Φυσική κατεύθυνσης από ένα λάτρη των μαθηματικών

Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Φυσική κατεύθυνσης από ένα λάτρη των μαθηματικών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Τετ Μάιος 22, 2013 12:15 pm

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαίρομαι που ένας λάτρης των μαθηματικών, ο Μανώλης Λαμπράκη που έχω την τιμή να υπηρετώ στο ίδιο σχολείο πρότεινε πριν από 2 περίπου μήνες ένα πολύ όμορφο θέμα στο εξαιρετικό χώρο συζήτησης συναδέλφων που ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες http://ylikonet.gr/ . Το θέμα αυτό βρίσκεται στη σελίδα http://ylikonet.gr/profiles/blogs/36477 ... ost:157009 και το αντίστοιχο συνημμένο στη διεύθυνση https://sites.google.com/site/emlam50/t ... edirects=0

Οποιεσδήποτε ομοιότητες με το 4ο θέμα της Φυσικής Κατεύθυνσης (και συγκεκριμένα με τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 που ήταν και τα πολύπλοκα ερωτήματα των φετινών εξετάσεων) δεν είναι σύμπτωση αλλά αποτέλεσμα της δημιουργικότητας που διακρίνει τον Μανώλη!

Ο Μανώλης λατρεύει εκτός από τη Φυσική και τα Μαθηματικά όπως θα διαπιστώσετε και από τις εργασίες του που έχουμε στην ιστοσελίδα των μαθημάτων του εργαστηρίου μαθηματικών του σχολείου μας http://mathlab.mysch.gr/mathimata.html . Κοιτάξτε π.χ. στη Γεωμετρία της Α και της Β Λυκείου ή στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Γ Λυκείου.

Πριν από λίγο διάστημα με αφορμή μία συζήτηση μαζί του σε ένα πολύ γνωστό θέμα έβαλα μία λύση με μιγαδικούς θέμα εδώ.

Μανώλη να είσαι πάντα καλά και δημιουργικός!

Αλέξανδρος Συγκελάκης

Αλέξανδρος Συγκελάκης
Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

Re: Φυσική κατεύθυνσης από ένα λάτρη των μαθηματικών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris » Τετ Μάιος 22, 2013 3:21 pm

Επειδή είδα τα θέματα και την ιδέα του κ.Λαμπράκη θέλω απ'εδώ να δώσω συγχαρητήρια γιατί πρόκειται για αρκετά όμορφο θέμα που στηρίχτηκε πάνω στην ιδέα του(και συγκεκριμένα στα ερωτήματα Δ2 ,Δ3 απαντήσεις των οποίων υπάρχουν και στα λινκ του Αλέξανδρου).

Με αφορμή αυτό να πω ότι μου άρεσαν τα θέματα και το 15 μπορούσε να το φτάσει σχετικά εύκολα ο καλά προετοιμασμένος όμως. Από εκεί και πέρα ζόριζαν τα πράγματα μιας και υπήρχαν 1-2 ιδέες πιο δύσκολες για να μπορεί να διακριθεί ο πολύ καλός και ο άριστος .Γενικά ήταν ένα πλήρες (και δυνατό ίσως) τεστ.

Αν δεν υπήρχαν και τα ευτράπελα με το πάρε-δώσε στα θέματα καλά θα ταν...

Στραγάλης Χρήστος
socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Πέμ Μάιος 23, 2013 1:06 am

Και ένα ερώτημα-συνέχεια του Γ4...

Αν υποθέσουμε ότι μετά την κρούση απομακρύνουμε το σώμα Σ1, τι κίνηση θα κάνει το Σ2; Θα σταματήσει στη θέση που ήταν αρχικά;

Θανάσης Κοντογεώργης
sokratis lyras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sokratis lyras » Πέμ Μάιος 23, 2013 9:43 am

chris έγραψε:Επειδή είδα τα θέματα και την ιδέα του κ.Λαμπράκη θέλω απ'εδώ να δώσω συγχαρητήρια γιατί πρόκειται για αρκετά όμορφο θέμα που στηρίχτηκε πάνω στην ιδέα του(και συγκεκριμένα στα ερωτήματα Δ2 ,Δ3 απαντήσεις των οποίων υπάρχουν και στα λινκ του Αλέξανδρου).

Με αφορμή αυτό να πω ότι μου άρεσαν τα θέματα και το 15 μπορούσε να το φτάσει σχετικά εύκολα ο καλά προετοιμασμένος όμως. Από εκεί και πέρα ζόριζαν τα πράγματα μιας και υπήρχαν 1-2 ιδέες πιο δύσκολες για να μπορεί να διακριθεί ο πολύ καλός και ο άριστος .Γενικά ήταν ένα πλήρες (και δυνατό ίσως) τεστ.

Αν δεν υπήρχαν και τα ευτράπελα με το πάρε-δώσε στα θέματα καλά θα ταν...
Βέβαια τα 'ευτράπελα' βοήθησαν αρκετά..μας πήραν τα θέματα 2-3 λεπτά και ο χρόνος λήξης αυξήθηκε κατά 20 λεπτά.

Άβαταρ μέλους
ΑΛΕΞΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΕΞΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ » Πέμ Μάιος 23, 2013 11:01 am

Η κεντρική ιδέα της άσκησης, τη συναντάει κανείς στο Πανεπιστημιακό βιβλίο φυσικής του HUGH D. YOUNG το οποίο διδάσκεται στο ΕΚΠΑ στους Μαθηματικούς. Υπάρχει ακριβώς το ίδιο σχήμα και ο τύπος που ζητήθηκε να αποδειχθεί. Υπάρχει και λυμένο παράδειγμα εκεί.

Γ. Αλεξίου

Μην προσπερνάς το προφανές!
( Αϊνστάιν )
Άβαταρ μέλους
dijkstra

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dijkstra » Πέμ Μάιος 23, 2013 11:19 pm

Αλήθεια τι έχετε να πείτε στους μαθητές που έτυχε να μην παρακολουθούν τον "εξαιρετικό χώρο συζήτησης" συναδέλφων που ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες ?
Μήπως να τον παρακολουθούν του χρόνου μπας και πιάσουν κανένα θέμα?

Θεωρώ απαράδεκτο να ποστάρει κάποιος ένα θέμα στο internet και στη συνέχεια να μπαίνει θέμα πανελληνίων.
Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι το ρόλο τους ως μέλη της ΚΕΕ. Ο ρόλος τους είναι αφανής, δεν πρέπει να φαίνονται πουθενά. Αυτό που κάνουν το κάνουν για το καλό της μόνης αδιάβλητης διαδικασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Επιτέλους λίγη υπευθυνότητα.
Αν κάποιος έχει πρόβλημα αναγνώρισης και θέλει να του λένε πόσο καλός είναι να πάει να αποδείξει την εικασία του Ρίμαν.

Το να υπάρχει η διάθεση από κάποιους να θέλουν να φανούν ότι επηρεάζουν την ΚΕΕ εμένα τουλάχιστον με βάζει σε πάρα πολλές σκέψεις.

Όπως και να έχει αυτοί που μπαίνουν στην ΚΕΕ άσχετα με το αν βάζουν εύκολα ή δύσκολα ή αν κάνουν λάθη (γιατί και τα λάθη είναι ανθρώπινα), θα πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους και το τεράστιο βάρος που κουβαλάνε στις πλάτες τους και να μην δουν την όλη διαδικασία ως μέσο προσωπικής επιβεβαίωσης ή αναγνώρισης.

ΥΓ. Να μην θίξω ότι κάποιοι δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα (το πρώτο ποστ έγινε πριν καν τελειώσει η εξέταση!!!!!)

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Παρ Μάιος 24, 2013 12:27 am

dijkstra έγραψε:Αλήθεια τι έχετε να πείτε στους μαθητές που έτυχε να μην παρακολουθούν τον "εξαιρετικό χώρο συζήτησης" συναδέλφων που ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες ?

Θεωρώ απαράδεκτο να ποστάρει κάποιος ένα θέμα στο internet και στη συνέχεια να μπαίνει θέμα πανελληνίων.
Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι το ρόλο τους ως μέλη της ΚΕΕ. Ο ρόλος τους είναι αφανής, δεν πρέπει να φαίνονται πουθενά. Αυτό που κάνουν το κάνουν για το καλό της μόνης αδιάβλητης διαδικασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Επιτέλους λίγη υπευθυνότητα.
Αν κάποιος έχει πρόβλημα αναγνώρισης και θέλει να του λένε πόσο καλός είναι να πάει να αποδείξει την εικασία του Ρίμαν.

Το να υπάρχει η διάθεση από κάποιους να θέλουν να φανούν ότι επηρεάζουν την ΚΕΕ εμένα τουλάχιστον με βάζει σε πάρα πολλές σκέψεις.

Όπως και να έχει αυτοί που μπαίνουν στην ΚΕΕ άσχετα με το αν βάζουν εύκολα ή δύσκολα ή αν κάνουν λάθη (γιατί και τα λάθη είναι ανθρώπινα), θα πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους και το τεράστιο βάρος που κουβαλάνε στις πλάτες τους και να μην δουν την όλη διαδικασία ως μέσο προσωπικής επιβεβαίωσης ή αναγνώρισης.

ΥΓ. Να μην θίξω ότι κάποιοι δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα (το πρώτο ποστ έγινε πριν καν τελειώσει η εξέταση!!!!!)

Δεν θα πάρω θέση απλώς θα ήθελα να θίξω πως δεν είναι όμορφο να ασκούμε κριτική (βάσιμη ή ατυχέστερα αβάσιμη) όντας ΑΝΩΝΥΜΟΙ
απέναντι σε ανθρώπους που ΕΠΩΝΥΜΩΣ εξέφρασαν την άποψη τους.
Καλό σας βράδυ.

Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Παρ Μάιος 24, 2013 1:23 am

dijkstra έγραψε:Αλήθεια τι έχετε να πείτε στους μαθητές που έτυχε να μην παρακολουθούν τον "εξαιρετικό χώρο συζήτησης" συναδέλφων που ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες ?
Όχι δεν έχω να τους πω κάτι τέτοιο! Θα τους έλεγα μόνο να διαβάσουν και να προετοιμαστούν όσο μπορούν περισσότερο, τόσο που να έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο! Αν όμως έχουν τέτοιες ανησυχίες και χρόνο τότε ΦΥΣΙΚΑ και θα τους συνέστηνα να την επισκεφτούν! Γιατί αποτελείται από συναδέλφους που φαίνεται ότι αγαπούν τη δουλειά τους και μόνο κερδισμένοι θα έφευγαν από εκεί! Οι συνάδελφοι στην παραπάνω σελίδα κάνουν το μεράκι τους όπως κι εμείς εδώ... Νομίζω ότι δεν είναι κατακριτέο για τη σελίδα εαν η ΚΕΕ επιλέξει ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκεί! Έχει συμβεί στο παρελθόν και με θέμα που έχει συζητηθεί στο mathematica αλλά δε θέλω να κουράσω τον parmenides51.
dijkstra έγραψε: Θεωρώ απαράδεκτο να ποστάρει κάποιος ένα θέμα στο internet και στη συνέχεια να μπαίνει θέμα πανελληνίων.
Αυτό δεν ξέρω γιατί πρέπει να αφορά τον κατασκευαστή της άσκησης! Αν η άσκηση ήταν αυτούσια με κάποια "κοινή" άσκηση που έχει γίνει στο σχολείο και στο φροντιστήριο νομίζω ότι δε θα γινόταν τόσος ντόρος! Δεν έχει συμβεί αυτό ποτέ στη φυσική; Γιατί στα μαθηματικά συμβαίνει...
dijkstra έγραψε: Το να υπάρχει η διάθεση από κάποιους να θέλουν να φανούν ότι επηρεάζουν την ΚΕΕ εμένα τουλάχιστον με βάζει σε πάρα πολλές σκέψεις.
Αυτό που αναφέρεις είναι πολύ σοβαρό! Αν θέλεις ανέφερε ποιοι είναι αυτοί και σε τι σκέψεις σε βάζει... Δε μπορούμε να δίνουμε βάση σε κάτι που λέχθηκε ή γράφτηκε χωρἰς να υπάρχουν επιχειρήματα και ειδικότερα όταν αυτός που το αναφέρει είναι ανώνυμος! Πάντως είμαι ανοιχτός να ακούσω οποιαδηποτε επιχειρήματα ή γεγονότα!
dijkstra έγραψε: Όπως και να έχει αυτοί που μπαίνουν στην ΚΕΕ άσχετα με το αν βάζουν εύκολα ή δύσκολα ή αν κάνουν λάθη (γιατί και τα λάθη είναι ανθρώπινα), θα πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους και το τεράστιο βάρος που κουβαλάνε στις πλάτες τους και να μην δουν την όλη διαδικασία ως μέσο προσωπικής επιβεβαίωσης ή αναγνώρισης.
Συμφωνώ αλλά δεν καταλαβαίνω πως ταιριάζει με τα παραπάνω και συγκεκριμένα με τα θέματα Φυσικής! Μήπως θα ήθελες καλύτερα να τα γράψεις ως σκέψεις για τα θέματα Μαθηματικών Γενικής Παιδείας Ημερήσιων & Εσπερινών 2013. Εκεί ταιριάζουν γάντι...
dijkstra έγραψε: ΥΓ. Να μην θίξω ότι κάποιοι δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα (το πρώτο ποστ έγινε πριν καν τελειώσει η εξέταση!!!!!)
Αγαπητέ συνάδελφε,

προς τι τέτοια δυσαρέσκεια για το μήνυμά μου? Ποια προσχήματα έπρεπε να κρατήσω? Το Υπουργείο είχε βγάλει τα θέματα στο internet, ο δυνατός χρόνος αποχώρησης είχε περάσει, το internet ήταν ενεργοποιημένο στο σχολείο μου και σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας (είναι κομμένο το διάστημα μεταξύ 7 έως 10 που λαμβάνουμε τα θέματα και τελειώνει η ώρα δυνατής αποχώρησης) κι εγώ βρισκόμουν δίπλα με το συνάδελφο στη Λυκειακή Επιτροπή του σχολείου μου, που μου ανέφερε έκπληκτος ότι πριν 2 μήνες είχε κατασκευάσει το συγκεκριμένο θέμα στην παραπάνω σελίδα στην οποία γράφει συχνότατα (όχι μία φορά κάθε 6 μήνες...) επειδή έχει μεράκι με τη δουλειά του, και από το θέμα αυτό επιλέχθηκαν κάποια ερωτήματα στις εξετάσεις. Συνεπώς γεμάτος χαρά μπήκα να τη μοιραστώ μαζί σας μια και εκείνη τη στιγμή ήμασταν στο σχολείο μαζί. Μάλιστα ήταν και κάτι που μας αφορούσε μια και ο συγκεκριμένος συνάδελφος έχει και (αρκετά) δείγματα γραφής και στα μαθηματικά και γενικότερα είναι πολύ ανήσυχος με διάφορα επιστημονικά θέματα... Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να του προτείνω να ασχοληθεί με την εικασία του Ρίμαν! Προσφέρει (και πρόσφερε) πολύ και με αυτά που ήδη κάνει στο σχολείο και στους μαθητές του για τελευταία χρονιά μια ήταν απ' όσο ξέρω η τελευταία του χρονιά στο σχολείο αφού βγαίνει στη σύνταξη! Η υπερβολική καχυποψία δεν κάνει καλό αν και είναι κοινό γνώρισμα των μαθηματικών (χωρίς καχυποψία δε λύνεις ασκήσεις...)!

Αλέξανδρος

Αλέξανδρος Συγκελάκης
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Παρ Μάιος 24, 2013 8:58 am

Συνάδελφοι, πρέπει μάλλον όταν τελειώσουν οι εξετάσεις, να καθήσουμεμε με ηρεμία, ειλικρίνεια και γενναιότητα να ανιχνεύσουμε,να εντοπίσουμε , να αναλύσουμε και να καταγράψουμε τι τελικά θέλουμε από τις εξετάσεις, από το μαθητή, από τον καθηγητή του σχολείου, το συνάδελφο φρονιστή, από το θεματοδότη, από την ΚΕΕ και τελικά από τον εαυτό μας !

Φρονώ πως υπάρχει πλήρης σύγχυση, διότι ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως Έλληνες γενικότερα , δεν συζητάμε, δεν ακούμε τον συνομιλητή μας, δεν αγαπάμε την πρόοδο και όλα τα κρίνουμε τελικά με βάση το κριτήριο: Εγώ τι όφελος τι θα έχω ;

Προσωπικά, όπως έγραψα και πρόσφατα, στα θέματα δεν υπάρχει παρθενογένεση.Η αναζήτηση πρωτοτυπίας είναι ένα θετικό στοιχείο, όχι όμως καθοριστικό ! Αν μπορεί σε μια εξέταση να υπάρξει πρωτοτυπία για ερωτήματα 2-4 μονάδων έχει καλώς ! Αν όχι, πάλι καλώς, διότι υπάρχουν άλλοι εκατό τουλάχιστον τρόποι για να είναι τα θέματα καλά-με κριτήριο πάντα το μαθητή - και να επιτελέσουν το ρόλο τους.

Όταν ήμουνα νέος και έκανα τα πρώτα μου βήματα -όπως όλοι - στο φροντιστηριακό χώρο, τα θέματα κάθε χρόνο μου φαίνονταν μαγικά, πρωτότυπα, σπάνια και μοναδικά.Μετά από χρόνια, αποκτώντας εμπειρία και αναζητώντας διαρκώς βιβλία, ελληνικά, ξένα , πανεπιστημιακά και μη, είδα ότι όλα αυτά τα θέματα ήταν ή αυτούσια ή ελαφρώς παραλλαγμένα ερωτήματα μέσα από αυτό τον τεράστιο βιβλιογραφικό χώρο.Δεν το θεωρώ κακό. Το αντίθετο μάλιστα : αφού τα θέματα ήταν σωστά και είχαν μια ωραία αίσθηση μαθηματικής γεύσης , αφού ένοιωθα χαρούμενος όταν τα έλυνα, ανεξάρτητα από το πόσοι μαθητές μου τα είχαν λύσει, ήταν πετυχημένα.Αλλά η αρχική μου αίσθηση για την πρωτοτυπία τους απεδείχθη πλάνη ! Δεν απογοητεύτηκα, ένιωσα όμως πιο έμπειρος, πιο δυνατός.

Συχνά, η προσπάθεια στις εξετάσεις για σύνθεση πρωτότυπου θέματος γεννά τερατουργήματα,όπως περίπου τερατούργημα ήταν και τα πρόσφατα θέματα γενικής κατά την άποψη πολλών συναδέλφων. Αλλά και όταν βγαίνουμε και χειροκροτούμε τις επιτροπές , μαθηματικοί , φυσικοί ή άλλοι , ότι θα θέματα ήταν ωραία και πρωτότυπα , να είστε σίγουροι ότι σε κάποια γωνιά της Ελλάδας ένας άγνωστος για μας συνάδελφος, ξεχασμένος αλλά μαχητικός , ψαγμένος και ανήσυχος καθηγητής , σε ένα σχολείο ή σε ένα μικρό συνοικιακό φροντιστήριο,τίμιος βιοπαλαιστής , με ήθος και ταπεινότητα , έχει διδάξει το ίδιο ή παραπλήσιο θέμα και πιθανόν δυο μέρες πριν τις εξετάσεις ! Αυτόν όμως δεν υπάρχει κανένας να τον φέρει στο προσκήνιο, ούτε φυσικά και εκείνος το επιδιώκει ! Μένει με την ικανοποίηση ότι υπήρξε καλός δάσκαλος και βοήθησε τους μαθητές του τόσο στην κατάκτηση της βασικής επιστημονικής γνώσης όσο και στην εισαγωγή τους σε μια σχολή, ανάλογη των δυνατοτήτων τους.Δεν αναζητά χειροκροτήματα, αλλά έχει ήσυχη συνείδηση .Αρκείται στην ικανοποίηση που βλέπει στα μάτια των μαθητών του όταν τον συναντούν στο δρόμο .Περπατάει και έχει το κεφάλι ψηλά. Δεν είναι λίγο !

Με το θέμα φυσικής που συζητάμε χαίρομαι ως προς αυτό το σημείο τουλάχιστον : ένα συνάδελφος Λυκείου , μακρυά από την Αθήνα που δυστυχώς θεωρείται (και είναι , αλλά όχι ο μόνος) χώρος διαπλοκής και διαφθοράς στην πολιτική, την οικονομία αλλά και παντού ίσως, έψαξε , βρήκε, μελέτησε και έδωσε στο ευρύ κοινό ένα ωραίο πρόβλημα.Δεν διάβασα πουθενά να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για δική του πρωτοτυπία ή κάτι ανάλογο.Ίσα ίσα, ενώ θα μπορούσε να το κάνει μόνο στους μαθητές του ή να το δώσει και σε δύο ''κολλητούς '' ως πιθανό θέμα, όπως γίνεται αυτές τις μέρες μεταξύ πολλών μαθηματικών που προσπαθούν να πιάσουν τα θέματα και που αναμεσά τους διαπιστώνω με απογοήτευση να ανήκω μερικώς και εγώ, όσο κι αν αντιστέκομαι, αυτός το ανάρτησε και το μοίρασε σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.Του λέω απλά μπράβο.

Το ότι αποτέλεσε θέμα Πανελληνίων, μου είναι τελείως αδιάφορο, με την έννοια ότι δε βρίσκω τίποτα το μεμπτό σε αυτό και σε τελευταία ανάλυση ο ίδιος δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη ! Αν δεν ήταν αυτό, θα ήταν κάποιο άλλο που πάλι θα έμοιζε με κάποια άλλη άσκηση από άλλο βιβλίο, ή με κάποια άσκηση από κάποια συλλογή προβλημάτων για σχολική ή φροντιστηριακή χρήση, είτε εμείς θα το μαθαίναμε είτε όχι.Αν δεν ήταν αυτό, θα ήταν μια άσκηση που πιθανόν να είχε αλλάξει μόνο μερικά χέρια και να είχε διδαχθεί επιλεκτικά σε λίγους μόνο μαθητές σε περιοχές της πρωτεύσουσας την προηγούμενη των εξετάσεων και μάλιστα συγκεκριμένου κοινωνικού χώρου είχαν διδαχθεί ενώ οι άλλοι όχι ; Όλοι θα θέλαμε τα θέματα να γίνονται από το μηδέν και να είναι το ίδιο άγνωστα σε όλους , αλλά όπως σας είπα στην αρχή, ακόμα κι αν τα φτιάξεις τελείως από το μυαλό σου μια άσκηση , κινδυνεύεις να πέσεις σε χιλιοειπωμένη ιδέα, παρά να πρωτοτυπίσεις! Το χειρότερο είναι ότι όσο περισσότερο εσύ νομίζεις πως έφτιαξες μια νέα άσκηση, τόσο περισσότερο είναι δυνατόν η άσκηση αυτή να είναι πασίγνωστη ! Παρόλα όμως αυτά, μπορούν να υπάρξουν καλά θέματα και στις Πανελλήνιες , όπως υπάρξαν και στα τελευταία χρόνια. Αρκεί να επιλέγονται σωστά , έντιμα και καταξιωμένα άτομα, που έχουν δοκιμαστεί ή έχουν αξιολογηθεί σωστά από τη μέχρι τώρα προσφορά τους.

Ακόμα και στην ΙΜΟ ,όπου θέματα προτείνουν χώρες και άνθρωποι με μεγάλη μαθηματική παιδεία και επιστημονικό ανάστημα , ούτε το 30 % των θεμάτων δεν είναι πρωτότυπα ! Αν λοιπόν κάποιος δεν έχει πεισθεί ότι είναι σπάνιο και πολύ δύσκολο να φτιάξει όχι ένα πρωτότυπο θέμα αλλά ένα πρωτότυπο ερώτημα θέματος που να είναι ωραίο, να είναι κατάλληλο για εξετάσεις και να γίνει αποδεκτό με χαρά από τους πιο απαιτητικούς συναδέλφους, ας το επιχειρήσει εδώ στο mathematica.Είμαστε έτοιμοι να του το αναγνωρίσουμε και να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση πως την επόμενη χρονιά πρέπει να είναι στην ΚΕΕ ! Στην ΚΕΕ όμως μπορεί και αξίζει να πάει κάποιος , όχι τόσο για την ικανότητα σύνθεσης πρωτότυπων ή σύνθετων ερωτημάτων, αλλά κυρίως για τα άλλα διδακτικά, παιδαγωγικά και μορφωτικά του χαρίσματα. Ευτυχώς υπάρχουν ανάμεσά μας τέτοια άτομα και το μόνο που μένει είναι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου να τα γνωρίσει και να τα δώσει την ευκαιρία να αποδείξουν την επάρκειά τους , κάτι που έχει συμβεί και άλλες φορές με συναδέλφους που πέρασαν επάξια από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία !

Καλή συνέχεια και καλή δύμαμη στο δύσκολο αυτό Σαββατοκύριακο !!!
τελευταία επεξεργασία από Μπάμπης Στεργίου σε Παρ Μάιος 24, 2013 5:06 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
spege

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spege » Παρ Μάιος 24, 2013 9:30 am

Πως σας φαίνεται το ερώτημα Α5 και συγκεκριμένα το ε της φυσικής κατευθυνσης από άποψη μαθηματική;
«Ταχύτητες παράλληλες και μη συγγραμμικές»
Μήπως είναι ένα άλλο ατόπημα;;
Σπύρος

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Παρ Μάιος 24, 2013 10:54 am

spege έγραψε:Πως σας φαίνεται το ερώτημα Α5 και συγκεκριμένα το ε της φυσικής κατευθυνσης από άποψη μαθηματική;
«Ταχύτητες παράλληλες και μη συγγραμμικές»
Μήπως είναι ένα άλλο ατόπημα;;
μια παρόμοια ερώτηση εδώ
Γιώργος Μήτσου έγραψε: ...
3) Ακόμη περιμένω να μου πουν από πότε οι παράλληλες ταχύτητες δεν είναι και συγγραμικές (διανυσματικό λογισμό γνωρίζουν όλοι οι μαθητές τεχνολογικής και θετικής κατ/νσης)....
μια απόπειρα απάντησης εδώ, στην συνέχεια των μυνημάτων εκεί ακολουθούν κι άλλες απαντήσεις

Άβαταρ μέλους
dijkstra

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dijkstra » Παρ Μάιος 24, 2013 1:17 pm

cretanman έγραψε:
dijkstra έγραψε: Το να υπάρχει η διάθεση από κάποιους να θέλουν να φανούν ότι επηρεάζουν την ΚΕΕ εμένα τουλάχιστον με βάζει σε πάρα πολλές σκέψεις.
Αυτό που αναφέρεις είναι πολύ σοβαρό! Αν θέλεις ανέφερε ποιοι είναι αυτοί και σε τι σκέψεις σε βάζει... Δε μπορούμε να δίνουμε βάση σε κάτι που λέχθηκε ή γράφτηκε χωρἰς να υπάρχουν επιχειρήματα και ειδικότερα όταν αυτός που το αναφέρει είναι ανώνυμος! Πάντως είμαι ανοιχτός να ακούσω οποιαδηποτε επιχειρήματα ή γεγονότα!
Με συγχωρείς πολύ αλλά τα παρακάτω λόγια που είναι δικά σου πως ερμηνεύονται? Τι πρέπει να συμπεράνει ένας τρίτος που τα διαβάζει?
cretanman έγραψε:Οποιεσδήποτε ομοιότητες με το 4ο θέμα της Φυσικής Κατεύθυνσης (και συγκεκριμένα με τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 που ήταν και τα πολύπλοκα ερωτήματα των φετινών εξετάσεων) δεν είναι σύμπτωση αλλά αποτέλεσμα της δημιουργικότητας που διακρίνει τον Μανώλη!
Δεν θέλω να συνεχίσω την κουβέντα, αλλά θα πω κάτι :

Πρέπει όλοι όσοι μπαίνουν σε αυτή την επιτροπή αλλά και όλοι οι άλλοι καθηγητές να διαφυλάξουμε το θεσμό των πανελλήνιων εξετάσεων. Να το βελτιώσουμε ναι, να αλλάξουμε πράγματα ναι αλλά να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε το αδιάβλητό του. Είναι ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα (έστω δύσκολα, έστω υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά τη δίνει) σε μη προνομιούχους να έχουν μια ευκαιρία και να εξεταστούν με ίσοις όροις με άλλα παιδιά που έχουν τα πάντα.

Το να βγαίνουν καθηγητές και να αυτοθαυμάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται επειδή "επιάσαν" το θέμα το θεωρώ τραγικό, ακόμα και αν δεν είχαν καμία σχέση ακόμα και αν τους έκλεψαν την ιδέα.
Ας το κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ο σωστός καθηγητής δεν πρέπει να επιδιώκει την αναγνώριση με τέτοιους τρόπους. Η αληθινή αναγνώριση είναι μέσα στην τάξη.

Αν αναρωτιέστε που είναι το λάθος σε όλα αυτά αρκεί να δείτε τα αποτελέσματα. Δείτε σήμερα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων όπως αυτό που παραθέτω

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 013_500550

ή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Η Ελλάδα Σημερα"

και πείτε μου αν η φυσική και οι πανελλήνιες κέρδισαν από αυτά

sokratis lyras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sokratis lyras » Παρ Μάιος 24, 2013 2:34 pm

dijkstra έγραψε:
cretanman έγραψε:
Με συγχωρείς πολύ αλλά τα παρακάτω λόγια που είναι δικά σου πως ερμηνεύονται? Τι πρέπει να συμπεράνει ένας τρίτος που τα διαβάζει?
cretanman έγραψε:Οποιεσδήποτε ομοιότητες με το 4ο θέμα της Φυσικής Κατεύθυνσης (και συγκεκριμένα με τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 που ήταν και τα πολύπλοκα ερωτήματα των φετινών εξετάσεων) δεν είναι σύμπτωση αλλά αποτέλεσμα της δημιουργικότητας που διακρίνει τον Μανώλη!
Δεν θέλω να συνεχίσω την κουβέντα, αλλά θα πω κάτι :

Πρέπει όλοι όσοι μπαίνουν σε αυτή την επιτροπή αλλά και όλοι οι άλλοι καθηγητές να διαφυλάξουμε το θεσμό των πανελλήνιων εξετάσεων. Να το βελτιώσουμε ναι, να αλλάξουμε πράγματα ναι αλλά να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε το αδιάβλητό του. Είναι ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα (έστω δύσκολα, έστω υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά τη δίνει) σε μη προνομιούχους να έχουν μια ευκαιρία και να εξεταστούν με ίσοις όροις με άλλα παιδιά που έχουν τα πάντα.

Το να βγαίνουν καθηγητές και να αυτοθαυμάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται επειδή "επιάσαν" το θέμα το θεωρώ τραγικό, ακόμα και αν δεν είχαν καμία σχέση ακόμα και αν τους έκλεψαν την ιδέα.
Ας το κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ο σωστός καθηγητής δεν πρέπει να επιδιώκει την αναγνώριση με τέτοιους τρόπους. Η αληθινή αναγνώριση είναι μέσα στην τάξη.

Αν αναρωτιέστε που είναι το λάθος σε όλα αυτά αρκεί να δείτε τα αποτελέσματα. Δείτε σήμερα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων όπως αυτό που παραθέτω

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 013_500550

ή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Η Ελλάδα Σημερα"

και πείτε μου αν η φυσική και οι πανελλήνιες κέρδισαν από αυτά
Καλά,αν περιμένουμε τους δημοσιογράφους να μας διαφωτίσουν σε τέτοια θέματα..
Περιττό να πω ότι στον παραπάνω σύνδεσμο αναγράφονται πολλές ανακρίβειες και προπάντων υπερβολές.Όσον αφορά τα περί δεοντολογίας, είναι το λιγότερο ανάξια προσοχής.Δείτε ΌΛΑ τα παλαιά θέματα των πανελληνίων,σε μαθηματικά και φυσική, και θα διαπιστώσετε ότι παραπλήσια θέματα βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα βοηθήματα (στο διαδίκτυο πολλές φορές είναι και ίδια).
Να μιλήσω για τα 100-150 και για τα 60-70 ευρώ? Ευκατάστατοι γνωστοί και φίλοι, με ύψηλες αξιώσεις και δίχως πολλές δυνατότητες (εξού και η ανάγκη ποιότητας καθηγητή με υψηλη 'ταρίφα'),επιλέγουν τους πιο φημισμένους καθηγητές με ποσά που φτάνουν δε φτάνουν τα 40 ευρώ.
Πριν την κρίση, άντε να πήγαινε στα 50-60( ένας στους..).
Λέει στο άρθρο : Γιατί πρέπει οι υποψήφιοι να εξετάζονται σε ασκήσεις άρτιες μεν αλλά μεγάλης δυσκολίας, πάνω στις οποίες «πειραματίζονται» και κάνουν διαδικτυακό διάλογο οι καθηγητές;

Δηλαδή το 4ο θέμα τι πρέπει να είναι?Η κλασική μεθοδολογία που διδασκόμαστε όλοι στα φροντιστήρια?
Ήταν το πρώτο 4ο θέμα των τελευταίων χρόνων που απαιτούσε σκέψη και όχι τόσο πολύ μεθοδολογία..Και εμείς το κατακρίνουμε??
Όσο για τον πειραματισμό και το διάλογο,δηλαδή τι? οι καθηγητές μόνο πειραματίζονται και συζητάνε θέματα αστρονομικής δυσκολίας?Δεν νομίζω.
Εντάξει το κράξιμο για τα Μαθηματικά Γενικής, ίσως έπρεπε να περιοριστεί λίγο η έκταση και η δυσκολία των θεμάτων, αλλά όχι και για τη Φυσική Κατεύθυνσης που θα κρίνει ποιός θα περάσει πολυτεχνείο,ιατρικές κλπ..
Τα θέματα ήταν κυριολεκτικά άψογα.

Μιλάω σαν μαθητής, για όσους δεν με γνωρίζουν.

Υ.Γ. : Δεν νομίζω ότι o κ.Λαμπράκης 'καυχιέται' για αυτό που συνέβη όπως αναφέρετε πιο πάνω,εκτός αν κάνω λάθος.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Διάφορα άλλα θέματα εξετάσεων”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης