Τα νέα σχολικά βιβλία

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 1790
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 6:00 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

Τα νέα σχολικά βιβλία

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Τετ Απρ 22, 2026 4:57 pm

Τα νέα σχολικά βιβλία

ΕΔΩ


Kαλαθάκης Γιώργης

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 14768
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 01, 2013 9:35 am

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Σάβ Απρ 25, 2026 9:39 am

Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Με ποια κριτήρια θα επιλεγεί το βιβλίο που θα

διδαχθούν τα παιδιά; Είναι ένα εγχείρημα που είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν και δεν ευδοκίμησε.


Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 1790
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 6:00 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Τρί Απρ 28, 2026 2:00 pm

george visvikis έγραψε:
Σάβ Απρ 25, 2026 9:39 am
Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Με ποια κριτήρια θα επιλεγεί το βιβλίο που θα

διδαχθούν τα παιδιά; Είναι ένα εγχείρημα που είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν και δεν ευδοκίμησε.
Προφανώς ,Γιώργο, τα κριτήρια είναι υποκειμενικά

Το θεσμικό πλαίσιο

Νόμος 4823/2021 - Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 85 Επιλογή διδακτικών βιβλίων
1. Καθιερώνεται η δυνατότητα επιλογής διδακτικού βιβλίου σε κάθε μάθημα που διδάσκεται στις σχολικές μονάδες της δημόσιας ή ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2. Η επιλογή των διδακτικών βιβλίων, που χρησιμοποιούνται από την κάθε σχολική μονάδα πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα σε αυτή. Η επιλογή των διδακτικών βιβλίων πραγματοποιείται μεταξύ των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων που εντάσσονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων του άρθρου 84, εφόσον αυτά είναι περισσότερα του ενός για το συγκεκριμένο μάθημα. Σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία επιλογής από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα, η επιλογή γίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ή σε περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης ή μη επιλογής, η επιλογή πραγματοποιείται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας. Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας καταχωρίζει άμεσα τις αποφάσεις επιλογής διδακτικού βιβλίου σε πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δημιουργείται και λειτουργεί με ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε. ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ). Τα διδακτικά βιβλία που επιλέγονται από το σύνολο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τυπώνονται και διανέμονται σε αυτές από το Ι.Τ.Υ.Ε. ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 3966/2011 (Α’ 118).
3. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να χρησιμοποιούν, παράλληλα με το διδακτικό βιβλίο που έχει διανεμηθεί στην οικεία σχολική μονάδα, το σύνολο των διδακτικών βιβλίων του αντίστοιχου μαθήματος σε ψηφιακή μορφή και των ψηφιακών αντικειμένων τα οποία είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων του άρθρου 84.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και του Ι.Τ.Υ.Ε. ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, καθορίζονται η διαδικασία επιλογής διδακτικού βιβλίου, η προθεσμία εντός της οποίας πραγματοποιείται η επιλογή του, τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα της παρ. 2, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του διδακτικού βιβλίου.
5. Μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας και τη θέση σε πλήρη λειτουργία του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β) του άρθρου 84, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της δημόσιας και ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ήδη εγκεκριμένα προς χρήση από αυτές διδακτικά βιβλία.


Kαλαθάκης Γιώργης
math8000
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Αύγ 16, 2024 7:54 pm

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από math8000 » Τετ Απρ 29, 2026 8:26 am

george visvikis έγραψε:
Σάβ Απρ 25, 2026 9:39 am
Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Με ποια κριτήρια θα επιλεγεί το βιβλίο που θα

διδαχθούν τα παιδιά; Είναι ένα εγχείρημα που είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν και δεν ευδοκίμησε.
Μην ανησυχείτε κύριε Γιώργο. Θα μας τα πουν όλα τα φορντιστήρια , που σε λίγο καιρό θα κάνουν κατάληψη στα σχολεία και θα τα αναλάβουν όλα. Η ντροπή είναι μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό το έγκλημα που θα ζήσουμε από τη νέα σχολική χρονιά.


Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Δημοσιεύσεις: 5552
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 05, 2012 10:09 pm
Τοποθεσία: International
Επικοινωνία:

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Τετ Απρ 29, 2026 9:46 am

Είναι η ιδέα μου ή είναι πολύ κακογραμμένα;


Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5495
Εγγραφή: Δευ Δεκ 29, 2008 1:18 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Τετ Απρ 29, 2026 12:40 pm

Κώδικας: Επιλογή όλων

Tolaso J Kos έγραψε:
Τετ Απρ 29, 2026 9:46 am
Είναι η ιδέα μου ή είναι πολύ κακογραμμένα;
Αποστόλη καλημέρα.

Νομίζω ότι η έκφραση άποψης στο :logo: (ή και οπουδήποτε αλλού) οφείλει να συνοδεύεται από τεκμηρίωση και να μην είναι ισοπεδωτική.

Μιλάμε για 19 νέα βιβλία από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ συγγραφικές ομάδες, τα οποία, μάλιστα, οφείλουν να ακολουθούν ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΥΣ περιορισμούς ως προς τη διάταξη, το περιεχόμενο, τις σελίδες κ.α.

Έτσι, δεν μπορούμε να τσουβαλιάσουμε τα πάντα και απαξιώσουμε τον κόπο δεκάδων συγγραφέων, κριτών, όταν μάλιστα την εργασία, το επίπεδο και τις γνώσεις πολλών εκ των συγγραφέων, την έχουμε γνωρίσει και μέσα από το :logo: . Έστω κι αν ένα βιβλίο δεν μάς αρέσει, δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα. Κάθε ομάδα δεν ευθύνεται αν ένα άλλο είναι "κακογραμμένο". Κάθε βιβλίο θα πρέπει να κριθεί μόνο του.

Θέλει πολλές ώρες μελέτης και εξάσκησης (στην τάξη) για να δούμε τα σημεία υπεροχής, τις αδυναμίες, ή μάλλον τα σημεία ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ με τις δικές μας προτιμήσεις. Κάτι που εμείς βρίσκουμε αδύνατο σημείο, για άλλον μπορεί να είναι προτέρημα. Όλα είναι θέμα υποκειμενικής προσέγγισης.

Π.χ. γνωρίζοντας το συγγραφικό έργο του Αποστόλη και το υψηλότατο επίπεδο των θεμάτων που περιέχουν τα βιβλία του, κατανοώ την άποψη που εκφράζει παραπάνω. Πρέπει, όμως να βλέπουμε τα νέα βιβλία, όχι από τη δική μας υποκειμενική οπτική γωνία, αλλά αναλογιζόμενοι τι ρόλο έχουν να παίξουν και σε ποιους απευθύνονται.

Έχουμε καιρό να συζητήσουμε, καλόπιστα, και να προτείνουμε διορθώσεις, βελτιώσεις, αλλαγές. Άλλωστε οι νέες ευέλικτες ψηφιακές δυνατότητες μάς δίνουν τη δυνατότητα για διαρκείς (π.χ. ετήσιες) αναβαθμίσεις.

Ευχόμαι καλοτάξιδα τα έργα των συναδέλφων, και επιτρέψτε μου, ειδικά στους φίλους στο :logo:

Θα χαιρόμουν να δω συμμετοχή στο :logo: στην προσπάθεια να συμβάλλουμε στη βελτίωσή τους. Αυτή είναι η διαφορά του :logo: σε σχέση με τα διάφορα fora τύπου fb, όπου σε δυο γραμμές ο καθένας κρίνει τα πάντα, δίχως να έχει καν ασχοληθεί μ΄αυτά. Αυτή τη διαφορά θέλουμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη. Έκφραση ψύχραιμης, αντικειμενικής, επιστημονικής άποψης αιχμηρής μεν, αλλά με τεκμηρίωση δε.

Ελπίζω κι εύχομαι να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με την απαθή στάση που κρατήσαμε στο θέμα που προσπάθησα να αναδείξω για τα νέα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων της Άλγεβρας Α΄ Λυκείου.

Υ.Γ. Την προσωπική μου (αρνητική) άποψη για το θεσμό του πολλαπλού βιβλίου έχω καταγράψει πριν 21 έτη, στο βιβλίο ¨Οι περιπέτειες του προβλήματος στα σχολικά μαθηματικά" των εκδόσεων του αείμνηστου Χάρη Βαφειάδη, 2005, ΕΔΩ στις σελίδες: 65-68.


Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 18232
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Απρ 29, 2026 2:39 pm

Tolaso J Kos έγραψε:
Τετ Απρ 29, 2026 9:46 am
Είναι η ιδέα μου ή είναι πολύ κακογραμμένα;
Δεν νομίζω να διάβασε κανείς τόσο γρήγορα τα νέα βιβλία, έστω μόνο τα Μαθηματικά, για να έχει τόσο σαφή εικόνα.

Πάντως ο ίδιος, κρίνοντας από τα ονόματα των συγγραφέων (όσων από αυτούς γνωρίζω), διακρίνω άτομα εγνωσμένου κύρους, με ευρύ δείγμα γραφής εντός και εκτός το mathematica.

Εύχομαι καλή πορεία στα βιβλία, και κυρίως τους Δασκάλους που θα τα διδάξουν και τους μαθητές που θα τα μελετήσουν.

Ευχαριστώ τους συγγραφείς για την ενασχόλησή τους με την συγγραφή των εγκεκριμένων Σχολικών βιβλίων. Επειδή έχω κάνει και εγώ την ίδια δουλειά, στην αρχή της καριέρας μου, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις θυσίες που απαιτούνται.


automath
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 15, 2026 6:34 pm

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από automath » Τετ Απρ 29, 2026 3:16 pm

Στα φροντιστήρια περιλαμβάνεται και αυτά των μονίμων στα σχολεία ;
Στο κάτω κάτω δεν φταίνε αυτά όταν μόνιμή επωδές αρκετών ήταν θα στα ''μάθει ο φροντιστής σου'...

Μην ανησυχείτε κύριε Γιώργο. Θα μας τα πουν όλα τα φορντιστήρια , που σε λίγο καιρό θα κάνουν κατάληψη στα σχολεία και θα τα αναλάβουν όλα. Η ντροπή είναι μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό το έγκλημα που θα ζήσουμε από τη νέα σχολική χρονιά.


math8000
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Αύγ 16, 2024 7:54 pm

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#9

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από math8000 » Τετ Απρ 29, 2026 6:09 pm

automath έγραψε:
Τετ Απρ 29, 2026 3:16 pm
Στα φροντιστήρια περιλαμβάνεται και αυτά των μονίμων στα σχολεία ;
Στο κάτω κάτω δεν φταίνε αυτά όταν μόνιμή επωδές αρκετών ήταν θα στα ''μάθει ο φροντιστής σου'...
Προσωπικά δε γνωρίζω ούτε έναν καθηγητή δημοσίου σχολείου που να έχει πει αυτό σε μαθητή του. Η έφοδος μεγάλων φροντιστηριακών ομίλων στη δημόσια παιδεία θα είναι καταστροφική κατά τη γνώμη μου. Διαβάζω προσεκτικά τα βιβλία από τη μέρα που αναρτήθηκαν. Σε ένα δε από αυτά , υπάρχει σύνδεσμος που οδηγεί στη σελίδα του φροντιςτηρίου. Είναι πραγματικά αίσχος.


Άβαταρ μέλους
Christos.N
Δημοσιεύσεις: 2127
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 26, 2009 2:28 pm
Τοποθεσία: Ίλιον

Re: Τα νέα σχολικά βιβλία

#10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Τετ Απρ 29, 2026 10:58 pm

Οποιοσδήποτε εκθέτει οτιδήποτε αυτόματα κρίνεται, αλλά όπως λέει και ο Γιώργος παραπάνω (Ρίζος) οι πλήρεις αδυναμίες θα φανούν στην πράξη. Δεν γνωρίζω αλλά αν υπάρχει η ευελιξία της διόρθωσης-προσθήκης όλα θα πάνε αληθινά καλά, καλοτάξιδα όλα!


Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες