Όχι πολύ δεξιά
Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος
Όχι πολύ δεξιά
Ο Κώστας βρίσκεται κάποια στιγμή στην πλευρά ΑΒ , τετραγώνου ΑΒΓΔ ,κινούμενος κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού και από το Α προς το Β . .Περιορισμοί:1) Κινείται πάντα κατά ευθύγραμμο τμήμα ,2) στρίβει κάθετα ,3) δεν επιτρέπεται να στρίψει δύο φορές διαδοχικά προς τα δεξιά (συνεχόμενα ΔΔ ) 4)Κινείται πάνω ή μέσα στο τετράγωνο ,και 5) δεν επιτρέπεται να διανύσει την ίδια διαδρομή/ευθύγραμμο τμήμα δύο φορές. Είναι δυνατόν να περάσει διαδοχικά από τα σημεία Β , Γ και Δ και να επιστρέψει στο σημείο Α ;
τελευταία επεξεργασία από αρψ2400 σε Πέμ Οκτ 16, 2025 5:46 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Παράρτημα Λευκάδας
Λέξεις Κλειδιά:
Re: Όχι πολύ δεξιά
Κάνω μια προσπάθεια χωρίς να μου είναι απολύτως ξεκάθαρη η οδηγία με τους δείκτες του ρολογιού.αρψ2400 έγραψε: ↑Τετ Οκτ 15, 2025 11:37 pmΟ Κώστας κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού στην πλευρά ΑΒ , τετραγώνου ΑΒΓΔ ,και από το Α προς το Β , .Περιορισμοί:1) Κινείται πάντα κατά ευθύγραμμο τμήμα ,2) στρίβει κάθετα ,3) δεν επιτρέπεται να στρίψει δύο φορές διαδοχικά προς τα δεξιά (συνεχόμενα ΔΔ ) 4)Κινείται πάνω ή μέσα στο τετράγωνο ,και 5) δεν επιτρέπεται να διανύσει την ίδια διαδρομή/ευθύγραμμο τμήμα δύο φορές. Είναι δυνατόν να περάσει διαδοχικά από τα σημεία Β , Γ και Δ και να επιστρέψει στο σημείο Α ;
Μία λύση ίσως είναι το γνωστό σύμβολο "cmd" των υπολογιστών macintosh: ⌘.
Αν πρέπει να ξεκινήσουμε κατηφορίζοντας απο το
προς το
τότε η (ελπίζω σωστή) λύση μου είναι:
Φυσικά και είναι σωστή και δεν καταλαβαίνω που υπάρχει ασάφεια.Οι περιορισμοί ικανοποιούνται από τη λύση , άρα τέλος.duamba έγραψε: ↑Πέμ Οκτ 16, 2025 4:40 pmΚάνω μια προσπάθεια χωρίς να μου είναι απολύτως ξεκάθαρη η οδηγία με τους δείκτες του ρολογιού.αρψ2400 έγραψε: ↑Τετ Οκτ 15, 2025 11:37 pmΟ Κώστας κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού στην πλευρά ΑΒ , τετραγώνου ΑΒΓΔ ,και από το Α προς το Β , .Περιορισμοί:1) Κινείται πάντα κατά ευθύγραμμο τμήμα ,2) στρίβει κάθετα ,3) δεν επιτρέπεται να στρίψει δύο φορές διαδοχικά προς τα δεξιά (συνεχόμενα ΔΔ ) 4)Κινείται πάνω ή μέσα στο τετράγωνο ,και 5) δεν επιτρέπεται να διανύσει την ίδια διαδρομή/ευθύγραμμο τμήμα δύο φορές. Είναι δυνατόν να περάσει διαδοχικά από τα σημεία Β , Γ και Δ και να επιστρέψει στο σημείο Α ;
Μία λύση ίσως είναι το γνωστό σύμβολο "cmd" των υπολογιστών macintosh: ⌘.
Αν πρέπει να ξεκινήσουμε κατηφορίζοντας απο τοπρος το
τότε η (ελπίζω σωστή) λύση μου είναι:
oxi-poly-deksia.png
Παράρτημα Λευκάδας
Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
Ο τρόπος που το ερμήνευσα είναι οτι η "σημειοδοσία" του τετραγώνου πρέπει να είναι με τη φορά του ρολογιού, δηλαδή:
Με την φράση "Ο Κώστας κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού" και απλοϊκά σκεπτόμενος θα συμπέραινα οτι πηγαίνει μόνο ευθεία και δεξιά.
Ο τρόπος που το ερμήνευσα είναι οτι η "σημειοδοσία" του τετραγώνου πρέπει να είναι με τη φορά του ρολογιού, δηλαδή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ΔΑ
ΓΒ
Αυτός ήταν και ο στόχος και δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία.Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
Ο τρόπος που το ερμήνευσα είναι οτι η "σημειοδοσία" του τετραγώνου πρέπει να είναι με τη φορά του ρολογιού, δηλαδή:Κώδικας: Επιλογή όλων
ΔΑ ΓΒ
Ναι , αλλά όχι για πάντα , όπως είναι σαφές από τους περιορισμούς.Η προσθήκη ΄κάποια στιγμή΄ που έβαλα λύνει την αμφιβολία;Με την φράση "Ο Κώστας κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού" και απλοϊκά σκεπτόμενος θα συμπέραινα οτι πηγαίνει μόνο ευθεία και δεξιά.
Παράρτημα Λευκάδας
Ναι νομίζω είναι σαφέστερο.
Γενικα φαντάζομαι ότι η αποκωδικοποίηση της εκφώνησης είναι μέρος του προβλήματος, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις.
Απλά ήθελα να δικαιολογήσω εκ προοιμίου τυχόν λάθος!
Γενικα φαντάζομαι ότι η αποκωδικοποίηση της εκφώνησης είναι μέρος του προβλήματος, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις.
Απλά ήθελα να δικαιολογήσω εκ προοιμίου τυχόν λάθος!
Ναι γι' αυτό δεν βάζω σχήματα.Όλη η γεωμετρία της Α Γυμνασίου κινείται σε αυτό το πνεύμα , προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της ΄αποκωδικοποίησης΄ που αναφέρατε.Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη Φυσική , από συζητήσεις που έχω με Καθηγητές Φυσικής.Ευχαριστώ για τη λύση σας και την αλληλεπίδραση.
Παράρτημα Λευκάδας
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης