ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Συντονιστής: spyros

Panagiotis Malaouras

ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panagiotis Malaouras » Δευ Απρ 03, 2023 1:46 pm

Καλησπέρα σας αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη του ξεχωριστού ιστότοπου mathematica.gr !!!

Είμαι νέο μέλος, πρόκειται για την πρώτη μου ανάρτηση. Αν κάτι δεν κάνω καλά συγχωρέστε με και δώστε ου οδηγίες.

Θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα. Δεν έχω ξανασχοληθεί ποτέ με διαγωνισμούς και θα ήθελα να μάθω για αυτούς. Αρχικά θα ήθελα να δω του δημοτικού και γυμνασίου (Το λύκειο και οι ολυμπιάδες αργότερα...) . Ζητάω από εσάς, που σίγουρα είστε πιο έμπειροι, να μου δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες:
1) Ποιοι διαγωνισμοί υπάρχουν σε Πανελλήνιο επίπεδο σε δημοτικό και γυμνάσιο; Πως λέγονται; Κάθε πότε γίνεται ο καθένας; Που μπορώ να βρω όλα τα παλιά θέματα (αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο) ; Τι βιβλία μου προτείνετε;
2) Υπάρχουν διεθνείς διαγωνισμοί όπως ολυμπιάδες, βαλκανιάδες ή κάτι άλλο για δημοτικό και γυμνάσιο; Έχω ακουστά τον διαγωνισμό Καγκουρό που μου φαίνεται είναι στην οργανωτική επιτροπή ο μεγάλος καθηγητής και μέλος του mathematica Μιχάλης Λάμπρου. Αν υπάρχουν λοιπόν τέτοιο διαγωνισμοί θα ήθελα να μάθω τα ίδια με αυτά που ζητάω για τους πανελλήνιους.

Ελπίζω να μην σας κούρασα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Λέξεις Κλειδιά:
Τσιαλας Νικολαος

Re: ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Δευ Απρ 03, 2023 2:30 pm

Καλησπέρα και καλωσήρθατε στην παρέα μας! Για το δημοτικό υπάρχει ο διαγωνισμός "Καγκουρό" καθώς και οι 2 διαγωνισμοί της Ε.Μ.Ε "Μικρός Ευκλείδης" και "Πυθαγόρας". Στην σελίδα του ΚΑΓΚΟΥΡΟ μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά θέματα 2 παλαιότερων χρονιών. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε θέματα άλλων ετών θα πρέπει να αγοράσετε τα αντίστοιχα βιβλία αφού έρθετε σε συννενώηση με τον κύριο Λάμπρου, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Θέματα του Μικρού Ευκλείδη όπως και άλλων διαγωνισμών μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα στην παρακάτω σελίδα:

https://mathher.gr/n/arxeio-thematon

Για τον Πυθαγόρα δεν γνωρίζω πώς μπορείτε να βρείτε θέματα παλαιώτερων ετών.
Ο διαγωνισμός του Καγκουρό καθώς και του Πυθαγόρα είναι για μαθητές από Β' Δημοτικού και μετά ενώ ο Μικρός Ευκλείδης για μαθητές Πέμπτης και Έκτης.

Για το γυμνάσιο πια, συνεχίζει να υπάρχει ο διαγωνισμός του Καγκουρό και ξεκινάνε και οι διαγωνισμοί της Ε.Μ.Ε από τους οποίους επιλέγεται η εθνική ομάδα μαθηματικών. Με την σειρά έχουμε τους Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Προκριματικός. Η εθνική ομάδα γυμνασίου διαγωνίζεται στην Βαλκανιάδα. Υπάρχει και ένας παγκόσμιος διαγωνισμός μαθηματικών ο IMC στον οποίο όμως δεν συμμετέχουμε.

Για τις ημερομηνίες ( στο περίπου ) διεξαγωγής τους, αρκεί να κοιτάξετε την ημερομηνία πάνω σε παλιότερα θέματα.
Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα παιδί για να καταφέρει υψηλές εποδόσεις στο γυμνάσιο, πρέπει πρώτα να κατανοήσει πλήρως για αρχή την σχολική ύλη μέχρι και της Α΄ Λυκείου καθώς και την Γεωμετρία, τα πολυώνυμα και την θεωρία αριθμών από τα αντίστοιχα βιβλία της Β' Λυκείου. Στην συνέχεια μπορεί να αρχίσει να ψάχνει βιβλία που η αλήθεια είναι πάρα πολλά! Καλή αρχή εύχομαι :D

Panagiotis Malaouras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panagiotis Malaouras » Δευ Απρ 03, 2023 2:48 pm

Αγαπητέ συνάδελφε Νίκο, καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου.

Οπότε αν κατάλαβα σωστά έχουμε και λέμε:

1) Για το δημοτικό υπάρχουν 3 διαγωνισμοί το "Καγκουρό", που είναι διεθνής διαγωνισμός, καθώς και ο "Μικρός Ευκλείδης" και ο "Πυθαγόρας" της ΕΜΕ.

2) Για το γυμνάσιο υπάρχουν 7 διαγωνισμοί και συμμετέχουμε στους 6. Πρόκειται για τον "Καγκουρό", ο οποίος είναι ανεξάρτητος εθνικών ομάδων κλπ και στην συνέχεια έχουμε με την σειρά "Θαλή", "Ευκλείδη", "Αρχιμήδη", "Προκριματικό" και "Βαλκανιάδα" .

Αν τα λέω σωστά τα παραπάνω θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα. Μου είπες την προσωπική σου άποψη για την ύλη του Γυμνασίου, που σίγουρα θα είναι και σωστή. Από εκεί και πέρα υπάρχει κάπου επίσημα ή ύλη στην οποία διαγωνίζονται τα παιδιά; Δηλαδή τι πρέπει να γνωρίζουν από θεωρία. Μιλάω και για Δημοτικό και για Γυμνάσιο στους αντίστοιχους διαγωνισμούς που προαναφέραμε.

Henri van Aubel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Henri van Aubel » Δευ Απρ 03, 2023 3:22 pm

Panagiotis Malaouras έγραψε:
Δευ Απρ 03, 2023 2:48 pm
Αγαπητέ συνάδελφε Νίκο, καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου.

Οπότε αν κατάλαβα σωστά έχουμε και λέμε:

1) Για το δημοτικό υπάρχουν 3 διαγωνισμοί το "Καγκουρό", που είναι διεθνής διαγωνισμός, καθώς και ο "Μικρός Ευκλείδης" και ο "Πυθαγόρας" της ΕΜΕ.

2) Για το γυμνάσιο υπάρχουν 7 διαγωνισμοί και συμμετέχουμε στους 6. Πρόκειται για τον "Καγκουρό", ο οποίος είναι ανεξάρτητος εθνικών ομάδων κλπ και στην συνέχεια έχουμε με την σειρά "Θαλή", "Ευκλείδη", "Αρχιμήδη", "Προκριματικό" και "Βαλκανιάδα" .

Αν τα λέω σωστά τα παραπάνω θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα. Μου είπες την προσωπική σου άποψη για την ύλη του Γυμνασίου, που σίγουρα θα είναι και σωστή. Από εκεί και πέρα υπάρχει κάπου επίσημα ή ύλη στην οποία διαγωνίζονται τα παιδιά; Δηλαδή τι πρέπει να γνωρίζουν από θεωρία. Μιλάω και για Δημοτικό και για Γυμνάσιο στους αντίστοιχους διαγωνισμούς που προαναφέραμε.
Καλησπέρα συνάδελφε! :) Για το Γυμνάσιο: Για τον Θαλή, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την σχολική ύλη. Τα θέματα του Θαλή κατά την άποψή μου είναι απλά για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο μαθητή , αλλά αρκετά ζόρικα για την συντριπτική πλειονότητα των μαθητών.
Τα θέματα του Ευκλείδη είναι πάνω-κάτω τα ίδια με του Θαλή , λίγο πιο ''τσιμπημένα'', αλλά δεν είναι ικανά να δυσκολέψουν έναν μαθητή, ο οποίος είναι μεγάλο μυαλό.
Τα θέματα του Αρχιμήδη απευθύνονται σε χαρισματικούς μαθητές και είναι ικανά (κάποια, κυρίως συνδυαστική) να δυσκολέψουν ακόμα και έναν μαθηματικό! Η γεωμετρία είναι κατά τη γνώμη μου απλή (Ομοκυκλικότητες, εφαπτομένη σε περιγεγραμμένο κύκλο τριγώνου, συνευθειακότητες, παραλληλίες ...κ.λπ ). Δηλαδή, ένα μεγάλο μυαλό στη γεωμετρία (μαθητής), τα έχει για πλάκα τα θέματα γεωμετρίας του Αρχιμήδη. Η θεωρία αριθμών , η άλγεβρα και η συνδυαστική είναι επίσης κομμάτια του Αρχιμήδη.
Τα θέματα του Προκριματικού και των Βαλκανιάδων βασίζονται σε λίγο πιο προχωρημένη ύλη σε σύγκριση με τον Αρχιμήδη, όσον αφορά τη Θεωρία αριθμών και τη συνδυαστική. Για παράδειγμα, πρέπει από το Γυμνάσιο να ξέρεις το μικρό θεώρημα του Fermat...κ.λ.π
Όσον αφορά το δημοτικό, τα θέματα είναι απλά για έναν ώριμο ενήλικα μη μαθηματικό, αλλά δύσκολα για τα πολύ μικρά παιδάκια.
Ελπίζω να σε κάλυψα. Για οποιαδήποτε απορία, με ρωτάς. ;)

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Δευ Απρ 03, 2023 3:27 pm

Για το δημοτικό πρέπει απλά να ξέρουν όλη την ύλη τέλεια! Για τους διαγωνισμούς του Γυμνασίου πρέπει σαν βάση να ξέρουν ότι μπορούν περισσότερο με βάση πάντα την σχολική ύλη όπως έγραψα στο προηγούμενο ποστ. Γενικά για τις φάσεις του Αρχιμήδη, του Προκριματικού, καθώς και για τις διεθνείς Ολυμπιάδες ουσιαστικά δεν υπάρχει ύλη!

Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Δευ Απρ 03, 2023 5:05 pm

Henri van Aubel έγραψε:
Δευ Απρ 03, 2023 3:22 pm
Καλησπέρα συνάδελφε! :) Για το Γυμνάσιο: Για τον Θαλή, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την σχολική ύλη. Τα θέματα του Θαλή κατά την άποψή μου είναι απλά για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο μαθητή , αλλά αρκετά ζόρικα για την συντριπτική πλειονότητα των μαθητών.
Τα θέματα του Ευκλείδη είναι πάνω-κάτω τα ίδια με του Θαλή , λίγο πιο ''τσιμπημένα'', αλλά δεν είναι ικανά να δυσκολέψουν έναν μαθητή, ο οποίος είναι μεγάλο μυαλό.
Τα θέματα του Αρχιμήδη απευθύνονται σε χαρισματικούς μαθητές και είναι ικανά (κάποια, κυρίως συνδυαστική) να δυσκολέψουν ακόμα και έναν μαθηματικό!

Προσωπική άποψη, δεδομένου ότι παρακολουθούν μαθητές και γονείς το :logo: , χαρακτηρισμοί όπως τα θέματα, είναι απλά, γελοία για μυαλό κτλ. δεν προσφέρουν κάτι εποικοδομητικό. Ούτε μετρήσιμα είναι, ούτε παράγοντας να προσελκύσουν μαθητές στους διαγωνισμούς.
Henri van Aubel έγραψε:
Η γεωμετρία είναι κατά τη γνώμη μου απλή (Ομοκυκλικότητες, εφαπτομένη σε περιγεγραμμένο κύκλο τριγώνου, συνευθειακότητες, παραλληλίες ...κ.λπ ). Δηλαδή, ένα μεγάλο μυαλό στη γεωμετρία (μαθητής), τα έχει για πλάκα τα θέματα γεωμετρίας του Αρχιμήδη.
Δε ξέρω που ακριβώς στηρίζεται αυτό... στον πρόσφατο "Αρχιμίδη" στα αποτελέσματα επιλογής για την Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα(πρώτοι 35 αν μέτρησα καλά) το ποσοστό των βαθμών που πάρθηκαν από τους μαθητές (σε σύνολο 5χ35=175 βαθμών) ήταν 44.86% για το πρόβλημα 3 (γεωμετρία) και 33.71% για το πρόβλημα 4 (συνδυαστική). Δεδομένου και της θέσης του θα έλεγα ότι η γεωμετρία δυσκόλεψε εξίσου τους μαθητές.
Henri van Aubel έγραψε:
Για παράδειγμα, πρέπει από το Γυμνάσιο να ξέρεις το μικρό θεώρημα του Fermat...κ.λ.π
Το πρέπει είναι λίγο παραπλανητικό νομίζω, καλώς αν το ξέρει κάποιος, αλλά αν ένα πρόβλημα του γυμνασίου στηρίζεται, ή λύνεται εύκολα, με απλή γνώση του θεωρήματος Φεφρμάτ, τότε είναι ένα κακό πρόβλημα. Συνήθως τέτοια προβλήματα αποφεύγονται και θα υπάρχει λύση χωρίς την χρήση τέτοιων θεωρήματων.

Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Δευ Απρ 03, 2023 5:12 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Δευ Απρ 03, 2023 3:27 pm
Για το δημοτικό πρέπει απλά να ξέρουν όλη την ύλη τέλεια!
Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, στο δημοτικό θα έλεγα δε χρειάζονται να ξέρουν τίποτα τέλεια, απλά να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.

Panagiotis Malaouras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panagiotis Malaouras » Τρί Απρ 04, 2023 1:58 pm

Καλησπέρα συνάδελφοι και σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! :clap:

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής όσων αφορά τα γυμνάσια. Αν προετοιμάσω έναν μαθητή γυμνασίου για για διαγωνισμούς, τι πρέπει να του δείξω από θεωρία; Τι πρέπει να γνωρίζει και τι μπορεί να χρησιμοποιήσει;

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Τρί Απρ 04, 2023 3:11 pm

Τρί Απρ 04, 2023 1:58 pm

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής όσων αφορά τα γυμνάσια. Αν προετοιμάσω έναν μαθητή γυμνασίου για για διαγωνισμούς, τι πρέπει να του δείξω από θεωρία; Τι πρέπει να γνωρίζει και τι μπορεί να χρησιμοποιήσει;
Καλησπέρα και πάλι! Σε γενικές γραμμές κάθε διαγωνιζόμενο παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε θεώρημα! Στην πράξη όμως δύσκολα θα ζητηθεί κάτι πολύ παράξενο... Από εκεί και πέρα μην σας ανγχώνει αυτό. Προχωρώντας μέσα από την διαδικασία και βρίσκοντας βιβλία και ασκήσεις θα καταλάβετε,και εσείς αλλά και το παιδί από μόνο του, τι "χρειάζεται"... Για μένα προσωπικά όσο και "τρομακτικά" αν ακούγονται όλα αυτά, άλλο τόσο "απλά" φαίνονται με το πέρας του χρόνου!

Panagiotis Malaouras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panagiotis Malaouras » Τρί Απρ 04, 2023 4:54 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Τρί Απρ 04, 2023 3:11 pm
Τρί Απρ 04, 2023 1:58 pm

Καλησπέρα και πάλι! Σε γενικές γραμμές κάθε διαγωνιζόμενο παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε θεώρημα! Στην πράξη όμως δύσκολα θα ζητηθεί κάτι πολύ παράξενο... Από εκεί και πέρα μην σας ανγχώνει αυτό. Προχωρώντας μέσα από την διαδικασία και βρίσκοντας βιβλία και ασκήσεις θα καταλάβετε,και εσείς αλλά και το παιδί από μόνο του, τι "χρειάζεται"... Για μένα προσωπικά όσο και "τρομακτικά" αν ακούγονται όλα αυτά, άλλο τόσο "απλά" φαίνονται με το πέρας του χρόνου!
Αγαπητέ Νίκο σε ευχαριστώ πολύ!
Θα ήθελα να μου προτείνεις εσύ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι αντίστοιχα βιβλία. Χωρίς περιορισμό και διάκριση σε συγγραφείς, έχω σκοπό να τα προμηθευτώ όλα όσα μου πείτε. Μέχρι στιγμής τα μόνα που έχω βρει με ένα γρήγορο ψάξιμο είναι του Μπάμπη Στεργίου.
Υ.Γ. Για δημοτικό και γυμνάσιο αναφέρομαι πάντα.. το λύκειο αργότερα... :clap2:

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Τετ Απρ 05, 2023 12:15 pm

Για το δημοτικό υπάρχει το βιβλίο του κύριου Στεργίου "Μαθηματικά για διαγωνισμούς ΣΤ Δημοτικού"
Για το γυμνάσιο θα πρότεινα για αρχή το βιβλίο του κύριου Σωτήρη Λουρίδα καθώς και τα βιβλία του κύριου Στεργίου και του κύριου Μπραζιτίκου "Μαθηματικές Ολυμπιάδες" καθώς και το αντίστοιχο της Γεωμετρίας. Επίσης υπάρχει και δωρεάν το παρακάτω που είναι πολύ καλό!

https://thalescyprus.com/wp-content/upl ... r-book.pdf

Για επόμενο στάδιο θα πρότεινα τις Αλγεβρικές ανισότητες( Στεργίου ) καθώς και το "διάσημο"..."Μαθηματικές Ολυμπιάδες 2"(Στεργίου Μπραζιτίκος).
Για ακόμα πιο πέρα υπάρχουν άπειρα πια....Καλή αρχή εύχομαι :D

Panagiotis Malaouras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panagiotis Malaouras » Τετ Απρ 05, 2023 2:52 pm

Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Τετ Απρ 05, 2023 12:15 pm
Για το δημοτικό υπάρχει το βιβλίο του κύριου Στεργίου "Μαθηματικά για διαγωνισμούς ΣΤ Δημοτικού"
Για το γυμνάσιο θα πρότεινα για αρχή το βιβλίο του κύριου Σωτήρη Λουρίδα καθώς και τα βιβλία του κύριου Στεργίου και του κύριου Μπραζιτίκου "Μαθηματικές Ολυμπιάδες" καθώς και το αντίστοιχο της Γεωμετρίας. Επίσης υπάρχει και δωρεάν το παρακάτω που είναι πολύ καλό!

Για επόμενο στάδιο θα πρότεινα τις Αλγεβρικές ανισότητες( Στεργίου ) καθώς και το "διάσημο"..."Μαθηματικές Ολυμπιάδες 2"(Στεργίου Μπραζιτίκος).
Νίκο είσαι φοβερός σε ευχαριστώ θερμά!!!
Θα τα τιμήσω όλα... Για το Καγκουρό μου είχες προτείνει παραπάνω τα αντίστοιχα βιβλία του Μιχάλη Λάμπρου σωστά;;

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Τετ Απρ 05, 2023 2:59 pm

Τετ Απρ 05, 2023 2:52 pm
Τσιαλας Νικολαος έγραψε:
Τετ Απρ 05, 2023 12:15 pm

Νίκο είσαι φοβερός σε ευχαριστώ θερμά!!!
Θα τα τιμήσω όλα... Για το Καγκουρό μου είχες προτείνει παραπάνω τα αντίστοιχα βιβλία του Μιχάλη Λάμπρου σωστά;;
Ναι! Εποκοινωνήστε με τον κύριο Μιχάλη έιτε μέσω της σελίδας του Καγκουρό είτε μέσω του mathematica.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Απρ 05, 2023 7:53 pm

Τετ Απρ 05, 2023 2:52 pm
... Για το Καγκουρό μου είχες προτείνει...
Βλέπε εδώ.

Μπορείς να κατεβάσεις α) τα περσινά θέματα όλων των τάξεων, και πλήρεις λύσεις, β) δύο βιβλία 112 σελίδων με τα θέματα με πλήρεις λύσεις (και άλλα μικροαρθράκια) δύο παλαιότερων ετών.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Ο φετινός διαγωνισμός Καγκουρό έγινε πριν από λίγες ημέρες. Γι' αυτό ετούτο τον καιρό γράφω λίγα ποστ στο φόρουμ μια και περνώ "άπειρες ώρες" στα οργανωτικά του Καγκουρό. Π.χ. μόλις έστειλα 1,5 τόνο υλικό στα Κέντρα Εξέτασης, και ετοιμάζομαι για άλλους 4,5 τόνους μετά το Πάσχα. Και όλα αυτά απολύτως μόνος εκτός από την βαθειά στήριξη και απίστευτη βοήθεια της ακούραστης γυναίκας μου. Το ότι με ανέχεται, καταλαβαίνεις ότι είναι ηρωίδα...

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης