Γράφτηκα σε αυτό το forum/site γιατί έχω έναν μεγάλο πρόβλημα με τα Μαθηματικά.
Έχω μπει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τμήμα Αυτοματισμού, ΤΕΙ Πειραιά και όλα τα μαθήματα που έχουμε έχουν σχέση είτε άμεση είτε έμμεση με τα μαθηματικά.
Πολλά μαθήματα από αυτά χρησιμοποιούν τα ακόλουθα:
- Μετασχηματισμό Laplace
- Φουριέρ
- Μηγαδικούς
- Δυνάμεις του 2
- Πρωτοβάθμιες, Δευτεροβάθμιες, Τριτοβάθμιες Εξισώσεις
- Διαφορικές Εξισώσεις
- και πολλά διάφορα άλλα.
Το κακό είναι πως όπως ανέφερα είμαι 29 χρονών, ότι και βάσεις να έχω από γυμνάσιο τα έχω ξεχάσει τελείως, για να περάσω στην σχολή, από την ύλη των ΕΠΑΛ Μαθηματικών χρειάστηκε να μάθω 4 πράγματα όπως: εξισώσεις 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, Ολοκληρώματα - Μονοτονία Ακρότατα, Όρια συναρτήσεων, Παραγωγοί f(x) και παράγουσες.
Απλά τώρα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση όποτε συναντώ κάτι καινούργιο όπως στις διαφορετικές εξισώσεις που έκανα σημέρα συναντώ και άλλα 100 κενά, ο καθηγητής για παραδείγμα μας έλεγε ότι για να βρούμε την λύση, βλέπουμε ότι αν είναι ομοιογενής, και κάνουμε αυτό κι αυτό και βρίσκουμε τις ρίζες και μετά καθόμουνα και έψαχνα να καταλάβω τι εννοούσε με όρο ομοιογενής και τι με ρίζες και πως κατέληξε εκεί που έφτασε.
Κατά την γνώμη μου τα Μαθηματικά είναι όπως είναι η Αλφάβητος, για να πας στο Γ πρέπει να έχεις μάθει πρώτα το Α και το Β,
εγώ στην προκειμένη περίπτωση νοιώθω σαν να έχω φτάσει στο Ζ και δεν έχω μάθει το Α Β Γ Δ Ε και πάω στο Η και μου φαίνονται μπαστούνια!
και έχω και θέματα μετατροπής εξισώσεων , όπως πχ για να υπολογίσουμε το Ρεύμα Ι (Amper) = Volt / Resistance, για τα Volt = Amper * Resistance και Resistance = V/I και έπρεπε αυτές τις εξισώσεις να τις βρω κάπου έτοιμες γραμμένες και δεν μπορούσα να σκεφτώ αυτή την συσχέτιση και ίδια σύγχυση υπάρχει και σε άλλα μαθήματα
άλλο ένα παράδειγμα είναι με τους μιγαδικούς που συνάντησα, ως σκράπας στην τριγωνομετρία, πήγα να φτιάξω μια γραφική παράσταση μιγαδικών μου πήρε πολλές ώρες να καταλάβω πως το Φανταστικό μέρος του Z που συμβολίζεται ως i ή j είναι το ύψος y, το πραγματικό μέρος r είναι ο άξονας x, ότι η εφαπτομένη είναι η "διαγώνια γραμμή" και ότι μπορούμε να φτιάξουμε ακριβώς το ίδιο σχήμα έχοντας τις μοίρες για το άνοιγμα του τριγώνου και το μέγεθος του
σίγουρα όταν συναντάμε κάτι καινούργιο λογικό είναι να κολλάμε αλλά αν κάποιος έχει γερές και καλές βάσεις μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάτι καινούργιο άμεσα και με άνεση.
Εν τέλη μετά από αυτή την ιστορία που είχα πιο πάνω θα ήθελα να μάθω, πως μπορώ να καλύψω τα κενά μου ώστε να σταματήσουν όλα τα μαθήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μου φαίνονται κινεζικά;
Θα πρότεινε κανείς την λύση να πάω να αγοράσω τα Βιβλία Μαθηματικών, Έκτης Δημοτικού, 1ης/2ας/3ης Γυμνάσιου, 1ης / 2ας / 3ης Γενικού Λυκείου και να κάτσω να τα διαβάσω και λύσω όλες τις ασκήσεις ;
Υπάρχει κάποιο Βιβλίο μαθηματικών που να έχει συγκεντρωμένα όλα τα βασικά όπως πως κάνουμε πράξεις με ταυτότητες, εξισώσεις, τι σημαίνει ομοιογενής και ούτω κάθε εξής από το Α έως το Ω.
Απλά έχω φρικάρει γιατί σίγουρα δεν είμαι από τα διαβαστερά άτομα αλλά όποτε κάθομαι να διαβάσω, χάνομαι σε ένα σορό θέματα τα οποία δεν θα κατανοήσω και θα κάθομαι να ψάχνομαι στο google και στο wikipedia και γι αυτό επιθυμώ να μπω σε μία σειρά και σε μία τάξη