Επειδή είναι η εκθετική δεν χρειάζεται καν να είναι συνεχής... βέβαια είναι αλλά το ότι είναι θετική αρκεί.Στάθη πιστεύω ότι με αυτο τον τρόπο για το Δ2 θέλει επιλπέον αιτιολόγηση οτι η f είναι συνεχής με σταθερό θετικό πρόσημο.
Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011
- onedeadslime
Re: Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2011
-
Θανάσης Νικολόπουλος
Να κάνουμε και μία κριτική για τα θέματα;
Προσωπικά τα βρήκα εξαιρετικά! Θα τολμούσα να πω από τα καλύτερα των τελευταίων ετών! (και θα πω και τον πόνο μου, πόσο δύσκολο ήταν να βάλουν ανάλογης ποιότητας θέματα και προχτές;)
Η Θεωρία λογική (εντάξει δεν έχουμε πολλά να σχολιάσουμε εδώ)...
Το δεύτερο θέμα ήταν εξαιρετικά σύντομο! Προσωπικά, καθώς ήμουν στην επιτροπή των πανελληνίων στο σχολείο μου, το έλυσα (στο μεσοδιάστημα που έγραφαν και οι μαθητές) άνετα σε 12 γραμμές και πολύ πολύ σύντομα... Άρα λογικά και οι μαθητές δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκαν πολύ ούτε να ξόδεψαν πολύ χρόνο, πράγμα θετικό για την ψυχολογία τους. Ο διαβασμένος μαθητής άνετα σε μία ώρα είχε καθαρίσει με τα δύο πρώτα θέματα και είχε μπόλικη αυτοπεποίθηση και πολύ χρόνο να ασχοληθεί με τα άλλα δύο. Αλλά και οι άλλοι μαθητές σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά για αρχή...
Θέματα Γ και Δ: Λοιπόν εδώ είναι θέμα οπτικής γωνίας. Προσωπικά πάντα λέω στους μαθητές μου ότι δύσκολη δεν είναι μία άσκηση που θέλει 5 σελίδες και μία ώρα να λυθεί, αλλά πάει από μόνη της.. Δύσκολη είναι αυτή που θέλει 3 σειρές για να λυθεί, την ψάχνεις όμως ώρες...
Υπό αυτό το πρίσμα, τα θέματα Γ και Δ ήταν ιδανικά! Εξέτασαν όλη την ύλη συναρτήσεων (σύνολο τιμών, συνέχεια και θεωρήματα συνέχειας) καθώς και όλη την ύλη παραγώγων και ολοκληρωμάτων. Ειδικά το τελευταίο ήταν ένας γρίφος, δηλαδή το τι θα ζητηθεί μετά τις πρόσφατες περικοπές ύλης... Νομίζω ότι η "απάντηση" των εισηγητών ήταν εξαιρετική, εξέτασαν τα πάντα από ολοκληρώματα χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε γκρίζο σημείο...
Παρά όμως την έκταση των ζητούμενων και των λύσεων, η ροή ήταν εξαιρετική, χωρίς απαίτηση κάποιου ιδιαίτερα δύσκολου τεχνάσματος, με ξεκάθαρα βήματα. Ναι ήταν πολλές οι σελίδες που έπρεπε να γράψει ο μαθητής, αλλά εφόσον είχε διαβάσει δεν θα κολλούσε πουθενά...
Ευχόμαστε στα παιδιά καλά αποτελέσματα πια...
ΥΓ: Δεν έχει γραφτεί ως τώρα κι έτσι το προσθέτω στις ιδέες για τη λύση της άσκησης Γ3. Ψάχνοντας για τα δύο σημεία καμπής ακριβώς, θέλουμε να εφαρμόσουμε Θ.Bolzano σε δύο διαστήματα, ή να βρούμε 2 επιμέρους σύνολα τιμών που να περιέχει καθένα το 0. Αυτό με τα σύνολα τιμών γράφτηκε ήδη παραπάνω...
Να πως θα λυνόταν με Θ.Bolzano για την
ισχύουν

και το σημαντικότερο:
που βγαίνει αρνητικό, αφού
(πράγματι ισοδύναμα γράφεται
ή
που ισχύει)
άρα εφαρμόζεται Θ. Bοlzano σε καθένα από τα διαστήματα [-2,1] και [1,2] κλπ
Προσωπικά τα βρήκα εξαιρετικά! Θα τολμούσα να πω από τα καλύτερα των τελευταίων ετών! (και θα πω και τον πόνο μου, πόσο δύσκολο ήταν να βάλουν ανάλογης ποιότητας θέματα και προχτές;)
Η Θεωρία λογική (εντάξει δεν έχουμε πολλά να σχολιάσουμε εδώ)...
Το δεύτερο θέμα ήταν εξαιρετικά σύντομο! Προσωπικά, καθώς ήμουν στην επιτροπή των πανελληνίων στο σχολείο μου, το έλυσα (στο μεσοδιάστημα που έγραφαν και οι μαθητές) άνετα σε 12 γραμμές και πολύ πολύ σύντομα... Άρα λογικά και οι μαθητές δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκαν πολύ ούτε να ξόδεψαν πολύ χρόνο, πράγμα θετικό για την ψυχολογία τους. Ο διαβασμένος μαθητής άνετα σε μία ώρα είχε καθαρίσει με τα δύο πρώτα θέματα και είχε μπόλικη αυτοπεποίθηση και πολύ χρόνο να ασχοληθεί με τα άλλα δύο. Αλλά και οι άλλοι μαθητές σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά για αρχή...
Θέματα Γ και Δ: Λοιπόν εδώ είναι θέμα οπτικής γωνίας. Προσωπικά πάντα λέω στους μαθητές μου ότι δύσκολη δεν είναι μία άσκηση που θέλει 5 σελίδες και μία ώρα να λυθεί, αλλά πάει από μόνη της.. Δύσκολη είναι αυτή που θέλει 3 σειρές για να λυθεί, την ψάχνεις όμως ώρες...
Υπό αυτό το πρίσμα, τα θέματα Γ και Δ ήταν ιδανικά! Εξέτασαν όλη την ύλη συναρτήσεων (σύνολο τιμών, συνέχεια και θεωρήματα συνέχειας) καθώς και όλη την ύλη παραγώγων και ολοκληρωμάτων. Ειδικά το τελευταίο ήταν ένας γρίφος, δηλαδή το τι θα ζητηθεί μετά τις πρόσφατες περικοπές ύλης... Νομίζω ότι η "απάντηση" των εισηγητών ήταν εξαιρετική, εξέτασαν τα πάντα από ολοκληρώματα χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε γκρίζο σημείο...
Παρά όμως την έκταση των ζητούμενων και των λύσεων, η ροή ήταν εξαιρετική, χωρίς απαίτηση κάποιου ιδιαίτερα δύσκολου τεχνάσματος, με ξεκάθαρα βήματα. Ναι ήταν πολλές οι σελίδες που έπρεπε να γράψει ο μαθητής, αλλά εφόσον είχε διαβάσει δεν θα κολλούσε πουθενά...
Ευχόμαστε στα παιδιά καλά αποτελέσματα πια...
ΥΓ: Δεν έχει γραφτεί ως τώρα κι έτσι το προσθέτω στις ιδέες για τη λύση της άσκησης Γ3. Ψάχνοντας για τα δύο σημεία καμπής ακριβώς, θέλουμε να εφαρμόσουμε Θ.Bolzano σε δύο διαστήματα, ή να βρούμε 2 επιμέρους σύνολα τιμών που να περιέχει καθένα το 0. Αυτό με τα σύνολα τιμών γράφτηκε ήδη παραπάνω...
