m.pαpαgrigorakis έγραψε:
Μάκη δεν έχω μελετήσει αναλυτικά τις οδηγίες επειδή δεν διδάσκω φέτος στην Α Λυκείου. Αυτός είναι ο λόγος που έβαλα και το σχόλιο ότι "πιθανόν κάποια ερωτήματα να ξεφεύγουν από το αυστηρό πλαίσιο της διδακτέας ύλης"
Τις ασκήσεις αυτές τις συνθέτω τις τελευταίες μέρες. Τις δίνω για επανάληψη στο γιος μου που πάει στην Α Λυκείου.
Σκέφτηκα ότι ίσως φανούν χρήσιμες και σε κάποιον άλλο, αφού βέβαια τις προσαρμόσει κατάλληλα για αυτό και τις ανεβάζω εδώ.
Αρχικά
Μίλτο πρέπει να ομολογήσω ότι κάνεις μια αξιέπαινη προσπάθεια στην Α΄ Λυκείου, όπως αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον που δείχνει ο Στάθης με τις όμορφες λύσεις που μας παρουσιάζει.
Νομίζω ότι έχετε υποχρέωση να τα μαζέψετε και να τα κάνετε ένα όμορφο φυλλαδιάκι!!
Ένσταση! Μιας που κάνεις τον κόπο (ή κάνετε), γιατί δεν θέτεις ασκήσεις εντός της ύλης, να φανούν χρήσιμες σε όλους αλλά και στον υιό σου;;
Όλοι μας έχουμε σημειώσεις - ασκήσεις από την παλιά ύλη - βιβλίο, άρα θα ήταν ωφέλιμο να φρεσκάρουμε τα αρχεία μας με νέα σύγχρονα θέματα προσαρμοσμένα στο νέο βιβλίο, στην νέα ύλη και να μην αναπαράγουμε παλιές ασκήσεις, τι λες;;
Δίνω μια άσκηση με αυτό το σκεπτικό!!
Άσκηση 6η
Δίνεται το τριώνυμο

, όπου λ πραγματικός αριθμός.
α. Να αποδείξετε ότι η διακρίνουσα του τριωνύμου ισούται με: Δ = 4(λ – 5)(λ – 3).
β. Να βρείτε για ποιες τιμές του πραγματικού αριθμού λ το τριώνυμο έχει δύο ρίζες πραγματικές και άνισες.
γ. Αν

,

είναι οι άνισες ρίζες του τριωνύμου, να βρείτε το λ αν ισχύει:

= 0,75
δ. Να βρείτε τις τιμές του

ώστε

για κάθε πραγματικό αριθμό x.
Σημείωση: Αν θέλουμε να το ψειρίσουμε και το γ υποερώτημα είναι εκτός του πνεύματος του νέου βιβλίου...
edit: διόρθωση του Latex