Είσαι το συμπλήρωμά μου

Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Είσαι το συμπλήρωμά μου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Πέμ Αύγ 24, 2023 8:58 am

Είσαι  το συμπλήρωμά μου.png
Είσαι το συμπλήρωμά μου.png (17.81 KiB) Προβλήθηκε 697 φορές
Το σημείο M είναι το μέσο του ύψους AD του ορθογωνίου τριγώνου ABC . Η κάθετη από το D

προς την BM , τέμνει την προέκταση της CA στο σημείο S . Βρείτε μια ιδιότητα του τριγώνου

ABC , η οποία "υποχρεώνει" τις γωνίες \theta και \phi , να καταστούν συμπληρωματικές .

Λέξεις Κλειδιά:
STOPJOHN

Re: Είσαι το συμπλήρωμά μου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN » Πέμ Αύγ 24, 2023 9:57 am

KARKAR έγραψε:
Πέμ Αύγ 24, 2023 8:58 am
Είσαι το συμπλήρωμά μου.pngΤο σημείο M είναι το μέσο του ύψους AD του ορθογωνίου τριγώνου ABC . Η κάθετη από το D

προς την BM , τέμνει την προέκταση της CA στο σημείο S . Βρείτε μια ιδιότητα του τριγώνου

ABC , η οποία "υποχρεώνει" τις γωνίες \theta και \phi , να καταστούν συμπληρωματικές

Το τετράπλευρο

BKAS είναι εγγράψιμο άρα \hat{BAK}=\phi

\hat{BAD}=\theta ,

Εστω

AT=TC,MT\perp AD\Rightarrow \hat{DAC}=\phi =\hat{ADT},\hat{DTC}=\theta ,\theta =2\phi, (1)

,\theta +\phi =90,(2),(1),(2)\Rightarrow \theta =60,\phi =30
Συνημμένα
Είσαι το συμπλήρωμα μου.png
Είσαι το συμπλήρωμα μου.png (11.89 KiB) Προβλήθηκε 686 φορές

α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
Μιχάλης Τσουρακάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Τσουρακάκης » Παρ Αύγ 25, 2023 1:55 am

KARKAR έγραψε:
Είσαι το συμπλήρωμά μου.pngΤο σημείο M είναι το μέσο του ύψους AD του ορθογωνίου τριγώνου ABC . Η κάθετη από το D

ABC , η οποία "υποχρεώνει" τις γωνίες \theta και \phi , να καταστούν συμπληρωματικές .
cot \theta = \dfrac{b}{c}  = \sqrt{ \dfrac{ \sqrt{17} -3}{2} } .Αύριο η λύση

Μιχάλης Τσουρακάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Τσουρακάκης » Παρ Αύγ 25, 2023 2:05 pm

KARKAR έγραψε:

Αφού A,S,B,P ομοκυκλικά και  \angle SBP= \theta  \Rightarrow  \angle PAC= \theta επομένως η AP περνά

από το μέσον N της BC άρα AN= \dfrac{a}{2}

Είναι AM^2=MD^2=MP.MB συνεπώς η AD εφάπτεται του κύκλου (A,S,B,P) άρα

AD^2=DQ.DB\Rightarrow DC.DB=DQ.DB \Rightarrow DC=DQ \Rightarrow  \angle ASB= \angle AQC= \theta

Έτσι BS=BC=a ,AS=AC=b και το BSAP είναι ισοσκελές τραπέζιο,επομένως AS=BP=b και

\angle APK= \theta  \Rightarrow N,P,K,C ομοκυκλικά οπότε x.b=y. \dfrac{a}{2} (1)

Στο τρίγωνο DAC με διατέμνουσα KMB ο Μενέλαος δίνει

\dfrac{DM}{MA} . \dfrac{x}{b-x} . \dfrac{a}{BD} =1 \Rightarrow  \dfrac{x}{b-x}  = \dfrac{BD}{a}= \dfrac{c^2}{a^2}  \Rightarrow x= \dfrac{bc^2}{a^2+c^2} \Rightarrow x= \dfrac{bc^2}{b^2+2c^2}

Από Πτολεμαίο στο ισοσκελές τραπέζιο ASBP \Rightarrow ay+b^2=c^2 \Rightarrow y= \dfrac{c^2-b^2}{a}

Έτσι (1) \Rightarrow  \dfrac{c^2-b^2}{2}= \dfrac{b^2c^2}{b^2+2c^2} \Leftrightarrow m^4+3m^2-2=0   όπου m=cot \theta = \dfrac{b}{c}

Από την τελευταία εξίσωση παίρνουμε δεκτή λύση  cot \theta = \dfrac{b}{c}  = \sqrt{ \dfrac{ \sqrt{17} -3}{2} }

συμπληρωματικές γωνίες.png
συμπληρωματικές γωνίες.png (25.19 KiB) Προβλήθηκε 588 φορές

STOPJOHN

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από STOPJOHN » Σάβ Αύγ 26, 2023 11:28 am

KARKAR έγραψε:

Καλημέρα η προηγούμενη ανάρτηση μου εχει ενα λάθος βιασύνης Ευχαριστώ τον Θανάση και Μιχάλη για τις επισημάνσεις .
Το τετράπλευρο ASBK είναι εγγράψιμο σε κύκλο άρα \hat{BSK}=\hat{BAK}=\phi ,και
\hat{ABP}=\phi ,AP=PB=PC Στα ορθογώνια τρίγωνα ABC,BMD από μετρικές σχέσεις είναι \dfrac{AM}{AD}=\dfrac{1}{2},(1),DP=\dfrac{a}{2}-DC=\dfrac{a^{2}-2b^{2}}{2a},\dfrac{DP}{PB}=\dfrac{c^{2}-b^{2}}{c^{2}+b^{2}},(2),

MB^{2}=MD^{2}+DB^{2}=\dfrac{c^{2}(b^{2}+4c^{2})}{4(b^{4}+c^{4})},BK=\dfrac{BD^{2}}{MB},KM=\dfrac{MD^{2}}{MB},\dfrac{BK}{KM}=\dfrac{4c^{2}}{b^{2}},(3)

Στο τρίγωνο BMD με τέμνουσα AKP,\dfrac{BK}{KM}.\dfrac{AM}{AD}.\dfrac{DP}{PB}=1,(*),      

(1),(2),(3),(*)\Rightarrow 2c^{4}=b^{4}+3b^{2}c^{2}\Leftrightarrow 2\dfrac{c^{2}}{b^{2}}=

\dfrac{b^{2}}{c^{2}}+3, , t=\dfrac{b}{c},t=cot\theta =\sqrt{\dfrac{\sqrt{17}-3}{2}}
Συνημμένα
Eσαι το συμπλήρωμα μου.png
Eσαι το συμπλήρωμα μου.png (10.94 KiB) Προβλήθηκε 540 φορές

α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Επίπεδο Θαλή/Ευκλείδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης