Πανρωσική Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024 (τάξη 10η, μέρα 1η)

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1816
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Πανρωσική Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024 (τάξη 10η, μέρα 1η)

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Σάβ Απρ 27, 2024 1:41 pm

L Πανρωσική Μαθηματική Ολυμπιάδα, Νίζνϊι Νόβγκοροντ 19-25 Απριλίου 2024
Θέματα της πρώτης μέρας για την 10η τάξη.


1. Έστω p και q διαφορετικοί πρώτοι αριθμοί. Δίνεται μια άπειρη φθίνουσα αριθμητική πρόοδος, στην οποία συναντάται ο καθένας εκ των αριθμών p^{23}, p^{24}, q^{23} και q^{24}. Να αποδείξετε ότι σε αυτήν την πρόοδο απαραίτητα θα εμφανιστούν και οι αριθμοί p και q. (Α. Κουζνέτσοβ, Επιτροπή διαγωνισμού)

2. Δίνεται ένας περιττός αριθμός n \geq 3. Σε ένα τετραγωνισμένο τετράγωνο 2n \times 2n χρωματίστηκαν 2 (n-1)^2 κελιά. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός γωνιών των τριών κελιών που μπορούν εγγυημένα να αποκοπούν από το μη χρωματισμένο τετραγωνισμένο σχήμα; (Γκ. Σαραφετντίνοβα)

3. Δίνεται ένας μη μηδενικός αριθμός n. Ο Γιώργος σκέφτηκε ένα ζεύγος διαφορετικών πολυωνύμων βαθμού n (με πραγματικούς συντελεστές), ομοίως ο Άρης σκέφτηκε ένα ζεύγος διαφορετικών πολυωνύμων βαθμού n. Η Ελένη ξέρει το n: σκοπός της είναι να αποφανθεί, αν είναι άραγε ίσα τα ζεύγη πολυώνυμων του Γιώργου και Άρη. Η Ελένη επιλέγει μια συλλογή k πραγματικών αριθμών x_{1} < x_{2}<  \ldots  < x_{k} και ανακοινώνει αυτούς τους αριθμούς. Ως απάντηση ο Γιώργος συμπληρώνει έναν πίνακα 2 \times k: για κάθε k=1, 2, \ldots , k γράφει στα δυο κελιά της i-οστής στήλης το ζεύγος των αριθμών P(x_{i}), Q(x_{i}) (σε οποιαδήποτε από τις δυο δυνατές διατάξεις), όπου P και Q, τα δυο πολυώνυμα που σκέφτηκε. Ανάλογο πίνακα συμπληρώνει και ο Άρης. Για ποιο ελάχιστο k θα μπορέσει η Ελένη (εξετάζοντας τους πίνακες) με σιγουριά να επιτύχει τον σκοπό της; (Λ. Σατούνοβ)

4. Δίνεται ένα κυρτό τετράπλευρο ABCD, στο οποίο \angle A + \angle D= 90^0 και οι διαγώνιοί του τέμνονται στο σημείο E. Η ευθεία l τέμνει τα τμήματα AB, CD, AE και ED στα σημεία X, Y, Z και T αντίστοιχα. Είναι γνωστό ότι AZ=CE και BE=DT. Να αποδείξετε, ότι το μήκος του τμήματος XY δεν είναι μεγαλύτερο της διαμέτρου του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου ETZ. (Α. Κουζνέτσοβ)



Λέξεις Κλειδιά:
Απάντηση

Επιστροφή σε “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης