Ιστορία των αρχαίων Μαθηματικών, σειρά διαλέξεων στο Youtube

Συντονιστής: swsto

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Ιστορία των αρχαίων Μαθηματικών, σειρά διαλέξεων στο Youtube

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Ιαν 16, 2026 1:02 am

.
Έχω αναρτήσει μία σειρά διαλέξεών μου στο Youtube με θέμα την Ιστορία των αρχαίων Μαθηματικών, κυρίως Ελληνικών. Βλέπε

εδώ

Μέχρι στιγμής έχω καταγράψει 8 διαλέξεις, και σκοπεύω να συνεχίσω με συχνότητα μιας νέας κάθε 2 εβδομάδες, πάνω κάτω, καθ' όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και πολύ πέρα από αυτό.

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε Μαθηματικούς, και η βάση τους είναι το αντίστοιχο μεταπτυχιακό μάθημα που δίδαξα σε φοιτητές στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι μέχρι τώρα διαλέξεις είναι

1. Ιστορία αρχαίων Μαθηματικών - Σύνοψη
2. Aρχαία Αιγυπτιακά Μαθηματικά
3. Βαβυλωνιακά Μαθηματικά
4. Ελληνικά συστήματα αρίθμησης
5. Απαρχές των Ελληνικών Μαθηματικών Ι
6. Θαλής - Απαρχές των Ελληνικών Μαθηματικών ΙΙ
7. Πυθαγόρας και Πυθαγόρειοι, α' μέρος
8. Πυθαγόρας και Πυθαγόρειοι, β' μέρος

Τα παραπάνω είναι μικρό κλάσμα του υλικού που θα παρουσιάσω. Αργά ή γρήγορα θα φτάσω σε κορυφαία θέματα των αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, όπως το έργο των Ευκλείδη, Αρχιμήδη, Απολλώνιου, Ήρωνα. Πτολεμαίου, Διόφαντου και Πάππου, όπου τα Μαθηματικά είναι απαιτητικά.

Με το πρόγραμμα αυτό υλοποιώ μία επιθυμία μου εδώ και πολλά χρόνια. Έχω καταπληκτικό υλικό, αρκετό από το οποίο δεν βρίσκει κανείς σε βιβλία Ιστορίας των Μαθηματικών.

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
duamba

Re: Ιστορία των αρχαίων Μαθηματικών, σειρά διαλέξεων στο Youtube

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από duamba » Παρ Ιαν 16, 2026 12:21 pm

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, (αν και μη μαθηματικος) ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
Ανδρέας Πούλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ανδρέας Πούλος » Παρ Ιαν 16, 2026 11:49 pm

Αγαπητέ Μιχάλη,
Θερμά συγχαρητήρια για την απόφασή σου να αναρτήσεις δημόσια τα μαθήματά σου για την Ιστορία των Μαθηματικών.
Άκουσα και είδα τα βίντεο 5 και 6 για τις Απαρχές των Ελληνικών Μαθηματικών και έμεινα ενθουσιασμένος.
Η διήγηση σου είναι κατανοητή, σαφής, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και βασισμένη σε πηγές.
Είναι υπόδειγμα διδασκαλίας πανεπιστημιακού δασκάλου με τεράστιο πλούτο γνώσεων και μεγάλη εμπειρία στις παρουσιάσεις.
Θα συνεχίσω με ανυπομονησία την παρακολούθηση και των υπόλοιπων βιντεοσκοπημένων διαλέξεων.
Να είσαι καλά και να προσφέρεις για πολλά χρόνια ακόμα στην ελληνική μαθηματική κοινότητα και γενικά στη μαθηματική μας παιδεία.

Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Τρί Ιαν 20, 2026 11:35 pm

Εύγε Μιχάλη.
Πολύ ωραία δουλειά.
Σε ευχαριστούμε.

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Τετ Ιαν 21, 2026 11:32 am

Είχα την τύχη και το προνόμιο να έχω παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό μάθημα του κου Μιχάλη για την ιστορία των μαθηματικών στην αρχαιότητα και χαίρομαι πολύ που ξεκίνησε να καταγράφει σε βίντεο για να μείνουν για τους επόμενους. Σε συζήτηση που είχαμε κάνει παλαιότερα του είχα αναφέρει ότι θα πρέπει να καταγράψει το μάθημα για έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε και χαίρομαι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να το υλοποιήσει!

Η διαφορά με αντίστοιχα βίντεο και μαθήματα είναι ότι ο κος Μιχάλης συνδυάζει τις βαθύτατες γνώσεις μαθηματικών και ιστορίας (πράγμα πολύ σπάνιο) δείχνοντας σε κάθε περίοδο όλα τα αξιομνημόνευτα στοιχεία τους (Βαβυλώνα, Αίγυπτος, Αρχαία Ελλάδα κλπ) παραπέμποντας ταυτόχρονα σε πήγες.

Αγαπητέ κ. Μιχάλη ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο σας και προτείνω σε όλους τους συναδέλφους/φοιτητές αλλά και καλούς μαθητές να τα παρακολουθήσουν διότι θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα δουν τα μαθηματικά όπως τα έκαναν οι πρόγονοι μας! Ιδιαίτερα για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά θα θαυμάσουν το μεγαλείο και την ποιότητά τους. Είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστούν σε πολλά σημεία όπως είχα ενθουσιαστεί κι εγώ όταν τα άκουσα για πρώτη φορά!

Με εκτίμηση και σεβασμό

Αλέξανδρος Συγκελάκης
fmak65

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fmak65 » Τετ Ιαν 21, 2026 10:50 pm

Ευχαριστούμε κ. Λάμπρου για τα βίντεο-μαθήματα. Μου θυμίσατε το πρώτο εξάμηνο στο πανεπιστήμιο της Κρήτης το 82-83 που μας τα μαθαίνατε τότε στο μάθημα Ιστορία των μαθηματικών αν θυμάμαι καλά

Μαραντιδης Φωτης
AnastasiaOn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AnastasiaOn » Παρ Φεβ 06, 2026 7:38 pm

Ευχαριστούμε πολύ! Πολύτιμο υλικό, καθώς στο σχολικό περιοδικό μας έχουμε φετινό θέμα με τίτλο «Η μνήμη της ανθρωπότητας» και αναζητούμε θέματα και πηγές της ιστορίας των μαθηματικών που επηρέασαν την ανθρώπινη πορεία.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Χρήσιμες Μαθηματικές Ιστοσελίδες”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης