' (όπου
το μοναδιαίο εφαπτόμενο διάνυσμα) μιας φυσικά παραμετροποιημένης καμπύλης αν η καμπυλότητα της είναι 3?Ξέρω οτι
, όπου
είναι η φυσικά παραμετροποιημένη καμπύλη και
η καμπυλότητα.Συντονιστής: matha
' (όπου
το μοναδιαίο εφαπτόμενο διάνυσμα) μιας φυσικά παραμετροποιημένης καμπύλης αν η καμπυλότητα της είναι 3?
, όπου
η καμπυλότητα.Η καμπύλη είναι στονandromeda.pappa έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 4:22 pmΠώς μπορώ να υπολογίσω το' (όπου
το μοναδιαίο εφαπτόμενο διάνυσμα) μιας φυσικά παραμετροποιημένης καμπύλης αν η καμπυλότητα της είναι 3?
Ξέρω οτι, όπου
η καμπυλότητα.
ή στον
;
Αν είναι στον χώρο τότε, αν δεν δίνεται και η στρέψη της καμπύλης, υπάρχουν αρκετές καμπύλες με σταθερή καμπυλότητα (η έλικα είναι μια από αυτές). Αν είναι στο επίπεδο, τότε η απάντηση είναι απλή, αλλά προτιμώ να μην την δώσω. Μπορείς να την βρεις;andromeda.pappa έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 4:47 pmΝομίζω στον χώρο αλλά η ερώτηση δεν το διευκρίνιζε (είναι από παλιά προφορική εξέταση του μαθήματος)

Νομίζω ότιgrigkost έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 4:59 pmΑν είναι στον χώρο τότε, αν δεν δίνεται και η στρέψη της καμπύλης, υπάρχουν αρκετές καμπύλες με σταθερή καμπυλότητα (η έλικα είναι μια από αυτές). Αν είναι στο επίπεδο, τότε η απάντηση είναι απλή, αλλά προτιμώ να μην την δώσω. Μπορείς να την βρεις;andromeda.pappa έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 4:47 pmΝομίζω στον χώρο αλλά η ερώτηση δεν το διευκρίνιζε (είναι από παλιά προφορική εξέταση του μαθήματος)

.μας λέει μόνο κάτι για το μέτρο του
. Όμως θέλουμε την εξίσωση του εφαπτόμενου διανύσματος
!
;
Αφού θα είναι τμήμα κύκλου τότε νομίζω ισχύει το παρακάτωgrigkost έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 6:45 pm1) Για να έχει νόημα η ερώτηση θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για καμπύλη στον.
2) Η απάντησημας λέει μόνο κάτι για το μέτρο του. Όμως θέλουμε την εξίσωση του εφαπτόμενου διανύσματος
!
Υπόδειξη: Αποδεικνύεται* ότι αν μια κανονική, δυο φορές διαφορίσιμη, επίπεδη καμπύλη έχει σταθερή θετική καμπυλότητα, τότε είναι τμήμα κύκλου.
(Το αντίστροφο αποδεικνύεται εύκολα).
Μπορείς, τώρα, να βρεις την εξίσωση του εφαπτόμενου διανύσματος;
(*) όχι πολύ εύκολα. Αν χρειαστεί θα δώσουμε μια απόδειξη αργότερα.

Σωστά.andromeda.pappa έγραψε: ↑Παρ Αύγ 27, 2021 12:30 amΑφού θα είναι τμήμα κύκλου τότε νομίζω ισχύει το παρακάτω
Όπου,
![]()

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!grigkost έγραψε: ↑Παρ Αύγ 27, 2021 12:37 amΣωστά.andromeda.pappa έγραψε: ↑Παρ Αύγ 27, 2021 12:30 amΑφού θα είναι τμήμα κύκλου τότε νομίζω ισχύει το παρακάτω
Όπου,
![]()
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες