Προετοιμασία για τον Θαλή β Λυκείου

Συντονιστής: spyros

GiwrgosAlex30

Προετοιμασία για τον Θαλή β Λυκείου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GiwrgosAlex30 » Κυρ Οκτ 09, 2022 3:17 pm

Καλησπέρα σας!
Γνωρίζω ότι το περιεχόμενο της ανάρτησης μου είναι παρόμοιο με προηγούμενες, όμως έχω κάποιες ειδικότερες ερωτήσεις. Είμαι μαθητής β λυκείου και θα ήθελα να συμμετάσχω στο ετήσιο διαγωνισμό του Θαλη. Τα μαθηματικά σαν μάθημα τα λατρεύω όμως δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την "διαγωνιστική" πτυχή τους. Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για την προετοιμασία, όμως κάπως με πλημμυρίζουν διότι δεν γνωρίζω από που να αρχίσω. Επίσης δεν γνωρίζω ποια βιβλία αξίζει να αγοράσω στο επίπεδο μου καθώς και αρκετοί υπερσύνδεσμοι για ιστοσελίδες και τα λοιπά δεν λειτουργούν πλέον. Οπότε αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση, κάπως να με καθοδηγήσει για να αρχίσω και εγώ να ψάχνω και να διαβάζω, θα το εκτιμούσα πολύ!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Υ.Γ: Το μόνο βιβλίο που έχω σχετικά με μαθηματικά διαγωνισμών είναι το "Μαθηματικά για διαγωνισμούς" Εκδόσεις Πατάκη.

Λέξεις Κλειδιά:
Τσιαλας Νικολαος

Re: Προετοιμασία για τον Θαλή β Λυκείου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Κυρ Οκτ 09, 2022 3:44 pm

Καλησπέρα! Αν θες αγόρασε τα βιβλία των Στεργίου- Μπραζιτίκος τα οποία θεωρώ εξαιρετικά. Καλη επιτυχία.

GiwrgosAlex30

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GiwrgosAlex30 » Κυρ Οκτ 09, 2022 3:59 pm

Γεια σας!
Αρχικά σας ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση! Βρήκα δυο βιβλία από τους συγγραφείς που είπατε, τα "Μαθηματικοί Διαγωνισμοί 1" και το δεύτερο, εκδόσεις Σαββάλας. Θα χρειαστώ και τα δυο για τον Θαλή, ή το ένα θα ειναι αρκετό; Επίσης καθώς έψαχνα βρήκα και κάτι άλλα τα οποία θα σας παραθέσω.
"Αλγεβρικές Ανισότητες'
''Ο Οιδίποδας και η σφίγγα: Πώς να λύνω προβλήματα μαθηματικών διαγωνισμών και ολυμπιάδων''
Αξίζει κανένα από αυτά, ή να αγοράσω μόνο τους μαθηματικούς διαγωνισμούς;
Σας ευχαριστώ και πάλι!

Τσιαλας Νικολαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Κυρ Οκτ 09, 2022 4:05 pm

Ανάλογα με το διάβασμα σου και την όρεξη σου θα χρειάζονται όλο και περισσότερα! Αν το σηκώνουν τα οικονομικά σου πάρε και το 1 και το 2 αλλά και τις ανισότητες που είναι από τα αγαπημένα μου για αυτό το επίπεδο!

qwerty

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty » Σάβ Οκτ 22, 2022 2:35 pm

GiwrgosAlex30 έγραψε:
Κυρ Οκτ 09, 2022 3:17 pm
Καλησπέρα σας!
Γνωρίζω ότι το περιεχόμενο της ανάρτησης μου είναι παρόμοιο με προηγούμενες, όμως έχω κάποιες ειδικότερες ερωτήσεις. Είμαι μαθητής β λυκείου και θα ήθελα να συμμετάσχω στο ετήσιο διαγωνισμό του Θαλη. Τα μαθηματικά σαν μάθημα τα λατρεύω όμως δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την "διαγωνιστική" πτυχή τους. Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για την προετοιμασία, όμως κάπως με πλημμυρίζουν διότι δεν γνωρίζω από που να αρχίσω. Επίσης δεν γνωρίζω ποια βιβλία αξίζει να αγοράσω στο επίπεδο μου καθώς και αρκετοί υπερσύνδεσμοι για ιστοσελίδες και τα λοιπά δεν λειτουργούν πλέον. Οπότε αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση, κάπως να με καθοδηγήσει για να αρχίσω και εγώ να ψάχνω και να διαβάζω, θα το εκτιμούσα πολύ!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Υ.Γ: Το μόνο βιβλίο που έχω σχετικά με μαθηματικά διαγωνισμών είναι το "Μαθηματικά για διαγωνισμούς" Εκδόσεις Πατάκη.
Κατα την γνώμη μου μπορείς να προετοιμαστείς και χωρίς βιβλία. Ενας τρόπος προετοιμασίας είναι να λύνεις παλιά θέματα του διαγωνισμού στον οποίο θα συμμετάσχεις. Αν προκύψει κάποια απορία ή κενό σε θεωρία το googlρεις (είτε στα ελληνικά έιτε στα αγγλικά) και έτσι μαθαίνεις πρακτικά. Αν πάλι δε σου λύθηκε η απορία, μπορείς να την ρωτήσεις σε αυτο το forum ή στο math.stackexchange.com. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι να συζητάς τις απορίες σου με τους μαθηματικούς του σχολείου σου ή με οποιονδήποτε γνωστό σου ξέρει μαθηματικά, γιατί θα σε βοηθήσουν καλύτερα και πάρεις πολλά απο την εμπειρία που έχουν.

Στην παρούσα φάση ο Θαλής ειναι σχετικά κοντά οπότε δε ξερω αν έχει νόημα να ξεκινήσεις τώρα να διαβάζεις κάποιο σχετικό βιβλίο (κατά την γνώμη μου καλύτερο είναι η επίλυση παλαιών θεμάτων), αλλά μια χρησιμότητα που μπορούν να έχουν είναι το να ανατρέξεις στην αντίστοιχη θεωρία που σου χρειάστηκε και δε την ξέρεις, δε θυμάσαι ή χρειάζεσαι περισσοτερο εξάσκηση. Έχει νόημα όμως να μελετήσεις σχετικό βιβλίο ώστε να προετοιμάζεσαι κατά την διάρκεια της χρονιάς για τους διαγωνισμούς τις επόμενης χρονιάς ή για τις επόμενες φάσεις που θα γίνουν φέτος (μπορείς βεβαια και να τα μελετάς για δική σου εξασκηση και ευχαρίστηση ανεξάρτητα αν θα πάρεις μέρος σε διαγωνισμούς).
Οπότε για την περίπτωση που θες να μελετήσεις κάποιο σχετικό βιβλίο, το βιβλίο που έχεις (του Λουρίδα) είναι πάρα πολύ καλό (έχω μελετήσει το μεγαλύτερο μέρος του) και είναι αρκετό για επίπεδο Θαλή, Ευκλείδη και για να μη πω και λίγο Αρχιμήδη. Εναλλακτικά, ένα πολύ καλο βιβλίο (2 τόμοι) για να σε προετοιμάσει πλήρως απο Θαλη μέχρι Αρχιμήδη (για να μη πω και παραπάνω) είναι το βιβλίο:
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (τόμος Α και Β), του Στεργίου και άλλων συγγραφέων, εκδόσεις Σαββάλα

https://www.politeianet.gr/books/978960 ... mos-308182
https://www.politeianet.gr/books/978960 ... mos-308185

Το βιβλίο "Μαθηματικοί Διαγωνισμοί 1" που αναφέρθηκε πιο πάνω ίσως βοηθήσει για Αρχιμήδη, αλλά είναι προσανατολισμένο στην Βαλκανιάδα Νεων. Εγω δε θα το πρότεινα, εφόσον υπάρχουν τα παραπάνω βιβλία που ανεφερα. Το βιβλίο "Μαθηματικοί Διαγωνισμοί 2" δε κάνει σε καμία περίπτωση για Θαλή είναι πολύ πιο δύσκολο και είναι γραμμένο για προετοιμασία στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπάδα.

Εδώ θα βρείς θέματα και λύσεις των διαγωνισμών της Εμε.
και εδώ θα βρείς ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για το πώς να προετοιμάζεσαι για μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης