Βρείτε το λάθος ! ! !

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Βρείτε το λάθος ! ! !

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Σάβ Οκτ 17, 2009 8:27 am

Μετά από το θέμα οι "Σοκολάτες" με γυρίσατε στα χρόνια που ήμουν και εγώ στο Δημοτικό και ήρθε στο μυαλό μου άλλη μια ιστορία που μου έλεγε ο πατέρας μου! Θυμάμαι ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε που είναι το λάθος στους συλλογισμού και τελείωνε πάντα με την ίδια σκέψη "...αυτά είναι τα λάθη των Μαθηματικών" και τότε έλεγα με πείσμα "δεν είναι λάθος αλλά θα εξηγείτε με κάποιον τρόπο, απλά τώρα δεν μπορούμε να το δούμε, όταν γίνω Μαθηματικός θα βρω την λύση", τελικά βρήκα το λάθος πριν γίνω Μαθηματικός αλλά κρατάω το όμορφο πρόβλημα που μου ερέθισε το ενδιαφέρον εκείνα τα χρόνια....

Τρεις φίλοι πάνε σε ένα εστιατόριο, τρώνε και πληρώνουν 15 ευρώ ο καθένας, δηλαδή συνολικά 45 ευρώ στο γκαρσόν. Όταν το γκαρσόνι τα πάει στον ταμία, διαπιστώνει ότι έχει γίνει ένα λάθος και πρέπει να τους επιστρέψουν 5 ευρώ, όταν το γκαρσόν πάει να δώσει τα λεφτά στους 3 πελάτες - φίλους, σκέφτεται ότι τα 5 ευρώ δεν θα μπορέσουν να τα μοιράσουν, άρα θα κρατήσει τα δύο ευρώ αυτός και θα τους δώσει 3 ευρώ πίσω, δηλαδή ένα ευρώ στον καθένα.

Οπότε έχουμε 14 ευρώ που πλήρωσε ο καθένας (15 ευρώ που είχαν αρχικά -1 ευρώ που τους επιστράφηκε) επί 3 μας δίνει 42 και 2 ευρώ που κράτησε το γκαρσόν έχουμε συνολικά 44 ευρώ, άρα που πήγε το ένα ευρώ?????

Όσο και να σας φαίνεται απλό, εμένα (και τον πατέρα μου) αυτό το πρόβλημα με παίδεψε αρκετά, βλέπετε μπορείς να γίνεις Μαθηματικός χωρίς να έχεις Μαθηματικό μυαλό, αυτό λέω στους μαθητές μου και τους ενθαρρύνω!

Καλή σας μέρα!
τελευταία επεξεργασία από Μάκης Χατζόπουλος σε Σάβ Οκτ 17, 2009 8:38 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Επιμελητής

Re: Βρείτε το λάθος ! ! !

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φωτεινή » Σάβ Οκτ 17, 2009 8:35 am

καλημέρα Μάκη,το πρόβλημα που δίνεις μου θύμισε τη-->δραχμή

Φωτεινή Καλδή
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Re: Βρείτε το λάθος ! ! !

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Σάβ Οκτ 17, 2009 8:37 am

Η ίδια η ιστορία είναι Φωτεινή, απλά την εκσυγχρόνισα λίγο!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΗΜΟΤΙΚΟ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης