με την ιδιότητα
Να δειχθεί ότι:
(α)
.(β) η
είναι
.(γ) η
είναι γνησίως αύξουσα.Έχω ενδοιασμό για το (γ).
Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis
Χμμμμ.Tolaso J Kos έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 4:50 pmΈστωμε την ιδιότητα
![]()
Να δειχθεί ότι:
(α).
(β) ηείναι
.
(γ) ηείναι γνησίως αύξουσα.
Έχω ενδοιασμό για το (γ).
για κάθε
, την ικανοποιεί χωρίς να ισχύει το β). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η εκφώνηση θέτει ακόμη
μη μηδενική συνάρτηση. Πάλι έχουμε πρόβλημα: Για
, η υπόθεση γίνεται
.
που μηδενίζονται στους ρητούς.
σώζει το γ). Π.χ. η
είναι αντιπαράδειγμα.
έχει μοναδική ρίζα!!
.
τότε από την υπόθεση
. Από την υπόθεση περί μοναδικότητας, και με χρήση του α), είναι
. Και λοιπά.
.Μιχάλη ,αν ζητήσουμε να είναι γνησίως μονότονη, πάλι νομίζω ότι δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Θυμάμαι μερικές προϋποθέσειςMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 5:58 pmΤώρα σώζονται τα α) και β) αλλά όχι το γ).
.........................
γ) Αντιπαράδειγμα η.
, αλλά το
δεν το θυμάμαι.Η πιο ασθενής συνθήκη για να οδηγεί η Cauchy σε συνεχή είναιΜπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 7:07 pmΜιχάλη ,αν ζητήσουμε να είναι γνησίως μονότονη, πάλι νομίζω ότι δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Θυμάμαι μερικές προϋποθέσειςMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 5:58 pmΤώρα σώζονται τα α) και β) αλλά όχι το γ).
.........................
γ) Αντιπαράδειγμα η.
που η Cauchy οδηγεί στην, αλλά το
δεν το θυμάμαι.
Ίσως να κάνω λάθος όμως.
Θα μας πει ο Τόλης, αν το έχει λυμένο.
Μπάμπη, τοΜπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 7:07 pmΊσως να κάνω λάθος όμως.
Θα μας πει ο Τόλης, αν το έχει λυμένο.
βγαίνει , με την επιπλέον υπόθεση ότι η
έχει μοναδική ρίζα. Ο ενδοιασμός μου ήταν στη μονοτονία αν αποδεικνύεται όπως είναι. Τελικά, δεν. Ευχαριστώ Μιχάλη.
.Tolaso J Kos έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 9:27 pmΟ ενδοιασμός μου ήταν στη μονοτονία αν αποδεικνύεται όπως είναι. Τελικά, δεν. Ευχαριστώ Μιχάλη.
είναι αύξουσα. Σε αυτό απάντησα με την
. Στο ερώτημα αν είναι μονότονη δεν γνωρίζω την απάντηση (δεν το σκέφτηκα). Για συνεχείς συναρτήσεις, πάντως, η απάντηση είναι "ναι", αφού είναι της μορφής
για κάποιο
.Τόλη, αυτό που επισημαίνω είναι ότι δεν γνωρίζω αν το 1-1 που αποδείχθηκε αρκεί για το γνήσιο μονότονο.Για το γνήσια αύξουσα απάντησε ο Μιχάλης αρνητικά.Tolaso J Kos έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 9:27 pmΜπάμπη, τοΜπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 7:07 pmΊσως να κάνω λάθος όμως.
Θα μας πει ο Τόλης, αν το έχει λυμένο.βγαίνει , με την επιπλέον υπόθεση ότι η
έχει μοναδική ρίζα. Ο ενδοιασμός μου ήταν στη μονοτονία αν αποδεικνύεται όπως είναι. Τελικά, δεν. Ευχαριστώ Μιχάλη.
Καμία σχέση για αυτές τις συναρτήσεις τοΜπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Σάβ Οκτ 31, 2020 3:32 pmΤόλη, αυτό που επισημαίνω είναι ότι δεν γνωρίζω αν το 1-1 που αποδείχθηκε αρκεί για το γνήσιο μονότονο.Για το γνήσια αύξουσα απάντησε ο Μιχάλης αρνητικά.Tolaso J Kos έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 9:27 pmΜπάμπη, τοΜπάμπης Στεργίου έγραψε: ↑Παρ Οκτ 30, 2020 7:07 pmΊσως να κάνω λάθος όμως.
Θα μας πει ο Τόλης, αν το έχει λυμένο.βγαίνει , με την επιπλέον υπόθεση ότι η
Καλό ΣΚ
με το μονότονη εκτός αν πάρουμε συνεχή.
ως προς το 

υπάρχουν 

(*)

που έχει σαν ρητό στοιχείο της το
τότε
είναι ορισμένη αν γνωρίζουμε τα 
συνάρτηση

είναι 
στους πραγματικούς βρίσκουμε στοιχεία της βάσης ώστε
.
έτσι ώστε η
να είναι μονότονη.
είναι μονότονη ποιός είναι ο τυπος της?
f γν.αύξουσα και αναλογα οταν 
θετω
με
τότε
ή
και όμοια αν
Δεδομένου ότι
η μοναδική ρίζα της
(για τον λόγο αυτό δεν ισχύουν τα = στις προηγούμενες ανισότητες) συμπεραίνουμε ότι
γν.αύξουσα στο 
τότε
Ετσι για καθε ρητο
ισχυει
και για
παίρνουμε 
γν.αύξουσα
θα εχουμε
αρα 
πχ
υπαρχει ρητος
οποτε