ΘΑΛΗΣ 2024-2025 (ΘΕΜΑΤΑ-ΛΥΣΕΙΣ)
Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates
Re: ΘΑΛΗΣ 2024-2025 (ΘΕΜΑΤΑ-ΛΥΣΕΙΣ)
Εγώ έδωσα Α Λυκείου φέτος και παρά το γεγονός ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο προέβλεπα, χαίρομαι που ήρθα σε επαφή με ένα θέμα όπως το 3ο. Δεν έχω δει ακόμη της λύσεις(προσπέρασα και αυτή που αναρτήθηκε παραπάνω, προκειμένου να το σκεφτώ λιγάκι μόνη μου αυτές τις ημέρες και ίσως με τη βοήθεια των βιβλίων που έχω για τους διαγωνισμούς επιλύσω κάτι. Επίσης περίεργο βρήκα και το α) ερώτημα της γεωμετρίας, αφού δεν έδινε ξεκάθαρα ούτε κάποιον αριθμό ούτε κάποια σχέση, παρά μόνο τη μεσοκάθετο. Δεν μου έφτασε ο χρόνος, ωστόσο αντιλήφθηκα πως έπρεπε να το προσεγγίσω πάνω κάτω. Ήταν μεγάλης δυσκολίας, των προηγούμενων ετών τα έλυνα σχεδόν όλα. Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς με 1,5 θέμα?
Λέξεις Κλειδιά:
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Για το 3ο της Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ. Μια διαπραγμάτευση χωρίς κύκλους.
Από την ομοιότητα των ορθογώνιων τριγώνων
παίρνουμε:
όμοια έχουμε
Άρα
Ταυτόχρονα ισχύει
Έτσι προκύπτει το «ποθούμενο». Edit: Τοποθέτηση σχήματος και ενός ξεχασμένου 2 στον παρονομαστή.
Από την ομοιότητα των ορθογώνιων τριγώνων
παίρνουμε:
όμοια έχουμε
Άρα
Ταυτόχρονα ισχύει
Έτσι προκύπτει το «ποθούμενο». Edit: Τοποθέτηση σχήματος και ενός ξεχασμένου 2 στον παρονομαστή.
τελευταία επεξεργασία από S.E.Louridas σε Σάβ Νοέμ 09, 2024 1:57 pm, έχει επεξεργασθεί 5 φορές συνολικά.
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Ναι, αφού είναιΜαρία Πουλούδη έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 8:07 amΚαλημέρα σας,
Στο 3ο πρόβλημα της Β' Λυκείου...
Αν θέσουμε 1/χ=ω και 1/y=φ, θα προκύψει ο περιορισμόςόπως στη λύση χωρίς μετασχηματισμό;
Ευχαριστώ
.Re: ΘΑΛΗΣ 2024-2025 (ΘΕΜΑΤΑ-ΛΥΣΕΙΣ)
Κοίτα, αναλογικά με τη δυσκολία των θεμάτων πιστεύω ότι μάλλον θα είσαι οριακά μέσα.Iknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 9:48 amΕγώ έδωσα Α Λυκείου φέτος και παρά το γεγονός ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο προέβλεπα, χαίρομαι που ήρθα σε επαφή με ένα θέμα όπως το 3ο. Δεν έχω δει ακόμη της λύσεις(προσπέρασα και αυτή που αναρτήθηκε παραπάνω, προκειμένου να το σκεφτώ λιγάκι μόνη μου αυτές τις ημέρες και ίσως με τη βοήθεια των βιβλίων που έχω για τους διαγωνισμούς επιλύσω κάτι. Επίσης περίεργο βρήκα και το α) ερώτημα της γεωμετρίας, αφού δεν έδινε ξεκάθαρα ούτε κάποιον αριθμό ούτε κάποια σχέση, παρά μόνο τη μεσοκάθετο. Δεν μου έφτασε ο χρόνος, ωστόσο αντιλήφθηκα πως έπρεπε να το προσεγγίσω πάνω κάτω. Ήταν μεγάλης δυσκολίας, των προηγούμενων ετών τα έλυνα σχεδόν όλα. Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς με 1,5 θέμα?
Btw και γω α λυκείου έδωσα και δε περίμενα να λύσω πάνω από μισό θεμα, γτ των προηγούμενων ετών έλυνα βαριά 1 θέμα. Τελικά κατάφερα και έλυσα ολόκληρα τα πρώτα 2, και είμαι και σκασμένος που δεν κατάφερα να λύσω και το 3ο ενώ είχα ακόμα 45 λεπτά, που στο σπίτι το έβγαλα σε 1 τέταρτο.
Επίσης, επειδή είναι η πρώτη φορά που δίνω σε τέτοιο διαγωνισμό, αν περάσουμε έχει Β φάση ο Θαλής η πάμε Ευκλείδη, ή είναι ανεξάρτητοι διαγωνισμοί;
Μπράβο σου για τα θέματα! Λοιπόν η επόμενη φάση είναι ο Ευκλείδης. Εκεί τα θέματα είναι ένα τσακ δυσκολότερα. Είναι η Β Φάση ουσιαστικά. Μετά τρίτη φάση είναι ο Αρχιμήδης, ή εθνική Ολυμπιάδα. Αν πάρεις εκεί μετάλλιο είναι οι προκριματικοί, για να μπεις εθνική ομάδα. Ευελπιστουσα να φτάσω τουλάχιστον Ευκλείδη για άλλη μια χρονιά αλλά θα δούμε.mitsos7 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:08 amΚοίτα, αναλογικά με τη δυσκολία των θεμάτων πιστεύω ότι μάλλον θα είσαι οριακά μέσα.Iknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 9:48 amΕγώ έδωσα Α Λυκείου φέτος και παρά το γεγονός ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο προέβλεπα, χαίρομαι που ήρθα σε επαφή με ένα θέμα όπως το 3ο. Δεν έχω δει ακόμη της λύσεις(προσπέρασα και αυτή που αναρτήθηκε παραπάνω, προκειμένου να το σκεφτώ λιγάκι μόνη μου αυτές τις ημέρες και ίσως με τη βοήθεια των βιβλίων που έχω για τους διαγωνισμούς επιλύσω κάτι. Επίσης περίεργο βρήκα και το α) ερώτημα της γεωμετρίας, αφού δεν έδινε ξεκάθαρα ούτε κάποιον αριθμό ούτε κάποια σχέση, παρά μόνο τη μεσοκάθετο. Δεν μου έφτασε ο χρόνος, ωστόσο αντιλήφθηκα πως έπρεπε να το προσεγγίσω πάνω κάτω. Ήταν μεγάλης δυσκολίας, των προηγούμενων ετών τα έλυνα σχεδόν όλα. Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς με 1,5 θέμα?
Btw και γω α λυκείου έδωσα και δε περίμενα να λύσω πάνω από μισό θεμα, γτ των προηγούμενων ετών έλυνα βαριά 1 θέμα. Τελικά κατάφερα και έλυσα ολόκληρα τα πρώτα 2, και είμαι και σκασμένος που δεν κατάφερα να λύσω και το 3ο ενώ είχα ακόμα 45 λεπτά, που στο σπίτι το έβγαλα σε 1 τέταρτο.
Επίσης, επειδή είναι η πρώτη φορά που δίνω σε τέτοιο διαγωνισμό, αν περάσουμε έχει Β φάση ο Θαλής η πάμε Ευκλείδη, ή είναι ανεξάρτητοι διαγωνισμοί;
Κοίτα, από τα περσινά του Ευκλείδη, το πρώτο και το γεωμετρικό φαίνονται να παλεύονται, αλλά δε ξέρω αν θα έφτανανIknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:45 amΜπράβο σου για τα θέματα! Λοιπόν η επόμενη φάση είναι ο Ευκλείδης. Εκεί τα θέματα είναι ένα τσακ δυσκολότερα. Είναι η Β Φάση ουσιαστικά. Μετά τρίτη φάση είναι ο Αρχιμήδης, ή εθνική Ολυμπιάδα. Αν πάρεις εκεί μετάλλιο είναι οι προκριματικοί, για να μπεις εθνική ομάδα. Ευελπιστουσα να φτάσω τουλάχιστον Ευκλείδη για άλλη μια χρονιά αλλά θα δούμε.mitsos7 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:08 amΚοίτα, αναλογικά με τη δυσκολία των θεμάτων πιστεύω ότι μάλλον θα είσαι οριακά μέσα.Iknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 9:48 amΕγώ έδωσα Α Λυκείου φέτος και παρά το γεγονός ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο προέβλεπα, χαίρομαι που ήρθα σε επαφή με ένα θέμα όπως το 3ο. Δεν έχω δει ακόμη της λύσεις(προσπέρασα και αυτή που αναρτήθηκε παραπάνω, προκειμένου να το σκεφτώ λιγάκι μόνη μου αυτές τις ημέρες και ίσως με τη βοήθεια των βιβλίων που έχω για τους διαγωνισμούς επιλύσω κάτι. Επίσης περίεργο βρήκα και το α) ερώτημα της γεωμετρίας, αφού δεν έδινε ξεκάθαρα ούτε κάποιον αριθμό ούτε κάποια σχέση, παρά μόνο τη μεσοκάθετο. Δεν μου έφτασε ο χρόνος, ωστόσο αντιλήφθηκα πως έπρεπε να το προσεγγίσω πάνω κάτω. Ήταν μεγάλης δυσκολίας, των προηγούμενων ετών τα έλυνα σχεδόν όλα. Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς με 1,5 θέμα?
Θαλή Ευκλειδη Α Λυκείου έχω λύσει πολύ πράγμα και με καλές προοπτικές... Απλά ακριβώς ποτέ δεν γνωρίζεις τι θα πέσει. Εμένα με πείραξε το 2ωρο, το θεώρησα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από κει και πέρα όπως προανέφερα Μ αρέσει να βλέπω τέτοια περίεργα θέματαmitsos7 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 11:07 amΚοίτα, από τα περσινά του Ευκλείδη, το πρώτο και το γεωμετρικό φαίνονται να παλεύονται, αλλά δε ξέρω αν θα έφτανανIknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:45 amΜπράβο σου για τα θέματα! Λοιπόν η επόμενη φάση είναι ο Ευκλείδης. Εκεί τα θέματα είναι ένα τσακ δυσκολότερα. Είναι η Β Φάση ουσιαστικά. Μετά τρίτη φάση είναι ο Αρχιμήδης, ή εθνική Ολυμπιάδα. Αν πάρεις εκεί μετάλλιο είναι οι προκριματικοί, για να μπεις εθνική ομάδα. Ευελπιστουσα να φτάσω τουλάχιστον Ευκλείδη για άλλη μια χρονιά αλλά θα δούμε.mitsos7 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:08 amΚοίτα, αναλογικά με τη δυσκολία των θεμάτων πιστεύω ότι μάλλον θα είσαι οριακά μέσα.Iknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 9:48 amΕγώ έδωσα Α Λυκείου φέτος και παρά το γεγονός ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο προέβλεπα, χαίρομαι που ήρθα σε επαφή με ένα θέμα όπως το 3ο. Δεν έχω δει ακόμη της λύσεις(προσπέρασα και αυτή που αναρτήθηκε παραπάνω, προκειμένου να το σκεφτώ λιγάκι μόνη μου αυτές τις ημέρες και ίσως με τη βοήθεια των βιβλίων που έχω για τους διαγωνισμούς επιλύσω κάτι. Επίσης περίεργο βρήκα και το α) ερώτημα της γεωμετρίας, αφού δεν έδινε ξεκάθαρα ούτε κάποιον αριθμό ούτε κάποια σχέση, παρά μόνο τη μεσοκάθετο. Δεν μου έφτασε ο χρόνος, ωστόσο αντιλήφθηκα πως έπρεπε να το προσεγγίσω πάνω κάτω. Ήταν μεγάλης δυσκολίας, των προηγούμενων ετών τα έλυνα σχεδόν όλα. Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς με 1,5 θέμα?
-
Τσιαλας Νικολαος
Καλημέρα παιδιά. Προσωπική άποψη μου είναι ότι τα φετινά θέματα ήταν άριστα ως προς τον σκοπό που η επιτροπή θέλει να πετύχει. Από εκεί και πέρα κανείς δεν ξέρει πια θα είναι η βάση μιας και αυτό εξαρτάται από την απόδοση συνολικά όλων των μαθητών. Καλή επιτυχία σε όλους!
- Al.Koutsouridis
Β' Λυκείου Πρόβλημα 3
Να βρείτε την αναγκαία και ικανή συνθήκη μεταξύ των παραμέτρων
, έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικοί αριθμοί
που ικανοποιούν τις σχέσεις
και
.
Λύση:
Για ευκολία στην γραφή θέτουμε
και οι σχέσεις γράφονται
και
. Από την πρώτη σχέση έχουμε
και αντικαθιστώντας αυτή την τιμή του
στην δεύτερη σχέση έχουμε
. Η οποία ισοδύναμα γράφεται

Για να υπάρχει
που ικανοποιεί την τελευταία εξίσωση θα πρέπει η διακρίνουσα της δευτεροβάθμειας αυτής εξίσως να είναι μη αρνητική. Δηλαδή θα πρέπει
, από όπου έχουμε
και εφόσον
θα πρέπει
. Καθώς και
, γιατί τότε θα ήταν
. Θέτοντας
θα έχουμε
. Δηλαδή η έκφραση
είναι μη μηδενική.
Άρα αναγαία συνθήκη μεταξύ των
είναι η
και
. Θα δείξουμε ότι είναι και ικανή.
Πράγματι αν
τότε υπάρχουν αριθμοί
που είναι ρίζες της εξίσωσης

,
.
Θα δείξουμε ότι αυτοί οι αριθμοί ικανοποιούν τις σχέσεις μας. Είναι
και

Παρατηρούμε ότι οι αριθμοί
είναι μη μηδενικοί. Πράγματι
και αν
τότε θα ήταν
ή
, όμως το αριστερό μέλος της τελευταίας είναι θετικό και το αριστερό όχι. Οπότε και οι δυο ρίζες είναι μη μηδενικές.
Εν τέλει μπορούμε να διαλέξουμε
και
που ικανοποιούν τις αρχικές σχέσεις.
Άρα είναι και ικανή η συνθήκη
.
Να βρείτε την αναγκαία και ικανή συνθήκη μεταξύ των παραμέτρων
, έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικοί αριθμοί
που ικανοποιούν τις σχέσεις
και
.Λύση:
Για ευκολία στην γραφή θέτουμε
και οι σχέσεις γράφονται
και
. Από την πρώτη σχέση έχουμε
και αντικαθιστώντας αυτή την τιμή του
στην δεύτερη σχέση έχουμε
. Η οποία ισοδύναμα γράφεται

Για να υπάρχει
που ικανοποιεί την τελευταία εξίσωση θα πρέπει η διακρίνουσα της δευτεροβάθμειας αυτής εξίσως να είναι μη αρνητική. Δηλαδή θα πρέπει
, από όπου έχουμε
και εφόσον
θα πρέπει
. Καθώς και
, γιατί τότε θα ήταν
. Θέτοντας
θα έχουμε
. Δηλαδή η έκφραση
είναι μη μηδενική.Άρα αναγαία συνθήκη μεταξύ των
είναι η
και
. Θα δείξουμε ότι είναι και ικανή. Πράγματι αν
τότε υπάρχουν αριθμοί
που είναι ρίζες της εξίσωσης 
,
.Θα δείξουμε ότι αυτοί οι αριθμοί ικανοποιούν τις σχέσεις μας. Είναι
και 

Παρατηρούμε ότι οι αριθμοί
είναι μη μηδενικοί. Πράγματι
και αν
τότε θα ήταν
ή
, όμως το αριστερό μέλος της τελευταίας είναι θετικό και το αριστερό όχι. Οπότε και οι δυο ρίζες είναι μη μηδενικές. Εν τέλει μπορούμε να διαλέξουμε
και
που ικανοποιούν τις αρχικές σχέσεις.Άρα είναι και ικανή η συνθήκη
.
τελευταία επεξεργασία από Al.Koutsouridis σε Σάβ Νοέμ 09, 2024 4:53 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Πέρυσι ευκλειδη (Γ γυμν) έλυσα 2 θέματα αλλά δεν έφταναν. Περνάνε πολύ λίγοι στην επόμενη φάση.mitsos7 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 11:07 amΚοίτα, από τα περσινά του Ευκλείδη, το πρώτο και το γεωμετρικό φαίνονται να παλεύονται, αλλά δε ξέρω αν θα έφτανανIknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:45 amΜπράβο σου για τα θέματα! Λοιπόν η επόμενη φάση είναι ο Ευκλείδης. Εκεί τα θέματα είναι ένα τσακ δυσκολότερα. Είναι η Β Φάση ουσιαστικά. Μετά τρίτη φάση είναι ο Αρχιμήδης, ή εθνική Ολυμπιάδα. Αν πάρεις εκεί μετάλλιο είναι οι προκριματικοί, για να μπεις εθνική ομάδα. Ευελπιστουσα να φτάσω τουλάχιστον Ευκλείδη για άλλη μια χρονιά αλλά θα δούμε.mitsos7 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 10:08 amΚοίτα, αναλογικά με τη δυσκολία των θεμάτων πιστεύω ότι μάλλον θα είσαι οριακά μέσα.Iknmaths έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 09, 2024 9:48 amΕγώ έδωσα Α Λυκείου φέτος και παρά το γεγονός ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο προέβλεπα, χαίρομαι που ήρθα σε επαφή με ένα θέμα όπως το 3ο. Δεν έχω δει ακόμη της λύσεις(προσπέρασα και αυτή που αναρτήθηκε παραπάνω, προκειμένου να το σκεφτώ λιγάκι μόνη μου αυτές τις ημέρες και ίσως με τη βοήθεια των βιβλίων που έχω για τους διαγωνισμούς επιλύσω κάτι. Επίσης περίεργο βρήκα και το α) ερώτημα της γεωμετρίας, αφού δεν έδινε ξεκάθαρα ούτε κάποιον αριθμό ούτε κάποια σχέση, παρά μόνο τη μεσοκάθετο. Δεν μου έφτασε ο χρόνος, ωστόσο αντιλήφθηκα πως έπρεπε να το προσεγγίσω πάνω κάτω. Ήταν μεγάλης δυσκολίας, των προηγούμενων ετών τα έλυνα σχεδόν όλα. Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς με 1,5 θέμα?
-
εφηηηηηηηη
Καλησπέρα! Πρώτα από όλα καλή επιτυχία σε όσους έδωσαν ! Θεωρείτε ότι ένα διαγωνιζόμενος της η γυμνασίου περνάει στον Ευκλείδης αν έχει λύσει τα δύο θέματα (1,3) σωστά και έχει χτίσει μέχρι ενός σημείου το πρόβλημα 2;
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Πρόβλημα 3, Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Αν έχω πέσει στην ίδια λύση με κάποιον και δεν το έχω πάρει χαμπάρι, το αφήνω για τον κόπο.
Σε γενικές γραμμές έχουμε:
Έστω λοιπόν ότι υπάρχουν
διάφορα του μηδέν τέτοια που ...
Mε Euler υπό συνθήκη καταλήγουμε
Αντικαθιστώντας στην άλλη εξίσωση μετά από λίγες πράξεις παίρνουμε:
Για να έχει λύση η εξίσωση
αφού
πρέπει και αρκεί
και
(αυτή προκύπτει και από την
).
Η θετικότητα του
λειτούργησε και κατά την απαλοιφή του παρονομαστή
χωρίς αλλαγή της φοράς της ανισότητας,
κατά τη διαδικασία
. Ας επισημάνουμε επίσης
ότι η παραπάνω δευτεροβάθμια εξίσωση ως προς
δεν μπορεί να έχει ως λύση το μηδέν.
Αν έχω πέσει στην ίδια λύση με κάποιον και δεν το έχω πάρει χαμπάρι, το αφήνω για τον κόπο.
Σε γενικές γραμμές έχουμε:
Έστω λοιπόν ότι υπάρχουν
διάφορα του μηδέν τέτοια που ...Mε Euler υπό συνθήκη καταλήγουμε
Αντικαθιστώντας στην άλλη εξίσωση μετά από λίγες πράξεις παίρνουμε:

Για να έχει λύση η εξίσωση
αφού
πρέπει και αρκεί
και
(αυτή προκύπτει και από την
).Η θετικότητα του
λειτούργησε και κατά την απαλοιφή του παρονομαστή
χωρίς αλλαγή της φοράς της ανισότητας, κατά τη διαδικασία
. Ας επισημάνουμε επίσης ότι η παραπάνω δευτεροβάθμια εξίσωση ως προς
δεν μπορεί να έχει ως λύση το μηδέν.
τελευταία επεξεργασία από S.E.Louridas σε Δευ Νοέμ 11, 2024 9:46 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
S.E.Louridas
-
Ελπίδα Καραδήμου
Όλοι μας αυτά περιμένουμε αλλά από ότι άκουσα αρχές Ιανουαρίου θα βγουν τελικά και όχι τέλη Δεκεμβρίου δυστυχώς ..
Όχι ότι έχει και καμία διαφορά.. όσοι πέρασαν, πέρασαν
το θέμα είναι να μην απογοητευόμαστε ακόμη κ αν αποτύχουμε γιατί εδώ διακρίνονται μονο τα άριστα γραπτα ( όχι απαραίτητα και άριστοι μαθητές) .
-
Mathimatika
Κατανοώ πως είναι ημέρες εορταστικές όμως θα παρακαλούσα αν κάποιο μέλος της επιτροπής έχει πληροφορία για το ποτέ θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα να την πει.
-
εφηηηηηηηη
Παιδιά καλησπέρα, κανένα νέο για τα αποτελέσματα έχουμε ; Ή να τα περιμένουμε με την έναρξη των σχολείων ;
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

όπως στη λύση χωρίς μετασχηματισμό;