Να πως θα λυνόταν με Θ.Bolzano για την

ισχύουν

και το σημαντικότερο:
που βγαίνει αρνητικό, αφού
(πράγματι ισοδύναμα γράφεται
ή
που ισχύει)άρα εφαρμόζεται Θ. Bοlzano σε καθένα από τα διαστήματα [-2,1] και [1,2] κλπ
τελευταία επεξεργασία από Θανάσης Νικολόπουλος σε Δευ Μάιος 16, 2011 2:04 pm, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.
Νικολόπουλος Αθανάσιος
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
-
kalafatis_kon
Για το Δ θέμα 1. με αλλαγή μεταβλητής χ+t=u και παραγώγιση
θα προκύψει f'(x)g(x)=e^2x και
f(x)g'(x)=e^2x άρα f(x)/f'(x)=g(x)/g'(x) δηλαδή (lnf(x))' = (lng(x))' που σημαίνει ότι
lnf(x)=lng(x) +c αλλά απο τις αρχικές σχέσεις για χ=0 έχουμε ότι f(0)=g(0)=1 άρα c=0.
Οπότε έχουμε το ζητούμενο f(x)=g(x).
2. Από το 1. μετά την αλλαγή μεταβλητής και την παραγώγιση του ii) έχουμε
f'(x) =e^2x/g(x) και επειδή g(x)=f(x) =>f(x)f'(x)=e^2x=>(f(x)^2)' =(1/2e^2x)'
f(x)=e^x
3.limx/e^1/x x->0- θέτουμε 1/χ=u => lim 1/u/e^u u -> -oo που γίνεται lime^-u/u
που με hospital δίνει -οο
4.Iσχύει F'(x)=e^x2 άρα 2xF'(x)=(e^x2)' άρα το ορισμένο ολοκλήρωμα απο 0 εώς 1
των δύο μελών της ισότητας (στο πρώτο μέλος κάνουμε και παραγοντική ολοκλήρωση)
δίνει ότι το ορισμένο ολοκλήρωμα F(x)dx απο 0 εως 1 είναι (e-1)/2.
Για τον χρόνο που δίνονταν τα θέματα ήταν πολλά και είχαν πολλά κολπάκια που πολλές φορές ήταν τα ίδια (αλλαγή μεταβλητής ) πάντως πολύ καλύτερα απο αυτά της γενικής παιδείας.
θα προκύψει f'(x)g(x)=e^2x και
f(x)g'(x)=e^2x άρα f(x)/f'(x)=g(x)/g'(x) δηλαδή (lnf(x))' = (lng(x))' που σημαίνει ότι
lnf(x)=lng(x) +c αλλά απο τις αρχικές σχέσεις για χ=0 έχουμε ότι f(0)=g(0)=1 άρα c=0.
Οπότε έχουμε το ζητούμενο f(x)=g(x).
2. Από το 1. μετά την αλλαγή μεταβλητής και την παραγώγιση του ii) έχουμε
f'(x) =e^2x/g(x) και επειδή g(x)=f(x) =>f(x)f'(x)=e^2x=>(f(x)^2)' =(1/2e^2x)'
f(x)=e^x
3.limx/e^1/x x->0- θέτουμε 1/χ=u => lim 1/u/e^u u -> -oo που γίνεται lime^-u/u
που με hospital δίνει -οο
4.Iσχύει F'(x)=e^x2 άρα 2xF'(x)=(e^x2)' άρα το ορισμένο ολοκλήρωμα απο 0 εώς 1
των δύο μελών της ισότητας (στο πρώτο μέλος κάνουμε και παραγοντική ολοκλήρωση)
δίνει ότι το ορισμένο ολοκλήρωμα F(x)dx απο 0 εως 1 είναι (e-1)/2.
Για τον χρόνο που δίνονταν τα θέματα ήταν πολλά και είχαν πολλά κολπάκια που πολλές φορές ήταν τα ίδια (αλλαγή μεταβλητής ) πάντως πολύ καλύτερα απο αυτά της γενικής παιδείας.
- onedeadslime
Εγώ το Δ1 το έκανα με διπλές συνεπαγωγές... ουπς.
Τώρα που το σκέφτομαι ουσιαστικά δεν έχω αποδείξει οτι f(x)=g(x). Πόσο λέτε να μου κόψουνε; (το άλλο σκέλος το βρήκα)
Τώρα που το σκέφτομαι ουσιαστικά δεν έχω αποδείξει οτι f(x)=g(x). Πόσο λέτε να μου κόψουνε; (το άλλο σκέλος το βρήκα)
τελευταία επεξεργασία από onedeadslime σε Δευ Μάιος 16, 2011 2:08 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Eγώ το απέδειξα γιατί μετά με βοήθησε στο Γ4 να αποδείξω ότι το e^(π/2)-(π/2) είναι μεγαλύτερο του 1 και το ln του μεγαλύτερο του μηδενός.
Βέβαια είναι το γνωστό e^x >= x+1
!
Βέβαια είναι το γνωστό e^x >= x+1
!
1+1 δεν κάνει απαραίτητα 2.
Μπορεί να κάνει και
ή ![\sqrt[3]{8} \sqrt[3]{8}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/a075dc418402aa10b976c5619f526a8f.png)
**Eίμαι μαθητής**
Μπορεί να κάνει και
ή ![\sqrt[3]{8} \sqrt[3]{8}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/a075dc418402aa10b976c5619f526a8f.png)
**Eίμαι μαθητής**
-
Θανάσης Νικολόπουλος
Κι όμως δεν χρειάζεται αυτή η παραπάνω αιτιολόγηση γιατί ακριβώς από την εκφώνηση ισχύουν f,g συνεχείς και f(x)>0, g(x)>0...kost65 έγραψε:Στάθη πιστεύω ότι με αυτο τον τρόπο για το Δ2 θέλει επιλπέον αιτιολόγηση οτι η f είναι συνεχής με σταθερό θετικό πρόσημο.ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ έγραψε:
...
...
...
Θέμα Δ.
...
...
...
Δ2. Μεθα έχουμε:
Φιλικά Στάθης
Αυτο αποφευγεται αν την λύσουμε με
...
Τα θέματα πιστεύω ηταν δύσκολα , αλλά ωραία , χωρίς ασάφειες και λυνόταν με περισσότερους απο έναν τρόπο.
φιλικά
Αθανασιάδης Κώστας.
Νικολόπουλος Αθανάσιος
Ωχ!!
Μ' αρέσει που έγραψα
"Από εκφώνηση είναι f(x)>0 άρα η f δε μηδενίζεται πουθενά και επειδή είναι συνεχής διατηρεί σταθερό πρόσημο. Είναι f(0)=1>0, άρα f(x)>0"
Tώρα το δα. Μάλιστα.
Μ' αρέσει που έγραψα
"Από εκφώνηση είναι f(x)>0 άρα η f δε μηδενίζεται πουθενά και επειδή είναι συνεχής διατηρεί σταθερό πρόσημο. Είναι f(0)=1>0, άρα f(x)>0"
Tώρα το δα. Μάλιστα.
1+1 δεν κάνει απαραίτητα 2.
Μπορεί να κάνει και
**Eίμαι μαθητής**
Μπορεί να κάνει και
**Eίμαι μαθητής**
- Μάκης Χατζόπουλος
- Επικοινωνία:
1. Θα συμφωνήσω με τον rek, θέλανε πολύ χρόνο για να λυθούν, ίσως και οι τρεις ώρες να ήταν οριακά!!!
2. Επίσης επίλυση δύο διαφορικών εξισώσεων (Γ και Δ) έχω να δω από τις Δέσμες!! Δηλαδή αν δεν ήξερα να λύνω διαφορική εξίσωση, θα έχανα δύο υποερωτήματα τουλάχιστον, άρα πέσαμε στο 17!!
Κατά άλλα πολύ καλά θέματα!! Άριστα στους θεματοδότες!!
2. Επίσης επίλυση δύο διαφορικών εξισώσεων (Γ και Δ) έχω να δω από τις Δέσμες!! Δηλαδή αν δεν ήξερα να λύνω διαφορική εξίσωση, θα έχανα δύο υποερωτήματα τουλάχιστον, άρα πέσαμε στο 17!!
Κατά άλλα πολύ καλά θέματα!! Άριστα στους θεματοδότες!!
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

-
Πέτρος Μάρκου
Πολύ καλά τα σημερινά θέματα αν και κατά τη γνώμη μου δύσκολα (όχι ότι αυτό είναι κακό) και μεγάλα σε έκταση.
Επισυνάπτω τις λύσεις μου σε μορφή αρχείου .docx (word) και .pdf
Με χαρά θα ακούσω διορθώσεις για τυχόν αβλεψίες μου ή τυπογραφικά λάθη.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μάρκου
Επισυνάπτω τις λύσεις μου σε μορφή αρχείου .docx (word) και .pdf
Με χαρά θα ακούσω διορθώσεις για τυχόν αβλεψίες μου ή τυπογραφικά λάθη.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μάρκου
- Συνημμένα
-
- Λύσεις.part2.rar
- (309.6 KiB) Μεταφορτώθηκε 219 φορές
-
- Λύσεις.part1.rar
- (450 KiB) Μεταφορτώθηκε 227 φορές
-
- lyseis.pdf
- (473.87 KiB) Μεταφορτώθηκε 225 φορές
Τελικά, υπάρχει παγίδα στο ερώτημα; Εν κατακλείδι, Σ ή Λ;MoV έγραψε:Μου φαίνεται παράλογο όμως να απαντήσω αν είναι σωστό ή λάθος αυτό :Για κάθε μιγαδικό αριθμόορίζουμε
.
Αν θέλεις να ζήσεις μιά ευτυχισμένη ζωή σύνδεσέ τη με ένα στόχο, όχι με πρόσωπα ή αντικείμενα.
Α. Αϊνστάιν
Α. Αϊνστάιν
-
Νίκος Ε. Καντιδάκης
johnyb98 έγραψε:Τελικά, υπάρχει παγίδα στο ερώτημα; Εν κατακλείδι, Σ ή Λ;MoV έγραψε:Μου φαίνεται παράλογο όμως να απαντήσω αν είναι σωστό ή λάθος αυτό :Για κάθε μιγαδικό αριθμόορίζουμε
.
Σωστό.
Το αναφέρει επί λέξη το σχολικό βιβλίο....
Νίκος Ε. Καντιδάκης
Ευχαριστώ.Capetan έγραψε:
Σωστό.
Το αναφέρει επί λέξη το σχολικό βιβλίο....
Αν θέλεις να ζήσεις μιά ευτυχισμένη ζωή σύνδεσέ τη με ένα στόχο, όχι με πρόσωπα ή αντικείμενα.
Α. Αϊνστάιν
Α. Αϊνστάιν
-
Επιτροπή Θεμάτων 11
Δίνουμε στο συνημμένο αρχείο την 1η έκδοση του Δελτίου που συνέταξαν οι Επιμελητές του mathematica με τις λύσεις των θεμάτων Μαθηματικών Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2011.
Θα ακολουθήσουν συμπληρωμένες εκδόσεις με βάση τον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που συνεχίζεται.
EDIT: Επισυνάπτεται η 2η έκδοση λύσεων των θεμάτων από την αντίστοιχη επιτροπή του mathematica.gr
Θα ακολουθήσουν συμπληρωμένες εκδόσεις με βάση τον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που συνεχίζεται.
EDIT: Επισυνάπτεται η 2η έκδοση λύσεων των θεμάτων από την αντίστοιχη επιτροπή του mathematica.gr
- Συνημμένα
-
- MATHEMATICA GR Μαθ Θετ Κατ Λύσεις Θεμάτων 2011.pdf
- (317.42 KiB) Μεταφορτώθηκε 396 φορές
τελευταία επεξεργασία από Επιτροπή Θεμάτων 11 σε Δευ Μάιος 16, 2011 11:14 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ανδρέας Βαρβεράκης, Φωτεινή Καλδή, Σπύρος Καρδαμίτσης, Τάσος Κοτρώνης, Βασίλης Μαυροφρύδης, Ροδόλφος Μπόρης, Μίλτος Παπαγρηγοράκης, Γιώργος Ρίζος, Αλέξανδρος Συγκελάκης, Κώστας Τηλέγραφος
Δίνω τα θέματα σε Word
- Συνημμένα
-
- Μαθηματικα Κατευθυνσης.doc
- (97.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 283 φορές
Και τα θέματα των Εσπερινών σε Word
(νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια αναφορά και σε αυτά τα παιδιά και τον δικό τους αγώνα)
Ίδια το Θέμα Α και το Θέμα Β με των Γενικών Λυκείων
(νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια αναφορά και σε αυτά τα παιδιά και τον δικό τους αγώνα)
Ίδια το Θέμα Α και το Θέμα Β με των Γενικών Λυκείων
- Συνημμένα
-
- Μαθηματικα Κατευθυνσης_Εσπερινων.doc
- (97 KiB) Μεταφορτώθηκε 256 φορές
-
FLAMINGO08
Ο σχολιασμός των σημερινών θεμάτων από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία:
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=32731
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=32731
-
Dreamkiller
Να πω κι εγώ, ως μαθητής, ότι τα θέματα ήταν οπωσδήποτε απαιτικά αλλά, κυρίως, πολλά. Ειδικά στο θέμα Γ και κυρίως στο υποερώτημα Γ3, η πλήρης τεκμηρίωση απαιτούσε πολλές σελίδες.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Χρηστος έγραψε:Δείτε εδώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
viewtopic.php?f=54&t=14407
viewtopic.php?f=53&t=13761&p=73968#p73968
viewtopic.php?f=54&t=13286&p=71487#p71487
viewtopic.php?f=55&t=14550&p=77200#p77200
Μράβο Βασίλη ……………
Έγω έπιασα τη συνάρτηση στο θέμα Γ.....αλλά για τη Β λυκείου
Άσκηση 8
viewtopic.php?f=21&t=15299&start=20
Τι κερδίζω;;;
Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Μαθηματικός
-
G.Tsikaloudakis
- Επικοινωνία:
Καλησπέρα . Μια Γεωμετρική Λύση για το Β4 (Τα σχόλια μου για τα ΄ΘΕΜΑΤΑ, αργότερα)
Αν Μ(z) , N(w) οι εικόνες των z, w αντίστοιχα, τότε έχουμε:

Επομένως το τρίγωνο ΟΜΝ είναι ισοσκελές , με ΟΜ=ΜΝ (αφού η διάμεσος του είναι κά ύψος) .
Όμως:

( από το σχήμα είναι πολύ εύκολο να το δούμε)
Αν Μ(z) , N(w) οι εικόνες των z, w αντίστοιχα, τότε έχουμε:

Επομένως το τρίγωνο ΟΜΝ είναι ισοσκελές , με ΟΜ=ΜΝ (αφού η διάμεσος του είναι κά ύψος) .
Όμως:

( από το σχήμα είναι πολύ εύκολο να το δούμε)
Γιώργος Τσικαλουδάκης
Από το Σάββατο και τα θέματα των μαθηματικών γενικής μέχρι και χθες Δευτέρα και τα θέματα μαθηματικών Κατεύθυνσης νομίζω βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό.
Ξεκινήσαμε με πρόχειρα θέματα με ασάφειες (Α3), δύσκολα ερωτήματα πολύ νωρίς (Β1), περιττά δεδομένα (Γ1) και ανούσια περίπλοκες συναρτήσεις (Δ). Οι μαθητές που βασίστηκαν στο γράμμα του νόμου που ρητά αναφέρει ότι το πρώτο θέμα θα αναφέρεται στη θεωρία του βιβλίου ακόμη ψάχνουν να βρουν τι εκφράζει η σχετική συχνότητα. Στο Β1 συναντήσαμε ενά πραγματικά όμορφο ερώτημα που κόβει τα πόδια στον μέτρια προετοιμασμένο μαθητή. Ακολούθησε το Γ1 με το περιττό δεδομένο της μέσης τιμής και με ένα μεγάλο "Συγγνώμη" να υπονοείται από τους εισηγητές, καθώς όποιος δεν έλυνε το Γ1 αδυνατούσε να αντιμετωπίσει το υπόλοιπο Γ θέμα. Τέλος, για να ολοκληρωθεί η "σούπα" βάζουμε και μία περίπλοκη συνάρτηση για να υπενθυμίσουμε στον μαθητή της θεωρητικής ότι το Θέμα Δ δεν τέθηκε γι αυτόν.
Χθες στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης περάσαμε στον κόσμο του φανταστικού (σαν την φανταστική μονάδα i) και του ανέφικτου. Και ερωτώ: Πώς ένας μαθητής θα καταφέρει να λύσει αυτά τα θέματα σε τρεις ώρες όταν ένας καθηγητής χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες για να τα γράψει αναλυτικά, έχοντας εκατό κιλά λιγότερο άγχος; (ήμουν εξεταστής στους φυσικώς αδυνάτους μαθητές και χρειάστηκα εγώ και άλλοι 5 συνάδελφοι που ήμασταν στις δύο επιτροπές μιάμιση ώρα για να τα λύσουμε συνοπτικά χωρίς να γράψουμε το θέμα Α θεωρίας και χωρίς να γράφουμε αναλυτικά τις λύσεις. Μήπως είμαστε και οι 6 ανίκανοι;)
Ας πάω και στα θέματα:
Θέμα Β: Καλό θέμα, αλλά αρκετά αυξημένων απαιτήσεων που σίγουρα δε βοηθάει τον μαθητή που στοχεύει στο 7-8 να πιάσει το στόχο του.
Θέμα Γ: Γ1: αναρωτιέμαι προς τι η διπλή αντιπαραγώγιση. Δεν μας αρκεί μία αντιπαραγώγιση για να εξετάσουμε τη συγκεκριμένη γνώση ενός μαθητή όταν μάλιστα τα υπόλοιπα θέματα είναι ιδιαίτερα ογκώδη.
Γ3: Απαράδεκτα μακροσκελές θέμα που κόβει τα πόδια σε όλους και τους ωθεί να καταλάβουν ότι ο χρόνος μάλλον δε θα τους φτάσει. Φανταστείτε την πίεση που νιώθει ο υποψήφιος όταν βλέπει ένα τόσο απαιτητικό ερώτημα τόσο νωρίς (ας ελπίσουμε ότι το μάτι του δε θα έχει πέσει στη μέση της σελίδας με τις προϋποθέσεις του θέματος Δ γιατί τότε χάθηκε η μπάλα)
Θέμα Δ : Δ1: αρκετά δύσκολο, σαφώς έξω από τη λογική του σχολικού βιβλίου (αλλά τι ψάχνω τώρα;), αλλά σίγουρα ευρηματικό.
Δ4: ιδιαίτερο θέμα που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και σίγουρα αρκετό χρόνο (που δύσκολο να υπάρξει) για να το σκεφτεί ένας μαθητής.
Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό έρχεται και η ανακοίνωση της μαθηματικής εταιρείας που μιλάει για "κλιμάκωση των θεμάτων ως προς τη δυσκολία" και πολλά άλλα εντυπωσιακά και άκρως περίεργα, υπονοώντας ότι επιτρέπεται ο βιασμός των παιδικών ψυχών. Περαστικά μας!
Ξεκινήσαμε με πρόχειρα θέματα με ασάφειες (Α3), δύσκολα ερωτήματα πολύ νωρίς (Β1), περιττά δεδομένα (Γ1) και ανούσια περίπλοκες συναρτήσεις (Δ). Οι μαθητές που βασίστηκαν στο γράμμα του νόμου που ρητά αναφέρει ότι το πρώτο θέμα θα αναφέρεται στη θεωρία του βιβλίου ακόμη ψάχνουν να βρουν τι εκφράζει η σχετική συχνότητα. Στο Β1 συναντήσαμε ενά πραγματικά όμορφο ερώτημα που κόβει τα πόδια στον μέτρια προετοιμασμένο μαθητή. Ακολούθησε το Γ1 με το περιττό δεδομένο της μέσης τιμής και με ένα μεγάλο "Συγγνώμη" να υπονοείται από τους εισηγητές, καθώς όποιος δεν έλυνε το Γ1 αδυνατούσε να αντιμετωπίσει το υπόλοιπο Γ θέμα. Τέλος, για να ολοκληρωθεί η "σούπα" βάζουμε και μία περίπλοκη συνάρτηση για να υπενθυμίσουμε στον μαθητή της θεωρητικής ότι το Θέμα Δ δεν τέθηκε γι αυτόν.
Χθες στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης περάσαμε στον κόσμο του φανταστικού (σαν την φανταστική μονάδα i) και του ανέφικτου. Και ερωτώ: Πώς ένας μαθητής θα καταφέρει να λύσει αυτά τα θέματα σε τρεις ώρες όταν ένας καθηγητής χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες για να τα γράψει αναλυτικά, έχοντας εκατό κιλά λιγότερο άγχος; (ήμουν εξεταστής στους φυσικώς αδυνάτους μαθητές και χρειάστηκα εγώ και άλλοι 5 συνάδελφοι που ήμασταν στις δύο επιτροπές μιάμιση ώρα για να τα λύσουμε συνοπτικά χωρίς να γράψουμε το θέμα Α θεωρίας και χωρίς να γράφουμε αναλυτικά τις λύσεις. Μήπως είμαστε και οι 6 ανίκανοι;)
Ας πάω και στα θέματα:
Θέμα Β: Καλό θέμα, αλλά αρκετά αυξημένων απαιτήσεων που σίγουρα δε βοηθάει τον μαθητή που στοχεύει στο 7-8 να πιάσει το στόχο του.
Θέμα Γ: Γ1: αναρωτιέμαι προς τι η διπλή αντιπαραγώγιση. Δεν μας αρκεί μία αντιπαραγώγιση για να εξετάσουμε τη συγκεκριμένη γνώση ενός μαθητή όταν μάλιστα τα υπόλοιπα θέματα είναι ιδιαίτερα ογκώδη.
Γ3: Απαράδεκτα μακροσκελές θέμα που κόβει τα πόδια σε όλους και τους ωθεί να καταλάβουν ότι ο χρόνος μάλλον δε θα τους φτάσει. Φανταστείτε την πίεση που νιώθει ο υποψήφιος όταν βλέπει ένα τόσο απαιτητικό ερώτημα τόσο νωρίς (ας ελπίσουμε ότι το μάτι του δε θα έχει πέσει στη μέση της σελίδας με τις προϋποθέσεις του θέματος Δ γιατί τότε χάθηκε η μπάλα)
Θέμα Δ : Δ1: αρκετά δύσκολο, σαφώς έξω από τη λογική του σχολικού βιβλίου (αλλά τι ψάχνω τώρα;), αλλά σίγουρα ευρηματικό.
Δ4: ιδιαίτερο θέμα που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και σίγουρα αρκετό χρόνο (που δύσκολο να υπάρξει) για να το σκεφτεί ένας μαθητής.
Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό έρχεται και η ανακοίνωση της μαθηματικής εταιρείας που μιλάει για "κλιμάκωση των θεμάτων ως προς τη δυσκολία" και πολλά άλλα εντυπωσιακά και άκρως περίεργα, υπονοώντας ότι επιτρέπεται ο βιασμός των παιδικών ψυχών. Περαστικά μας!
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

θα έχουμε: 

...
.