Προετοιμασία μαθηματικών διαγωνισμων.
Συντονιστής: spyros
-
michalis.k
Προετοιμασία μαθηματικών διαγωνισμων.
Είμαι μαθητής Γ λυκείου όπου δεν έχω ασχοληθεί εντατικά προηγουμένως με διαγωνισμούς. Διαβάζω τα παστ πειπερσ κατανοώντας την λύση τους αλλά δεν νομίζω να με βοηθάνε. Θα ήθελα κάποιος να με κατευθύνει σε μεθοδολογίες και ασκήσεις.
Λέξεις Κλειδιά:
-
AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ
- Επιμελητής
Re: Προετοιμασία μαθηματικών διαγωνισμων.
Εάν μιλάς για τον Θαλή που θα διεξαχθεί την Παρασκευή δεν θα προσδώσει παρά ελάχιστα μία προετοιμασία λίγων ημερών. Εκείνο που μετράει είναι η ενασχόληση σου με απαιτητικά θέματα τα χρόνια που πέρασα. Και μιλάμε κατά πρώτο για τα σχολικά μαθηματικά. Γεωμετρία πρώτιστα και Άλγεβρα-Τριγωνομετρία κατά δεύτερο πάντα στα πιο σύνθετα θέματα. Η Θεωρία Αριθμών είναι και αυτή βασικό πεδίο και μία γεύση παίρνει κανείς από το βιβλίο Προσανατολισμού της Β Λυκείου. Το να μελετάει κανείς βιβλία και σημειώσεις με λυμένες ασκήσεις δεν αρκεί σίγουρα. Και αυτό ισχύει γενικότερα για την μελέτη των μαθηματικών. Τα παλαιότερα θέματα διαγωνισμών μας δίνουν αφορμές να μελετήσουμε την σχετική θεωρία.michalis.k έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 03, 2025 9:07 pmΕίμαι μαθητής Γ λυκείου όπου δεν έχω ασχοληθεί εντατικά προηγουμένως με διαγωνισμούς. Διαβάζω τα παστ πειπερσ κατανοώντας την λύση τους αλλά δεν νομίζω να με βοηθάνε. Θα ήθελα κάποιος να με κατευθύνει σε μεθοδολογίες και ασκήσεις.
Σου συστήνω να δοκιμάσεις την τύχη σου στον Θαλή και ανάλογα με το μαθηματικό υπόβαθρο που έχεις θα μπορούσες να πας παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση πάντως αν πραγματικά σου αρέσει ξεκίνα να ασχολείσαι. Υπάρχει, και φαντάζομαι γνωρίζεις κάτι, αρκετή βιβλιογραφία Ελληνική και ξενόγλωσση.
Σε άλλες δημοσιεύσεις εδώ στο mathematica θα βρείς πολλές σχετικές προτάσεις.
Καλή συνέχεια.
-
michalis.k
Γνωρίζω πως η προετοιμασία μέχρι τον Θαλή δεν θα αποβεί σε πολλά άλλα γενικά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δεν είχα θέμα , τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, στην πρόκριση σε αυτή καθώς λίγο πολύ απευθύνεται σε έναν μέσο μαθητή. Αυτό που ψάχνω είναι για την προετοιμασία των επόμενων φάσεων.
Έχεις τα δύο βιβλία «Διαγωνισμοί στα μαθηματικά Β' και Γ' Λυκείου»; Ένα μπλε και ένα πράσινο.michalis.k έγραψε: ↑Τρί Νοέμ 04, 2025 1:46 pmΓνωρίζω πως η προετοιμασία μέχρι τον Θαλή δεν θα αποβεί σε πολλά άλλα γενικά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δεν είχα θέμα , τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, στην πρόκριση σε αυτή καθώς λίγο πολύ απευθύνεται σε έναν μέσο μαθητή. Αυτό που ψάχνω είναι για την προετοιμασία των επόμενων φάσεων.
Προσωπικά τα συστήνω για όποιον θέλει να προετοιμαστεί για Θαλή, Ευκλείδη, Αρχιμήδη, γιατί με βοήθησαν αρκετά όταν ήμουν πρώτη λυκείου να ενταχθώ στο κλίμα των seniors. Μέχρι τον τότε προκριματικό ήταν όλη η μαθηματική βιβλιογραφία που είχα και μπορώ να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένος, καθώς περιέχουν παλαιότερα θέματα από όλους τους διαγωνισμούς και επιπλέον θέματα για να δεις που κάποιες φορές ξεπερνούν και το επίπεδο του Αρχιμήδη (καθώς αυτά τα βιβλία είναι κατάλληα και για προετιμασία για τον προκριματικό). Πολύ βασικό βέβαια είναι πως είναι καθαρογραμμένα γιατί τότε απολαμβάνεις να τα διαβάζεις και τα καταλαβαίνεις καλύτερα.
Υπάρχει βέβαια άπειρη βιβλιογραφία τόσο ελληνική όσο και μη για ολυμπιάδες, απλά κάνω μία πρόταση με βάση την προσωπική μου εμπειρία. Σου εύχομαι επιτυχία στην πρώτα φάση και ελπίζω να μπορέσεις παρά την προετοιμασία για πανελλήνιες να ασχοληθείς με τους διαγωνισμούς για να πετύχεις αυτό που έχεις θέσει ως στόχο!
«Ο μορφωμένος διαφέρει από τον αμόρφωτο, όπως ο ζωντανός από τον νεκρό.» Αριστοτέλης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες