gbaloglou έγραψε: ↑Τρί Μαρ 21, 2023 12:41 pm
Μία σημαντική στιγμή για τον κόσμο των ψηφιδώσεων*: μία απεριοδική ψηφίδωση του επιπέδου που χρησιμοποιεί μία και μόνη ψηφίδα (μονοψηφίδα, monotile) -- ένα μη κυρτό πολύγωνο 13 ακμών που οι 4 συγγραφείς αποκαλούν "καπέλο" (hat) -- υπάρχει από χθες
εδώ!
[Ως τώρα είχαμε -- κατά βάσιν -- τις απεριοδικές ψηφιδώσεις του Penrose με ΔΥΟ ψηφίδες, πχ βέλη & χαρταετούς (
darts & kites). (Υπενθύμιση: μία ψηφίδωση καλείται απεριοδική όταν δεν είναι δυνατόν να προκύψει περιοδική ψηφίδωση χρησιμοποιώντας τις ψηφίδες της -- μία λεπτομέρεια που αγνοούσα σε
συζήτηση (άσχετη με το παρόν επίτευγμα) με τον πρώτo εκ των συγγραφέων και άλλους προ 22 μηνών ... καθότι το πεδίο μου είναι οι περιοδικές ψηφιδώσεις, ακριβέστερα οι
17 ειρμοί 
)]
Για αυτόν τον πρώτο εκ των συγγραφέων, David Smith, έναν 64χρονο συνταξιούχο τυπογράφο που αυτοαποκαλείται "γανωματής σχημάτων" (tinkerer of shapes) θα ακούσετε πολλά, εγώ σας στέλνω την
ιστοσελίδα του, την οποία ουδόλως προβάλλει (ούτε καν ως υπογραφή), και στην οποία γράφει φυσικά και για την τελευταία του ανακάλυψη -- ναι, δικό του είναι το 'καπέλο', οι υπόλοιποι τρεις συγγραφείς το στήριξαν μαθηματικώς! (Ψάχνοντας στην αλληλογραφία μου για την εν λόγω ιστοσελίδα ... διαπίστωσα ότι έχω επικοινωνήσει και προσωπικά με τον "γανωματή" (πριν δυο χρόνια ακριβώς), και όχι μόνον δημόσια στην Tiling List.)
Απόψε στις 1 το βράδυ δική μας ώρα (6μμ ώρα Νέας Υόρκης, 6 pm EDT 3/29/2023 -- 1 πμ 30-3-2023 ώρα Ελλάδος) θα υπάρξει διαδικτυακή συνέντευξη των συγγραφέων -- και των τεσσάρων, ελπίζω

-- στο 'Μουσείο των Μαθηματικών' (Museum of Mathematics, MoMath), εγγραφείτε στο
https://momath.org/civicrm/?page=CiviCR ... er&id=9242 . (Δωρεάν είναι, άσχετα αν εγώ μέσα στον ενθουσιασμό μου -- ακόμη και που υπάρχει τέτοιο 'μουσείο' -- τους έστειλα και τα 25 δολάρια προαιρετικής ενίσχυσης που προτείνουν

)
Αν δεν σας βολεύει η αποψινή συνέντευξη -- δεν ξέρω αν θα παραμείνει στο διαδίκτυο μετά την μετάδοση της, το θεωρώ πιθανότατο -- μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό
βίντεο (δεν το παρακολούθησα ακόμη) του Μουσείου των Μαθηματικών.