Διάκριση στον Ιωάννη Τσούλο από το MDPI

Συντονιστής: spyros

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Διάκριση στον Ιωάννη Τσούλο από το MDPI

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Μαρ 20, 2026 8:55 am

Για να μην περάσει απαρατήρητο, ο Ιωάνης Τσούλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έλαβε διάκριση από το Multidisciplinary Digital Publishing Institute, γνωστό ως MDPI.

Μία από τις δραστηριότητες του MDPI είναι η έκδοση μεγάλου αριθμού Open Access περιοδικών (περιοδικά ανοικτής πρόσβασης). Πρόκειται για εκδόσεις οι οποίες διατίθενται δωρεάν στην επιστημονική κοινότητα αλλά (πλην εξαιρέσεων) πληρώνει ο συγγραφέας για να δημοσιευτεί μία εργασία του. Η διαδικασία αυτή είναι ο λόγος που μερίδα της επιστημονικής κοινότητας απορρίπτουν τα Open Access περιοδικά ως μη έγκυρα, αν και αρκετά από αυτά περνούν από κριτή τις προς δημοσίευση εργασίες. Δυστυχώς συχνά, λένε πολλοί, με συνοπτικές διαδικασίες. Το βέβαιο είναι ότι τα καλά Open Access περιοδικά έχουν εξαιρετικό υλικό αλλά είναι συχνότατες οι περιπτώσεις τέτοιων περιοδικών με "σαβούρα".

Ο Ιωάννης Τσούλος έλαβε το Mathematics Editor of Distinction Award το 2025. Ενδιαφέρουσα διάκριση.

Λίγα λόγια για το Mathematics Editor of Distinction Award

εδώ

Στον ελληνικό τύπο (στον οποίο βλέπει κανείς, συχνά, δόση υπερβολής σε τέτοια θέματα) η είδηση δημοσιεύτηκε π.χ.

εδώ

Λέξεις Κλειδιά:
mick7

Re: Διάκριση στον Ιωάννη Τσούλο από το MDPI

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mick7 » Παρ Μαρ 20, 2026 3:19 pm

Γιατί να γεμίζει σαβούρα, αν υπάρχει κάποια λειτουργική διαδικασία peer review;
Και λέω «λειτουργική», διότι έχω δει διάστημα από την υποβολή μέχρι τη δημοσίευση να φτάνει ακόμη και τα 5 χρόνια…!!!
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Παρ Μαρ 20, 2026 8:55 am
αλλά είναι συχνότατες οι περιπτώσεις τέτοιων περιοδικών με "σαβούρα".

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Διάκριση στον Ιωάννη Τσούλο από το MDPI

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Μαρ 20, 2026 4:02 pm

mick7 έγραψε:
Παρ Μαρ 20, 2026 3:19 pm
Γιατί να γεμίζει σαβούρα, αν υπάρχει κάποια λειτουργική διαδικασία peer review;
Και λέω «λειτουργική», διότι έχω δει διάστημα από την υποβολή μέχρι τη δημοσίευση να φτάνει ακόμη και τα 5 χρόνια…!!!
Το διάστημα 5 χρόνια δεν είναι από Open Access περιοδικά, αλλά τα παραδοσιακά. Αντιθέτως υπάρχουν κάμποσα Open Access περιοδικά που υπόσχονται ότι θα ολοκληρώσουν διαδικασία αξιολόγησης (peer review) σε μία έως τρεις εβδομάδες. Ο ίδιος ήμουν κριτής σε ένα Open Access περοδικό όπου ο Chief Editor με πίεζε να ολοκληρώσω την κρίση μου σε μία εβδομάδα. Με άλλα λόγια, συχνά βλέπουμε μια έκπτωση της ποιότητας στα Open Access.

Στα παραδοσιακά περιοδικά, τουλάχιστον στα πρώτης γραμμής, η διαδικασία συχνά παίρνει έναν χρόνο, το λιγότερο. Ο ίδιος κάποτε έστειλα σε κρυφαίο ερευνητικό περιοδικό μια εργασία μου την οποία την κράτησαν τρία χρόνια μέχρι το πόρισμά τους. Και το χάρηκα όταν έγινε δεκτή, γιατί ξέρω ότι οι κριτές για τις εκδόσεις τους είναι Μαθηματικοί της πρώτης γραμμής.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης