Μιχαήλ Ρασσιάς, ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συζήτηαη

Συντονιστής: spyros

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 17469
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Μιχαήλ Ρασσιάς, ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συζήτηαη

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Οκτ 26, 2025 8:03 am

Ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συζήτηση του Μιχαήλ Ρασσιά

εδώ

Μιλάει κυρίως για τον Νομπελίστα John Nash και για την ομορφιά των Μαθηματικών. Η συζήτηση (42 λεπτών) είναι σε χαλαρό ύφος αλλά ελκυστική. Την χάρηκα ιδιαίτερα. Περιέχει

α) Περιγραφή της συνεργασίας του Μ. Ρασσιά με τον Nash, με τον οποίο μοιράστηκε καθημερινές συζητήσεις, περιπάτους στο Πρίνστον και δημιουργικές στιγμές που οδήγησαν στο κοινό τους βιβλίο, «Ανοιχτά Προβλήματα στα Μαθηματικά».

β) Περιγράφει τον Nash ως εκπληκτικά απλό, γλυκό και ταπεινό, παρά την μεγαλοφυΐα του. Αποδίδει αυτήν την ταπεινότητα στις δύσκολες προσωπικές μάχες που ξεπέρασε ο Nash, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας. Τονίζει ότι το σημαντικότερο έργο του Nash ήταν στα Καθαρά Μαθηματικά (για τα οποία αργότερα τιμήθηκε με το Βραβείο Abel) και ότι η μέθοδός του για την επίλυση προβλημάτων περιλάμβανε την προσέγγισή τους από μια εντελώς διαφορετική, υψηλού επιπέδου οπτική.

γ) Επίσης, μετά από μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό σε κορυφαία Πανεπιστήμια, ο Μ. Ρασσιάς επέστρεψε στην Ελλάδα ως καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Αναφέρει ότι, ενώ η Ελλάδα διαθέτει τρομερό επιστημονικό ταλέντο, αυτό συχνά «καταδυναστεύεται» από οργανωτικά ζητήματα στα ιδρύματά της.

δ) Δίνει συμβουλές προς τη Νεολαία: Η βασική του συμβουλή στους νέους είναι να βάζουν σχεδόν ουτοπικούς, εξαιρετικά υψηλούς στόχους («το όριο δεν είναι ούτε ο ουρανός») και να επικεντρωθούν στην απόκτηση πραγματικής αξίας στον τομέα τους, ανεξάρτητα από τα οφέλη.



Λέξεις Κλειδιά:
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες