Θα θελα να προχωρησω σε επομενο επιπεδο

Συντονιστής: spyros

Κωστας2004

Θα θελα να προχωρησω σε επομενο επιπεδο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κωστας2004 » Τρί Ιούλ 28, 2020 9:09 pm

Ειμαι 15 και σε λιγο καιρο θα παω Β'λυκειου.Ειμαι παρα πολυ καλος στα μαθηματικα και θα θελα να προχωρησω σε μαθηματικα επομενων ταξεων και δεν ξερω τι να διαβασω.Να διαβασω καποιο βοηθημα ή να διαβασω καποιο βιβλιο που περιεχει θεματα μαθηματικων διαγωνισμων.Θα θελα να μου προτεινετε κατι για να διαβασω.Σας παρακαλω

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Θα θελα να προχωρησω σε επομενο επιπεδο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιούλ 28, 2020 11:21 pm

Κωστας2004 έγραψε:
Τρί Ιούλ 28, 2020 9:09 pm
Ειμαι 15 και σε λιγο καιρο θα παω Β'λυκειου.Ειμαι παρα πολυ καλος στα μαθηματικα και θα θελα να προχωρησω σε μαθηματικα επομενων ταξεων και δεν ξερω τι να διαβασω.Να διαβασω καποιο βοηθημα ή να διαβασω καποιο βιβλιο που περιεχει θεματα μαθηματικων διαγωνισμων.Θα θελα να μου προτεινετε κατι για να διαβασω.Σας παρακαλω

Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Η συμβουλή μου είναι ότι, παράλληλα με όλα τα άλλα, πρέπει να μάθεις να γράφεις σωστά Ελληνικά. Συγκεκριμένα, οι λέξεις στην γλώσσα μας τονίζονται. Επίσης, τα σημεία στίξης πρέπει να κολλάνε στην προηγούμενη λέξη και μετά να υπάρχει ένα κενό διάστημα. Τέλος, τα κύρια ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαίο πρώτο γράμμα. Σημείωσα με κόκκινο μερικά από τα σφάλματα.

Σημαντικά όλα αυτά ή λεπτομέρεια; Έχουν σχέση μα Μαθηματικά;

Σημαντικότατα! Τα Μαθηματικά είναι επιστήμη της ακρίβειας, οπότε πρέπει να την υιοθετείς στα κείμενά σου από τώρα που είναι νέος. Άλλωστε θα σου είναι χρήσιμος οδηγός στην ζωή να γράφεις σωστά. Αργά ή γρήγορα θα υποβάλεις κάποιο βιογραφικό, οπότε τα σφάλματα μπορεί να σου κοστίσουν την θέση που διεκδικείς.

Στο ερώτημά σου αν θα πρέπει να διαβάσεις κάποιο βοήθημα ή να διαβάσεις κάποιο βιβλίο που περιέχει θέματα Μαθηματικών, η απάντηση είναι απλή. Πρέπει να κάνεις και τα δύο και μάλιστα όχι ένα βοήθημα και ένα βιβλίο με θέματα αλλά δέκα βοηθήματα και δέκα βιβλία με θέματα. Αν βαριέσαι να το κάνεις (και γι' αυτό ζητάς συμβουλή ποιο από τα δύο να κάνεις λες και ψάχνεις τρόπο να γίνεις σοφός με μισοδουλειά), είσαι σε λάθος δρόμο. Όπως είπε ο Ευκλείδης, μη είναι βασιλικήν ατραπόν περί τα Μαθηματικά. Τα καλά Μαθηματικά απαιτούν δέκα βοηθήματα και δέκα βιβλία με θέματα ως αρχή. Μετά, πάλι από την αρχή για το επόμενο επίπεδο.

Και ένα τελευταίο: Θα ήταν πολύ χρήσιμο για την παιδεία σου αν έγραφες λύσεις στις ασκήσεις που εμφανίζονται στο φόρουμ. Ακριβώς επειδή λες ότι είσαι "πάρα πολύ καλός στα Μαθηματικά", δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Όποτε γράφεις μία κομψή λύση, τα μέλη του mathematica θα σου το πουν. Αντίστροφα, όποτε γράφεις μία λάθος λύση (δεν είναι κακό), πάλι θα σου το πουν.

Κωστας2004

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κωστας2004 » Τετ Ιούλ 29, 2020 7:37 am

Καταρχάς γράφω από κινητό και δεύτερον θα θελά να ακούσω τι έχεις να μου προτείνεις.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιούλ 29, 2020 12:09 pm

Κωστας2004 έγραψε:
Τετ Ιούλ 29, 2020 7:37 am
Καταρχάς γράφω από κινητό και δεύτερον θα θελά να ακούσω τι έχεις να μου προτείνεις.
Δεν κατάλαβα! Θέλεις να πεις ότι από κινητό επιτρέπεται να γράφουμε πτωχά Ελληνικά; Ή μήπως ήσουν τόσο βιαστικός που δεν μπορούσες να περιμένεις μέχρι να βρεθείς σε υπολογιστή;

Επί της ουσίας: Ήδη σου πρότεινα τρόπο δράσης. Ίσως δεν αντιλήφθηκες τι ακριβώς προσπαθώ να σου πω.

Με ποια ακριβώς βιβλία θα ξεκινήσεις εξαρτάται από τις γνώσεις σου. Πάντως οποιαδήποτε δέκα βιβλία με θεωρία και οποιαδήποτε δέκα με συλλογή ασκήσεων (πέρα από τα Σχολικά που υποθέτω ότι τα έχεις μελετήσει) αλλά στην ηλικιακή σου περιοχή, είναι άριστη αρχή. Κυκλοφορούν έκτακτα βιβλία, πολλά από τα οποία είναι εισαγωγικά (και άρα χρήσιμα για αρχή). Ποια βιβλία έχεις, για να σου πούμε αν είσαι σε καλό δρόμο; Τι έχεις διαβάσει;

Και ας επαναλάβω, η επίλυση ασκήσεων στο φόρουμ είναι επίσης μία αστείρευτη πηγή γνώσης. Περιμένουμε εδώ να δούμε τις δυνάμεις σου, και αμέσως θα σου δώσουμε υποδείξεις που ταιριάζουν περισσότερο στα μέτρα σου. Ελπίζουμε να είσαι όσο καλός ισχυρίζεσαι, και να είσαι βέβαιος ότι θα βρεις εδώ αρκετό υλικό για να σε καθηλώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ » Τετ Ιούλ 29, 2020 2:46 pm

Εγώ προσωπικά δουλεύω με Στεργίου - Νάκη για Γ' Λυκείου. Θα σου σύστηνα αυτό το βοήθημα καθώς περιέχει άριστα τη θεωρία και επιπλέον γερές ασκήσεις. Όμως υπάρχουν και άλλα αξιόλογα βιβλία κυρίως από τις Εκδόσεις Σαββάλας.

kkala

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kkala » Πέμ Ιούλ 30, 2020 11:54 am

Το καλοκαίρι από Α σε Β Λυκείου (1964) αναρωτιόμουν τι να μελετήσω (1) ειδικά θέματα Γεωμετρίας που τότε μου άρεσε ή (2) λίγο από όλα τα θετικά μαθήματα των επόμενων τάξεων, ώστε να διευκολυνθώ στις (μετά δύο χρόνια) εισαγωγικές εξετάσεις. Μου άρεσαν τα Μαθηματικά, χωρίς όμως να έχω ιδιαίτερη κλίση σε αυτά. Ανακάλυψα τούτο στην Γ Λυκείου, μετά από προσπάθεια.
Ασυναίσθητα πήγα στην επιλογή (2), η οποία αποδείχθηκε σωστή. Τα μαθήματα + φροντιστήρια έγιναν ασφυκτικά στη Β και Γ Λυκείου, οπότε επικεντρωθήκαμε όλοι μόνο στα απαραίτητα για τις εισαγωγικές. Οι φροντιστές ήσαν ικανοί να μας δώσουν την αναγκαία ύλη, αναφέροντας και ελάχιστα εποικοδομητικά θέματα εκτός ύλης. Και τούτο όχι μόνο στα μαθηματικά, αλλά σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα. Έπρεπε να εντρυφήσω σε όλα τα μαθήματα για να αποφασίσω ειδικά για τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, ένα σοβαρό ζήτημα στην Γ Λυκείου (ίσως και τώρα δεν βοηθούνται οι μαθητές αποτελεσματικά στο θέμα αυτό).
Νομίζω ότι και σήμερα θα ακολουθούσα περίπου την ίδια πορεία, στηριζόμενος στα σχολικά βιβλία των επόμενων τάξεων, μαζί με κάποια εξωσχολικά βοηθήματα (δεν ξέρω τα σύγχρονα) που κάνουν την ύλη πιό κατανοητή (ιδίως τα βιβλία του φροντιστηρίου, αν ο μαθητής παρακολουθεί). Άσχετα με τις προτιμήσεις μας, οι εξετάσεις απαιτούν μάλλον εύρος (εντός της ύλης βέβαια) παρά βάθος σε ένα μόνο θέμα. Τούτο ισχύει και για τις ασκήσεις, που πρέπει να αρχίζουν από εύκολες για να διευκολύνουν την κατανόηση και κατόπιν να προχωράμε σε δυσκολες.
Ένα ταλέντο στα μαθηματικά μπορεί να ακολουθήσει άλλη πορεία, αλλά πως διαπιστώνει ότι είναι ταλέντο? Λίγοι βέβαια άνθρωποι έχουν αυτό το χάρισμα.

Κώστας Καλαϊτζόγλου
Άβαταρ μέλους
greek_sorcerer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από greek_sorcerer » Πέμ Ιούλ 30, 2020 6:52 pm

Κωστας2004 έγραψε:
Αγαπητέ Κώστα,
ο κύριος με τον οποίο συνομιλείς είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς της Ελλάδας και αρκετά μεγαλύτερος σου. Ο πληθυντικός ευγενείας δεν έβλαψε κανέναν...
Από και πέρα: Στο εμπόριο υπάρχουν βιβλία για μαθηματικούς διαγωνισμούς που ίσως να σε ενδιαφέρουν. Καλύπτουν μεγάλο εύρος των μαθηματικών, που αν και δεν θα σου χρειαστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις, σου καλλιεργούν τον μαθηματικό τρόπο σκέψης.

Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros » Πέμ Ιούλ 30, 2020 7:48 pm

greek_sorcerer έγραψε:
Πέμ Ιούλ 30, 2020 6:52 pm
Κωστας2004 έγραψε:
Αγαπητέ Κώστα,
ο κύριος με τον οποίο συνομιλείς είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς της Ελλάδας και αρκετά μεγαλύτερος σου. Ο πληθυντικός ευγενείας δεν έβλαψε κανέναν...
Από και πέρα: Στο εμπόριο υπάρχουν βιβλία για μαθηματικούς διαγωνισμούς που ίσως να σε ενδιαφέρουν. Καλύπτουν μεγάλο εύρος των μαθηματικών, που αν και δεν θα σου χρειαστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις, σου καλλιεργούν τον μαθηματικό τρόπο σκέψης.
Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

("Ο πληθυντικός ευγενείας δεν έβλαψε κανέναν"-πολύ ωραία έκφραση).

Άβαταρ μέλους
greek_sorcerer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από greek_sorcerer » Πέμ Ιούλ 30, 2020 8:00 pm

Doloros έγραψε:
Πέμ Ιούλ 30, 2020 7:48 pm

Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

("Ο πληθυντικός ευγενείας δεν έβλαψε κανέναν"-πολύ ωραία έκφραση).

Είχα την τιμή και την χαρά να έχω τον κύριο Λάμπρου σύμβουλο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Μάρκος Βασίλης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάρκος Βασίλης » Πέμ Ιούλ 30, 2020 10:43 pm

Κωστας2004 έγραψε:
Τρί Ιούλ 28, 2020 9:09 pm
Δώσε μας λίγες παραπάνω πληροφορίες για να σε βοηθήσουμε. Έχεις, για παράδειγμα, εξαντλήσει τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου; Έχεις καλύψει όποια πράγματα ενδεχομένως δεν έχετε δει στα πλαίσια της φετινής χρονιάς; - που, ενδεχομένως, να είναι αρκετά, ένεκα κορωνοϊού. Από γεωμετρία πώς τα πας; Επίσης, έχεις ασχοληθεί και με «εξωσχολικά» μαθηματικά; Δώσε μας λίγες πληροφορίες παραπάνω για να μπορέσουμε να σε κατευθύνουμε κατάλληλα.

\textcolor{blue}{\forall after-maths}
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης