλος, μετά τους Τριγωνομετρικούς Πίνακες, περίπου στα 2/3 του βιβλίου. Εκεί ασχολείται (λατινιστί) με το πρόβλημα της επίλυσης τριγώνου, επίπεδου ή σφαιρικού.

Από πλευράς υπολογισμού των τριγωνομετρικών πινάκων η μέθοδος του Greinbergeri είναι διαφορετική από όλους τους άλλους: Εργάστηκε χειρονακτικά κάνοντας απίστευτα μεγάλους πολλαπλασιασμούς και εξαγωγές τετραγωνικών ριζών. Πραγματικός άθλος.

Ο ίδιος δεν άφησε πολλά γραπτά αλλά εργάστηκε, ως Ιησουίτης που ήταν, για το Τάγμα του κάνοντας κυρίως την επιμέλεια και διορθώσεις (και λογοκρισία που ήταν ο κανόνας τότε) των έργων των άλλων Ιησουιτών. Συχνά η συμβολή του στα έργα των άλλων, με τις παρεμβάσεις και διορθώσεις του, ήταν εφάμιλη του εκάστοτε συγγραφέα.


Απάντηση

Επιστροφή σε “Χρήσιμες Μαθηματικές Ιστοσελίδες”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης