Κριτική για μαθηματικά βιβλία και βιβλία φυσικής

Συντονιστής: spyros

St_Banach1

Κριτική για μαθηματικά βιβλία και βιβλία φυσικής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Τετ Οκτ 28, 2015 4:55 pm

Σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα συζήτησης και να σχολιάζουμε/προτείνουμε/ρωτάμε για διάφορα ενδιαφέροντα βιβλία μαθηματικών που έχουμε κατά νου. Πρόσθεσα και περί φυσικής διότι με ενδιαφέρει και ο τομέας της φυσικής, ιδιαίτερα της θεωρητικής φυσικής. Οπότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για διάφορα βιβλία ελληνικής ή και ξένης βιβλιογραφίας!

St_Banach1

Re: Κριτική για μαθηματικά βιβλία και βιβλία φυσικής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Τετ Οκτ 28, 2015 5:34 pm

θα θέσω πρώτος ένα ερώτημα για όποιον μελετάει φυσική. Ενδιαφέρομαι να μελετήσω θερμοδυναμική, μ αρέσει τ μαθηματικό υπόβαθρο και μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρων κλάδος. Ένα βιβλίο σε μια τυχαία αναζήτησή μου που σκέφτομαι να αγοράσω είναι
"ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ" του Γραμματικάκη Γ. Ιωάννη. Ουσιαστικά στηρίζεται στην πραγματεία του Planck περί θερμοδυναμικής και έχει και την αξιωματική προσέγγιση του Καραθεοδωρή! Θα ήθελα να ακούσω γνώμες σχόλια γι αυτό το βιβλίο και προτάσεις εαν υπάρχουν.

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Πέμ Οκτ 29, 2015 4:20 pm

βλέπω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή. Εν πάση περιπτώσει θα θέσω ένα ακόμη ερώτημα. Για μια εισαγωγή στις ομάδες Lie ποια συγγράμματα θεωρείται καλύτερα;

Άβαταρ μέλους
G.Bas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Bas » Πέμ Οκτ 29, 2015 7:36 pm

St_Banach1 έγραψε:βλέπω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή.

Ας μην κρυβόμαστε, δεν υπάρχει καθόλου συμμετοχή :rolleyes: .
Αν θέλεις ας αρχίσουμε με βιβλία Μαθηματικών και βλέπουμε πως θα πάει το τόπικ μιας και φυσική, πόσο μάλλον, θερμοδυναμική κτλ κτλ κάπως δύσκολο :mrgreen: .

Αν πάλι τα βιβλία φυσικής είναι το φλέγον ζήτημα για εσένα, τότε απλά αναμένουμε :smile: .

Let Solutions Say Your Method!

George Basdekis

Cauchy-Schwarz is the best tool!
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Πέμ Οκτ 29, 2015 8:19 pm

Δεν ξέρω αν εξυπηρετεί αλλά κάποιες επιλογές, μόνο για βιβλία Μαθηματικών, παρουσιάστηκαν εδώ:
viewtopic.php?f=95&p=224472#p224472
Μαυρογιάννης

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Πέμ Οκτ 29, 2015 10:03 pm

επιτέλους δυο άνθρωποι απάντησαν στην ανάρτησή μου ;P Θεωρώ ότι το λινκ που έστειλες βοηθάει αρκετά απλώς άνοιξα αυτή τη συζητήση για μια έναν πιο διαδραστικό σχολιασμό πάνω σε βιβλία που έχουμε κατά νου. Μιας και ξεκίνησα με ερωτήσεις θα τις αφήσω να αιωρούνται, αν έχετε και εσείς κάποιες για βιβλία σε κάποιον μαθηματικό κλάδο φυσικά να ξεκινήσουμε μια συζήτηση. Ας θέσω μια γενική ερώτηση. Ελληνικής βιβλιογραφία εναντίον ξένης. Εντάξει σίγουρα υπερκερνάει η δεύτερη απλώς πως βλέπετε την ελληνική βιβλιογραφία. Θεωρώ ότι υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που μ έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην μελέτη μου έως τώρα. Πχ αυτή την περίοδο (ξανα)μελετάω συναρτησιακή από το βιβλίο του Νεγρεπόντη. Για την ώρα θεωρώ ότι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

dsatkas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dsatkas » Πέμ Οκτ 29, 2015 11:30 pm

Ίσως θα είναι καλύτερα να δεις τη θερμοδυναμική μέσα από τη στατιστική φυσική μιας και σε ενδιαφέρει το μαθηματικό κομμάτι.
Γενικά σε ενδιαφέρουν καθόλου οι εφαρμογές της φυσικής;

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Πέμ Οκτ 29, 2015 11:54 pm

Εντάξει σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο με ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της φυσικής. Κυρίως θεωρώ αρκετά ενδιαφέρον ύστερα από τόοοσα θεωρητικά μαθηματικά ίσως θα ήθελα να δοκιμάσω και κάποια άλλα πράγματα. Κατά κύριο λόγο η θεωρητική φυσική μου τραβάει το ενδιαφέρον και αυτό γιατί έχει αρκετά μαθηματικά ζητήματα.Θεωρώ ότι η θερμοδυναμική όσον αφορά την κατά Planck θεμελίωση και την αξιωματική του Καραθεοδωρή ότι ανήκει σε αυτόν τον κλάδο. απλώς ανέφερα το βιβλίο σε περίπτωση που κάποιος γνώριζε περισσότερα.

Grosrouvre

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Grosrouvre » Παρ Οκτ 30, 2015 3:12 pm

Αναφορικά με τη Θεωρητική Φυσική, διαχρονική και συνάμα εξαιρετική είναι η σειρά βιβλίων των Lev Landau και Evgeny Lifshitz με τίτλο Course of Theoretical Physics. Στη σειρά αυτή, υπάρχει και Statistical Physics.

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Παρ Οκτ 30, 2015 4:03 pm

το βιβλίο των landau και lifschitz είναι μια σειρά βιβλίων αν δεν κάνω λάθος? μπόρω με κάποιον τρόπο να το βρω?

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Παρ Οκτ 30, 2015 4:09 pm

βρήκα βασικά το vol. 1 που είναι μηχανική, σε ηλεκτρονική μορφή μιας παλιάς έκδοσης μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον πράγματι.Έχεις ασχοληθεί με θεωρητική φυσική;

dsatkas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dsatkas » Δευ Νοέμ 02, 2015 7:22 pm

τα βιβλία του Landau είναι graduate επιπέδου

καλύτερα να αρχίσεις από το βιβλίο στατιστικής του Mandl ή το κλασικό του Reif που και εκείνο είναι απαιτητικό

http://www.protoporia.gr/statistiki-fysiki-p-85605.html
http://www.amazon.com/Fundamentals-Stat ... 1577666127

ή μπορείς να βρεις υλικό στο δίκτυο

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Τετ Νοέμ 04, 2015 3:53 pm

εξαιρετικά και τα δυο βιβλία αν και κάπως ακριβά. Για να είμαι ειλικρινής βρήκα σε ηλεκτρονική μορφή αυτές τις σημειώσεις http://farside.ph.utexas.edu/teaching/sm1/statmech.pdf που βασίζονται πάνω στο βιβλίο του Reif. Μου φάνηκαν ότι πρέπει για μια εισαγωγή στη στατιστική φυσική και τη θερμοδυναμκή.

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Τετ Νοέμ 04, 2015 3:57 pm

τι θα λέγατε να αλλάξουμε όμως τη συζήτηση και να την κατευθύνουμε σε κάποιο άλλο βιβλίο άλλου κλάδου, εγώ προσωπικά καλύφθηκα σε αρκετά έως τώρα.. θα ήθελα να σχολιάσουμε διάφορα βιβλία, πάνω σε μαθηματικούς κλάδους ή φυσικούς. Υπάρχει κάποια πρόταση/ερώτηση?

dsatkas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dsatkas » Πέμ Νοέμ 05, 2015 1:51 pm

όσον αφορά τη φυσική μπορώ να πρροτείνω βιβλιογραφία, πείτε μου τι σας ενδιαφέρει και θα δούμε τι θα κάνουμε

έτσι γενικά και αόριστα το καλύτερο βιβλίο που μπορεί να διαβάσει ένας μαθηματικός όσον αφορά τη φυσική είναι το Road to Reality του Penrose, Είναι όλη η φυσική γραμμένη από μαθηματικό-φυσικό, δεν είναι εκλαϊκευμένη επιστήμη και δεν είναι για την παραλία. Είναι 1000 σελίδες και έχει βαριές έννοιες. Αν μπορείτε, προτιμήστε την αγγλική έκδοση, καθώς είναι πολύ φτηνότερη της ελληνικής.

St_Banach1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από St_Banach1 » Πέμ Νοέμ 05, 2015 8:21 pm

πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αυτό που λες αν και το 1000 σελίδες ακούγεται βαρύ, από την άποψη ότι πρέπει να το μελετάς πολύυυ καιρό και ξανά και ξανά. Ένα πάντως πολύ καλό βιβλίο που τυχαίνει να έχω στην κατοχή μου είναι αυτό των Kibble και Berkshire "Kλασική Μηχανική". Μιας και είμαι τελειόφοιτος στο μαθηματικό μυούμαι στην μελέτη φυσικής και σου αναπτύσσει αρκετά τη φυσική διαίσθηση αλλά με αρκετή μαθηματική σοβαρότητα θα έλεγα.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες