Και με ύπαρξη και με κατασκευή
Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Και με ύπαρξη και με κατασκευή
Ξαναδιαβάζοντας το "Πίσω από το πέπλο" του Τεύκρου Μιχαηλίδη, αναρωτήθηκα αφελώς: ποια θεωρήματα θα ήταν πιο κατάλληλα για παρουσίαση σε μαθητές, έστω σε φοιτητές ή γενικούς αναγνώστες τέλος πάντων, και υπαρξιακά και κατασκευαστικά; Πρώτα δηλαδή απόδειξη ύπαρξης για κάτι και μετά κατασκευή του (ή και αντίστροφα, ανάλογα με το κοινό και την περίπτωση);
[Δεν πάει το μυαλό μου σε κάτι συγκεκριμένο, ή αυτό που ζητάω δεν είναι τόσο εύκολο ή άρχισα να ξεχνάω...]
[Δεν πάει το μυαλό μου σε κάτι συγκεκριμένο, ή αυτό που ζητάω δεν είναι τόσο εύκολο ή άρχισα να ξεχνάω...]
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Λέξεις Κλειδιά:
- george visvikis
- Επιμελητής
Re: Και με ύπαρξη και με κατασκευή
Καλημέρα Γιώργο!gbaloglou έγραψε: ↑Δευ Απρ 14, 2025 12:52 pmΞαναδιαβάζοντας το "Πίσω από το πέπλο" του Τεύκρου Μιχαηλίδη, αναρωτήθηκα αφελώς: ποια θεωρήματα θα ήταν πιο κατάλληλα για παρουσίαση σε μαθητές, έστω σε φοιτητές ή γενικούς αναγνώστες τέλος πάντων, και υπαρξιακά και κατασκευαστικά; Πρώτα δηλαδή απόδειξη ύπαρξης για κάτι και μετά κατασκευή του (ή και αντίστροφα, ανάλογα με το κοινό και την περίπτωση);
Δεν ξέρω αν ταιριάζει σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου, αλλά δίνω ένα παράδειγμα.
Να αποδειχτεί ότι υπάρχει εσωτερικό σημείο τριγώνου, ώστε το άθροισμα των
τετραγώνων των αποστάσεών του από τις πλευρές του να είναι ελάχιστο.
Πρώτα αποδεικνύεται η ύπαρξη και στη συνέχεια η κατασκευή (σημείο Lemoine).
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Γιώργο βεβαίως, παραδείγματα όπως το δικό σου εννοούσα, είτε εντός είτε εκτός Γεωμετρίας, ευχαριστώ!george visvikis έγραψε: ↑Τρί Απρ 15, 2025 8:44 amΚαλημέρα Γιώργο!gbaloglou έγραψε: ↑Δευ Απρ 14, 2025 12:52 pmΞαναδιαβάζοντας το "Πίσω από το πέπλο" του Τεύκρου Μιχαηλίδη, αναρωτήθηκα αφελώς: ποια θεωρήματα θα ήταν πιο κατάλληλα για παρουσίαση σε μαθητές, έστω σε φοιτητές ή γενικούς αναγνώστες τέλος πάντων, και υπαρξιακά και κατασκευαστικά; Πρώτα δηλαδή απόδειξη ύπαρξης για κάτι και μετά κατασκευή του (ή και αντίστροφα, ανάλογα με το κοινό και την περίπτωση);
Δεν ξέρω αν ταιριάζει σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου, αλλά δίνω ένα παράδειγμα.
Να αποδειχτεί ότι υπάρχει εσωτερικό σημείο τριγώνου, ώστε το άθροισμα των
τετραγώνων των αποστάσεών του από τις πλευρές του να είναι ελάχιστο.
Πρώτα αποδεικνύεται η ύπαρξη και στη συνέχεια η κατασκευή (σημείο Lemoine).
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω
Αν επιτρέπεται να επεκταθούμε και σε ασκήσεις , προτείνω την παρακάτω :
Σε ορθογώνιο τρίγωνο
, με :
, να δειχθεί ότι υπάρχει σημείο
της διχοτόμου
,
τέτοιο ώστε :
. Στη συνέχεια να εντοπιστεί κατασκευαστικά το σημείο
.
Σε ορθογώνιο τρίγωνο
, με :