ώστε τα
να είναι πολυώνυμα των
με ακέραιους συντελεστές.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θεώρημα του Gauss που λέει ότι ένας φυσικός αριθμός γράφεται ως άθροισμα τριών τετραγώνων αν και μόνο αν δεν είναι της μορφής
όπου
και
.Συντονιστής: nkatsipis
ώστε τα
να είναι πολυώνυμα των
με ακέραιους συντελεστές.
όπου
και
.
-οστός τριγωνικός αριθμός είναι ο
. Είναι γνωστό(Gauss) ότι κάθε μη αρνητικός ακέραιος είναι άθροισμα τριών τριγωνικών αριθμών. Να δείξετε ότι αυτό δεν βελτιώνεται, δηλαδή ότι δεν είναι όλοι οι ακέραιοι άθροισμα δύο τριγωνικών αριθμών.stranger έγραψε: ↑Παρ Μαρ 20, 2020 4:10 amΝα δείξετε ότι δεν υπάρχει πολυωνιμική ταυτότητα ώστεώστε τα
να είναι πολυώνυμα των
με ακέραιους συντελεστές.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θεώρημα του Gauss που λέει ότι ένας φυσικός αριθμός γράφεται ως άθροισμα τριών τετραγώνων αν και μόνο αν δεν είναι της μορφήςόπου
και
.
. Τότε τα
είναι ακέραιοι με
. Αυτός όμως δεν μπορεί να συμβεί. (Είτε χρησιμοποιώντας το αναφερόμενο θεώρημα του Gauss, είτε εργαζόμενοι modulo 7, είτε κάνοντας απευθείας τον έλεγχο ότι δεν μπορούμε να γράψουμε το
ως άθροισμα τριών (πιθανώς ίδιων) αριθμών από το σύνολο
.)
. Τότε από το θεώρημα του Gauss έχουμε ότι ο
είναι άθροισμα τριών τετραγώνων και επίσης ο αριθμός
είναι άθροισμα τριών τετραγώνων. Άρα ο αριθμός
είναι άθροισμα τριών τετραγώνων το οποίο είναι άτοπο επειδή
από το θεώρημα του Gauss.stranger έγραψε: ↑Παρ Μαρ 20, 2020 7:11 amΗ προσθετική θεωρία αριθμών είναι ένας μαγικός κλάδος.
Δεύτερη Άσκηση
Ο-οστός τριγωνικός αριθμός είναι ο
. Είναι γνωστό(Gauss) ότι κάθε μη αρνητικός ακέραιος είναι άθροισμα τριών τριγωνικών αριθμών. Να δείξετε ότι αυτό δεν βελτιώνεται, δηλαδή ότι δεν είναι όλοι οι ακέραιοι άθροισμα δύο τριγωνικών αριθμών.
Είναι κάθε αρκετά μεγάλος αριθμός άθροισμα δυο τριγωνικών αριθμών;
. Άρα κάθε αριθμός της μορφής
και
δεν μπορεί να γραφτεί ως άθροισμα δύο τριγωνικών αριθμών.
. Το πολύ
αριθμοί από τους
μπορούν να γραφτούν ως άθροισμα το πολύ δύο τριγωνικών αριθμών. (Αφού κάθε τριγωνικός αριθμός που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ένας από τους
.) Άρα από τους
υπάρχουν τουλάχιστον
αριθμοί οι οποίοι δεν μπορούν να γραφτούν ως άθροισμα το πολύ δύο τριγωνικών αριθμών.
και
.
για κάθε
τότε
για κάθε
.
μεταβλητών.
το Θεμελιώδες Θεώρημα της Άλγεβρας,και από κει και πέρα γράφουμε το Πολυώνυμό μας ως
όπου φιξάροντας τα
λαμβάνουμε ότι το παραπάνω πολυώνυμο του
έχει άπειρες ρίζες/είναι το μηδενικό.
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επαγωγική υπόθεση).
και
είναι συμμετρικοί.
θα ήταν
οπότε δεν θα είχαμε ότι
. Πάρε για παράδειγμα
και
και
o μηδενικός πίνακας.Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι δεν περιορίζεται μόνο σε τετραγωνικές μορφές. Βασικά δεν χρειάζεται να ισχύει η ισότητα για όλους του ακεραίους αλλά για ένα αρκετά μεγάλο, που εξαρτάται από το βαθμό του πολυωνύμου, υποσύνολο τουmin## έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 22, 2020 12:25 amΧάνω κάτι ή δεν περιορίζεται σε quadratic forms;
Ισχύει νομίζω για τυχαία πολυώνυμαμεταβλητών.
Η απόδειξη σχετικά απλή με επαγωγή (γιατο Θεμελιώδες Θεώρημα της Άλγεβρας,και από κει και πέρα γράφουμε το Πολυώνυμό μας ως
όπου φιξάροντας τα
Έτσι κάθε συντελεστής είναι μηδέν,οπότε μεταβάλλοντας ταμπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επαγωγική υπόθεση).
*Μάλιστα και το "για κάθε ακέραιο" βελτιώνεται.
. Είναι γνωστό ως Combinatorial Nullstellensatz (δες εδώ).Και που χρησιμοποιούμε με το Combinatorial Nullstellensatz ότι οι πίνακες είναι συμμετρικοί;bouzoukman έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 22, 2020 4:21 amΘα συμφωνήσω κι εγώ ότι δεν περιορίζεται μόνο σε τετραγωνικές μορφές. Βασικά δεν χρειάζεται να ισχύει η ισότητα για όλους του ακεραίους αλλά για ένα αρκετά μεγάλο, που εξαρτάται από το βαθμό του πολυωνύμου, υποσύνολο τουmin## έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 22, 2020 12:25 amΧάνω κάτι ή δεν περιορίζεται σε quadratic forms;
Η απόδειξη σχετικά απλή με επαγωγή (γιατο Θεμελιώδες Θεώρημα της Άλγεβρας,και από κει και πέρα γράφουμε το Πολυώνυμό μας ως
όπου φιξάροντας τα
Έτσι κάθε συντελεστής είναι μηδέν,οπότε μεταβάλλοντας ταμπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επαγωγική υπόθεση).
*Μάλιστα και το "για κάθε ακέραιο" βελτιώνεται.. Είναι γνωστό ως Combinatorial Nullstellensatz (δες εδώ).
) ισότητα πολυωνύμων/συντελεστών.Αν οι πίνακες είναι συμμετρικοί (το παρέλειψα πλήρως παραπάνω) παίρνουμε
-αυτό που θέμε.
.
έστω
. Έστω το σύνολο
.
γράφεται ως άθροισμα δύο αριθμών από το
.Νομίζω ότι δεν ισχύει. Αν πάρουμε για
τότε
και το σύνολο
είναι το:
, αφού το μέγιστο άθροισμα που μπορούμε να πάρουμε είναι
, αλλά ούτε και ως άθροισμα δύο στοιχείων του
, αφού θα έπρεπε να ήταν πολλαπλάσιο του
.
:
, δεν μπορούμε να το γράψουμε ως άθροισμα ενός στοιχείου του
και ενός του
.
και
μη αρνητικοί ακέραιοι ώστε
. Έστω ότι ο
είναι άθροισμα τριών τετραγώνων.
είναι άθροισμα 6 μη αρνητικών κύβων.
καθώς
.
. Η συνάρτηση
είναι το πλήθος των πρώτων διαιρετών του
.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις μία τετραγωνική μορφή αλλά ισχύει γενικότερα για οποιοδήποτε πολυώνυμο πολλών μεταβλητών. Δηλαδή ανstranger έγραψε: ↑Δευ Μαρ 23, 2020 10:12 pmΚαι που χρησιμοποιούμε με το Combinatorial Nullstellensatz ότι οι πίνακες είναι συμμετρικοί;bouzoukman έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 22, 2020 4:21 amΘα συμφωνήσω κι εγώ ότι δεν περιορίζεται μόνο σε τετραγωνικές μορφές. Βασικά δεν χρειάζεται να ισχύει η ισότητα για όλους του ακεραίους αλλά για ένα αρκετά μεγάλο, που εξαρτάται από το βαθμό του πολυωνύμου, υποσύνολο τουmin## έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 22, 2020 12:25 amΧάνω κάτι ή δεν περιορίζεται σε quadratic forms;
όπου φιξάροντας τα
*Μάλιστα και το "για κάθε ακέραιο" βελτιώνεται.. Είναι γνωστό ως Combinatorial Nullstellensatz (δες εδώ).
Αν οι πίνακες δεν είναι συμμετρικοί τότε το συμπέρασμα δεν ισχύει όπως έγραψα στα παραπάνω.
και
για κάθε
τότε έχουμε ότι
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης