Διαγωνισμός και βαθμολογίες

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan

socrates
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6603
Εγγραφή: Δευ Μαρ 09, 2009 1:47 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Διαγωνισμός και βαθμολογίες

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Τρείς μαθητές, οι Α,Β,Γ, συμμετέχουν σε ένα μαθηματικό διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό δόθηκαν για λύση 5 προβλήματα. Η μέγιστη βαθμολογία για κάθε πρόβλημα είναι θετικός ακέραιος αριθμός, διαφορετικός για κάθε πρόβλημα.
Ο μαθητής Α έλυσε πλήρως 4 από τα προβλήματα και συγκέντρωσε 21 βαθμούς, ενώ ο μαθητής Β έλυσε πλήρως 3 προβλήματα και η συνολική του βαθμολογία ήταν 22 βαθμοί.
Αν ο μαθητής Γ έλυσε πλήρως όλα τα προβλήματα, να βρείτε τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή της βαθμολογίας του.
Θανάσης Κοντογεώργης
socrates
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 6603
Εγγραφή: Δευ Μαρ 09, 2009 1:47 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Διαγωνισμός και βαθμολογίες

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates »

Επαναφορά!
Θανάσης Κοντογεώργης
Dimitris13
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Τρί Απρ 19, 2011 2:23 pm

Re: Διαγωνισμός και βαθμολογίες

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dimitris13 »

ΈστωA, B, C, D, E τα προβλήματα και χωρίς βλάβη της γενικότητας ας πούμε ότι ο πρώτος έλυσε τα A, B, C, D
Άρα οι βαθμοί του 1ου είναι A+B+C+D = 21
Από το θεώρημα της περιστεροφωλιάς θα έχουν λύσει με τον δεύτερο δύο κοινά προβλήματα. Έστω ότι τα προβλήματα αυτά είναι τα Α, Β.
Αν ο 2ος είχε λύσει ένα από τα Γ, Δ τότε θα έπρεπε A+B+C+D > A+B+(C ή D) (αφού είναι θετικοί) αλλά 21 < 23 άρα άτοπο. Συνεπώς έλυσε ο δεύτερος το Ε.
Άρα οι βαθμοί του 2ου είναι A+B+E = 23 <=> E = 23-(A+B)
Επομένως A+B+C+D+E =(βαθμός 1ου)+ E = 21 + 23 - (A+B) = 44 - (A+B) που γίνεται μέγιστο όταν A+B = 3 αφού πρόκειται για διαφορετικούς ακέραιους αριθμούς που δίνει 41 και ελάχιστο για A+B = 18 (A=10 και B=8 και C=2 καιD=1 καιE=5) που είναι 26.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Juniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες